Pat-1

Του Δημήτρη Αργασταρά

Το ‘‘Θανάτω Θάνατον Πατήσια’’ (Τετράγωνο, 2011) είναι η πρώτη συλλογή διηγημάτων του Θεόφιλου Πασχαλίδη. Αποτελείται από 14 ιστορίες που τις διαπερνούν, θα ‘λεγε κανείς, τα δύο μεγάλα θέματα της λογοτεχνίας: ο Έρωτας και ο Θάνατος. Οι ήρωες είναι πρόσωπα καθημερινά, που βρίσκονται όμως αντιμέτωπα με καταστάσεις οριακές. Η αγάπη και η απώλεια, ο θάνατος και η δυνητική του υπέρβαση, η μοναξιά και η απόγνωση, το όνειρο και η εικονική πραγματικότητα μπλέκονται γλυκά σε αυτή την συλλογή μέσα από την καλογραμμένη πρόζα, το όμορφο ύφος και την αφηγηματική ευχέρεια του συγγραφέα.

Θεόφιλε, τα διηγήματά σου διαδραματίζονται, ως επί το πλείστον, στο καθημερινό τοπίο ενώ φαίνεται να σ’ ενδιαφέρει περισσότερο ο ψυχισμός των ηρώων σου. Τι είναι αυτό που σε παρότρυνε να γράψεις αυτές τις ιστορίες;

Μου αρέσει να παραμυθιάζω τους άλλους... Με την καλή έννοια πάντα! Μιλώντας σοβαρά θα έλεγα πως η επιλογή των εκάστοτε ιστοριών –αναφέρομαι στα διηγήματα γιατί το μυθιστόρημα είναι εντελώς άλλο πράγμα– είναι μια μαγική διαδικασία. Όπως άλλωστε μαγική είναι και η διαδικασία της συγγραφής. Συνήθως την αφορμή, την έμπνευση θα έλεγα καλύτερα, για κάποιο διήγημα την παίρνω από φευγαλέες εικόνες και καταστάσεις που μπορεί να μοιάζουν στα μάτια όλων κοινότοπες αλλά μου δίνουν με κάποιο ανεξήγητο τρόπο να καταλάβω πως κρύβουν μια ιστορία πίσω τους. Μια ιστορία που εγώ πρέπει να ανακαλύψω στα σκοτεινά βάθη του μυαλού μου έχοντας σε ρόλο φακού τη φαντασία μου. Κι ύστερα έρχεται η ώρα να καθίσω και να αφηγηθώ αυτή την ιστορία. Να την μοιραστώ με τους αναγνώστες μου...

Στις ιστορίες σου θα έλεγε κανείς ότι είναι εμφανές το δίπολο Έρωτας-Θάνατος. Αποτελούν όντως ένα σημείο αναφοράς για την γραφή σου;

Θα πρόσθετα και τη βία –σε όλες τις μορφές της– και φυσικά την ψυχική ασθένεια. Είναι αυτές οι καταστάσεις που με γοητεύουν και ορισμένες απ’ αυτές με φοβίζουν. Μέσα από την συγγραφή μου δίνεται η ευκαιρία να τις εξερευνήσω και γιατί όχι, να ξορκίσω τους φόβους μου. 

Επίσης, σε μερικά συναντάμε την έννοια της διπλής υπόστασης σε έναν άνθρωπο, τον ήρωα που είναι στοιχειωμένος από το φάντασμα της αγαπημένης του, σουρεαλιστικές πραγματικότητες που δημιουργούνται από την χρήση ουσιών, ενώ ένα διήγημα ανήκει στην επιστημονική φαντασία. Σ’ ενδιαφέρει η χρήση του φανταστικού στοιχείου στη λογοτεχνία ;

Θα έλεγα πως ωρίμασα σαν αναγνώστης εντρυφώντας σ’ ένα είδος λογοτεχνίας που πριν από μερικά χρόνια αρκετοί του είχαν κολλήσει την ταμπέλα της παραλογοτεχνίας. Την λάτρεψα την φανταστική λογοτεχνία και τους μάστορες της που θυμίζουν τους προφορικούς παραμυθάδες άλλων εποχών: ο Στίβεν Κινγκ, ο Ντιν Κουντζ , ο Γκράχαμ Μάστερτον και φυσικά ο Λάβκραφτ. Φυσικό επόμενο ήταν να επηρεαστεί η γραφή μου όταν θέλησα να μπω στο παιχνίδι της συγγραφής. Στο «Θανάτω θάνατον Πατήσια» υπάρχουν ψήγματα φανταστικής λογοτεχνίας. Τα επόμενα βιβλία μου θα ανήκουν εξ’ ολοκλήρου σ’ αυτό το είδος χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα υπάρξει στο μέλλον κάποια ιστορία που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί περιπέτεια, κοινωνικό δράμα ή αστυνομικό θρίλερ. Το μόνο κριτήριο είναι το πόσο καλή θα είναι η ιστορία που θα αποτυπώσω στο χαρτί. Αφήνω τις κατηγοριοποιήσεις στους βιβλιοθηκονόμους.

Βρήκα εξαιρετικά τα δύο πολύ μικρά διηγήματα, μιας και μιάμισης σελίδας, που μοιάζουν με μικρά αφηγηματικά ποιήματα. Γενικά, αφορμή για να γράψεις είναι η έμπνευση ή ακολουθείς μια πιο μεθοδική εργασία ;

Pat-2Φανταστείτε πως μέσα στο κεφάλι μου επικρατεί ένα χάος. Και αυτό το χάος κάθε στιγμή το διασχίζουν ιδέες∙ τις οποίες επίσης μπορείτε να φανταστείτε σαν πεφταστέρια. Το μόνο που έχω να κάνω είναι να αρπάξω τα πιο φωτεινά απ’ αυτά. Έπειτα ακολουθεί μια αναγκαστική τάξη και μια – σχεδόν στρατιωτική – πειθαρχία που θα μου επιτρέψει να καθίσω και να υλοποιήσω, λέξη-λέξη, το όραμα μου. Δεν θέλω να φανταστώ τον εαυτό μου να κάθεται μπροστά από την λευκή οθόνη του επεξεργαστή κειμένου στον υπολογιστή μου περιμένοντας την έμπνευση. Ίσως αυτό συμβεί κάποτε. Εύχομαι όμως να αργήσει πολύ εκείνη η μέρα. Τα «πεφταστέρια» μες το μυαλό μου ευτυχώς είναι πολλά!

Ετοιμάζεις κάποιο επόμενο βιβλίο ;

Ήμουν έτοιμος να ολοκληρώσω την δεύτερη συλλογή διηγημάτων μου –που η θεματολογία τους αφορά αποκλειστικά το φανταστικό– αλλά ένα από αυτά ασφυκτιούσε στη μικρή φόρμα του διηγήματος και απαιτούσε την μετάλλαξη του σε μυθιστόρημα. Έτσι, το τελευταίο διάστημα ασχολούμαι αποκλειστικά μ’ αυτό. Πρόκειται για ένα μεταφυσικό θρίλερ στο οποίο η δράση εκτυλίσσεται τη δεκαετία του ’80, σε μια μικρή επαρχιακή πόλη της Βιρτζίνια, ονόματι Ντάνβιλ.

Και μια τελευταία ερώτηση. Ασχολείσαι με τον χώρο του βιβλίου στην περιοχή της Δράμας. Ποια είναι η σχέση του κόσμου στην επαρχία με το βιβλίο; Υπάρχει ανταπόκριση;

Δυστυχώς όλοι μας ξέρουμε πως το αναγνωστικό κοινό στη χώρα μας είναι μικρό και τα δεδομένα της αναγνωσιμότητας δεν αλλάζουν είτε αναφερόμαστε στην επαρχία είτε στα μεγάλα αστικά κέντρα. Το παρήγορο είναι πως σε μια πόλη σαν την Δράμα –που πληθυσμιακά θα λέγαμε πως είναι μια γειτονιά του Περιστερίου– υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που αγαπούν το βιβλίο και, αυτό είναι το σημαντικό, διοργανώνουν πλήθος εκδηλώσεων που αφορούν την ανάγνωση. Άνθρωποι με μεράκι που απαρτίζουν τις λέσχες ανάγνωσης, μέλη διαφόρων συλλόγων, οι εργαζόμενοι στη Δημοτική Βιβλιοθήκη καθώς και οι ιδιοκτήτες των βιβλιοπωλείων δραστηριοποιούνται σχεδόν καθημερινά. Κάποιες φορές είναι τόσες πολλές οι λογοτεχνικές εκδηλώσεις που μου έχει τύχει να μαθαίνω γι αυτές αφού έχουν ήδη πραγματοποιηθεί!

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

5 λεπτά με την Νάγια Δαλακούρα

5 λεπτά με την Νάγια Δαλακούρα

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, με την Νάγια Δαλακούρα με αφορμή το νέο της μυθιστόρημα «Ο χορός του ανέμου» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος. Κεντρική εικόνα: © Αντώνης Κεκιδάκης. 

Επιμέλεια: Book Press

Κάποιοι λέν...

Στέφανος Δάνδολος: «Τα αηδόνια της σιωπής είναι ένα μυθιστόρημα για τη νίκη του συναισθήματος ενάντια στον ζόφο»

Στέφανος Δάνδολος: «Τα αηδόνια της σιωπής είναι ένα μυθιστόρημα για τη νίκη του συναισθήματος ενάντια στον ζόφο»

Με αφορμή το νέο του μυθιστόρημα «Τα αηδόνια της σιωπής» (εκδ. Ψυχογιός) συζητάμε με τον συγγραφέα Στέφανο Δάνδολο για τις δύσκολες μέρες των Δεκεμβριανών και πώς μέσα σε ταραγμένους καιρούς μπορεί να ανθίσει η ελπίδα και να ανάψει ένα φως. 

Συνέντευξη στον Διονύση Μ...

Κώστας Καλτσάς: «Η αναμέτρηση με το παρελθόν δεν τελειώνει ποτέ»

Κώστας Καλτσάς: «Η αναμέτρηση με το παρελθόν δεν τελειώνει ποτέ»

Με αφορμή το πρώτο του μυθιστόρημα «Νικήτρια σκόνη» (εκδ. Ψυχογιός) που κυκλοφόρησε πρόσφατα, συνομιλούμε με τον μεταφραστή και συγγραφέα Κώστα Καλτσά για τα Δεκεμβριανά, το πρόσφατο Δημοψήφισμα, αλλά και τον Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας. Κεντρική εικόνα: © Μαρίνα Δογάνου. 

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

Για το βιβλίο «Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ [Guadalupe Nettel] (μτφρ. Νάννα Παπανικολάου, εκδ. Ίκαρος). Kεντρική εικόνα: έργο της street artist Οla Volo © olavolo.com.

Γράφει η Φανή Χατζή

Όσο η άποψη ότι ο γενε...

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

Για το ντοκιμαντέρ «TACK» (παραγωγή Onassis Culture) της Βάνιας Τέρνερ με πρωταγωνίστριες τη Σοφία Μπεκατώρου, που πρώτη ξεκίνησε το ελληνικό #MeToo, και την Αμαλία Προβελεγγίου, της οποίας η καταγγελία για βιασμό από τον προπονητή της από τα έντεκά της οδήγησε στην πρώτη δίκη-ορόσημο όχι μόνο για τη δικαίωσή της αλ...

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη με «Γκοντό» και ιταλικό θίασο: μια παράσταση-σταθμός

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη με «Γκοντό» και ιταλικό θίασο: μια παράσταση-σταθμός

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος σκηνοθετεί το εμβληματικό κείμενο του Σάμιουελ Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό» (1948) στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης από τις 15 μέχρι και τις 19 Μαΐου. Η παράσταση είναι στα ιταλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους.

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Υπάρχει μια «μικρή» ή μια «σύντομη» ιστορία για το… οτιδήποτε. Οι τίτλοι βιβλίων που επιχειρούν (και καταφέρνουν) να συμπυκνώσουν μεγάλα θέματα σε, συνήθως, ολιγοσέλιδα βιβλία είναι πάρα πολλοί. Εντυπωσιακά πολλοί. Στην παρακάτω πολύ ενδεικτική επιλογή είκοσι ενός βιβλίων μπορεί καν...

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ