alt
Ένα προσωπικό κείμενο με αφορμή την ποιητική συλλογή του Γιάννη Αντιόχου «Αυτός, ο κάτω ουρανός» (εκδ. Ίκαρος).

Του Θωμά Συμεωνίδη

Στον Γιάννη Αντιόχου
Για το δώρο της φιλίας του

Θα μιλήσω για το αδιέξοδο στο οποίο οδηγήθηκα μέσα από την αναγνωστική μου αναμέτρηση με το Αυτός, ο κάτω ουρανός του Γιάννη Αντιόχου. Και ο μοναδικός τρόπος για να μιλήσω για αυτή τη διαδρομή που με οδήγησε σε αυτό το αδιέξοδο και να εκφράσω έναν λόγο από αυτή τη θέση αδιεξόδου είναι να απευθυνθώ σε έναν άνθρωπο που δεν υπάρχει και να του μιλήσω για μία αρχιτεκτονική που δεν μπορεί να υπάρξει.

Αυτόν τον άνθρωπο που δεν υπάρχει θα προσπαθήσω να μην τον τρομάξω γιατί τον αγαπώ και ας μην υπάρχει. [...] Θα του μιλήσω για ένα δωμάτιο και θα του πω να φανταστεί πως είναι νύχτα. Θα του πω πως αυτό το δωμάτιο έχει έναν ουρανό για οροφή και τα δικά του άστρα.

Αυτό είναι ό,τι πιο αληθινό έχω να πω.

Αυτόν τον άνθρωπο που δεν υπάρχει θα προσπαθήσω να μην τον τρομάξω γιατί τον αγαπώ και ας μην υπάρχει. Για αυτόν τον λόγο, θα ξεκινήσω από χώρους που ξέρει. Θα του μιλήσω για ένα δωμάτιο και θα του πω να φανταστεί πως είναι νύχτα. Θα του πω πως αυτό το δωμάτιο έχει έναν ουρανό για οροφή και τα δικά του άστρα. Αυτή θα ήταν μια αρχιτεκτονική που χρειάζεται ειλικρίνεια για να υπάρξει. Αλλά τότε θα υστερούσε σε φως.

Το έδαφος αυτής της αρχιτεκτονικής οδηγεί τα πάντα σε κλίση. Εδώ, οι εποχές είναι σώματα και από κάθε σώμα κάτι λείπει. Σε κάθε μετατόπιση ή συνάντηση τίποτα δεν ολοκληρώνεται, μονάχα προστίθεται ή αφαιρείται. Το έδαφος αυτής της αρχιτεκτονικής δεν είναι η γη, δεν είναι ο ουρανός. Αν μπορούσε να θεμελιωθεί σε ένα από τα δύο, τότε θα ήταν μία αρχιτεκτονική που υπάρχει και μπορεί να υπάρξει.

Ό,τι αίσθημα υπάρχει σε αυτή την αρχιτεκτονική κάποτε παύει να υπάρχει.

Σε αυτή την αρχιτεκτονική λαβύρινθοι και υπόγειες αρτηρίες. Εσύ έρχεσαι, εσύ είσαι, αλλά εσύ δεν υπάρχεις. Έρχεσαι από τόσο βαθιά που δεν έχεις όνομα. Χρησιμοποιείς ως ταυτότητα τον πολιτισμό, έστω και αν ξέρεις την αλήθεια για τη βαρβαρότητά του. Βασίζεσαι σε μια ελπίδα και αυτή η ελπίδα είναι ότι ο άλλος θα πιστέψει την απάτη. Όταν πεις την αλήθεια, και θα πεις την αλήθεια γιατί εσύ είσαι εσύ, θα αρχίσεις να υπάρχεις σχεδόν ολόκληρος, για λίγα δευτερόλεπτα μόνο, μέχρι να τη συνειδητοποιήσουν αυτοί στους οποίους απευθύνεσαι και να διαιρεθείς με τον αριθμό τους, πολλές φορές, μέχρι να διαλυθείς.

Αυτή η αρχιτεκτονική είναι το μέρος όπου ζει ένα κτήνος. Αλλά τι κτήνος. Γνωρίζει ότι πεθαίνει και ψάχνει συνεχώς ζωή. Συμβαίνει αυτή η αρχιτεκτονική να είναι ένας όροφος σε μια πολυκατοικία και να υπάρχει μόνο μια έξοδος που οδηγεί σε μια πλατεία. Αυτή η αρχιτεκτονική δεν μπορεί να υπάρξει και ίσως είναι καλύτερα από κάποιες απόψεις. Σε κάθε δωμάτιο και ένας άλλος νεκρός εαυτός σου. Πώς θα μπορούσες να αντέξεις να δεις; Αυτή είναι μια αρχιτεκτονική που ακόμα και αν υπήρχε θα την κατέστρεφες για να μπορέσεις να αναπνεύσεις. Στην αρχή απλώνει τον κόσμο γύρω σου και μετά καθώς δομείται, τυλίγεται γύρω σου, μα δεν το βλέπεις.

Κανένας άλλωστε δεν είπε ότι αυτή είναι μια αρχιτεκτονική που προστατεύει ή ό,τι μπορεί να προστατεύει για πάντα. Ο κίνδυνος υπήρξε πολύ πριν υπάρξει η ίδια. Αν είχες ένα δωμάτιο στη λογική της αρχιτεκτονικής που μιλάω τότε δεν θα το έβλεπε κανένας. Ούτε εγώ. Υπάρχουν υπόνομοι, φρεάτια και πηγάδια. Αυτή θα ήταν η μόνη επικοινωνία. Μαζί σου.

Σε αυτή την αρχιτεκτονική κάποια στιγμή πρέπει να μιλήσουμε για τους θεούς. Ακόμα και αυτούς που σκοτώσαμε. Ακόμα και αυτούς που δεν υπάρχουν.

Σε αυτή την αρχιτεκτονική υπάρχει μία ταράτσα που βλέπει μία πόλη και τη θάλασσά της. Είναι μια πόλη που είδες και το μόνο που μπόρεσες να δεις στη θάλασσα είναι τους νεκρούς της.

Σε αυτή την αρχιτεκτονική υπάρχει μια ταράτσα που βλέπει μια πόλη και τη θάλασσά της. Είναι μια πόλη που είδες και το μόνο που μπόρεσες να δεις στη θάλασσα είναι τους νεκρούς της.

Αυτή η αρχιτεκτονική είναι ένα σώμα. Ένας όγκος μπαλωμένος που φτιάχνεται με δύο βασικά εργαλεία. Το ένα είναι μια βελόνα. Το άλλο ένα νυστέρι.

Σε αυτή την αρχιτεκτονική δεν υπάρχουν θεμέλια. Όλα είναι φόβος, επιθυμία. Όλα μεταμορφώνονται. Για αυτό και η δομή της πρέπει να είναι διακοσμημένη: οι μόνοι δείκτες προσανατολισμού που μπορούν να υπάρξουν.

Το σύμπαν. Δύο τεράστιες πλάκες, οριζόντιες, παράλληλες μεταξύ τους. Η βελόνα που είπαμε, το νυστέρι που είπαμε. Και ένα δοχείο λάσπη, και ένας λόφος άμμου (ή σκόνη).

Ό,τι αγαπήσεις, σε αυτή την αρχιτεκτονική πολλαπλασιάζεται. Αλλά δεν μπορείς να ζήσεις για πάντα με ό,τι αγαπάς, αλλιώς αυτή η αρχιτεκτονική θα υπήρχε, όπως και εσύ. Σε αυτήν την αρχιτεκτονική βλέπεις το δολοφονικό πρόσωπο της αγάπης. Τι σκοτώνει και τι σκότωσε για να υπάρξει. Αυτή είναι μία αρχιτεκτονική που ανοίγει το βλέμμα σου στον χρόνο. Μέσα στον χρόνο γίνονται πράγματα που επαναλαμβάνονται με τον χρόνο. Έτσι, όταν πεις σ’ αγαπώ, αυτή θα είναι μία διάφανη σακούλα με ό,τι έχει καταπιεί η αγάπη.

Σε αυτή την αρχιτεκτονική ο πόνος. Η ζωή που βλέπει τον θάνατό της χωρίς να πεθαίνει. Εδώ, μεταμορφώνεις ό,τι δεν μπορείς να βλέπεις. Ας πούμε επίσης, πως ό,τι βλέπεις δεν είναι για σένα.

Αυτή είναι μία αρχιτεκτονική στην οποία εναποθέτεις, διατηρείς, προσθέτεις, συγκεντρώνεις, συλλέγεις, συνοψίζεις, αποδίδεις, ανακαλείς, μεταμορφώνεις, σκοτώνεις, ανασταίνεις, κρύβεις. Άλλους. Εσένα. Σε αυτή την αρχιτεκτονική θέτεις ανθρώπους. Δημιουργείς θέσεις για να δεις, Ποιος ήσουν. Για να ρωτήσεις, Ποιος είσαι. Αυτή είναι μία αδύνατη αρχιτεκτονική. Ένας δομημένος λόγος που απαντάει στο ερώτημα γιατί δεν μπορείς να υπάρξεις.

Σε αυτή την αρχιτεκτονική μπορείς να δεις από τη σκοπιά του θανάτου. Μπορείς να δεις τον θάνατό σου. Ο θάνατός σου μια κατοικία ταπεινή, οι διαστάσεις της αυτό το ελάχιστο που θα μείνει από σένα. Στην οροφή υπάρχει ένας φεγγίτης, στο πάτωμα ένα πηγάδι. Σου στέλνω ερωτήματα: γιατί να δεις τον θάνατό σου;

Σε αυτή την αρχιτεκτονική μπορείς να δεις από τη σκοπιά του θανάτου. Μπορείς να δεις τον θάνατό σου. Ο θάνατός σου μια κατοικία ταπεινή, οι διαστάσεις της αυτό το ελάχιστο που θα μείνει από σένα. Στην οροφή υπάρχει ένας φεγγίτης, στο πάτωμα ένα πηγάδι. Σου στέλνω ερωτήματα: γιατί να δεις τον θάνατό σου;

Σε αυτή την αρχιτεκτονική η σωτηρία. Όταν οι άνθρωποι νομίζεις ότι παύουν να υπάρχουν για σένα ή δεν υπάρχουν διαπιστωμένα. Η σωτηρία από τον πόνο στο σώμα, τον πόνο της σκέψης, τον πόνο της εικόνας.

Αυτή η αρχιτεκτονική σε μια πόλη. Μέσα σε κάθε πόλη μια άλλη πόλη. Λέξεις ό,τι εξηγήθηκε ή δόθηκε από τον έναν στον άλλο. Αυτό, δεν έγινε μία φορά. Αυτή η αρχιτεκτονική δεν είναι καινούρια. Προεκτείνει και κρύβει τον εαυτό της. Σε αυτή την αρχιτεκτονική ήμουν. Ήσουν. Αλλά δεν ήμασταν μόνοι.

Αυτή η αρχιτεκτονική είναι η σύγχυση. Σύγχυση σημαίνει: και αυτό και αυτό και αυτό. Αν μπορούσαν να συνυπάρξουν, τότε αυτή η αρχιτεκτονική θα υπήρχε και θα υπήρχες και εσύ επίσης.

Αυτή είναι μία αρχιτεκτονική που μπορείς να συνηθίσεις. Η συνήθεια θα σε κάνει να πιστέψεις ότι υπάρχει. Από ένα σημείο της στάθηκες και έριξες φως στα ανθρώπινη βάθη. Πες μου τι είδες. Πες μου κάτι που βρήκες και δεν έχει ήδη ειπωθεί.

Αυτή η αρχιτεκτονική μια ρωγμή στον κόσμο.

Αυτή η αρχιτεκτονική δεν μπορεί να υπάρξει γιατί δεν αντέχει σκέψεις απλές και εικόνες τόσο φυσικές όπως οι φωνές ενός παιδιού στην έρημο της πόλης. Και εσύ επίσης δεν μπορείς να υπάρξεις γιατί μόνο έτσι θα συνεχίσει να έχει νόημα η δικαιοσύνη και η αληθινή αγάπη για αυτό που ήδη υπάρχει.

 Το κείμενο εκφωνήθηκε στην παρουσίαση της ποιητικής συλλογής στο Booze Cooperativa στις 28/2/2019.

* Ο ΘΩΜΑΣ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ είναι συγγραφέας. 
Τελευταίο του βιβλίο, το μυθιστόρημα «Μυθιστόρημα» (εκδ. Γαβριηλίδης).


altΑυτός, ο κάτω ουρανός
Γιάννης Αντιόχου
Ίκαρος 2019
Σελ. 104, τιμή εκδότη €12,00

alt

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΝΤΙΟΧΟΥ

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λογοτεχνία και πραγματικότητα: τι καινούργιο συμβαίνει τα τελευταία χρόνια

Λογοτεχνία και πραγματικότητα: τι καινούργιο συμβαίνει τα τελευταία χρόνια

«Η λογοτεχνία πάντα συνομιλούσε με την πραγματικότητα (δηλαδή την έξω από αυτή ζωή), με όσες σημασίες κι αν δώσει κανείς στην πραγματικότητα και με όσους τρόπους επιχειρήσει να ορίσει αυτή τη συνδιαλλαγή».

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης

Η λογοτεχνία ...

Χρήστος Νάτσης: Ο Γουίλιαμ Μπάροουζ και οι αρνητικές αξίες της ζωής

Χρήστος Νάτσης: Ο Γουίλιαμ Μπάροουζ και οι αρνητικές αξίες της ζωής

Μια συνολική αποτίμηση του έργου του Γουίλιαμ Μπάροουζ [William S. Burroughs]. Το ύφος, οι θεματικές και η γλώσσα που ανέπτυξε ο σημαντικός Αμερικανός συγγραφέας στα εμβληματικότερα βιβλία του. Κεντρική εικόνα: © Wikipedia. 

Γράφει ο Χρήστος Νάτσης

...
«Αυτός ήταν ο Κώστας...» – Λίγα λόγια για τον Κώστα Παπαϊωάννου από τον Άγγελο Στάγκο

«Αυτός ήταν ο Κώστας...» – Λίγα λόγια για τον Κώστα Παπαϊωάννου από τον Άγγελο Στάγκο

Το βράδυ της Δευτέρας 11 Μαρτίου, δύο χρόνια από τον θάνατο του δημοσιογράφου και εκδότη της εφημερίδας «Το Ποντίκι» (1979-2005), Κώστα Παπαϊωάννου (1938-2022), διοργανώθηκε στην Ένωση Συντακτών τιμητική εκδήλωση στη μνήμη του. Βασικοί ομιλητές ήταν οι (από αριστερά στη φωτογραφία) Μιχάλης Ιγνατίου, Αλέξης Παπαχελάς...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Η πλατφόρμα έδωσε στη δημοσιότητα το teaser trailer του σίριαλ 16 επεισοδίων που προσπαθεί να οπτικοποιήσει το εμβληματικό μυθιστόρημα «100 χρόνια μοναξιά» του νομπελίστα Κολομβιανού συγγραφέα. Κεντρική εικόνα: © Netflix. 

Επιμέλεια: Book Press

...
Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Την Κυριακή 28 Απριλίου στις 20:00 στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ θα πραγματοποιηθεί η τελευταία ανάγνωση της επιτυχημένης σειράς «Παραβάσεις / Αναγνώσεις», του θεατρικού αναλόγιου που επιμελείται η σκηνοθέτης Σύλβια Λιούλιου. Αυτή τη φορά, η Άννα Κοκκίνου συνεργάζεται με τον Νίκο Βελιώτη και διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» τ...

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Καλεσμένοι στη βραδιά μιλούν για το έργο του κορυφαίου στιχουργού, ενώ θα ακουστούν και τραγούδια σε ποίηση Νίκου Γκάτσου με τη Μαρία Κρασοπούλου και τον Νικόλα Παλαιολόγο.

Επιμέλεια: Book Press

Ο Δήμος Καλαμάτας και ο Τομέας Λόγου και Γραμμάτων της Κ.Ε. «ΦΑΡΙΣ», διοργανώνουν...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα μάς δείχνουν τον δρόμο για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή, μέσα από δεδομένα που προέκυψαν από σημαντικές επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών και από πολύτιμα αποστάγματα πνευματικής εμβάθυνσης. 

Γράφει η Ελεάνα Κολοβού 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ