alt

Μια συζήτηση με την Αγγέλα Καστρινάκη με αφορμή το νέο της βιβλίο «Και βέβαια αλλάζει!» (εκδ. Κίχλη).

Του Κώστα Αγοραστού

Αισιόδοξη για το πού θα μας βγάλει η κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει τα τελευταία χρόνια, η Αγγέλα Καστρινάκη από τον «μικρόκοσμο» του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης μας απάντησε σε ορισμένες ερωτήσεις για τη Μεταπολίτευση και τα δεινά που έχει κληροδοτήσει στις μέρες μας.

Το νέο σας βιβλίο Και βέβαια αλλάζει αναφέρεται στη Μεταπολίτευση, στην έκρηξη των προσδοκιών και την πολιτικοποίηση, όπως αναφέρετε χαρακτηριστικά. Γιατί αποφασίσατε σήμερα να γράψετε ένα αφήγημα για τη Μεταπολίτευση;

Το τέλος της Μεταπολίτευσης έρχεται και ξανάρχεται, κι εγώ θέλησα πριν τελειώσει οριστικά και αμετάκλητα να καταθέσω αυτά που έζησα, γιατί χρωστάω στην εποχή, χρωστάω και στην πολιτική νεολαία που με ανέθρεψε, τον Ρήγα Φεραίο, και στους ανθρώπους που με καθοδήγησαν τότε. Αλλά κυρίως χρωστάω στην τωρινή εποχή και στους σημερινούς ανθρώπους, που θέλουν να δουν αυτή την έρημη χώρα να ορθοποδίζει. Από εκείνη την εποχή, λέω, έχω μια παρακαταθήκη με ιδέες, απλές ιδέες, αλλά πολύ χρήσιμες, όπως π.χ. την αξία των συγκλίσεων στην πολιτική, την προώθηση επιτεύξιμων στόχων, τον ορθολογικό σχεδιασμό, που είναι καιρός να εφαρμοστούν και που τις προπαγανδίζω ενθέρμως. Η εποχή της κρίσης ίσως είναι μια ώριμη εποχή για να ακουστεί αυτού του είδους ο λόγος.

Το αφήγημα κινείται στα όρια μεταξύ αυτοβιογραφίας, μαρτυρίας και μυθοπλασίας. Πόσο εύκολο ήταν να έχετε μια αντικειμενική θέαση των πραγμάτων, όταν κι εσείς εμπλέκεστε τόσο έντονα;

Η μεταπολίτευση που έζησα εγώ υπήρξε μια εποχή με καταπληκτική έξαρση δημιουργικότητας, με πάθος για τα κοινά, αναζήτηση σε όλα τα επίπεδα, ανανεωτική βούληση. Ήταν η εποχή που, στον τομέα του πολιτισμού, γέννησε τη Λιλιπούπολη...

Αφηγούμαι τι έζησα, τις πολλές προσπάθειες, τα λίγα κατορθώματα και τα πάμπολλα παθήματα μιας έφηβης, που αρχίζει να γνωρίζει τον εαυτό της, τους άλλους και την κοινωνία κατά την περίοδο 1973-1979. Λέω «μιας έφηβης», γιατί η ηρωίδα δεν είμαι ακριβώς εγώ με όλο το φορτίο της ιδιαιτερότητας που κουβαλά ένα άτομο. Προσωπικά, π.χ., πήγαινα με μια εκνευριστική αυτοπεποίθηση να δώσω εισαγωγικές εξετάσεις για το Πανεπιστήμιο, ενώ η ηρωίδα μου πήγαινε μάλλον τρομοκρατημένη. Οπωσδήποτε πιο «καθολικό», το δεύτερο. Αντικειμενική όμως δεν θέλησα να είμαι. Ζήτησα να δώσω τη δική μου οπτική γωνία και τη δική μου πολιτική άποψη. Ξέρω πως άλλοι έζησαν διαφορετικά και έχουν διαφορετικές αντιλήψεις για τα ίδια γεγονότα, ακόμα και για τα ίδια πρόσωπα. Ας το καταθέσουν κι εκείνοι. Άλλωστε πολλοί το έχουν ήδη κάνει.

Πολλοί κατηγορούν τη Μεταπολίτευση για όλα τα δεινά της χώρας, ακόμη και για την γενικότερη κρίση που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια. Έχετε μια συνοπτική απάντηση στον προβληματισμό του τι κληροδότησε η Μεταπολίτευση στη σημερινή εποχή;

Η Μεταπολίτευση είναι ουσιαστικά πληθυντικός αριθμός: μεταπολιτεύσεις. Η μεταπολίτευση που έζησα εγώ υπήρξε μια εποχή με καταπληκτική έξαρση δημιουργικότητας, με πάθος για τα κοινά, αναζήτηση σε όλα τα επίπεδα, ανανεωτική βούληση. Ήταν η εποχή που, στον τομέα του πολιτισμού, γέννησε τη Λιλιπούπολη, αυτή την πανέξυπνη, χαριτωμένη, γεμάτη κέφι, ευφρόσυνα ειρωνική ανατροπή όλων των στερεοτύπων. Μακάρι να είχαμε πολλές τέτοιες «μεταπολιτεύσεις»! Μεταπολίτευση ήταν βέβαια και η βούληση των καταπιεσμένων να αποκτήσουν πρόσβαση στην εξουσία. Ούτε αυτό θα το κατηγορήσω, έστω κι αν εκεί κάπου εκτροχιαστήκαμε. Οι τροχονόμοι, εννοείται, δεν έπαιξαν πολύ καλά τον ρόλο τους.

altΗ ηρωίδα σας σήμερα πού βρίσκεται και πώς βλέπει τις εξελίξεις; Συμμετέχει σε αυτές ή αρκείται στον ρόλο του παρατηρητή;

Η ηρωίδα μου έχει μείνει στα γλυκά δεκαοκτώ της χρόνια. Την άφησα σε μια ωραία στιγμή, όπου μόλις έχει βρει κάποιον να αγαπήσει: δυο νέοι ξυπνούν από ύπνο που δεν έκαναν και αγκαλιάζονται. Ας τους αφήσουμε… Εγώ τώρα παλεύω καθημερινά στον μικρόκοσμο του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης με μικρότερα και μεγαλύτερα προβλήματα. Όσο μπορώ συμμετέχω και παραπέρα. Υπέγραψα το κείμενο των «58» - πιστεύω στην ανάγκη μιας ισχυρής κεντροαριστεράς. Το βιβλίο αυτό το θεωρώ τρόπον τινά «παρέμβαση». Μακάρι να μπορούσα να κάνω κάτι ακόμα. Όταν με πλησιάζουν παλιοί σύντροφοι με προτάσεις, κάτι σκιρτάει μέσα μου. Αλλά δυστυχώς δεν ανήκω στο πολυάσχολο είδος.

Τελικά, τι είναι αυτό που «και βέβαια αλλάζει»; Οι άνθρωποι, οι νοοτροπίες ή μήπως το δικό μας βλέμμα καθώς μεγαλώνουμε;

Το «και βέβαια αλλάζει», που κατόρθωσε να ανέβει ώς τον τίτλο του βιβλίου, είναι μια φράση της δεκαπεντάχρονης ηρωίδας μου. Της σπάει τα νεύρα η μάνα της που έχει αμφιβολίες ότι αλλάζει ο άνθρωπος. Και αντιδικεί μαζί της και εξανίσταται: τι, σοβαρά δεν μπορούμε να ζούμε πια αδελφωμένοι σε μιαν ελεύθερη μαρξιστική ζωή, όπως έλεγε και το άσμα; Ε, τώρα, εγώ ξέρω, φευ, ότι δεν αλλάζει και τόσο εύκολα ο άνθρωπος. Οι συλλογικές συμπεριφορές δεν μεταβάλλονται από τη μια μέρα στην άλλη.  Η κρίση ωστόσο, αυτό το σοκ, έχει επιφέρει, πιστεύω, κάποια αλλαγή στην κοινωνία: έναν μεγαλύτερο βαθμό αυτοσυνείδησης. Ας ελπίσουμε…

* Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ είναι δημοσιογράφος.


ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΑΓΓΕΛΑΣ ΚΑΣΤΡΙΝΑΚΗ

alt

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

5 λεπτά με την Νάγια Δαλακούρα

5 λεπτά με την Νάγια Δαλακούρα

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, με την Νάγια Δαλακούρα με αφορμή το νέο της μυθιστόρημα «Ο χορός του ανέμου» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος. Κεντρική εικόνα: © Αντώνης Κεκιδάκης. 

Επιμέλεια: Book Press

Κάποιοι λέν...

Στέφανος Δάνδολος: «Τα αηδόνια της σιωπής είναι ένα μυθιστόρημα για τη νίκη του συναισθήματος ενάντια στον ζόφο»

Στέφανος Δάνδολος: «Τα αηδόνια της σιωπής είναι ένα μυθιστόρημα για τη νίκη του συναισθήματος ενάντια στον ζόφο»

Με αφορμή το νέο του μυθιστόρημα «Τα αηδόνια της σιωπής» (εκδ. Ψυχογιός) συζητάμε με τον συγγραφέα Στέφανο Δάνδολο για τις δύσκολες μέρες των Δεκεμβριανών και πώς μέσα σε ταραγμένους καιρούς μπορεί να ανθίσει η ελπίδα και να ανάψει ένα φως. 

Συνέντευξη στον Διονύση Μ...

Κώστας Καλτσάς: «Η αναμέτρηση με το παρελθόν δεν τελειώνει ποτέ»

Κώστας Καλτσάς: «Η αναμέτρηση με το παρελθόν δεν τελειώνει ποτέ»

Με αφορμή το πρώτο του μυθιστόρημα «Νικήτρια σκόνη» (εκδ. Ψυχογιός) που κυκλοφόρησε πρόσφατα, συνομιλούμε με τον μεταφραστή και συγγραφέα Κώστα Καλτσά για τα Δεκεμβριανά, το πρόσφατο Δημοψήφισμα, αλλά και τον Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας. Κεντρική εικόνα: © Μαρίνα Δογάνου. 

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

Για το βιβλίο «Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ [Guadalupe Nettel] (μτφρ. Νάννα Παπανικολάου, εκδ. Ίκαρος). Kεντρική εικόνα: έργο της street artist Οla Volo © olavolo.com.

Γράφει η Φανή Χατζή

Όσο η άποψη ότι ο γενε...

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

Για το ντοκιμαντέρ «TACK» (παραγωγή Onassis Culture) της Βάνιας Τέρνερ με πρωταγωνίστριες τη Σοφία Μπεκατώρου, που πρώτη ξεκίνησε το ελληνικό #MeToo, και την Αμαλία Προβελεγγίου, της οποίας η καταγγελία για βιασμό από τον προπονητή της από τα έντεκά της οδήγησε στην πρώτη δίκη-ορόσημο όχι μόνο για τη δικαίωσή της αλ...

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη με «Γκοντό» και ιταλικό θίασο: μια παράσταση-σταθμός

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη με «Γκοντό» και ιταλικό θίασο: μια παράσταση-σταθμός

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος σκηνοθετεί το εμβληματικό κείμενο του Σάμιουελ Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό» (1948) στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης από τις 15 μέχρι και τις 19 Μαΐου. Η παράσταση είναι στα ιταλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους.

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Υπάρχει μια «μικρή» ή μια «σύντομη» ιστορία για το… οτιδήποτε. Οι τίτλοι βιβλίων που επιχειρούν (και καταφέρνουν) να συμπυκνώσουν μεγάλα θέματα σε, συνήθως, ολιγοσέλιδα βιβλία είναι πάρα πολλοί. Εντυπωσιακά πολλοί. Στην παρακάτω πολύ ενδεικτική επιλογή είκοσι ενός βιβλίων μπορεί καν...

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ