alt

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Βούλγαρου Georgi Gospodinov «Περί φυσικής της μελαγχολίας» (μτφρ. Αλεξάνδρα Ιωαννίδου), που θα κυκλοφορήσει στις αρχές Μαΐου από τις εκδόσεις Ίκαρος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΦΑΚΕΛΟΣ

Ο Μινώταυρος είναι αθώος. Πρόκειται για ένα αγόρι κλεισμένο στο υπόγειο. Είναι φοβισμένο. Το έχουν εγκαταλείψει.
Εγώ, ο Μινώταυρος.

Αξιότιμοι κύριοι ένορκοι του δικαστηρίου, ζώντες και νεκροί, όλων των εποχών και των γεωγραφικών σημείων, κυρίες και κύριοι συλλέκτες και αφηγητές μύθων, κι εσείς, αξιότιμε κύριε Μίνωα, που επί του παρόντος τελείτε δικαστής του βασιλείου του Κάτω Κόσμου.

Επί τριάντα επτά έτη προετοιμάζω αυτή την υπόθεση, την «Υπόθεση Μ.», και συντάσσω την απολογία μου. Άρχισα όταν ήμουν εννέα ετών, με το χημικό μολύβι του παππού μου, στο παλιό στρατιωτικό του σημειωματάριο που δεν χρησιμοποιούσε πλέον από πολλά χρόνια. (Χωρίς αυτό να δικαιολογεί το γεγονός της παράνομης ιδιοποίησής του από εμένα. Καθώς φαίνεται, πάντα στην αρχή υπάρχει κάποιο έγκλημα.)

Η πρώτη εκδοχή είχε ως εξής:

Ο Μινώταυρος είναι αθώος. Πρόκειται για ένα αγόρι κλεισμένο στο υπόγειο. Είναι φοβισμένο. Το έχουν εγκαταλείψει. 
Εγώ, ο Μινώταυρος. 

Αυτό ήταν όλο κι όλο το κείμενο. Με μεγάλα γράμματα έπιανε δυο σελίδες του σημειωματάριου. Το βάζω μαζί με τα άλλα στοιχεία της υπόθεσης. Σε γενικές γραμμές αυτή είναι η βασική θέση. Με το πέρασμα των χρόνων απλώς προσέθετα αποδείξεις. Και μάζευα σημάδια που μου έρχονταν από μόνα τους. 

Είναι απορίας άξιο που σε ολόκληρη την κλασική λογοτεχνία δεν συναντάς καθόλου αγάπη για τον Μινώταυρο. Καμία απόκλιση από την πεπατημένη, ούτε ένα βλέμμα πίσω απ’ τη μάσκα του τέρατος που του έχουν φορέσει. Το τέρας είναι η πιο ανώδυνη λέξη που κυκλοφορεί στα αρχαία κείμενα για τον Μινώταυρο. Ο Οβίδιος δεν είναι που στις Μεταμορφώσεις του τον ονομάζει «δίμορφο τέρας» και «όνειδος της κλίνης» των γονιών του; Τίποτε παραπάνω πέρα από «τέρας» και «όνειδος». Άραγε το έχει υποψιαστεί πως μερικούς μήνες αργότερα θα τον στείλουν τον ίδιο εξορία στον Πόντο – στα βάθη του επί της γης ρωμαϊκού λαβύρινθου, μια επαρχία απ’ όπου δεν πρόκειται να βρει τον δρόμο της επιστροφής; Δεν οδηγούν όλοι οι δρόμοι στη Ρώμη, όταν βρίσκεσαι στον λαβύρινθο της επαρχίας, Οβίδιε.

Είναι παράξενο που σε ένα προηγούμενο βιβλίο του ο ίδιος υπήρξε πολύ πιο ήπιος απέναντι στον Μινώταυρο, στο Heroides ή Epistula e HeroidumΣτη θέση του «Ηρωίδες» εγώ θα κρατούσα το πρωτότυπο – «Heroides», κυρίως επειδή θυμίζει το heroine της απελπισίας. Εκεί, η εγκαταλελειμμένη Αριάδνη γράφει στον Θησέα, όσο εκείνος βρίσκεται ήδη εν πλω προς την Αθήνα. Και για πρώτη φορά αυτή, η από έρωτα συμμέτοχος στον φόνο του Μινώταυρου, μοιάζει να λυπάται για την πράξη της: Χωρίς το νήμα που σου έδωσα, θα ήσουν τώρα νεκρός στον ανεμοδαρμένο λαβύρινθο μέσα, Θησέα. Εσύ μου είπες πως όσο ζούμε θα είσαι δικός μου. Ιδού λοιπόν, είμαστε ζωντανοί και παρόλο που είσαι ζωντανός δεν είσαι παρά ένας εντελώς συνηθισμένος άθλιος ψεύτης, παλιάνθρωπε. Καλύτερα να μη σου είχα δώσει εκείνο το καταραμένο νήμα κλπ. Το σπουδαιότερο όμως στην υπόθεσή μας είναι πως στην επόμενη πρόταση ονομάζει για πρώτη φορά τον Μινώταυρο αδελφό της. «Το ρόπαλο που χτύπησε θανάσιμα τον αδελφό μου καταδίκασε και μένα». Για το σεβαστό δικαστήριο, ας μας επιτραπεί να διευκρινίσουμε πως το τέρας εδώ αναγνωρίστηκε από ένα άλλο ανθρώπινο ον ως αδελφός.

«Ο αδελφός μου, ο Μινώταυρος» – αυτό ας το θυμόμαστε.

«Είχε το πρόσωπο ενός ταύρου, αλλά στα υπόλοιπα ήταν άνθρωπος» λέει λακωνικά ο παντογνώστης Απολλόδωρος (ή ο Ψευδο-Απολλόδωρος) κάπου τον 2ο αιώνα π.Χ. Μάλλον ο μοναδικός που δεν χρησιμοποιεί κάποιον αρνητικό χαρακτηρισμό για τον πελάτη μας.

Τι κάνει ο παμπόνηρος Πλούταρχος; Για να μη μολύνει τη γλώσσα του και αμαρτήσει, προτιμά να μιλήσει για τον Μ. μέσω του Ευριπίδη. Αυτός ο τελευταίος είχε πει γι’ αυτόν «ένας μπάσταρδος και νόθος, γεννημένος με τερατώδη μορφή». Και -επιπλέον: «Συνδυάζει δυο διαφορετικές φύσεις, ταύρο και άνθρωπο μαζί». Το δεύτερο ακούγεται σχετικά ουδέτερο, το οποίο στην περίπτωσή μας δείχνει επιείκεια, ενώ υπάρχει εδώ και πάλι το ανθρώπινο στοιχείο.

altΑντίθετα, ο Σενέκας, αυτός ο σχεδόν σύγχρονος του Χριστού, χρησιμοποιεί τέτοια γλώσσα στη Φαίδρα, που θα έκανε ακόμα και τους Ρωμαίους στρατιώτες να ντραπούν. Κατακαημένη πόρνη, φωνάζει ο Ιππόλυτος στη Φαίδρα, ξεπερνάς κατά πολύ τη μητέρα σου την Πασιφάη, που γέννησε ένα τέρας για να καταλαγιάσει τον άγριο πόθο της. Αλλά δεν είναι ν’ απορεί κανείς, αφού σε γέννησε η ίδια μήτρα, όπου τσαλαβουτούσε εκείνο το δίμορφο τέρας… Κάτι τέτοιο ειπώθηκε, εφόσον θελήσουμε να διατηρήσουμε την τότε αργκό.

Διαμαρτύρεστε, κύριε εισαγγελεύ; Αν πρόκειται για τη γλώσσα, οι λέξεις αυτές δεν είναι δικές μου και η μετάφραση είναι αρκετά ακριβής. Δεν έχει σχέση με την υπόθεσή μας; Κάνετε λάθος. Εδώ γίνεται λόγος για την εγκατάλειψη και τη βίαιη φυλάκιση ενός παιδιού, που στιγματίστηκε λόγω καταγωγής, για την οποία δεν φέρει καμία ευθύνη. Ακολουθούν άδικες κατηγορίες, ύβρεις, διάδοση ψευδών ειδήσεων… Έστω όμως και ανάμεσα στις γραμμές, σε τυχαίες φράσεις και υπαινιγμούς, μπορεί κανείς να δει πως η ανθρώπινη φύση του Μινώταυρου αναγνωρίζεται. Παρόλο που του στέρησαν τα ανθρώπινα δικαιώματά του. Παρακαλώ να το λάβετε υπόψη αυτό, κύριε δικαστά, και να μου δοθεί το δικαίωμα να συνεχίσω.

Ο ποιητής Βιργίλιος, ο αγαπημένος του Αυγούστου, στην Αινειάδα αναφέρει εν παρόδω το θύμα, με τις ακόλουθες δυο γραμμές: «Αυτός ο δίμορφος καρπός της τρομερής ένωσης – ο Μινώταυρος, η αιώνια υπενθύμιση του αφύσικου πάθους…». 

Κάθε λέξη του είναι γεμάτη αηδία.

Αφού μιλήσαμε για τον Βιργίλιο, δεν μπορούμε να μη μνημονεύσουμε τον Δάντη. Στην Κόλαση ο Μινώταυρος έχει τοποθετηθεί στην είσοδο του έβδομου, του πιο αιματηρού κύκλου: «Μπροστά απ’ την είσοδο αυτής της χαράδρας / η φρίκη του όνειδους και του διαβολικού / ο τρομερός Μινώταυρος, ο ίδιος, ήταν ξαπλωμένος». Ο Δάντης ήταν ακόμα πιο αμείλικτος απ’ τον οδηγό του, τον Βιργίλιο. Μετά τον εγκλεισμό του στον λαβύρινθο, μετά τον θάνατό του απ’ το σπαθί του Θησέα, ο κατηγορούμενός μας ρίχτηκε στους αιμοβόρους, τους τυράννους, κι εκείνους που είχαν αμαρτήσει ενάντια στους νόμους της φύσης. Ο Μινώταυρος όμως είναι απλώς ο καρπός μιας τέτοιας αμαρτίας, δεν υπήρξε δράστης, αλλά θύμα, το θύμα που υπέφερε πιο πολύ απ’ όλους. 

(Εδώ που τα λέμε, αυτός ο έβδομος κύκλος φυλάσσεται από Κενταύρους. Ο Κένταυρος με τα ζωώδη οπίσθιά του και το ανθρώπινο κορμί του είναι το αντίστροφο του Μινώταυρου.)

Αν η λογοτεχνία επιστρέφει αδιάκοπα στη φρικτή γέννηση του Μινώταυρου, οι απεικονίσεις του έχουν εμμονή με τον θάνατό του. Σε όλες τις αρχαίες τοιχογραφίες, τις παραστάσεις στα αγγεία και τις ζωγραφιές των μύθων και των θρύλων, η σκηνή είναι η ίδια: ο Θησέας σκοτώνει το τέρας, τον Μινώταυρο. Από στιγμή σε στιγμή θα μαχαιρωθεί ή είναι ήδη νεκρός, καθώς ο Θησέας τον τραβάει απ’ τα κέρατα. Μοιάζει με την απεικόνιση διαφόρων τεχνικών για τη σώμα με σώμα μάχη με σπαθί. Ο Θησέας έχει αρπάξει τον Μινώταυρο από το ένα του κέρατο και έχει σηκώσει το δίκοπο σπαθί του πάνω απ’ το στήθος του. 

Ο Μινώταυρος έχει γείρει με τρόπο αφύσικο το τεράστιο κεφάλι του προς την αγκαλιά του Θησέα, προτάσσοντας τον λαιμό του έτοιμο για το χτύπημα με το σπαθί.

Ο Θησέας βρίσκεται πίσω απ’ την πλάτη του Μινώταυρου, με το αριστερό του χέρι έχει τυλίξει τον σβέρκο του και με το δεξί χώνει το κοντό σπαθί του κάπου στο μαλακό σημείο κάτω απ’ το στέρνο. Το κορμί είναι κορμί ανθρώπου.

Ο Θησέας βρίσκεται πίσω απ’ την πλάτη του Μινώταυρου, με το αριστερό του χέρι έχει τυλίξει τον σβέρκο του και με το δεξί χώνει το κοντό σπαθί του κάπου στο μαλακό σημείο κάτω απ’ το στέρνο. Το κορμί είναι κορμί ανθρώπου. Άνθρωπο σκοτώνεις, Θησέα. Το σπαθί μπαίνει απαλά. Ναι, σε όλες τις σκηνές, το τρομακτικό κορμί του Μινώταυρου είναι ευάλωτο, αυτό δεν μπορεί να κρυφτεί.

Στον πάτο ενός κύλικα, αυτού του ρηχού σκεύους για το κρασί, ο Μινώταυρος είναι σχεδόν όμορφος, μοιάζει περισσότερο με Μαυριτανό με αισθησιακά χείλη και όμορφα ρουθούνια, είναι γονατισμένος και έχει απερίσκεπτα ξεσκεπάσει το κορμί του για το σπαθί του Θησέα, που πατάει με το δεξί του πόδι πάνω στα λαγόνια του.

Σε μερικές ζωγραφιές που σώθηκαν βλέπουμε τον - Θησέα να σέρνει πίσω του το τιθασευμένο πτώμα του Μινώταυρου… Ο Μινώταυρος σχεδόν δεν πρόβαλε αντίσταση, όπως μαρτυρά και ο άλλος, απών συνήγορος στην υπόθεση αυτή, ο κύριος Χόρχε.

Σε μερικές από τις σκηνές ο φόνος είναι ακόμα πιο σκληρός, βίαιος και βάρβαρος –με ένα βαρύ ραβδί, με ένα ξύλινο ρόπαλο γεμάτο ρόζους, το άξεστο πρότυπο του σημερινού ρόπαλου του μπέιζ μπολ. Πρόκειται για τον τρόπο που ακόμα σκοτώνουν ένα βόδι ή έναν ταύρο στα σφαγεία των χωριών– ένα χτύπημα με την ανάποδη του τσεκουριού στο μέτωπο.

Μόνο η παιδική ηλικία και ο θάνατος. Και τίποτε ανάμεσά τους. Εκτός από σκοτάδι και σιωπή. 

Κυρίες και κύριοι, παρακαλώ όλους σας να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

«Κνουλπ» του Χέρμαν Έσσε (προδημοσίευση)

«Κνουλπ» του Χέρμαν Έσσε (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Χέρμαν Έσσε [Hermann Hesse] «Κνουλπ» (μτφρ. Βασίλης Τσαλής), το οποίο κυκλοφορεί στις 3 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ήμασταν βουτηγμένοι στη χαρούμενη νιότη και ο Κνουλ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Η πλατφόρμα έδωσε στη δημοσιότητα το teaser trailer του σίριαλ 16 επεισοδίων που προσπαθεί να οπτικοποιήσει το εμβληματικό μυθιστόρημα «100 χρόνια μοναξιά» του νομπελίστα Κολομβιανού συγγραφέα. Κεντρική εικόνα: © Netflix. 

Επιμέλεια: Book Press

...
Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Την Κυριακή 28 Απριλίου στις 20:00 στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ θα πραγματοποιηθεί η τελευταία ανάγνωση της επιτυχημένης σειράς «Παραβάσεις / Αναγνώσεις», του θεατρικού αναλόγιου που επιμελείται η σκηνοθέτης Σύλβια Λιούλιου. Αυτή τη φορά, η Άννα Κοκκίνου συνεργάζεται με τον Νίκο Βελιώτη και διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» τ...

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Καλεσμένοι στη βραδιά μιλούν για το έργο του κορυφαίου στιχουργού, ενώ θα ακουστούν και τραγούδια σε ποίηση Νίκου Γκάτσου με τη Μαρία Κρασοπούλου και τον Νικόλα Παλαιολόγο.

Επιμέλεια: Book Press

Ο Δήμος Καλαμάτας και ο Τομέας Λόγου και Γραμμάτων της Κ.Ε. «ΦΑΡΙΣ», διοργανώνουν...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα μάς δείχνουν τον δρόμο για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή, μέσα από δεδομένα που προέκυψαν από σημαντικές επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών και από πολύτιμα αποστάγματα πνευματικής εμβάθυνσης. 

Γράφει η Ελεάνα Κολοβού 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ