alt

Με γλώσσα στοχαστική και ρέουσα, με διαρκείς αναδιπλώσεις εις εαυτόν αλλά και πολλές επαναλήψεις, η Θέδα Καϊδόγλου προσπαθεί να γεμίσει τις «Κενές καταστάσεις» (εκδ. Απόπειρα) που ορίζουν και περιορίζουν την καθημερινότητα μιας νέας γυναίκας που αναζητά νόημα και αγάπη σε εφήμερες ή αμφίβολες σχέσεις, κι εντέλει στην ίδια τη γραφή. 

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Με ποια λόγια θα συστήνατε το βιβλίο σας σε κάποιον που δε γνωρίζει τίποτε για σας;

Είναι δύσκολο να μιλάει ένας συγγραφέας για το έργο του. Μοιάζει με την περίπτωση όπου ένας γονιός μιλάει για το παιδί του. Το παιδί τρέχει ανέμελα στο πλακόστρωτο κι εκείνος ξοπίσω δείχνει υπερπροστατευτικός και γεμάτος αγωνίαΩστόσο θα προσπαθήσω να αποστασιοποιηθώ και να δώσω μια ιδέα. Πρόκειται για ένα ψυχογράφημα, την εσωτερική περιπλάνηση μιας γυναίκας που αναζητά το περιεχόμενο. Φαντασιώσεις, αναμνήσεις, αναρωτήσεις, παρορμήσεις, αναμετρήσεις, συγκρούσεις, μετεωρισμοί, αδιέξοδα και πειραματισμοί συνθέτουν την πλοκή και σηματοδοτούν τις υπερβατικές εξελίξεις σε μια ατέρμονη διαδρομή όπου δοκιμάζονται τα όρια. 

Τι απαντάτε σε όσους θα πουν: ακόμη ένας συγγραφέας; Τι το καινούριο φέρνει; 

Είναι απολύτως σεβαστή αυτή η επιφύλαξη κι εγώ ως αναγνώστρια αλλά και ως δημιουργός την κατανοώ. Είμαι μία συγγραφέας ανάμεσα σε τόσους. Δεν διακατέχομαι από το άγχος να αποδείξω μέσα από τη γραφή μου πόσο έξυπνη, μορφωμένη και ξεχωριστή είμαι. Γράφω με μοναδικό φίλτρο την ανάγκη να εκφράσω όσα σκέφτομαι και νιώθω έντεχνα, δίχως δεύτερες σκέψεις και διδακτισμούς. Επίσης, θεωρώ πως δεν έχουμε πια να πούμε τίποτε το φοβερά πρωτότυπο ή το καινούριο. Όλα σχεδόν έχουν ειπωθεί. Το στοίχημα παίζεται πλέον στον τρόπο που θα ξαναειπωθούν τα ειπωμένα. Ως προς αυτό κάνω ό,τι μπορώ.

Πείτε μας δυο λόγια για το νεότευκτο συγγραφικό σας εργαστήρι.

Γράφω άστατα. Κρατάω σημειώσεις εδώ κι εκεί, ανοίγω λογαριασμούς και δεν τους κλείνω αμέσως, αφήνω σκέψεις μετέωρες για καιρό, κείμενα στη μέση, δεκάδες αρχεία στον υπολογιστή με εκκρεμότητες. Περιμένω την κατάλληλη στιγμή για να συμπληρώσω τα παζλ. Συνήθως έρχεται αυτή η στιγμή. Δεν κρατώ αυστηρό πρόγραμμα, ούτε διατηρώ ένα αποστειρωμένο περιβάλλον στο οποίο περιορίζομαι συστηματικά για να συγκεντρωθώ. Θέλω να δουλεύω σε καθεστώς ελευθερίας γιατί διαφορετικά χάνω το κέφι και τον αυθορμητισμό μου. Ακολουθώ την εσωτερική φωνή που συνήθως είναι τόσο δυνατή, ώστε την ακούω ξεκάθαρα ακόμη κι όταν βρίσκομαι στα θορυβώδη κέντρα των μεγαλουπόλεων. Ωστόσο, δίχως πειθαρχία, δουλειά, υπευθυνότητα και συνέπεια δεν προχωράς. Έχω βρει τις ασφαλιστικές δικλίδες ώστε να γράφω σε κλίμα που μου ταιριάζει και να ισορροπώ τις αντιθέσεις του χαρακτήρα μου και τις ιδιαιτερότητες του αντικειμένου. Είμαι ικανοποιημένη με τους ρυθμούς που γράφω γιατί διαφοροποιούνται ανάλογα με τις ανάγκες, την έμπνευση και τις συνθήκες. Έχω επιδείξει ικανότητα προσαρμογής ως προς αυτό. Αν δεν έχω γραφείο, θα γράψω σ’ ένα χαρτόκουτο. Το έχω κάνει και ήταν το ίδιο αποτελεσματικό. Κουβαλάω μέσα μου τα υλικά, εγώ είμαι τα υλικά μου. Γράφω αν θέλω να γράψω. Αν όχι, καταπιάνομαι με κάτι άλλο. Ούτε δικαιολογίες, ούτε ενοχές. Είναι ξεκάθαρο. 

Αν δεν έχω γραφείο, θα γράψω σ’ ένα χαρτόκουτο. Το έχω κάνει και ήταν το ίδιο αποτελεσματικό. Κουβαλάω μέσα μου τα υλικά, εγώ είμαι τα υλικά μου. Γράφω αν θέλω να γράψω. Αν όχι, καταπιάνομαι με κάτι άλλο. Ούτε δικαιολογίες, ούτε ενοχές. Είναι ξεκάθαρο.

Έχουν επηρεάσει άλλες τέχνες –κινηματογράφος, εικαστικά, κόμικς, μουσική κ.α.– τη συγγραφική σας δουλειά; Αν ναι, με ποιους τρόπους; 

Όλα, όλα παίζουν το ρόλο τους. Από τα κινούμενα σχέδια που βλέπαμε παιδιά, τα παραμύθια και τα κόμικς που διαβάζαμε μέχρι τις εκθέσεις, τα ταξίδια και τα ακούσματα που επιλέγουμε και μας συγκινούν. Η λογοτεχνία ανακατεύει τις λέξεις για να εκφράσει νοήματα και συναισθήματα δημιουργώντας εικόνες μέσα σε ιστορίες όπου πρωτοστατούν αισθήσεις, ήχοι, χρώματα, σχήματα, υφές, μυρωδιές, γεύσεις, μορφές, κόσμοι ολόκληροι. Είναι απολύτως φυσικό και επόμενο άλλες τέχνες να με ενεργοποιούν, να με εμπνέουν ώστε να ξεκινήσω, να εξελίξω, να ολοκληρώσω ή να εμπλουτίσω κάτι. Αντιλαμβάνομαι την έντονη αλληλεπίδραση της δικής μου τέχνης με τις υπόλοιπες, την ερμηνεύω ως την αλληλοεπίδραση ανάμεσα στα αδέρφια της ίδιας οικογένειας, την αποζητώ, την επιδιώκω και την απολαμβάνω. Μια μελωδία, μια σκηνή, ένας πίνακας ζωγραφικής, ένα γλυπτό, ένα γοτθικό παράθυρο επιδρούν ευεργετικά. Τέτοιου είδους εμπειρίες μεταμορφώνονται πολύ συχνά, αμέσως ή αργότερα, σε μικρές μούσες. Επίσης, δεν μπορώ να παραλείψω την ιδιαίτερη σχέση που έχω με το θέατρο. Μέσα απ’ αυτό έμαθα πως το προφανές δεν είναι απαραίτητα το αληθές, οι χαρακτήρες είναι πολύπλοκα όντα, οι δράσεις έχουν ποικίλες ερμηνείες και πτυχές, ενώ η πυκνότητα είναι πρωτεύον ζητούμενο. Η ενασχόλησή μου με το θέατρο και η σχετική εκπαίδευση που έχω λάβει έχουν μπολιάσει τις οπτικές και τη γραφή μου.

Ο δρόμος προς την έκδοση για τους νέους συγγραφείς συνήθως δεν είναι σπαρμένος με ροδοπέταλα. Ποια είναι η δική σας ιστορία;

Παρότι θεωρείται εύκολο σήμερα να εκδώσει κάποιος, εντοπίζεται μια ύπουλη δυσκολία στο να επιλέξει τον κατάλληλο συνοδοιπόρο ως προς το εκδοτικό βήμα και την μετέπειτα διαδρομή. Δεν ταιριάζουν όλοι οι συγγραφείς σε όλους τους εκδοτικούς, ούτε είναι αυτονόητα η πρόσβαση και ο τρόπος. Ταλαιπωρήθηκα. Απογοητεύτηκα. Έχω αποδεχθεί πως λόγω της μη δεδομένης συμβατότητάς μου με το περιβάλλον θα αντιμετωπίζω συνεχώς τέτοιες δυσκολίες. Θα συναντώ εμπόδια μέχρι να βρω το σύνδεσμο, αλλά τελικά θα τον βρίσκω. Είμαι ευτυχής που συνεργάζομαι αυτήν την περίοδο με την Απόπειρα. Οι Κενές Καταστάσεις βρήκαν το ιδανικό ταίρι για να προχωρήσουν. 

* Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ είναι δημοσιογράφος.

altΚενές καταστάσεις
Θέδα Καϊδόγλου
Απόπειρα 2018
Σελ. 264, τιμή εκδότη €14,85

alt

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ηλίας Σωτήρχος: «Ήταν πρόκληση να μπει ένας μεγαλύτερος άνδρας στη θέση μιας νέας κοπέλας και να αφηγηθεί την ιστορία πειστικά»

Ηλίας Σωτήρχος: «Ήταν πρόκληση να μπει ένας μεγαλύτερος άνδρας στη θέση μιας νέας κοπέλας και να αφηγηθεί την ιστορία πειστικά»

Ο Ηλίας Σωτήρχος μας συστήθηκε πρόσφατα με το βιβλίο του «[Αντι]κοινωνικά Δίκτυα» (εκδ. Γραφή). 

Επιμέλεια: Book Press

Τι απαντάτε σε όσους θα πουν: ακόμη ένας συγγραφέας; Τι το καινούργιο φέρνει;

Μ...

Ιγνάτιος Συμεωνίδης: «Μια ιστορία πρέπει να έχει στιβαρό σκελετό, διαδρόμους και δωμάτια»

Ιγνάτιος Συμεωνίδης: «Μια ιστορία πρέπει να έχει στιβαρό σκελετό, διαδρόμους και δωμάτια»

Ο Ιγνάτιος Συμεωνίδης μας συστήθηκε πρόσφατα με το μυθιστόρημά του «Τα γυμνοβράγχια το κάνουν καλύτερα» (εκδ. Βακχικόν). 

Επιμέλεια: Book Press

Με ποια λόγια θα συστήνατε το βιβλίο σας σε κάποιον που δεν γνωρίζει τί...

Σταυρούλα Δεμένεγα: «Κάθε συγγραφέας αποτυπώνει με τον τρόπο του την κοινή μας πραγματικότητα»

Σταυρούλα Δεμένεγα: «Κάθε συγγραφέας αποτυπώνει με τον τρόπο του την κοινή μας πραγματικότητα»

Η Σταυρούλα Δεμένεγα μας συστήθηκε πρόσφατα με τη συλλογή διηγημάτων της «Στιγμές αταξίας» (εκδ. Ιωλκός). 

Επιμέλεια: Book Press

Με ποια λόγια θα συστήνατε το βιβλίο σας σε κάποιον που δε γνωρίζει τίποτε για εσάς; ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Πολιτική και δίκαιο στην κριτική θεωρία» του Γιάννη Φλυτζάνη (κριτική) – Για τη σκέψη της Σχολής της Φρανκφούρτης σήμερα

«Πολιτική και δίκαιο στην κριτική θεωρία» του Γιάννη Φλυτζάνη (κριτική) – Για τη σκέψη της Σχολής της Φρανκφούρτης σήμερα

Για τη μελέτη του Γιάννη Φλυτζάνη «Πολιτική και δίκαιο στην κριτική θεωρία – Πολιτική φιλοσοφία για την άρνηση και τους θεσμούς» (εκδ. Ευρασία). Εικόνα: Ο Γιούργκεν Χάμπερμας.

Γράφει η Ελένη Ρεθυμιωτάκη

Ποια εί...

«Το πνεύμα της ελπίδας» του Μπιουνγκ-Τσουλ Χαν – Με το βλέμμα σε έναν καλύτερο κόσμο

«Το πνεύμα της ελπίδας» του Μπιουνγκ-Τσουλ Χαν – Με το βλέμμα σε έναν καλύτερο κόσμο

Για το βιβλίο του Μπιουνγκ-Τσουλ Χαν (Byung-Chul Han) «Το πνεύμα της ελπίδας – Κατά της κοινωνίας του φόβου» (μτφρ. Βασίλης Τσαλής, εκδ. Opera). Εικόνα: Ο «Θεριστής» του βαν Γκογκ. 

Γράφει η Άννα Λυδάκη

Ό...


«Πριν από το big bang» της Λάουρα Μερσίνι-Χόουτον (κριτική) – Ματιές στο αδιανότητο

«Πριν από το big bang» της Λάουρα Μερσίνι-Χόουτον (κριτική) – Ματιές στο αδιανότητο

Για το βιβλίο της Λάουρα Μερσίνι-Χόουτον [Laura Mersini-Houghton] «Πριν από το big bang – Η προέλευση του σύμπαντος και τί βρίσκεται πέρα από αυτό» (μτφρ. Σταύρος Πανέλης, εκδ. Τραυλός).

Γράφει ο Ηλίας Μπιστολάς

Στο Πριν από το Big Bang, η διά...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γεωργίας Α. Ανδριώτου «Οι κόρες του Αϊβαλιού», το οποίο κυκλοφορεί στις 18 Ιουλίου από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Παναγής Αφεντέλλης ρούφηξε νωχελικά τον καφέ του κι άφησε απαλά τ...

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογραφικό έργο της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς [Marie Luise Kaschnitz] «Περιγραφή ενός χωριού» (Μετάφραση – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιουλίου από τις εκδόσεις η βαλίτσα.

Επιμέλεια: Κ...

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Σέρινταν Λε Φανού (Sheridan Le Fanu) «Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» (ανθολόγηση, μτφρ., εισαγωγικό σημείωμα: Γιώργος Θάνος, επιμέλεια: Γιάννης Μπαρτσώκας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Printa.

Επιμέλεια: ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Βιβλία για την Τέχνη της Γραφής: 15 οδηγοί συγγραφής που μας μαθαίνουν να γράφουμε

Βιβλία για την Τέχνη της Γραφής: 15 οδηγοί συγγραφής που μας μαθαίνουν να γράφουμε

Δεκαπέντε βιβλία, από καταξιωμένους συγγραφείς, σημαντικούς κριτικούς και ειδικούς της δημιουργικής γραφής, που μας μαθαίνουν πώς να γράφουμε τις δικές μας ιστορίες καλύτερα αλλά και πώς να γίνουμε πιο προσεκτικοί αναγνώστες. 

Επιλογή-επιμέλεια: Ελένη Κορόβηλα ...

Βιοηθική & λογοτεχνία: Μυθοπλασία που μιλά για την επιστήμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Βιοηθική & λογοτεχνία: Μυθοπλασία που μιλά για την επιστήμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Έξι βιβλία μυθοπλασίας που θίγουν ζητήματα που ερευνά η βιοηθική στη σύγχρονη εποχή. Η ευθύνη των επιστημόνων, τα όρια των παρεμβάσεων, ο άνθρωπος ως πειραματόζωο, η τεχνητή νοημοσύνη. Εικόνα: Από την ταινία «Poor things» του Γ. Λάνθιμου. 

Γράφει η Αγγελική Σπηλιοπούλου ...

Βιβλία που διαβάζονται μονορούφι: Οι επιλογές του Guardian για το καλοκαίρι

Βιβλία που διαβάζονται μονορούφι: Οι επιλογές του Guardian για το καλοκαίρι

Είκοσι βιβλία που ξεχώρισε η ομάδα του Guardian και διαβάζονται μονορούφι: λογοτεχνία, ψυχανάλυση, επιστήμη. Εικόνα: Πίνακας του Αμερικανού ζωγράφου Ντάρεν Τόμσον.

Επιμέλεια: Book Press

Με την ικανότητα συγκέντρωσης των περ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ