x
Διαφήμιση

27 Φεβρουαριου 2020

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:00:02:00 GMT +2

Διαφήμιση
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ: ΣΤΗΛΕΣ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ Επιβίωση των πυγολαμπίδων

Επιβίωση των πυγολαμπίδων

E-mail Εκτύπωση

vivlio-evdomadas-pygolampidesΚάθε εβδομάδα η Book Press προτείνει ένα βιβλίο από τις πρόσφατες εκδόσεις.

Επιμ. Λεωνίδας Καλούσης

Κάθε εβδομάδα η Book Press προτείνει ένα βιβλίο από τις πρόσφατες εκδόσεις. Αυτή την εβδομάδα, το δοκίμιο Επιβίωση των πυγολαμπίδων του Georges Didi-Huberman, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Vesta.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ο Γάλλος διανοούμενος και πανεπιστημιακός Ζωρζ Ντιντί - Υμπερμάν, σε αυτό το μικρό πλην ιδιαίτερα πυκνό δοκίμιο, επιχειρεί την κριτική πλαγιοσκόπηση του σύγχρονου ανθρώπου και της εποχής του θεάματος. Χρησιμοποιώντας προσφυώς το έργο και τα κείμενα του Πιερ Πάολο Παζολίνι, τον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο ο Ιταλός σκηνοθέτης προσέγγιζε το ιταλικό υποπρολεταριάτο και την διαφαινόμενη «εξαφάνιση του ανθρώπου» προς το τέλος της ζωής του, επιχειρεί να διαβλέψει σχισμές φωτός (εξού και η αναφορά στις «πυγολαμπίδες», είδος εν εξαφανίσει στο αστικό και περιαστικό περιβάλλον μας) μέσα στο σκοτάδι που έχει πέσει πάνω από το ανθρώπινο πρόσωπο. Στην περιήγησή του ανάμεσα σε κείμενα και έργα, σημαντική θέση κατέχει η παρουσίαση, ανάλυση και έμμεση κριτική στο έργο του, επίσης Ιταλού, Τζόρτζιο Αγκάμπεν.

Γοητευτικό, κρυπτικό σε ορισμένα σημεία, το δοκίμιο αυτό μας συστήνει έναν σημαντικό νέο Γάλλο φιλόσοφο, σε μια επιμελημένη έκδοση και μετάφραση, με πολλές υποσημειώσεις που αναστέλουν μεν τη ροή της ανάγνωσης αλλά ταυτόχρονα προσφέρουν στον αναγνώστη πληροφορίες που του επιτρέπουν να έχει καλύτερη εποπτεία του εύρους των κειμένων από τα οποία αντλεί ο Υμπερμάν για την επιχειρηματολογία του. 

hubermanΠοιος είναι ο συγγραφέας

Ο Ζωρζ Ντιντί - Υμπερμάν γεννήθηκε στις 13 Ιουνίου 1953, στο Σαιντ-Ετιέν της Γαλλίας. Είναι φιλόσοφος και ιστορικός τέχνης. Διδάσκει στην Ecole des hautes etudes en sciences sociales (EHESS), στο Παρίσι, ενώ έχει διδάξει και στη Γαλλική Ακαδημία της Ρώμης. Μεταξύ των συγγραμμάτων του περιλαμβάνονται τα: Invention de l'hysterie (Macula, 1982), Devant l'image (Editions de Minuit, 1990), Devant le temps (Editions de Minuit, 2000), Le Danseur des solitudes (Editions de Minuit, 2006), Ecorces (Editions de Minuit, 2011), Blancs soucis (Editions de Minuit, 2013) και Essayer voir (Editions de Minuit, 2014). Στις 11 Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους έδωσε διάλεξη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τίτλο «Βγαίνοντας από τον χρόνο... ποιητικός κινηματογράφος: μια ελληνική ταινία», με αφορμή την ταινία της νεαρής ελληνίδας δημιουργού Μαρία Κουρκούτα.

Απόσπασμα από το βιβλίο

Η πολιτική απόγνωση του Παζολίνι το 1975 συνοψίζεται ως εξής: τα ανθρώπινα πλάσματα των σύγχρονων κοινωνιών μας, όπως και οι πυγολαμπίδες, έχουν νικηθεί, αφανιστεί, καρφιτσωθεί ή αποξηρανθεί υπό το τεχνητό φως των προβολέων, υπό το πανοπτικό μάτι των καμερών επιτήρησης, υπό τον θανατηφόρο σάλο των οθονών της τηλεόρασης. Στις κοινωνίες ελέγχου –του είδους εκείνου του οποίου ο Μισέλ Φουκώ και ο Ζιλ Ντελέζ έχουν σκιαγραφήσει τον γενικό τρόπο λειτουργίας– «δεν υπάρχουν πλέον ανθρώπινα πλάσματα» στα μάτια του Παζολίνι, δεν υπάρχουν πλέον ανθρώπινες κοινότητες. Υπάρχουν μόνο σύμβολα να κραδαίνεις, αλλά όχι πλέον σινιάλα να ανταλλάσσεις. Δεν υπάρχει πλέον τίποτε να επιθυμείς. Άρα δεν υπάρχει πλέον και τίποτα να δεις ή να ελπίζεις.

pygolambides

Επιβίωση των πυγολαμπίδων
Georges Didi-Huberman
Vesta 2015
Σελ. 160, τιμή εκδότη € 12,00
 
politeia-link

 

 

 

 

 

 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μπαλαντέρ

Μπαλαντέρ

Κάθε εβδομάδα η Book Press προτείνει ένα βιβλίο από τις πρόσφατες εκδόσεις.

Επιμέλεια: Λεωνίδας Καλούσης

Αυτή την εβδομάδα το βιβλίο Μπαλαντέρ – μια...

Πρωινή γαλήνη

Πρωινή γαλήνη

Κάθε εβδομάδα η Book Press προτείνει ένα βιβλίο από τις πρόσφατες εκδόσεις.

Επιμέλεια: Λεωνίδας Καλούσης

Αυτή την εβδομάδα το μυθιστόρημα Πρωινή γαλ...

Αυτό εδώ είναι νερό

Αυτό εδώ είναι νερό

Κάθε εβδομάδα η Book Press προτείνει ένα βιβλίο από τις πρόσφατες εκδόσεις.

Επιμέλεια: Λεωνίδας Καλούσης

Αυτή την εβδομάδα το βιβλίο Αυτό εδώ ...


Διαφήμιση
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
Πέθανε ο Κυριάκος Παπαδόπουλος

Πέθανε ο Κυριάκος Παπαδόπουλος

Έφυγε το απόγευμα της 25ης Φεβρουαρίου 2020 από τη ζωή, σε ηλικία 88 ετών, ο Κυριάκος Ι. Παπαδόπουλος, ιδρυτής των Εκδόσεων Παπαδόπουλος.

Επιμέλεια: Απόστολος Σκλάβος...

«Λέξεις στον αέρα»: Τουρνουά σλαμ στο Γαλλικό Ινστιτούτο

«Λέξεις στον αέρα»: Τουρνουά σλαμ στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Slam ποίησης για δυο βραδιές στο Γαλλικό Ινστιτούτο, στο πλαίσιο της Γιορτής Γαλλοφωνίας 2020. 

Η ευφράδεια έχει την τιμητική της στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος. Το σλαμ ποίησης είναι μια ανοικτή σκηνή όπου ο δημιουργός μοι...

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στηρίζει τις Δημόσιες Βιβλιοθήκες

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στηρίζει τις Δημόσιες Βιβλιοθήκες

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος υπέγραψε χθες, Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020, Μνημόνιο Συνεργασίας με 14 Δημόσιες Βιβλιοθήκες της χώρας, στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος «Ενίσχυση των Δημοσίων Βιβλιοθηκών», για την εγκατάσταση και υποστήριξη του λογισμικού ανοικτού κώδικα Koha με χ...

Διαφήμιση

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

 

Ποια θεματική θα θέλατε να διαβάζετε συχνότερα;

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΚΙ ΕΔΩ

 

Network Social  RSS Facebook Twitter Youtube