foitites390

Του Ρωμανού Σκλαβενίτη-Πιστοφίδη

Όταν σκέφτομαι το ελληνικό πανεπιστήμιο, κάνω κακές σκέψεις. Ότι με αδικεί, ότι μου στερεί κάποιο λαμπρότερο μέλλον, ότι με παγιδεύει. Αλλά, όπως λέμε, as if: σιγά να μην... Το πανεπιστήμιο δεν έχει προσωπικά εναντίον μας, ούτε είμαστε μόνοι σ' αυτές τις σκέψεις. Στην πραγματικότητα, τις μοιραζόμαστε όλοι όσοι βλέπουμε το πανεπιστήμιο σοβαρά· όσοι είμαστε εκεί για να δουλέψουμε και να εξελιχθούμε, παρά τις δυσκολίες.

Πού και πού, στο ίδιο ελληνικό πανεπιστήμιο, συγκινούμαι πολύ. Το απόγευμα, κρυφάκουσα για ώρα έναν καθηγητή, κρυμμένος πίσω απ' τη μισάνοιχτη πόρτα του αμφιθεάτρου. Είχα φτάσει νωρίς και η προηγούμενη τάξη δεν είχε τελειώσει. Στον τοίχο, φαινόταν ένα slide που ξεχείλιζε με εμβλήματα πανεπιστημίων. Αναγνώρισα το ΑΠΘ, το πανεπιστήμιο της Βοστώνης, το Harvard, το UCL, το King's. Ο καθηγητής έκλεινε τη διάλεξή του σκιαγραφώντας την ακαδημαϊκή του πορεία. Τι το αξιοπερίεργο έχει αυτό, θα πει κάποιος. Κι όμως, καθώς γράφω, δεν μπορώ να θυμηθώ άλλον που να μας έχει μιλήσει για τα πανεπιστήμια από τα οποία έχει περάσει, για τη δουλειά του εκεί. Πολλές φορές, οι καθηγητές δεν συστήνονται καν· μια φορά, διέκοψα τη διάλεξη ενός για να ρωτήσω το όνομά του. Είναι λοιπόν ξεχωριστό, όταν ακούς τον καθηγητή σου να μιλάει για τις σπουδές του, πόσω μάλλον όταν έχει εκπαιδευτεί σε μερικά από τα σπουδαιότερα πανεπιστήμια του πλανήτη.

Έχωσα το κεφάλι μου στην αίθουσα όπως τα καρτούν και κρυφοκοίταξα, τη στιγμή που είπε: «Να είστε περήφανοι για τις σπουδές σας εδώ».

Έσυρα απαλά την ξύλινη πόρτα, για να μην τρίξει. Ήθελα να ακούσω καλύτερα, αλλά χωρίς να με αντιληφθεί: κι αν ρωτούσε ποιος ήμουν και τι έκανα εκεί; Ντρεπόμουν να παραδεχτώ ότι παρακολουθούσα το πιο προσωπικό μέρος της διάλεξής του όχι από υποχρέωση, αλλά από ενδιαφέρον. Έχωσα το κεφάλι μου στην αίθουσα όπως τα καρτούν και κρυφοκοίταξα, τη στιγμή που είπε: «Να είστε περήφανοι για τις σπουδές σας εδώ». Αυτό το είχα ξανακούσει άλλη μία φορά, αν και με άλλες λέξεις («Ό,τι κι αν είναι, η κλινική αυτή είναι το σπίτι σας»). Βλέπετε, δεν συνηθίζεται να λέμε καλές κουβέντες για το ελληνικό πανεπιστήμιο· φοιτητές και καθηγητές, ανησυχούμε το ίδιο ότι μας καταπίνει.

Το αμφιθέατρο ήταν σχεδόν άδειο κι οι λιγοστοί φοιτητές είχαν συγκεντρωθεί στις πρώτες δυο σειρές, ώστε έμοιαζε με σχολική τάξη. Δεν ξέρω τι περνούσε απ' το μυαλό τους, αλλά μ' αρέσει να σκέφτομαι ότι περνούσαν αστεράκια, καθώς τον άκουγαν αποσβολωμένοι. Ο καθηγητής τούς ενθάρρυνε να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους και αλλού, σε μεγαλύτερα πανεπιστήμια, όπου «τα πράγματα ήταν αρκετά μαγικά». Ούτε ο ίδιος ήταν προνομιούχος, κι όμως τα είχε καταφέρει, γιατί είχε κίνητρο και δούλευε πολύ. Έτσι όπως κρυφοκοιτούσα από τη χαραμάδα της ξύλινης πόρτας, ενώ εκείνος εξιστορούσε τη ζωή εκεί, ένιωσα σαν την ορφανή Μπέκι από το βροχερό Λονδίνο, που πεινούσε για όσα είχε να πει η μικρή πριγκίπισσα για τη ζωή στις Ινδίες. Τα πράγματα ήταν αρκετά μαγικά.

Το ελληνικό πανεπιστήμιο με συγκινεί όταν παραδέχεται το ολίγον του· όταν αναγνωρίζει ότι δεν μπορεί να σου δώσει όσα υποχρεούται, αλλά δεν το βάζει κάτω.

Το ελληνικό πανεπιστήμιο με συγκινεί, αντιλαμβάνομαι, όταν παραδέχεται το ολίγον του· όταν αναγνωρίζει ότι δεν μπορεί να σου δώσει όσα υποχρεούται, αλλά δεν το βάζει κάτω· όταν προσπαθεί να στίψει όσα έχει, μέχρι να στάξουν μες στο κεφάλι σου. Σαν τη φτωχή μαμά που δεν μπορεί να σου αγοράσει νέο ζευγάρι παπούτσια, αλλά θα ιδρώσει για να σου γυαλίσει το παλιό. Μια καθηγήτρια ―δεν μπορώ να ξεχάσω― μάς ξεπροβόδισε δακρυσμένη· ακριβώς, γιατί γνώριζε πόσο πολύ χρειαζόμασταν το ζευγάρι καλά παπούτσια που δεν μπορούσε να μας χαρίσει.

Τέτοιες είναι οι στιγμές που θα κρατήσουμε από το πανεπιστήμιό μας. Και ξέρω, σε μια δυτική χώρα σαν τη δική μας, είναι πικρές παρά γλυκές· κανονικά, δεν θα 'πρεπε να τις έχουμε ζήσει. Αλλά αυτές είναι. Και να, καθώς πλησιάζει η αποφοίτησή μου, τις νοσταλγώ όλο και συχνότερα.

* Ο ΡΩΜΑΝΟΣ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ-ΠΙΣΤΟΦΙΔΗΣ είναι συγγραφέας και φοιτητής ιατρικής.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρήστος Νάτσης: Ο Γουίλιαμ Μπάροουζ και οι αρνητικές αξίες της ζωής

Χρήστος Νάτσης: Ο Γουίλιαμ Μπάροουζ και οι αρνητικές αξίες της ζωής

Μια συνολική αποτίμηση του έργου του Γουίλιαμ Μπάροουζ [William S. Burroughs]. Το ύφος, οι θεματικές και η γλώσσα που ανέπτυξε ο σημαντικός Αμερικανός συγγραφέας στα εμβληματικότερα βιβλία του. Κεντρική εικόνα: © Wikipedia. 

Γράφει ο Χρήστος Νάτσης

...
«Αυτός ήταν ο Κώστας...» – Λίγα λόγια για τον Κώστα Παπαϊωάννου από τον Άγγελο Στάγκο

«Αυτός ήταν ο Κώστας...» – Λίγα λόγια για τον Κώστα Παπαϊωάννου από τον Άγγελο Στάγκο

Το βράδυ της Δευτέρας 11 Μαρτίου, δύο χρόνια από τον θάνατο του δημοσιογράφου και εκδότη της εφημερίδας «Το Ποντίκι» (1979-2005), Κώστα Παπαϊωάννου (1938-2022), διοργανώθηκε στην Ένωση Συντακτών τιμητική εκδήλωση στη μνήμη του. Βασικοί ομιλητές ήταν οι (από αριστερά στη φωτογραφία) Μιχάλης Ιγνατίου, Αλέξης Παπαχελάς...

Η θεραπευτική και σωτηριακή διάσταση της Αισθητικής

Η θεραπευτική και σωτηριακή διάσταση της Αισθητικής

Η ικανότητα της Αισθητικής είναι να αποδιώχνει το κακό και μέσω της εμπειρίας του ωραίου να οδηγεί τους ανθρώπους σε αυτοαποκαλύψεις, σε γνωστικές περιπέτειες, αλλά και σε ιατρικές θεραπείες. Κεντρική εικόνα: O Δαβίδ του Μιχαήλ Άγγελου ©Wikipedia. 

Γράφει ο Δημο...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Την Κυριακή 28 Απριλίου στις 20:00 στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ θα πραγματοποιηθεί η τελευταία ανάγνωση της επιτυχημένης σειράς «Παραβάσεις / Αναγνώσεις», του θεατρικού αναλόγιου που επιμελείται η σκηνοθέτης Σύλβια Λιούλιου. Αυτή τη φορά, η Άννα Κοκκίνου συνεργάζεται με τον Νίκο Βελιώτη και διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» τ...

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Καλεσμένοι στη βραδιά μιλούν για το έργο του κορυφαίου στιχουργού, ενώ θα ακουστούν και τραγούδια σε ποίηση Νίκου Γκάτσου με τη Μαρία Κρασοπούλου και τον Νικόλα Παλαιολόγο.

Επιμέλεια: Book Press

Ο Δήμος Καλαμάτας και ο Τομέας Λόγου και Γραμμάτων της Κ.Ε. «ΦΑΡΙΣ», διοργανώνουν...

Κώστας Καλτσάς: «Η αναμέτρηση με το παρελθόν δεν τελειώνει ποτέ»

Κώστας Καλτσάς: «Η αναμέτρηση με το παρελθόν δεν τελειώνει ποτέ»

Με αφορμή το πρώτο του μυθιστόρημα «Νικήτρια σκόνη» (εκδ. Ψυχογιός) που κυκλοφόρησε πρόσφατα, συνομιλούμε με τον μεταφραστή και συγγραφέα Κώστα Καλτσά για τα Δεκεμβριανά, το πρόσφατο Δημοψήφισμα, αλλά και τον Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας. Κεντρική εικόνα: © Μαρίνα Δογάνου. 

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

«Κάτι σαν αγάπη» του Πολυχρόνη Κουτσάκη (προδημοσίευση)

«Κάτι σαν αγάπη» του Πολυχρόνη Κουτσάκη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα του Πολυχρόνη Κουτσάκη «Κάτι σαν αγάπη – Μια υπόθεση για τον Γιώργο Δάντη», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 22 Απριλίου από τις εκδόσεις Πατάκη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ιφιγένει...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα μάς δείχνουν τον δρόμο για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή, μέσα από δεδομένα που προέκυψαν από σημαντικές επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών και από πολύτιμα αποστάγματα πνευματικής εμβάθυνσης. 

Γράφει η Ελεάνα Κολοβού 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ