tasoula tsilimeni 700

Της Τασούλας Τσιλιμένη

Μπήκε, γύρισε το κλειδί στην πόρτα και έβγαλε τα παπούτσια. Τρεις μέρες έλειπε. Όχι, δεν επέστρεφε από ταξίδι. Ήταν το συνηθισμένο δρομολόγιο κάθε βδομάδας. Είκοσι χρόνια τώρα. Δευτέρα με Τετάρτη, εκτός. Αγαπούσε την οδήγηση. Κάθε φορά έβρισκε κάτι ενδιαφέρον στη διαδρομή. Αλλαγές χρωμάτων σε δέντρα και θάμνους της εθνικής, αποχρώσεις του πράσινου στον θεσσαλικό κάμπο, αγγελοπούπουλα τον Νοέμβρη –πώς να φυλακίσεις το βαμβάκι σε φορτηγό;– σχηματισμοί πουλιών, το ροζ ή μολυβί του ουρανού και σύννεφα, σύννεφα… αυτά ήταν τα αγαπημένα...

Μπήκε κατευθείαν στην κουζίνα αριστερά κι άνοιξε το ψυγείο. Έπιασε μια μπύρα και βγήκε προς το σαλόνι. Δεν ήταν η κούραση που έφερε την ανάγκη του αλκοόλ. Όχι. Δεν ήταν η κούραση. Ήταν εκείνο το μήνυμα στο κινητό που ήρθε εν μέσω της εθνικής.

Είχε σχεδόν σκοτεινιάσει και το τηλέφωνο, όπως πάντα, δεξιά, στην υποδοχή με τα κέρματα για τα διόδια. Πάντα τακτοποιούσε τα ψιλά για να μην ψάχνεται τελευταία στιγμή. Δεν άκουσε τον ήχο του μηνύματος. Άκουγε «πρώτο πρόγραμμα». Ειδήσεις, μουσική, εκπομπές με σχολιασμό της επικαιρότητας. Ο Τσίπρας στην Ν. Υόρκη, στη συνηθισμένη συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και οι ανταποκρίσεις ανά μισή ώρα στο δελτίο ειδήσεων. Δεν ήταν «φαν» των ειδήσεων. Μόνο στο ραδιόφωνο, όταν ταξίδευε, τις παρακολουθούσε.

Με την άκρη του ματιού αναγνώρισε το όνομα του αποστολέα. Ανεπαίσθητα άγγιξε το φρένο.

Ήταν το φως που τράβηξε το βλέμμα. Με την άκρη του ματιού αναγνώρισε το όνομα του αποστολέα. Ανεπαίσθητα άγγιξε το φρένο. Έπιασε δεξιά λωρίδα και μειώνοντας ταχύτητα άρχισε να αναζητά πινακίδα για πάρκινγκ. Έβγαλε φλας και σταμάτησε πίσω από μια νταλίκα. Έπιασε το κινητό και έσυρε το δάχτυλο στην οθόνη. Σύντομο μήνυμα. Πέντε λέξεις. Πέντε λέξεις και δυο animation, όπως συνήθως. Το διάβασε και το ξαναδιάβασε. Μια στιφάδα στο στόμα. Όχι, δεν έλεγε κάτι περίεργο. Μήνυμα εκφραστικό, με τις γνωστές λέξεις που αντάλλασσαν εδώ και σχεδόν ενάμιση χρόνο. Λέξεις που χτυπούσαν στο τερέν του έρωτα που έτρεφε και τους δυο. Όσο το διάβαζε όμως, τόσο η στιφάδα στρογγυλοκάθονταν στο στόμα. Ήταν εκείνη η λεξούλα που έλειπε από το μήνυμα. Ούτε καν λέξη δηλαδή, που όμως άλλες φορές την λατρεύεις κι άλλες προσπαθείς να απαγκιστρωθείς από αυτή. Μόνο στον έρωτα επιζητάς να σε τυλίξει ολόκληρο. Γι’ αυτό την χαίρονταν πάντα στα μηνύματα που έπαιρνε. Γι’ αυτό και ξαφνιάστηκε τώρα με την απουσία της. Ξανά και ξανά, και πάλι από την αρχή, διάβαζε και ξαναδιάβαζε μια μια τις ορφανές λέξεις…

Ούτε κατάλαβε πότε έφυγε η νταλίκα. Πήρε βαθιά ανάσα. Άφησε το κινητό στη θέση του και γύρισε το κλειδί. Με κολλημένο το πόδι στο γκάζι και το μυαλό στο μήνυμα, σ’ όλη τη διαδρομή αναζητούσε την αιτία της απουσίας της λέξης –μιας τόσης δα συλλαβής– που δημιούργησε εκείνη την αίσθηση που μόνο ένα ερωτηματικό αμφιβολίας ξέρει να γεννά.

Μ’ αυτή την αίσθηση πάρκαρε, μ’ αυτήν έβγαλε τα παπούτσια, μ’ αυτή κρατώντας την μπύρα έφτασε στο σαλόνι.

Και τότε την είδε! Καθόταν στον καναπέ, όπως τότε. Στη συνηθισμένη της θέση, δηλαδή. Και την περίμενε, όπως τότε, όπως πάντα, αυτό το πάντα που είχε γίνει –είχε πιστέψει ότι είχε γίνει– παρελθόν. Ξαφνιάστηκε γιατί η τελευταία φορά που την είδε να περιμένει στην ίδια αυτή θέση, ήταν πριν ένα χρόνο και πέντε μήνες. Όπως και τότε ήταν χαμογελαστή. Έκανε χώρο και την κάλεσε να καθίσει δίπλα της. Έμεινε να την κοιτά αμήχανα με το μπουκάλι στο χέρι. Νόμιζε ότι είχε ξεπλέξει μαζί της. Είναι αλήθεια ότι είχαν περάσει μαζί καιρό, πολύ καιρό… Είδαν τα μέσα και τα έξω τους, καταδύθηκαν σε πηγάδια και κολύμπησαν σε άπατα νερά χωρίς τη βεβαιότητα του να βγουν ξανά στο φως. Πλάγιαζαν και ξυπνούσαν μαζί, έτρωγε και οδηγούσε, κι αυτή εκεί. Δεν απουσίασε στιγμή από τότε που για πρώτη φορά συναντήθηκαν – δε θυμάται με ακρίβεια το πότε. Ήταν σίγουρα μετά που το σπίτι ανέπνεε μόνο τη μυρωδιά ενός ατόμου. Τότε που το ξεφύλλισμα των άλμπουμ με τις φωτογραφίες διαρκούσε όλο και περισσότερο. Από τότε που το βλέμμα στρεφόταν όλο και πιο συχνά προς το μέσα, για να ανασυγκροτηθεί…

Κι ήταν πάλι –σαν σήμερα– κάποιο βράδυ που επιστρέφοντας και βγάζοντας πάλι τα παπούτσια την είχε δει στον καναπέ, όπως απόψε. Κι έμειναν μαζί μέχρι εκείνον τον Μάρτη, που μες στη νύχτα έφτασε ένα απρόσμενο μήνυμα στο κινητό που έφερε τα πάνω κάτω.

Μπορεί ένα μήνυμα να πετάξει τη μοναξιά απ’ το παράθυρο; Αναρωτιόταν τότε.

Μπορεί! Απάντησε πριν ενάμιση σχεδόν χρόνο.

Γι’ αυτό πάγωσε απόψε που την είδε εκεί στον καναπέ. Κι αναρωτήθηκε κοιτάζοντάς τη και φέρνοντας το μπουκάλι στο στόμα: Μπορεί η ξαφνική απουσία μιας κτητικής αντωνυμίας σε ένα μήνυμα –ένα απλό «μου»– να φέρει πίσω τη μοναξιά; 

Τασσούλα Τσιλιμένη 

tasoula tsilimeniInfo
Η Τασούλα Τσιλιμένη είναι καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο οποίο διδάσκει θέματα Παιδικής-Εφηβικής Λογοτεχνίας, Αφήγηση και Μυθοπλασία-Δημιουργική Γραφή κειμένων βραχείας φόρμας. Είναι διευθύντρια του ηλεκτρονικού περιοδικού "Κείμενα για τη μελέτη της Παιδικής Λογοτεχνίας" (www.keimena.ece.uth.gr) και μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού "Διαδρομές". Διηγήματα και μικρές ιστορίες της έχουν δημοσιευτεί σε ηλεκτρονικά περιοδικά και σε έντυπα. Βιβλία της έχουν μπει στη βραχεία λίστα του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, ενώ το βιβλίο της "Ο κύριος Μπου" έχει τιμηθεί με το Βραβείο Εικονογράφησης του ίδιου φορέα. Τελευταίο της βιβλίο, η συλλογή διηγημάτων «Το κουμπί» (εκδ. Καστανιώτη).
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
***
 
ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΩΡΟ

Στη στήλη αυτή δημοσιεύονται διηγήματα (κείμενα μυθοπλασίας) στην ελληνική γλώσσα τα οποία μέχρι τη στιγμή της αποστολής τους δεν έχουν δημοσιευτεί σε έντυπο ή οπουδήποτε στο διαδίκτυο. Τα διηγήματα αποστέλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση edit@bookpress.gr.
Στην περίπτωση που το διήγημα επιλέγεται για να δημοσιευτεί, και μόνο σε αυτή, θα επικοινωνούμε με τον συγγραφέα το αργότερο μέσα σε 20 μέρες από την αποστολή του διηγήματος και θα τον ενημερώνουμε για το χρόνο της επικείμενης δημοσίευσης. Σε κάθε άλλη περίπτωση, καμιά επιπλέον επικοινωνία δεν θα πρέπει να αναμένεται και ο συγγραφέας επανακτά αυτομάτως την κυριότητα του κειμένου του. Τα προς δημοσίευση διηγήματα ενδέχεται να υποστούν γλωσσική και συντακτική επιμέλεια. 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αλμυρόφιλα (διήγηση)

Αλμυρόφιλα (διήγηση)

«Η όψη του χειμώνα στον Άη Γιάννη στους Μύλους σφηνώθηκε στην φαντασία μου ανεξίτηλα. Την αναπολώ με νοσταλγία τώρα στη Αθήνα και συχνά βυθίζομαι στις εικόνες της. Το κλείσιμο της πανδημίας, επώδυνο για άλλους, για μένα που το πέρασα στο νησί, ήταν ξαναβάφτισμα στη φύση που από παιδί ένοιωθα ένα μαζί της». Κεντρική ...

Η ιστορία των ματιών (διήγημα)

Η ιστορία των ματιών (διήγημα)

«Θα ήταν δέκα ή έντεκα χρονών όταν τα περιγράμματα των πραγμάτων άρχισαν να θολώνουν. Εκείνο που περισσότερο την πείραζε ήταν το ότι άρχισε να μη διακρίνει καθαρά όσα σκάλιζε ο δάσκαλος στον πίνακα· έναν αριθμό αν αντέγραφε λάθος, η άσκηση θα πήγαινε στον βρόντο – κι αυτή ήταν άριστη μαθήτρια». Kεντρική εικόνα: πίνα...

Έλλειψη (διήγημα)

Έλλειψη (διήγημα)

«Σήμερα ξύπνησα μ’ ένα αίσθημα έλλειψης. Είχα γυρίσει από ένα μεγάλο ταξίδι κι αυτό που ένιωσα ήταν ότι μου έλειπε ένας κήπος. Ήθελα να σηκωθώ και ν’ ασχοληθώ μόνο με τα τριαντάφυλλά μου». Kεντρική εικόνα: ® Josh Hild/Unsplash. 

Tης Αλίκης Καγιαλόγλου ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Γυναικείο Βραβείο Μυθοπλασίας»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα του Women's Prize for Fiction 2024

«Γυναικείο Βραβείο Μυθοπλασίας»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα του Women's Prize for Fiction 2024

Η νικήτρια του βραβείου Women's Prize for Fiction 2024 (όπως και της κατηγορίας Non fiction που θεσμοθετήθηκε από φέτος) θα ανακοινωθεί στις 13 Ιουνίου. Κεντρική εικόνα: Από αριστερά προς τα δεξιά οι Aube Rey Lescure, Claire Kilroy και V. V. Ganeshananthan.

Επιμέλεια: ...

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

Για το βιβλίο «Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ [Guadalupe Nettel] (μτφρ. Νάννα Παπανικολάου, εκδ. Ίκαρος). Kεντρική εικόνα: έργο της street artist Οla Volo © olavolo.com.

Γράφει η Φανή Χατζή

Όσο η άποψη ότι ο γενε...

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

Για το ντοκιμαντέρ «TACK» (παραγωγή Onassis Culture) της Βάνιας Τέρνερ με πρωταγωνίστριες τη Σοφία Μπεκατώρου, που πρώτη ξεκίνησε το ελληνικό #MeToo, και την Αμαλία Προβελεγγίου, της οποίας η καταγγελία για βιασμό από τον προπονητή της από τα έντεκά της οδήγησε στην πρώτη δίκη-ορόσημο όχι μόνο για τη δικαίωσή της αλ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Υπάρχει μια «μικρή» ή μια «σύντομη» ιστορία για το… οτιδήποτε. Οι τίτλοι βιβλίων που επιχειρούν (και καταφέρνουν) να συμπυκνώσουν μεγάλα θέματα σε, συνήθως, ολιγοσέλιδα βιβλία είναι πάρα πολλοί. Εντυπωσιακά πολλοί. Στην παρακάτω πολύ ενδεικτική επιλογή είκοσι ενός βιβλίων μπορεί καν...

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ