alt

Συνέντευξη στον Κώστα Αγοραστό

Πετυχημένος στιχουργός, καταξιωμένος σκηνοθέτης και ανήσυχος Καλλιτεχνικός Διευθυντής σε αρκετά ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Με αφορμή την κυκλοφορία του καινούργιου βιβλίου του Θοδωρή Γκόνη "Ο ύπνος της Ανδριανουπόλεως" (εκδ. Άγρα) κουβεντιάσαμε μαζί του. 

Κύριε Γκόνη, τα κείμενα του βιβλίου αυτού γράφτηκαν ενώ βρισκόσασταν στη Βόρεια Ελλάδα και διατελούσατε καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Αγρινίου και έπειτα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών. Μιλήστε μου για τις αφορμές από τις οποιες γεννήθηκαν αυτά τα κείμενα.

Θα μπορούσε να πει κανείς πως τα κείμενα αυτά είναι ένα ημερολόγιο εργασίας. Ένα ημερολόγιο αϋπνίας. Εμένα, όμως, μου αρέσει να πιστεύω πως είναι οι μουσικές ενός dj που, όταν κουρασμένος από τη δουλειά του στο τέλος της μέρας γυρίζει στο δωμάτιό του, γράφει-παίζει για τη δική του ευχαρίστηση.

Ορισμένα από αυτά εξυμνούν το φυσικό περιβάλλον, τους ανθρώπους της επαρχίας, τις συνήθειές τους, ενώ άλλα κοιτάζουν προς το παρελθόν σας, τους ανθρώπους που αφήσατε πίσω, το σπίτι σας και την Αθήνα. Αυτά τα κείμενα θα μπορούσαν να γραφτούν αν δεν είχατε αναχωρήσει για την επαρχία;

Τα ίδια πιθανόν όχι. Όμως, και σε μια μεγάλη πόλη να ήμουν, πάλι θα εργαζόμουν, πάλι «θα έπαιζα μουσικές» για κάποιους άλλους και θα είχα την ανάγκη κάποια στιγμή να αποσυρθώ, να ξεκουραστώ και να παίξω-γράψω για την ψυχή μου. Το γράψιμο με ξεκουράζει. Αυτό και το περπάτημα. Κι όσο περνάει ο καιρός, δεν ξεχωρίζω το ένα από το άλλο.

Λέτε κάπου:

Σαν το ψωμί έρχεται η στιγμή.
Το νιώθεις στο χέρι σου, στη γροθιά σου.
Δε θέλει άλλο ζύμωμα. Ζητάει την πυρά.
Εκεί θέλει να πάει.

Είναι αυτή η πιο σημαντική στιγμή της δημιουργίας σε αντιδιαστολή με τη στιγμή της έμπνευσης;

Ναι, έτσι είναι. Το δύσκολο είναι να ολοκληρώσεις κάτι, όχι να το σκεφτείς. Η έμπνευση από μόνη της, αν υπάρχει, δεν αρκεί. Κι όσο κι αν φαίνεται περίεργο, στέκεται πάντα στο κεφαλόσκαλο, στο τέλος. Θέλει κόπο, θέλει εργασία για να ανέβεις, να φτάσεις, κι αν.

Έχετε γράψει επιτυχημένους στίχους και τα τελευταία δεκαέξι χρόνια ασχολείστε και με τη σκηνοθεσία στο θέατρο. Ο στίχος είναι ένα μέρος του τραγουδιού σε αντίθεση με τη σκηνοθεσία που φέρει υπό τη σκέπη της όλο το έργο. Προτιμάτε να έχετε μια όσο το δυνατόν γενικότερη εποπτεία επάνω στο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα γι’ αυτό και στραφήκατε στο ρόλο του σκηνοθέτη;

Δεν το σκέφτηκα έτσι. Μάλλον δεν το σκέφτηκα και πάρα πολύ. Υπήρξα λίγο απερίσκεπτος! Δυσκολεύτηκα, βεβαίως, γι’ αυτό, αλλά τώρα νομίζω πως με βοήθησε πάρα πολύ αυτή η αποκοτιά. Είδα λίγο τον εαυτό μου από κάτω, τον είδα στη σκηνή και απέφυγα «τον ηθοποιό».

Έχετε σκηνοθετήσει, εκτός των άλλων, και πολλά κείμενα Ελλήνων συγγραφέων (Μισιτζή, Χουρμούζη, Βιζυηνού, Τερτσέτη, Χορν, Ξενόπουλου, Παλαμά, Κεχαΐδη, Φάις, Γρηγοριάδη, Αναγνωστάκη, Γονατά, Παπαδιαμάντη). Μιλήστε μου για την αγάπη σας για την ελληνική γλώσσα διαμέσου αυτών των κειμένων.

Νομίζω ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να έχει ένας συγγραφέας, αλλά κι ένας σκηνοθέτης κατ’ επέκταση, είναι η πίστη στη γλώσσα του. Πρέπει να  ακούει τον ήχο, την αναπνοή, τη συμβουλή, την προτροπή, τον ορισμό, τον μηχανισμό, να βλέπει τη γραμμή, τον ορίζοντα, τον τεχνίτη, τον εργάτη, τον καλλιεργητή, τον ανασκαφέα, τον ιερέα. Τη λέξη. Τη γλώσσα του. Έτσι μπορεί να προχωρήσει κανείς, να ξανοιχτεί, να καταστραφεί με νόημα.

Τα κείμενά σας, τις σημειώσεις σας, τους στίχους σας, τους γράφετε στο laptop ή σε κόλλες χαρτιού;

Σε laptop πια! Είναι πιο εύκολο, είναι μια σοφή γραφομηχανή. Βέβαια, κάθε μέρα έχω τα παράπονα, τις διαμαρτυρίες και τις διαδηλώσεις από τα στυλό, τα χιλιοδαγκωμένα μολύβια, τις γόμες, τις ξύστρες, τα ροκανίδια, τα μπλοκάκια…

altΓράφετε κάπου:

Δεν είναι δικές τους οι πόλεις. Είναι αυτωνών που περπατούν με βήμα καθαρό, χαρούμενο, πεταχτό. Με το ipod, με το αυριανό τραγούδι. [...] Αυτός που δεν μπορεί ας παραμερίσει.

Η Τέχνη σήμερα ακολουθεί αυτό το καθαρό, χαρούμενο και πεταχτό βήμα του σύγχρονου ανθρώπου;

Φυσικά. Η ουσιαστική, η πραγματική τέχνη είναι πάντα παρούσα. Δεν είναι παλιά, δεν είναι καινούρια, είναι ζωή. Δεν είναι νερά στάσιμα, είναι σήμερα, δεν είναι χίμαιρα,  κυλάει, τρέχει, δροσίζει, πρασινίζει, κοκκινίζει, φυτρώνει, εγκαρδιώνει, πληγώνει, δυναμώνει, είναι σφυρί, είναι αμόνι.

Κύριε Γκόνη, παρακολουθείτε τους νέους ανθρώπους που γράφουν στίχους σήμερα; Έχετε ξεχωρίσει κάποιους από αυτούς;

Φυσικά και παρακολουθώ. Είναι αρκετοί που γράφουν καλά, και συμβαίνει και το εξής ωραίο: είναι αυτάρκεις, είναι μουσικοί, είναι τραγουδοποιοί. Ο Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης είναι ένα τέτοιο παιδί, αλλά και πολλοί άλλοι. Και είναι θέμα χρόνου, νομίζω, να φτιάξουν το δικό τους σημαντικό έργο.

Λέτε, επίσης, κάπου:

Εκ των προτέρων θέλουμε κάποιον. Εκ των υστέρων είναι όλοι εκεί. Παρόντες. [...] Αυτός ο εκ των υστέρων. Θα έρθει με την ανθοδέσμη, θα σου την προσφέρει όταν δεν τη χρειάζεσαι. Θα έρθει με την ανάλυση, με τις απόψεις. Θα χαμογελάσεις. Θα τον κεράσεις. Θα πληρώσεις για ακόμη μια φορά. Έχεις. Έχεις-δεν έχεις.

Θα έχετε συναντήσει αρκετές φορές τέτοιους «φίλους», οι οποιοι σας αποθάρρυναν σε ό,τι αφορά τόσο τον στίχο, όσο και στην ενασχόλησή σας με το θέατρο. Σας πείσμωνει μια τέτοια αντιμετώπιση;

Μου αρέσουν οι άνθρωποι που έχουν πείσμα, υπομονή και αντοχή. Μου αρέσουν οι άνθρωποι που πραγματικά θελουν να κάνουν κάτι, κι όχι αυτοί που νομίζουν ότι θέλουν. Είναι αλήθεια πως δίπλα μας, αλλά και μέσα μας καμιά φορά, δίνουμε πολλή χώρο στους φοβισμένους και στο φόβο. Αν ήμασταν λίγο πιο έξυπνοι, πιο ψύχραιμοι, πιο ανοιχτοί θα βλέπαμε ότι αδικούμε τον εαυτό μας και μόνο. Τώρα, αν ένας μας εμποδίζει με τον τρόπο του, ίσως να τον έχει στείλει κάποιος για να μας δυναμώσει. Ας το δούμε κι έτσι.

Τα κείμενά σας είναι συνήθως μικρής έκτασης. Να υποθέσω ότι αγαπάτε ιδιαίτερα τα διηγήματα; Θέλετε να μου αναφέρετε ορισμένους από τους αγαπημένους σας συγγραφείς;

Ναι. Μ’ αρέσουν τα διηγήματα, είτε είναι του Παπαδιαμάντη, είτε του Παπαδημητρακόπουλου, του Γονατά, του Βουτυρά, του Βιζυηνού, του Δημητρίου, του Μπόρχες, του Τσέχωφ.

Γράφετε κάτι αυτόν τον καιρό;

Γράφω πάλι μικρά κείμενα για να κρατάω το χέρι μου ζεστό. Αργότερα -να δούμε πότε-, ίσως μπορέσω κι εγώ να ξανοιχτώ.

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

5 λεπτά με την Νάγια Δαλακούρα

5 λεπτά με την Νάγια Δαλακούρα

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, με την Νάγια Δαλακούρα με αφορμή το νέο της μυθιστόρημα «Ο χορός του ανέμου» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος. Κεντρική εικόνα: © Αντώνης Κεκιδάκης. 

Επιμέλεια: Book Press

Κάποιοι λέν...

Στέφανος Δάνδολος: «Τα αηδόνια της σιωπής είναι ένα μυθιστόρημα για τη νίκη του συναισθήματος ενάντια στον ζόφο»

Στέφανος Δάνδολος: «Τα αηδόνια της σιωπής είναι ένα μυθιστόρημα για τη νίκη του συναισθήματος ενάντια στον ζόφο»

Με αφορμή το νέο του μυθιστόρημα «Τα αηδόνια της σιωπής» (εκδ. Ψυχογιός) συζητάμε με τον συγγραφέα Στέφανο Δάνδολο για τις δύσκολες μέρες των Δεκεμβριανών και πώς μέσα σε ταραγμένους καιρούς μπορεί να ανθίσει η ελπίδα και να ανάψει ένα φως. 

Συνέντευξη στον Διονύση Μ...

Κώστας Καλτσάς: «Η αναμέτρηση με το παρελθόν δεν τελειώνει ποτέ»

Κώστας Καλτσάς: «Η αναμέτρηση με το παρελθόν δεν τελειώνει ποτέ»

Με αφορμή το πρώτο του μυθιστόρημα «Νικήτρια σκόνη» (εκδ. Ψυχογιός) που κυκλοφόρησε πρόσφατα, συνομιλούμε με τον μεταφραστή και συγγραφέα Κώστα Καλτσά για τα Δεκεμβριανά, το πρόσφατο Δημοψήφισμα, αλλά και τον Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας. Κεντρική εικόνα: © Μαρίνα Δογάνου. 

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Βίος και Πολιτεία»: Ο κοινωνιολόγος Νίκος Παναγιωτόπουλος, ζωντανά από το «υπόγειο»

«Βίος και Πολιτεία»: Ο κοινωνιολόγος Νίκος Παναγιωτόπουλος, ζωντανά από το «υπόγειο»

Στο 36ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων στο Βιβλιοπωλείο της Πολιτείας με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου και της σκέψης, o Κώστας Κατσουλάρης θα συνομιλήσει με τον καθηγητή κοινωνολογίας στο Πανεπιστήμιων Αθηνών Νίκο Παναγιωτόπουλο, με αφορμή την έκδοση σε βιβλίο της έρευνάς του Παιδί και Ανάγνωσ...

Τα αιτήματα των εκδοτών για το νέο φορέα βιβλίου – Διαψεύδουν τον υφυπουργό περί κατακερματισμού των απόψεών τους

Τα αιτήματα των εκδοτών για το νέο φορέα βιβλίου – Διαψεύδουν τον υφυπουργό περί κατακερματισμού των απόψεών τους

Οι Εκδότες Βιβλίου κατέθεσαν αναλυτικά μια σειρά από αιτήματα προς την πολιτεία μεταξύ των οποίων η σαφώς μεγαλύτερη εκπροσώπησή τους στο ενδεκαμελές ΔΣ του νέου φορέα για το βιβλίο.

Επιμέλεια: Book Press

Για χρόνια ο χώρος...

Παρουσίαση βιβλίου: H Αμερικανίδα Kάρα Χόφμαν και «Οι κράχτες» της απόψε στο Πατάρι του Gutenberg

Παρουσίαση βιβλίου: H Αμερικανίδα Kάρα Χόφμαν και «Οι κράχτες» της απόψε στο Πατάρι του Gutenberg

H Αμερικανίδα συγγραφέας Cara Hoffman θα βρεθεί σήμερα (7.30 μ.μ.) στο Πατάρι του βιβλιοπωλείου των εκδόσεων Gutenberg (Διδότου 37) και θα συνομιλήσει με τον μεταφραστή του βιβλίου της «Οι Κράχτες» (εκδ. Gutenberg), Παναγιώτη Κεχαγιά, με αφορμή την πρόσφατη έκδοσή του. 

Επιμέλεια: Book Press ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ