algorithmos ths sofias

Για το βιβλίο «Ο αλγόριθμος της Σοφίας» του Μανώλη Ανδριωτάκη (εκδ. Κριτική)

Του Σωτήρη Βανδώρου

Όσον αφορά τα σχετικά ζητήματα, οι σημερινοί άνθρωποι στο μυαλό μου διακρίνονται σε δυο κατηγορίες: σε αυτούς που γεννήθηκαν και πέρασαν τουλάχιστον τα πρώτα διαμορφωτικά χρόνια τους σε αναλογικό περιβάλλον και στις νεότερες γενιές που είναι «ψηφιακά γηγενείς». Ανήκοντας στην πρώτη κατηγορία, ζηλεύω τους σημερινούς πιτσιρικάδες που απόλαυσαν το πρώτο τους μουντιάλ σε αψεγάδιαστη, κρυστάλλινη εικόνα – ενώ εγώ είδα τα πρώτα μου σε ασπρόμαυρη οθόνη που έκανε και τα «χιόνια» της. Τους ζηλεύω που ακούν μουσική στις μικροσκοπικές mp3 συσκευές τους έχοντας «κατεβάσει» πιθανά και απίθανα μουσικά ακούσματα από το διαδίκτυο (καινοτομία για τη γενιά μου ήταν το Walkman!). Χρειάζεται να συνεχίσω για κινητά, υπολογιστές και δεν-ξέρω-τι-άλλο; Με καταλαβαίνετε, νομίζω.

Να, λοιπόν, που η ευκολία, η αμεσότητα, ο πολλαπλασιασμός των δυνατοτήτων έχουν τα πλεονεκτήματα, αλλά και τα μειονεκτήματά τους.

Υπάρχει βέβαια και η άλλη όψη. Εμείς της αναλογικής εποχής (της εποχής των δεινοσαύρων, δηλαδή, για τους σημερινούς νέους) είχαμε πρώτα μάθει ένα-δυο πράγματα (όσο τα έμαθε ο καθένας μας). Δεν βασιστήκαμε στον διορθωτή του Word για τη σωστή ορθογραφία, κατανοούσαμε τη διαφορά δημόσιου-ιδιωτικού (ελλείψει μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπου οι δυο κόσμοι συμφύρονται), κι εκτιμούσαμε την κοπιώδη και χρονοβόρα, ενίοτε, προσπάθεια να βρούμε ένα δυσεύρετο βιβλίο (προ ψηφιακών βιβλιοπωλείων και καταλόγων βιβλιοθηκών). Η, ας πούμε, θυμάμαι πόσο πολύτιμο θεωρούσα το φιλμ της πρώτης μου Kodak (μπορεί και σε όλη της τη «ζωή» να ‘χει βγάλει όσες φωτογραφίες βγάζει ένας σημερινός έφηβος με το κινητό του σε μια εβδομάδα), αλλά και τη λαχτάρα όταν το πήγαινα για εμφάνιση (πέτυχα εκείνο το καρέ; έχει βγει τίποτα της προκοπής;). Να, λοιπόν, που η ευκολία, η αμεσότητα, ο πολλαπλασιασμός των δυνατοτήτων έχουν τα πλεονεκτήματα, αλλά και τα μειονεκτήματά τους.

Διαβάζοντας, ωστόσο, το βιβλίο του Μανώλη Ανδριωτάκη, αντιλήφθηκα ότι στην προσχηματισμένη αυτή αντίληψη θα πρέπει να προσθέσω μια εικόνα περισσότερο περίπλοκη και διφορούμενη. Ο συγγραφέας απευθύνεται πρωτίστως σε ένα πιο νεανικό κοινό που είναι εξοικειωμένο με τη συνεχή αναπροσαρμογή στο ταχύτατα εξελισσόμενο και διευρυνόμενο ψηφιακό μας περιβάλλον, αλλά ταυτόχρονα και πιο ευάλωτο σε κινδύνους και παγίδες για τις οποίες εμείς οι «αναλογικοί» είμαστε πιθανόν περισσότερο υποψιασμένοι. Όμως, στ’ αλήθεια τελικά μας αφορά όλους, γιατί ο καθένας μας (και βέβαια δεν είναι μόνο διαγενεακές οι διαφορές) όσο πιο βαθιά εισέρχεται στον ψηφιακό κόσμο τόσο πιο πολύ εκτεθειμένος γίνεται σε χίλιους δυο κινδύνους. Φερ’ ειπείν, αν οι «αναλογικοί» κατά τεκμήριο μπορούν να αντιληφθούν καλύτερα τη σημασία της προστασίας της ιδιωτικότητάς τους, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι είναι και τεχνικά ενήμεροι για το πώς να το κάνουν και κυρίως για το εάν έχουν συνειδητοποιήσει ότι είναι μόνον εν μέρει στο χέρι τους, πλέον. Αν επιμένω στους κινδύνους είναι γιατί αυτό κάνει κι ο συγγραφέας, σε καμία ωστόσο περίπτωση από τεχνοφοβική σκοπιά.

algorithmos sofias

Ο Ανδριωτάκης, ένας από τους πρώτους και πλέον καθιερωμένους bloggers στην Ελλάδα, παρακολουθεί συστηματικά την εξέλιξη του ψηφιακού κόσμου για τον οποίο εξάλλου έχει γράψει κι άλλα βιβλία. Το συγκεκριμένο με αιφνιδίασε στην αρχή, καθώς το περίμενα αρκετά διαφορετικό, κάτι σαν ένα συνοπτικό textbook, με την ανάλογη συμβατική δομή. Όμως αυτό που σκαρώνει τελικά έχει ισχυρά στοιχεία προσομοίωσης ενός διαδικτυακού «σερφαρίσματος» ενταγμένο σε μια ελεύθερη συζήτηση μεταξύ του «δασκάλου» και της «Σοφίας». Οι δυο περσόνες ανταλλάσσουν σκέψεις και απορίες (με τον δάσκαλο βεβαίως να κομίζει κατεξοχήν τις γνώσεις του) οι οποίες συχνά, λες και λειτουργούν σαν δικτυακοί υπερσύνδεσμοι, μας μεταφέρουν από το ένα θέμα στο άλλο ή σε μια ειδικότερη όψη του. Μας μεταδίδεται έτσι μια αίσθηση επάλληλων κυματισμών, που μας επαναφέρουν στη θέση που βρισκόμασταν νωρίτερα (δηλαδή στα κύρια ζητήματα γύρω από τα οποία περιστρέφεται το βιβλίο), έχοντας όμως διέλθει από άγνωστα ή όχι-και-τόσο-γνωστά σημεία. Έχουμε εδώ στ’ αλήθεια μια συναίρεση ενός καθιερωμένου από την αρχαιότητα μοτίβου, αυτό του διαλόγου, με την ιλιγγιώδη, ακανόνιστη κι ενίοτε απροσδόκητη διέλευση από λιμάνια ξένα του ψηφιακού ωκεανού.

Δεν θα σταθώ σε πλείστα επιμέρους περιεχόμενα του βιβλίου, όλα τους σημαντικά, επίμαχα και επίκαιρα στα οποία περιλαμβάνονται και οι πλέον πρόσφατες τάσεις και φαινόμενα. Θα επικεντρωθώ επιλεκτικά σε αυτά που νομίζω διακρίνει και ο ίδιος ο συγγραφέας και κυρίως στη γενική του προσέγγιση. Μετέχουμε εξ αντικειμένου στη συνθήκη ενός κόσμου που μας κατακλύζει από ψηφιακές συσκευές, εφαρμογές και δικτυώσεις. Ε, λοιπόν, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε καλύτερα τι σημαίνει το κάθε τι, να στοχαστούμε τις συνέπειες των ψηφιακών μας ενεργειών ως πολίτες και ως ιδιώτες. Δεν σημαίνει αυτό να φοβόμαστε και τον ίσκιο μας, να απαρνηθούμε τις πρωτόγνωρες δυνατότητες που μας παρέχει η τεχνολογία, να πάρουμε τα όρη και τα βουνά. Σημαίνει να γίνουμε πιο προσεκτικοί, να φροντίσουμε να μάθουμε δυο-τρία πράγματα παραπάνω για το πώς λειτουργούν τα πράγματα στο παρασκήνιο (δηλαδή τις μη εμφανείς όψεις τους). Είναι σοκαριστικό, ας πούμε, το πόσα δεδομένα συγκεντρώνουν για εμάς οι επιχειρηματικοί κολοσσοί μέσω των ψηφιακών ιχνών μας που οικειοθελώς, υποτίθεται, τα καθιστούμε φανερά και εκείνοι τα αξιοποιούν ποικιλοτρόπως.

Εάν κάπου βολευόμαστε πρώτοι εμείς δίνοντάς τους το τάμπλετ, τότε ας αναλάβουμε και την ευθύνη των μάλλον αναμενόμενων αποτελεσμάτων...

Θα σταθώ σε ένα ειδικότερο θέμα που θίγει ο Ανδριωτάκης πολύ εύστοχα. Πολλοί γονείς δυσφορούν: «κολλημένο στο τάμπλετ όλη μέρα είναι το παιδί μου». Εδώ, λοιπόν, αξίζει να αναρωτηθούμε ως γονείς τι κάνουμε και κυρίως τι υπόδειγμα δίνουμε: εάν τα παιδιά μας μας βλέπουν συνέχεια με ένα κινητό ή έναν υπολογιστή, εάν τα φωτογραφίζουμε εκατό φορές την ημέρα, εάν κάπου βολευόμαστε πρώτοι εμείς δίνοντάς τους το τάμπλετ, τότε ας αναλάβουμε και την ευθύνη των μάλλον αναμενόμενων αποτελεσμάτων. Και κάτι τελευταίο που τυχαίνει να γνωρίζω ότι το κάνει ο ίδιος ο συγγραφέας χρόνια τώρα και δεν το πετά σαν πυροτέχνημα. Μας καλεί να κάνουμε πότε-πότε ψηφιακή «αποτοξίνωση», δηλαδή να απέχουμε από τον ψηφιακό κόσμο, για λίγες μέρες έστω. Αυτό είναι στ’ αλήθεια και ένα τεστ για το πόσο εξαρτημένοι ή ακόμη και εθισμένοι είμαστε σε αυτόν. Ίσως τώρα είναι και η καταλληλότερη εποχή να το επιχειρήσουμε. Τι λέτε;

* Ο ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΝΔΩΡΟΣ είναι λέκτορας Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.


Απόσπασμα από το βιβλίο

«Αν δεις ότι η χρήση σου [ψηφιακών συσκευών] τείνει να γίνει ρηχή, ψυχαναγκαστική, αν νιώσεις ότι εθίζεσαι, κάνε ένα βήμα πίσω και δες τη μεγάλη εικόνα. Θέσε ερωτήσεις στον εαυτό σου: "Τι θέλω εδώ;", "Τι κάνω εδώ;", "Πόσο χρόνο σπαταλάω;", "Μήπως έχω εθιστεί;", "Τι δεν κάνω τώρα;". Αν οι απαντήσεις που θα πάρεις δεν σε ικανοποιούν, ψάξε βαθύτερα. Αναγνώρισε το γεγονός ότι οι ψηφιακές εφαρμογές είναι έτσι σχεδιασμένες ώστε να σε εθίζουν. Αυτή είναι η πιο κρίσιμη γνώση του Αλγόριθμου της Σοφίας. Εξέταζε, κάνε έρευνες, αναζήτησε, ενημερώσου, μείνε σε κατάσταση εγρήγορσης, μην εφησυχάζεις». (σελ. 161-62).


exof andriotakisΟ αλγόριθμος της Σοφίας
Για χρήστες εξυπνότερους από τις συσκευές τους
Μανώλης Ανδριωτάκης
Κριτική 2018
Σελ. 176, τιμή εκδότη €12,00 

alt

 

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΑΝΔΡΙΩΤΑΚΗ

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Είναι η πρόοδος μύθος;

Είναι η πρόοδος μύθος;

Του Σωτήρη Βανδώρου

«Όποιος θεωρεί ότι οι άνθρωποι αγαπούν την ελευθερία, πρέπει να είναι έτοιμος να δει σχεδόν όλη την ιστορία ως ένα λάθος». Πρόκειται για έναν από τους πολλούς αφορισμούς που περιέχονται στη Σιωπή των ζώω...

Θέλουμε πολίτες, όχι χρήσιμες μηχανές

Θέλουμε πολίτες, όχι χρήσιμες μηχανές

Του Σωτήρη Βανδώρου

Η γνώση, η καινοτομία, η τεχνολογία συνιστούν πολύτιμους πόρους στο πλαίσιο του αδυσώπητου οικονομικού ανταγωνισμού μεταξύ των κρατών. Και πολλά από αυτά επιχειρούν να ε...

Εγώ, ένα εμπόρευμα

Εγώ, ένα εμπόρευμα

Του Σωτήρη Βανδώρου

Μια ανατομία της κουλτούρας του καταναλωτισμού που αποκτά δραματική επικαιρότητα λόγω της οικονομικής κρίσης

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Η πλατφόρμα έδωσε στη δημοσιότητα το teaser trailer του σίριαλ 16 επεισοδίων που προσπαθεί να οπτικοποιήσει το εμβληματικό μυθιστόρημα «100 χρόνια μοναξιά» του νομπελίστα Κολομβιανού συγγραφέα. Κεντρική εικόνα: © Netflix. 

Επιμέλεια: Book Press

...
Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Την Κυριακή 28 Απριλίου στις 20:00 στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ θα πραγματοποιηθεί η τελευταία ανάγνωση της επιτυχημένης σειράς «Παραβάσεις / Αναγνώσεις», του θεατρικού αναλόγιου που επιμελείται η σκηνοθέτης Σύλβια Λιούλιου. Αυτή τη φορά, η Άννα Κοκκίνου συνεργάζεται με τον Νίκο Βελιώτη και διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» τ...

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Καλεσμένοι στη βραδιά μιλούν για το έργο του κορυφαίου στιχουργού, ενώ θα ακουστούν και τραγούδια σε ποίηση Νίκου Γκάτσου με τη Μαρία Κρασοπούλου και τον Νικόλα Παλαιολόγο.

Επιμέλεια: Book Press

Ο Δήμος Καλαμάτας και ο Τομέας Λόγου και Γραμμάτων της Κ.Ε. «ΦΑΡΙΣ», διοργανώνουν...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα μάς δείχνουν τον δρόμο για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή, μέσα από δεδομένα που προέκυψαν από σημαντικές επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών και από πολύτιμα αποστάγματα πνευματικής εμβάθυνσης. 

Γράφει η Ελεάνα Κολοβού 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ