x
Διαφήμιση

1 Ιουνιου 2020

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:12:08:00 GMT +2

Διαφήμιση
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ: ΚΕΙΜΕΝΑ ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Sōseki Natsume: «Εγώ είμαι μια γάτα»

Sōseki Natsume: «Εγώ είμαι μια γάτα»

E-mail Εκτύπωση

altΠροδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Sōseki Natsume «Εγώ είμαι μια γάτα» (πρόλ. – μτφρ. Γιάννης Λειβαδάς) που κυκλοφορεί προσεχώς από τις εκδόσεις Εξάντας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Η δύναμη ενός επιχειρηματία είναι πραγματικά κάτι απίθανο. Λόγω της τρομακτικής του επιρροής, ο κακόμοιρος ο κύριός μου κοντεύει να παλαβώσει, τα μαλλιά του ετοιμάζονται να πέσουν και να δημιουργήσουν μια πίστα πατινάζ για τις μύγες, και το κρανίο πολύ σύντομα θα έχει την τύχη που είχε το κρανίο του Αισχύλου. Καθώς συλλογίζομαι πόσα πράγματα έχουν συμβεί λόγω της επιρροής ενός και μόνο επιχειρηματία, οδηγούμαι στο συμπέρασμα πως, μολονότι δεν θα μάθω ποτέ για ποιον λόγο, η γη περιστρέφεται γύρω από τον άξονά της, το χρήμα είναι η κινητήρια δύναμη του κόσμου. Κανείς δεν γνωρίζει την πραγματική δύναμη του χρήματος καλύτερα από τους επιχειρηματίες. Αυτοί δίνουν την άδεια στον ήλιο να ανατέλλει και ύστερα από δική τους εντολή τού επιτρέπουν να δύει. Άργησα πολύ να συνειδητοποιήσω τη θεϊκή ισχύ των επιχειρηματιών, και αποδίδω αυτή μου την καθυστέρηση στην ατμόσφαιρα, στο κουλτουριάρικο κλίμα μέσα στο οποίο ζει ο κακομοίρης ο κύριός μου, ένας δασκαλάκος, μέσα στο οποίο ζω κι εγώ. Είναι φανερό ότι έχει έρθει η στιγμή να ξυπνήσει από την πλάνη του ο αχυρόμυαλος ο κύριός μου και να αναγνωρίσει την πραγματικότητα αυτού του κόσμου. Εάν εξακολουθήσει να συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο μπορεί να είναι πλέον επικίνδυνο, επικίνδυνο, ακόμα και για τη μίζερη, βαρετή, δυσπεπτική του ζωή την οποία τόσο απελπισμένα προσπαθεί να διαφυλάξει.

Συνεπώς θα σας ήμουν υπόχρεος εάν είχατε την ευγένεια να καθίσετε, να πάψετε να χασομεράτε όπως κάνουν τόσοι ανόητοι γύρω μας και αντί να διαβάζετε στα γρήγορα τα όσα γράφω, να κάνετε μια προσεκτική ανάγνωση.

… Ορισμένοι από τους αναγνώστες μου ίσως επιλέξουν να πιστέψουν πως όλα αυτά δεν είναι παρά ένα σύνολο από σαχλαμάρες τις οποίες έβγαλα από το μυαλό μου, όμως σας διαβεβαιώνω, καμιά γάτα, πόσο μάλλον εγώ, δεν μπορεί να είναι τόσο ανεύθυνη. Κάθε γράμμα, κάθε λέξη που έχω καταγράψει αφορά και αντικατοπτρίζει μια φιλοσοφία κοσμική και, καθώς αυτά τα γράμματα και αυτές οι λέξεις συνθέτουν προτάσεις και παραγράφους, αποτελούν ένα απτό σύνολο, ξεκάθαρο και αρμονικό, με κάθε του λεπτομέρεια επιδέξια σχεδιασμένη ώστε να γίνεται κατανοητή και μέσω αυτής της κατανόησης να προσφέρει μια σφαιρική άποψη της κατάστασης που επικρατεί σε όλη την πλάση. Έτσι, αυτές οι πυκνογραμμένες σελίδες, τις οποίες τα πιο αδύναμα μυαλά τις έχουν αντιμετωπίσει ως τίποτε παραπάνω από ανούσιες και κουραστικές πολυλογίες, ξάφνου θα αποκαλύψουν πως περιέχουν μια φιλοσοφία βαθιά, διδακτικό περιεχόμενο, καθοδηγητικές γραμμές προς όλους. Συνεπώς θα σας ήμουν υπόχρεος εάν είχατε την ευγένεια να καθίσετε, να πάψετε να χασομεράτε όπως κάνουν τόσοι ανόητοι γύρω μας και αντί να διαβάζετε στα γρήγορα τα όσα γράφω, να κάνετε μια προσεκτική ανάγνωση. Θα σας θυμίσω πως ο Λιου Τσουνγκ Γιουάν θεωρούσε πρέπον να πλένει τα χέρια του με ροδόνερο προτού αγγίζει τις σελίδες που είχαν την τύχη να έχουν πάνω τους γραμμένη την πρόζα του φίλου του ποιητή και στοχαστή, Χαν Τούι Τσιχ. Στην πρόζα που σας προσφέρω οφείλετε να δείχνετε τον ίδιο τουλάχιστον σεβασμό. Δεν πρέπει να ξεφτιλίζεστε διαβάζοντάς την από κάποιο ταλαίπωρο και μεταχειρισμένο αντίτυπο του περιοδικού που δανειστήκατε από κάποιον φίλο. Δείξτε κάποια ελάχιστη σοβαρότητα και αγοράστε ένα αντίτυπο του περιοδικού στο οποίο δημοσιεύεται, με δικά σας χρήματα. Καθώς ανέφερα στην αρχή αυτής της στιβαρής παραγράφου, θα ξεκινήσω να περιγράφω την κατάληξη όλων αυτών.

Εάν έχετε την εντύπωση πως η κατάληξη μάλλον δεν θα σας ενδιαφέρει και, κατά συνέπεια, την προσπεράσετε δίχως να τη διαβάσετε, είναι βέβαιο πως θα το μετανιώσετε οικτρά. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να τη διαβάσετε από την αρχή ως το τέλος».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Patricio Pron: «Αύριο θα μας λένε αλλιώς»

Patricio Pron: «Αύριο θα μας λένε αλλιώς»

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Patricio Pron «Αύριο θα μας λένε αλλιώς» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου) που κυκλοφορεί στις 25 Μαΐου από τις εκδόσεις Ίκαρος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός...

Χαν Γκανγκ: «Η χορτοφάγος»

Χαν Γκανγκ: «Η χορτοφάγος»

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Χαν Γκανγκ «Η χορτοφάγος» (μτφρ. από τα κορεάτικα Αμαλία Τζιώτη), το οποίο κυκλοφορεί στις 16 Μαρτίου εκδόσεις Καστανιώτη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός...

Olivia Manning: «Βαλκανική τριλογία»

Olivia Manning: «Βαλκανική τριλογία»

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Olivia Manning «Βαλκανική τριλογία - Η μεγάλη τύχη» (μτφρ. Κλαίρη Παπαμιχαήλ), το οποίο κυκλοφορεί στις 5 Μαρτίου εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγορασ...

Διαφήμιση
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
Ορφέας σπαρασσόμενος

Ορφέας σπαρασσόμενος

Της Άρτεμις Γρίβα

Ω εσείς τρισκατάρατοι Πλούτωνα και Περσεφόνη, που σκαρφιστήκατε την καταδίκη μου! Ωιμέ, ο βαριόμοιρος εγώ! Μαύρη η ώρα που γύρισα και σε κοίταξα, Ευρυδίκη, εκείνο το ηλιόλουστο απόγευμα μπροστά στην πύλη...
Ανακοινώθηκαν τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2019

Ανακοινώθηκαν τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2019

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοίνωσε τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2019 (για τις εκδόσεις 2018). Τα Βραβεία απονέμονται στους: Μάρω Δούκα (Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων), Γιώργο Παπαδάκη, Δημήτρη Κανελλόπουλο, Δήμητρα Κολλιάκου, Χάρη Βλαβιανό, Βαγγέλη Χ...

Δέσποινα Καϊτατζή-Χουλιούμη: «Ο τόπος μέσα μας»

Δέσποινα Καϊτατζή-Χουλιούμη: «Ο τόπος μέσα μας»

Προδημοσίευση ενός αποσπάσματος από το βιβλίο της Δέσποινας Καϊτατζή-Χουλιούμη «Ο τόπος μέσα μας», που κυκλοφορεί στις 5 Ιουνίου από τις εκδόσεις Αρμός.

Επιμέλεια: Λεωνίδας Καλούσης

...
Διαφήμιση

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

 

Ποια θεματική θα θέλατε να διαβάζετε συχνότερα;

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΚΙ ΕΔΩ

 

Network Social  RSS Facebook Twitter Youtube