25 Ιανουαριου 2020

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:17:39:54 GMT +2

Διαφήμιση
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ: ΠΡΟΣΩΠΑ ΕΛΛΗΝΕΣ Αννίτα Π. Παναρέτου

Αννίτα Π. Παναρέτου

E-mail Εκτύπωση

annita250Συνέντευξη στον Κώστα Κατσουλάρη

Η Αννίτα Π. Παναρέτου γεννήθηκε στην Αθήνα όπου σπούδασε αγγλική και ελληνική φιλολογία. Έχει δημοσιεύσει μελέτες για πρόσωπα και θέματα της νεοελληνικής λογοτεχνίας, ενώ αφιέρωσε πολλά χρόνια στη μελέτη της ελληνικής ταξιδιωτικής λογοτεχνίας. Έχει δημοσιεύσει επίσης το παιδικό αφήγημα «Μια ιστορία καλοκαιρινή» (Καστανιώτης) καθώς και το βιβλίο «Η παρηγορία των επιστολών σου» (Ωκεανίδα). Το μυθιστόρημά της "Τα πορτραίτα της" μόλις κυκλοφόρησε από την Εστία. 

Είναι το πρώτο σας μυθιστόρημα και είναι ιστορικό. Πολλοί συγγραφείς τελευταία ασχολούνται με τη μικρασιατική καταστροφή, εσείς καταπιάνεστε με την περίοδο αμέσως μετά. Γιατί αυτή η επιλογή;

Πριν απαντήσω, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι Τα πορτραίτα της, είναι το δεύτερο λογοτεχνικό βιβλίο μου (προηγήθηκαν οκτώ μη λογοτεχνικά), αλλά δεν ξέρω κατά πόσον είναι το πρώτο μυθιστόρημά μου: το 2007 εκδόθηκε "Η παρηγορία των επιστολών σου", που φέρεται μεν ως μυθιστόρημα, χωρίς όμως να είναι, τουλάχιστον όχι αμιγώς. Πραγματεύεται μια υποθετική αλληλογραφία ανάμεσα στις δύο πρώτες νεοελληνίδες λόγιες, την Ευανθία Καΐρη και την Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου, μένοντας μέχρι κεραίας πιστό στην ιστορική πραγματικότητα, καθώς όλα τα πρόσωπα και τα περιστατικά της ελληνικής ιστορίας γενικότερα και της τοπικής ιστορίας ειδικότερα είναι απολύτως αυθεντικά.

Και περνώ στην ερώτησή σας. Ήθελα να ξεκινήσω την πλοκή των Πορτραίτων της προς το τέλος της δεκαετίας του 1920, γιατί εκεί συνέκλιναν διάφορες παράμετροι, ιστορικές και καλλιτεχνικές, που με ενδιέφεραν. Εκ των πραγμάτων λοιπόν δεν καταπιάστηκα με τη μικρασιατική καταστροφή, αλλά με τις συνέπειές της, που στα 1927 εξακολουθούσαν όχι απλώς να είναι αισθητές, αλλά να καθορίζουν δραματικά την πορεία της Ελλάδας.

Ένα από τα «ζεύγη» στο βιβλίο σας αφορά τη σχέση ενός Αθηναίου με μια μικρασιάτισσα. Πού βασιστήκατε για την ανάπτυξη αυτής της σχέσης;

Αναζητώντας υλικό μέσα στο ευρύτατο φάσμα γεγονότων που συνέθεσαν τη φυσιογνωμία της συγκεκριμένης δεκαετίας, δεν ήταν δυνατό να μη σταθώ στην τρομαχτική εθνική τραγωδία, που όμως μεταλλάχθηκε ύστερα σε μια μεγάλη εθνική πρόκληση. Ταξίδεψα πολύ, μέσα στην ατέλειωτη σχετική βιβλιογραφία· έμαθα πολλά, για τα οποία ήμουν ανυποψίαστη· και κατέληξα ότι δε γινόταν να μην αγγίξω στο βιβλίο αυτό το θέμα, η συναισθηματική διάσταση του οποίου είναι συγκλονιστική.

Το κεντρικό ζεύγος, ωστόσο, αφορά τη σχέση ενός ζωγράφου με μια νεαρή. Φαίνεται να διερευνάτε τη σχέση καλλιτέχνη και μοντέλου, μια σχέση σχεδόν αρχετυπική. Μέσα από ποιο πρίσμα την βλέπετε;

Ξέρετε, τελικά είναι το υλικό μας που μας οδηγεί. Και αν αγαπάμε το υλικό μας, θα σταθούμε απέναντί του έντιμα, απροκατάληπτα και χωρίς εκπτώσεις, κι αυτό θα μας ανταμείψει πλουσιοπάροχα. Εγώ είχα από έφηβη μια γλυκιά σχέση με τη ζωγραφική – γι΄ αυτό το λόγο εξάλλου την επέλεξα ως θεμέλιο για Τα Πορτραίτα της. Το δικό μου υλικό, σε ό,τι αφορά το εικαστικό στοιχείο του βιβλίου, ήταν κυρίως η περιδιάβαση σε έργα της ελληνικής τέχνης και σε βιβλία σχετικά με την ιστορία της ελληνικής τέχνης – τονίζω το «ελληνικής».

Μέσα από αυτή την περιδιάβαση, δηλαδή μέσα από αυτό το υλικό, ζήτησα να συμμετάσχω στη ζωγραφική ματιά, γιατί η δυναμική και η ποιητικότητά της αποδεικνύονται πανίσχυρες και γιατί μιλά εξίσου στις αισθήσεις και στην ψυχή – γι΄αυτό εξάλλου είναι τόσο ποικιλόμορφα ερωτική. Αυτό ήταν το πρίσμα μου. Μετά, όλα τα υπόλοιπα, ανάμεσά τους και η σχέση καλλιτέχνη και μοντέλου την οποία θίγετε, ήρθαν μόνα τους, το ένα έφερε το άλλο.

Ποιοι συγγραφείς, Έλληνες ή ξένοι, υπήρξαν πρότυπά σας όταν δουλεύατε το βιβλίο σας; Υπάρχει κάποιο μυθιστόρημα με το οποίο το δικό σας θα θέλατε να μοιάζει;

Εδώ και καιρό δεν διαβάζω συστηματικά λογοτεχνία – κακώς, γιατί καταλαβαίνω ότι χάνω αφενός την τέρψη άξιων αναγνωσμάτων και αφετέρου την επαφή μου με τα λογοτεχνικά τεκταινόμενα. Αντιθέτως, βρίσκω ακαταμάχητη την τέρψη της Ιστορίας, στην οποία και υπέκυψα άνευ όρων. Έτσι, δεν είχα συγκεκριμένα λογοτεχνικά πρότυπα, τουλάχιστον όχι συνειδητά και σίγουρα όχι πρόσφατα.

Έχω «ζηλέψει» το γράψιμο ουκ ολίγων συν-συγγραφέων. Πιστεύω όμως ότι όλοι μας επιδιώκουμε να αποκτήσουμε και να διατηρήσουμε το προσωπικό μας ύφος, ασχέτως τελικών αποτιμήσεων.

 

panaretou-exofΤα πορτρέτα της
Αννίτα Π. Παναρέτου
Εκδόσεις της Εστίας

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ηλίας Μαμαλάκης: «Το φαγητό είναι συναίσθημα»

Ηλίας Μαμαλάκης: «Το φαγητό είναι συναίσθημα»

Μια συζήτηση με τον Ηλία Μαμαλάκη με αφορμή το βιβλίο του «Η Μύρτις και η μελόπιττα – Μια μέρα στην αρχαία Αθήνα με οδηγό την Μύρτιδα» (εκδ. Αρμός).

Της Στεφανίας Τζακώστα

...
Ιάσονας Χανδρινός: «Οι αγωνιστές του Πολυτεχνείου βρίσκονται σε μια ξεχωριστή ηθική στάθμη»

Ιάσονας Χανδρινός: «Οι αγωνιστές του Πολυτεχνείου βρίσκονται σε μια ξεχωριστή ηθική στάθμη»

Συνομιλία με τον Ιάσονα Χανδρινό, επιστημονικό συνεργάτη του Πανεπιστημίου του Ρέγκενσμπουργκ στη Βαυαρία, με αφορμή το βιβλίο του «Όλη νύχτα εδώ», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη. To βιβλίο είναι μια συλλογή ατομικών βιωματικών αφηγήσεων με θέμα την Εξέγερση του Πολυτεχ...

Θανάσης Ντινόπουλος: «Ο εγκέφαλος μας κάνει αυτό που είμαστε»

Θανάσης Ντινόπουλος: «Ο εγκέφαλος μας κάνει αυτό που είμαστε»

Συνέντευξη με τον καθηγητή Θανάση Ντινόπουλο, με αφορμή το βιβλίο του «Ας μιλήσουμε για τον εγκέφαλο – Από τους νευρώνες στη συμπεριφορά» (εκδ. University Studio Press).

Της Στεφανίας Τζακώστα

...
Διαφήμιση
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
Όπως καλπάζει η ιδέα

Όπως καλπάζει η ιδέα

Του Γιάννη Δενδρινού

Αρχές του φετινού Απρίλη ήτανε, απόγευμα υγρό, που ανέβαινα με τα πόδια την Κηφισίας στο ύψος της Αγίας Τριάδας. Ο ήλιος είχε κρυφτεί πίσω απ' το Λυκαβηττό μόλις λίγα λεπτά νωρίτερα, αλλά ο...

Τζέιμς Έλλροϋ: Καταιγισμός βίας και υψηλής λογοτεχνίας

Τζέιμς Έλλροϋ: Καταιγισμός βίας και υψηλής λογοτεχνίας

Κάθε δεύτερη Παρασκευή, ο ιχνηλάτης βιβλιοπωλείων και βιβλιοθηκών Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης φορτώνει στον Σάκο Εκστρατείας του βιβλία που σας συστήνει συνδυάζοντάς τα και μιλώντας γι᾽ αυτά σαν να αφηγείται ιστορίες σ᾽ ένα φιλόξενο στέκι. Σήμερα, στον Σάκο του, ο Τζέιμς Έλλροϋ. ...

Ανακοίνωση της Εταιρείας Συγγραφέων για τον θάνατο της Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ

Ανακοίνωση της Εταιρείας Συγγραφέων για τον θάνατο της Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ

Με απέραντη θλίψη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο της αγαπημένης μας, εμβληματικής ποιήτριας και ιδρυτικού μέλους της Εταιρείας μας, Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ.

Η Κατερίνα Αγγελάκη-Ρούκ γεννήθη...

Διαφήμιση