alt

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Juan Gabriel Vásquez «Οι υπολήψεις» (μτφρ. Αχιλλέας Κυριακίδης), που κυκλοφορεί στις 10 Ιουνίου από τις εκδόσεις Ίκαρος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν παντρεύτηκαν, στο εκκλησάκι ενός χωριού με ασβεστωμένους τοίχους και πέτρινα σκαλοπάτια που κατέβαζαν στην πλατεία κι όπου άνετα στραμπουλούσες το πόδι σου, ο Μαγιαρίνο δεν είχε κλείσει ακόμα χρόνο από τη μέρα που άρχισε να δημοσιεύει γελοιογραφίες του –δύο το μήνα, αν ήταν τυχερός– σε μια εφημερίδα συντηρητικών τάσεων και οικογενειακών κεφαλαίων, ένα απ’ αυτά τα έντυπα που μπορεί να μην είναι ποτέ στην πρώτη γραμμή αλλά είναι σαν να υπήρχαν πάντα, και που τα φύλλα τους δεν τα πουλάνε εφημεριδοπώλες, αλλά εμφανίζονται ξαφνικά στα φαρμακεία και στα cafésόταν όλοι τα ’χουν πια ξεχάσει. Αυτή η δουλίτσα –έτσι τη θεωρούσε ο Μαγιαρίνο, με κάτι σαν αθέλητη περιφρόνηση– δεν αποτελούσε μέρος των μεγάλων σχεδίων του: αν είχε παρατήσει τις σπουδές του στην αρχιτεκτονική προτού τελειώσει το δεύτερο έτος, αν είχε αρνηθεί να χρησιμοποιήσει τις γνωριμίες του πατέρα του για να εργαστεί χωρίς δίπλωμα σε κάποιο σημαντικό γραφείο, όλα αυτά τα έκανε για ν’ ακολουθήσει την αληθινή του κλίση ή, μάλλον, για ν’ αξιοποιήσει τα χαρίσματά του, αφού ακόμα και οι γονείς του είχαν αναγκαστεί να υποκλιθούν μπροστά στην απόδειξη του ταλέντου του, το απόγευμα που ο ζωγράφος Αλεχάντρο Ομπρεγόν, ο οποίος εκείνη την εποχή δούλευε πάνω σε ελαιογραφίες περιστεριών σ’ ένα διαμέρισμα στον τρίτο όροφο μιας πολυκατοικίας γωνία Καθέτου 12 και Οριζοντίου 17, τους επισκέφθηκε στο σπίτι, στάθηκε μπροστά σ’ ένα ολόσωμο γυμνό που ο Μαγιαρίνο το στέγνωνε μ’ ένα φορητό σεσουάρ, κι αναφώνησε δέκα λέξεις σαν αυτές που μπορεί ν’ ακούει κάποιος όταν χρίζεται τορέρο: «Μα πώς στο καλό έμαθε αυτό το παιδί να ζωγραφίζει;». 

Δεν ήταν σπάνιες οι φορές που ο Μαγιαρίνο έστελνε πέντ’-έξι γελοιογραφίες την εβδομάδα και τις έπαιρνε πίσω στο τέλος του μήνα μ’ ένα σημείωμα της γραμματέως σε επιστολόχαρτο με ανάγλυφο λογότυπο, στο οποίο ο υπεύθυνος των σελίδων γνώμης εξέφραζε τη μεγάλη του λύπη για το γεγονός ότι αυτή τη φορά δεν μπορούσε να δημοσιεύσει τη δουλειά του.

Η ζωγραφική ήταν το στοιχείο του. Το μέλλον (οι φαντασιώσεις που προβάλλονταν στο νου του όταν πρόφερε αυτή τη λέξη) ήταν στον καμβά. Οπότε, εκείνη την εποχή, οι γελοιογραφίες ήταν ο άμεσος βιοπορισμός, ο τρόπος να βγάζει τα προς το ζην ενώ στην εσωτερική αυλή στοιβάζονταν τεράστια κάδρα που γέμιζαν το σπίτι με τη μυρωδιά της τουρπεντίνης και που τα γυναικεία τους σώματα, όλα λίγο-πολύ συγκαλυμμένες εκδοχές της Μαγδαλένας, άλλαζαν χρώμα ανάλογα με τις διαθέσεις του φωτός που έμπαινε από το φεγγίτη. Η εφημερίδα τον πλήρωνε λίγα και καθυστερημένα, και μόνο όταν δημοσίευε γελοιογραφία του: δεν ήταν σπάνιες οι φορές που ο Μαγιαρίνο έστελνε πέντ’-έξι γελοιογραφίες την εβδομάδα και τις έπαιρνε πίσω στο τέλος του μήνα μ’ ένα σημείωμα της γραμματέως σε επιστολόχαρτο με ανάγλυφο λογότυπο, στο οποίο ο υπεύθυνος των σελίδων γνώμης εξέφραζε τη μεγάλη του λύπη για το γεγονός ότι αυτή τη φορά δεν μπορούσε να δημοσιεύσει τη δουλειά του. Στα είκοσι πέντε του, ο Μαγιαρίνο δεν είχε μάθει ακόμα πως αυτό ήταν συνηθισμένη πρακτική στις αίθουσες σύνταξης της χώρας· ούτε η Μαγδαλένα το ήξερε, αλλά εκείνη ήταν που του πρότεινε να στέλνει μόνο μία γελοιογραφία και να μη στέλνει την επόμενη αν δεν δημοσιευόταν η πρώτη. «Κι αν δεν τη δημοσιεύσουν;» ρώτησε ο Μαγιαρίνο. – «Θα περιμένουμε ώσπου να τη δημοσιεύσουν» του απάντησε. – «Ναι, αλλά η στιγμή περνάει. Οι πολιτικές γελοιογραφίες είναι σαν τα ψάρια: αν δεν τα φας σήμερα, δεν τρώγονται αύριο.» – «Μπορεί να ισχύει αυτό που λες» είπε η Μαγδαλένα, κλείνοντας το θέμα. «Αλλά κι αυτό είναι δικό τους πρόβλημα.»

Και φυσικά, είχε δίκιο. Eξαιτίας της περιορισμένης διανομής, η εφημερίδα άρχισε να δημοσιεύει ό,τι της έστελνε ο Μαγιαρίνο, ακόμα και να αυξάνει τη συχνότητα των δημοσιεύσεων. Για πέντε μήνες, η νέα κατάσταση ήταν ιδανική. Και τότε, κατά μήνα Αύγουστο, ο Πρόεδρος της Κολομβίας και ο Πρόεδρος της Χιλής υπέγραψαν μια κοινή διακήρυξη στην οποία και οι δύο χώρες εξέφραζαν πανηγυρικά το σεβασμό τους στην ιδεολογική διαφορετικότητα. Ο Μαγιαρίνο τούς σκίτσαρε και τους δύο, τον Κολομβιανό με το μόνιμο ακούσιο χαμόγελο και τον Χιλιανό με τα χοντρά, σκούρα γυαλιά. Κοίτα, αγαπητέ μου Σαλβαδόρ, στην Κολομβία δεν έχει σημασία αν είσαι Φιλελεύθερος ή Συντηρητικός, έλεγε η πρώτη αράδα της λεζάντας. Και η δεύτερη: Αυτό που έχει σημασία είναι να κατάγεσαι από καλή οικογένεια. Το σκίτσο έγινε μια κι έξω, κι έτσι το άφησε ο Μαγιαρίνο στο θυρωρείο τής εφημερίδας, καλά κλεισμένο σ’ έναν χαρτονένιο φάκελο, μέσα σε μια πλαστική σακούλα από την αγορά (ψιχάλιζε). Αλλά την επομένη, μόλις άνοιξε την εφημερίδα, είδε πως η δεύτερη αράδα της λεζάντας είχε εξαφανιστεί, και ο Μαγιαρίνο ένιωσε σαν να ’χε ανοίξει η γη να τον καταπιεί, μια καταβόθρα που όλα τα ρουφάει. «Μπορεί κανείς να μου το εξηγήσει αυτό;» είπε το ίδιο απόγευμα στα γραφεία της σύνταξης: είχε πάει με ταξί, γιατί το θέμα ήταν επείγον, με την εφημερίδα τυλιγμένη σαν τηλεσκόπιο και τσαλακωμένη μες στην ιδρωμένη χούφτα του. Δεν ήθελε να τρέμει η φωνή του· για να το αποφύγει, προσπάθησε να την υψώσει, αλλά το αποτέλεσμα δεν ήταν καλό.

alt«Δεν υπάρχει τίποτα να σου εξηγήσω» του είπε ο αρχισυντάκτης, ένας άνδρας με διπλοσάγονο και μικροσκοπικά μάτια· ανάμεσα στα δυσανάλογα χαρακτηριστικά του προσώπου του, το στόμα ήταν σαν να δρούσε ανεξάρτητα από τους υπόλοιπους μυς του. «Μην εκνευρίζεσαι, Χαβιέρ, αυτά συμβαίνουν συνέχεια.»
«Σε ποιον; Σε ποιον συμβαίνουν συνέχεια;»
«Σε όποιον σχεδιάζει γελοιογραφίες εδώ. Δεν το ’χες προσέξει; Όλοι ξέρουν πως, καμιά φορά, κάτι πρέπει να κοπεί. Μη μου πεις τώρα ότι ο εκδότης δεν έχει αυτό το δικαίωμα!»
«Σ’ ένα άρθρο, όχι σε μια γελοιογραφία» είπε ο Μαγιαρίνο. Άθλιο επιχείρημα, αλλά το μόνο που του ’χε έρθει στο μυαλό.
«Και στις γελοιογραφίες, αγοράκι μου, μην είσαι αφελής. Γιατί κι αυτές υπάρχουν σε μια εφημερίδα, κι αυτές καταλαμβάνουν χώρο. Τι πρέπει να λέω στους διαφημιστές; Ε; Τι να τους λέω;»

Ο Μαγιαρίνο δεν είπε τίποτα.

«Να τι θα τους λέω» συνέχισε ο διευθυντής, αρχίζοντας να περπατάει κάνοντας κύκλους, με τους δύο αντίχειρες χωμένους στη ζώνη του. «Θα τους λέω: Κοιτάξτε, καλοί μου διαφημιστές, καλοί μου κύριοι που μου δίνετε χιλιάδες πέσο το χρόνο, έχω ένα πρόβλημα. Δεν μπορώ να βάλω τη διαφήμισή σας, παρά το γεγονός ότι τα λεφτά που μου δίνετε πληρώνουν τους μισθούς των δημοσιογράφων. Και ξέρετε γιατί, κύριοι διαφημιστές; Γιατί ενός γελοιογράφου δεν του αρέσει να του κόβουν ούτε ένα χιλιοστό απ’ τα σκίτσα του. Σημασία δεν έχει ότι στο τέλος θα υποχρεωθούμε να κλείσουμε την εφημερίδα, αλλά να μην πειράζουμε τη γελοιογραφία. Έτσι είναι οι ιδιοφυΐες, κύριοι διαφημιστές, και να παρακαλάτε τον Θεό να μη σας τύχει να συναναστραφείτε με καμία. Αυτό θα τους λέω: έτσι είναι οι ιδιοφυΐες. Σου κάνει αυτό, Μαγιαρίνο;»

Ο Μαγιαρίνο δεν είπε τίποτα. 

«Θα σταματήσουμε να πληρώνουμε τους δημοσιογράφους μας. Ή, αν θέλεις, θα σταματήσουμε να πληρώνουμε εσένα. Είσαι εντάξει μ’ αυτό;»

Ο Μαγιαρίνο δεν είπε τίποτα.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

«Κνουλπ» του Χέρμαν Έσσε (προδημοσίευση)

«Κνουλπ» του Χέρμαν Έσσε (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Χέρμαν Έσσε [Hermann Hesse] «Κνουλπ» (μτφρ. Βασίλης Τσαλής), το οποίο κυκλοφορεί στις 3 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ήμασταν βουτηγμένοι στη χαρούμενη νιότη και ο Κνουλ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

Για το βιβλίο «Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ [Guadalupe Nettel] (μτφρ. Νάννα Παπανικολάου, εκδ. Ίκαρος). Kεντρική εικόνα: έργο της street artist Οla Volo © olavolo.com.

Γράφει η Φανή Χατζή

Όσο η άποψη ότι ο γενε...

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

Για το ντοκιμαντέρ «TACK» (παραγωγή Onassis Culture) της Βάνιας Τέρνερ με πρωταγωνίστριες τη Σοφία Μπεκατώρου, που πρώτη ξεκίνησε το ελληνικό #MeToo, και την Αμαλία Προβελεγγίου, της οποίας η καταγγελία για βιασμό από τον προπονητή της από τα έντεκά της οδήγησε στην πρώτη δίκη-ορόσημο όχι μόνο για τη δικαίωσή της αλ...

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη με «Γκοντό» και ιταλικό θίασο: μια παράσταση-σταθμός

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη με «Γκοντό» και ιταλικό θίασο: μια παράσταση-σταθμός

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος σκηνοθετεί το εμβληματικό κείμενο του Σάμιουελ Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό» (1948) στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης από τις 15 μέχρι και τις 19 Μαΐου. Η παράσταση είναι στα ιταλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους.

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Υπάρχει μια «μικρή» ή μια «σύντομη» ιστορία για το… οτιδήποτε. Οι τίτλοι βιβλίων που επιχειρούν (και καταφέρνουν) να συμπυκνώσουν μεγάλα θέματα σε, συνήθως, ολιγοσέλιδα βιβλία είναι πάρα πολλοί. Εντυπωσιακά πολλοί. Στην παρακάτω πολύ ενδεικτική επιλογή είκοσι ενός βιβλίων μπορεί καν...

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ