x
Διαφήμιση

14 Νοεμβριου 2019

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:04:13:27 GMT +2

Διαφήμιση
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ: ΚΕΙΜΕΝΑ ΔΟΚΙΜΙΑ-ΜΕΛΕΤΕΣ Eric Hobsbawm: «Η σκηνή της τζαζ»

Eric Hobsbawm: «Η σκηνή της τζαζ»

E-mail Εκτύπωση

altΠροδημοσίευση αποσπάσματος από την εισαγωγή του βιβλίου του Eric Hobsbawm «Η σκηνή της τζαζ» (μτφρ. Τάκης Τσήρος, επιμέλεια Γιάννης Λειβαδάς), που κυκλοφορεί την 1η Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Εξάντας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Το βιβλίο αυτό ασχολείται με ένα από τα πιο αξιοπρόσεκτα πολιτισμικά φαινόμενα του αιώνα μας. Θέμα του δεν είναι απλώς και μόνον ένα είδος μουσικής, αλλά κάτι πολύ περισσότερο: μια μοναδική κατάκτηση και μια πραγματικά αξιοσημείωτη όψη της κοινωνίας μέσα στην οποία ζούμε. 

Στην παρούσα έκδοση παρουσιάζεται μια νέα, αναθεωρημένη και διορθωμένη μορφή της μετάφρασης που κυκλοφόρησε το 1988 και το 1993, καθώς η ανάγκη για κάτι τέτοιο ήταν αναγκαία και επιτακτική. Διορθώθηκαν όλα τα λάθη και οι αβλεψίες, καθώς επίσης προστέθηκαν ορισμένες σημειώσεις. 

Τον κόσμο της τζαζ δεν τον αποτελούν μονάχα οι ήχοι που βγαίνουν από ορισμένα μουσικά όργανα όταν παίζονται με ιδιαίτερο τρόπο· τον αποτελούν και οι μουσικοί που τα παίζουν, έγχρωμοι ή λευκοί, Αμερικανοί ή όχι. Τον κόσμο της τζαζ τον αποτελούν ακόμη οι χώροι όπου παίζεται, το οικονομικό και τεχνικό οικοδόμημα που χτίστηκε γύρω από τους ήχους της, οι συνειρμοί τους οποίους οι ήχοι της ξυπνούν μέσα μας. Τον αποτελούν οι άνθρωποι που ακούνε την τζαζ, καθώς κι εκείνοι που φροντίζουν για τη διάδοσή της.

Το πως η τζαζ, ακόμη και σήμερα, δεν διαθέτει μια ενοποιημένη αφήγηση της ιστορίας της οφείλεται σε μεροληπτικές κρίσεις και σε μη ακροθιγείς, μολονότι κοπιώδεις, αποτιμήσεις. Η καλλιτεχνική της πολυτροπία, ο πραγματικός της πλούτος, εκτιμήθηκε από πολλούς μόνο ως αφορμή για αναλυτικούς επιμερισμούς οι οποίοι περιορίστηκαν στη μερικότητα και στη βαρύτητα των δευτερευόντων ενσωματωμένων της ειδών και στοιχείων, αφήνοντας ασχολίαστη ή μερικώς σχολιασμένη την αισθητική της.

Η εποχή μας και ο πολιτισμός μας έχουν ανάγκη αυτές τις περιοδικές μεταγγίσεις αίματος που αναζωογονούν την κουρασμένη και εξαντλημένη αστική τέχνη ή τη λαϊκή τέχνη που η ζωτικότητά της έχει στραγγιχτεί από τη συστηματική εμπορική νόθευση και την υπερεκμετάλλευση.

Στην παρούσα έκδοση παρουσιάζεται μια νέα, αναθεωρημένη και διορθωμένη μορφή της μετάφρασης που κυκλοφόρησε το 1988 και το 1993, καθώς η ανάγκη για κάτι τέτοιο ήταν αναγκαία και επιτακτική. Διορθώθηκαν όλα τα λάθη και οι αβλεψίες, καθώς επίσης προστέθηκαν ορισμένες σημειώσεις ώστε η νέα αυτή έκδοση να συμβαδίσει τρόπον τινά με τις αναθεωρήσεις και τα ενδείγματα της σύγχρονης ιστοριογραφίας της τζαζ. 

Η πρώτη, παλαιά μετάφραση του βιβλίου, είχε γίνει από τον Τάκη Τσήρο. Την αναθεώρησή της καθώς και τη επιμέλεια της έκδοσης ανέλαβε ο ποιητής Γιάννης Λειβαδάς ο οποίος δεν τυγχάνει μόνο μελετητής και aficionado της τζαζ μα είναι και ο υπεύθυνος της σειράς «Νήματα» του Εξάντα.

Με το πέρας τόσων ετών, καθότι οι δύο παλαιές εκδόσεις του βιβλίου υπήρξαν καίριες για την ελληνική βιβλιογραφία, Η Σκηνή Της τζαζ επανέρχεται στην κυκλοφορία κατά τα μέτρα μιας εργασίας που διαλαμβάνεται το κορυφαίο, ίσως, καλλιτεχνικό ρεύμα του εικοστού αιώνα μα και κατά το δέον που αρμόζει σε αυτή, ως έργο του οποίου η συνάφεια με τη σύγχρονη ζωή είναι αποφασιστική. 

altΟ Έρικ Χόμπσμπαουμ διακρινόταν για την ισόρροπη και αντικειμενική του προσέγγιση, η οποία, εντός των πλαισίων της, υπήρξε ιδιαίτερα διαφωτιστική και ως μέθοδος δημιούργησε σχολή. Η καταγραφή της ιστορίας της τζαζ δεν έχει νόημα εάν δεν καταχωρίζεται μέσω κρίσεων και συγκρίσεων∙ έως ενός σημείου αποτελεί μουσικολογία, εκπόνηση έργου που εστιάζει ως επί το πλείστον σε σημασίες που άγουν στο απρόσμενο. 

Ο συγγραφέας επεδίωξε πρώτα και κύρια να τοποθετήσει την τζαζ σε ιστορική προοπτική. Προσπάθησε ν’ ανιχνεύσει τις κοινωνικές ρίζες και την ιστορία της, να αναλύσει την οικονομική δομή της, το σώμα των μουσικών της, τη φύση του κοινού της και τους λόγους της εκπληκτικής έλξης που έχει ασκήσει παγκοσμίως.

Η γοητεία της τζαζ οφείλεται στην ικανότητά της να προσφέρει όλα όσα η εμπορική ελαφρά μουσική αποκλείει από τη δική της παραγωγή. Η τζαζ είναι τέχνη και όχι άλλο ένα μουσικό είδος που προσφέρεται για παθητική απόλαυση. Είναι έντονη, εμπνευσμένη και ρηξικέλευθη, δεν είναι ένα συναισθηματικό κατασκεύασμα. Είναι επίσης μουσική διαμαρτυρίας, απροσδόκητη και οικουμενική.

Ανάμεσα στον μουσικό της τζαζ και στον ακροατή επιτελούνται μια σειρά από δυσεξήγητα φαινόμενα τα οποία αφορούν, ως επί το πλείστον, την ακόρεστη μεταλαμπάδευση ενός μυστηρίου το οποίο ουδέποτε αναλύεται οριστικά∙ ο κριτικός και ο ιστορικός της τζαζ στην πραγματικότητα αυτό το μυστήριο αποπειρώνται να ερμηνεύσουν ή να σχολιάσουν. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Θεοφάνης Τάσης: «Ψηφιακός ανθρωπισμός»

Θεοφάνης Τάσης: «Ψηφιακός ανθρωπισμός»

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Θεοφάνη Τάση «Ψηφιακός ανθρωπισμός – Εικονιστικό υποκείμενο και τεχνητή νοημοσύνη» που κυκλοφορεί στις 15 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Αρμός.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
Ε.Λ. Ντόκτοροου: «Κείμενα ιερά και μη»

Ε.Λ. Ντόκτοροου: «Κείμενα ιερά και μη»

Ένα κεφάλαιο από το βιβλίο «Ανταποκριτές του σύμπαντος» ("Reporting the Universe") του σπουδαίου αμερικανού συγγραφέα E.L. Doctorow, που περιλαμβάνει σκέψεις για την τέχνη του μυθιστορήματος και γενικότερα για τη λογοτεχνία. 

...

Τα μυστικά της λογοτεχνίας

Τα μυστικά της λογοτεχνίας

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Thomas C. Foster «Τα μυστικά της λογοτεχνίας – Πώς να διαβάζετε τη λογοτεχνία σαν ειδικός» (μτφρ. Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης), που κυκλοφορεί στις 16 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

...

Διαφήμιση
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
Βραδιά-αφιέρωμα στον Ντίνο Μπουτζάτι

Βραδιά-αφιέρωμα στον Ντίνο Μπουτζάτι

Η διαδικτυακή πύλη για το βιβλίο, τις ιδέες και τον πολιτισμό BOOK PRESS και οι εκδόσεις METAIXMIO σας προσκαλούν σε μια βραδιά αφιερωμένη στον σημαντικό ιταλό συγγραφέα Dino Buzzati, την Τρίτη, 19 Νοεμβρίου, στις 19:30 στον Πολυχώρο των εκδόσεων, στην Ιπποκράτους 118.

...
Ιάκωβος Ανυφαντάκης: «Κάποιοι άλλοι»

Ιάκωβος Ανυφαντάκης: «Κάποιοι άλλοι»

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Ιάκωβου Ανυφαντάκη «Κάποιοι άλλοι», που κυκλοφορεί στις 21 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Πατάκη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Τους π...

Αλόννησος - Liberty Island (1972-2015)

Αλόννησος - Liberty Island (1972-2015)

Του Δημήτρη Αδαμίδη

Μια κηλίδα πάνω στην άμμο η Ασημίνα. Τα γόνατα στο στήθος και στα χέρια το σαγόνι, μόνη ενώπιον ουρανού και θάλασσας. Το βοριαδάκι μύριζε καταιγίδα. Κύματα ξεθύμαιναν κοντά στα παπούτσια της, κάτι ψιθύρι...

Διαφήμιση

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

 

Ποια θεματική θα θέλατε να διαβάζετε συχνότερα;

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΚΙ ΕΔΩ

 

Network Social  RSS Facebook Twitter Youtube