alt

Πεζογράφοι και ποιητές εύχονται στην Book Press με ένα διήγημα ή ένα ποίημα γραμμένο ειδικά για τους αναγνώστες μας. Μια λέξη τα ενώνει: «δέκα». Σήμερα, ο Μιλτιάδης Σαλβαρλής.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Αραπάκι

Τις καθημερινές έπαιρνε νωρίς το πρωί τη σφεντόνα και σημάδευε μικρά πουλιά που κάθονταν στα αρμυρίκια. Σημάδευε και τις δεντρογαλιές που ανέβαιναν στα δέντρα, για τα πουλιά κι αυτές ή για τα ποντίκια που αφθονούσαν στην περιοχή. Τα μικρά της τρόπαια τα έδενε σε ένα κορδόνι περασμένο στη μέση της και τα έθαβε αργότερα σε λιλιπούτιους ομαδικούς τάφους. Τις δεντρογαλιές τις άφηνε ψόφιες στη ρίζα του δέντρου. Τις Κυριακές ανηφόριζε μέχρι το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία. Περίμενε στο προαύλιο και μόλις ο ιερέας έφτανε στο «δι’ ευχών» έμπαινε στην εκκλησία, έπαιρνε αντίδωρο και το πήγαινε τρεχάτη στη μάνα της. Με τους μεγάλους δεν είχε πάρε δώσε, ούτε έπαιζε με τα άλλα παιδιά του χωριού. Το αγαπημένο της παιχνίδι ήταν να περνάει μπροστά από τα λιγοστά σπίτια που έβλεπαν θάλασσα, φωνάζοντας στον αέρα «κακές» λέξεις. Μικροί και μεγάλοι ακούγαμε κατ’ ανάγκη το πρόστυχο αυτό ρεπερτόριο, ακούγαμε και το ξύλο που έπεφτε σαν έφτανε στο σπίτι της, ξύλο αλύπητο, σε ένα πλινθόκτιστο του ενός δωματίου, στο τέρμα του αυτοσχέδιου παραλιακού δρόμου που είχαν χαράξει πατημασιές ανθρώπων και ζώων. Ούρλιαζε το Αραπάκι, ούρλιαζε και η μάνα της. Από τον πόνο η μία, από άχτι η άλλη.

Φυσούσε πάντα βοριάς, ένας βοριάς που μας δρόσιζε από τον καυτό ήλιο, και τα κρινάκια ταξίδευαν γοργά στα βαθιά, εκεί που τα νερά αλλάζουν χρώμα και από πράσινα σμαραγδένια γίνονται σκούρα μπλε, για να γλιστρήσουν στη συνέχεια μέχρι το αντίκρυ νησί με το ηφαίστειο, σαν μπαλαρίνες πάνω σε σκούρο μπλε δάπεδο. Αυτό γινόταν κάθε μεσημέρι, κάθε καλοκαίρι, αλλά εμείς δεν το ξέραμε.

Το Αραπάκι. Ετών δέκα. Ένα ατίθασο πλάσμα λιγνό, ψηλό για την ηλικία του, με λεπτά κόκκαλα, με δέρμα που τα καλοκαίρια ο ήλιος το έκανε κατάμαυρο, με μάτια μεγάλα, στρόγγυλα και με μαλλιά κατσαρά, αχτένιστα, σωστή αφρικανή πριγκίπισσα. Μαρία ήταν βαφτισμένη, γέννημα θρέμμα του νησιού, μα το παρατσούκλι «αραπάκι» της ταίριαζε γάντι και όλοι έτσι την έλεγαν. Στο αυτοσχέδιο παζάρι του χωριού αγόραζαν πάντα αυγά από το Αραπάκι και τη μητέρα του, ρωτούσαν μάλιστα αν είναι φρέσκα, από συνήθειο περισσότερο παρά από αμφιβολία. Τα μεσημέρια του καλοκαιριού το παζάρι διαλυόταν νωρίς και το χωριό βυθιζόταν σε έναν λήθαργο, όμοιο με εκείνο των παραμυθιών. Τότε το Αραπάκι κατηφόριζε στον έρημο γιαλό. Μάζευε κρινάκια, εκείνα τα άσπρα τα μυρωδάτα που φυτρώνουν στην άμμο, και ψιθυρίζοντας λόγια ακατάληπτα τα άφηνε να τα πάρει το κύμα. Φυσούσε πάντα βοριάς, ένας βοριάς που μας δρόσιζε από τον καυτό ήλιο, και τα κρινάκια ταξίδευαν γοργά στα βαθιά, εκεί που τα νερά αλλάζουν χρώμα και από πράσινα σμαραγδένια γίνονται σκούρα μπλε, για να γλιστρήσουν στη συνέχεια μέχρι το αντίκρυ νησί με το ηφαίστειο, σαν μπαλαρίνες πάνω σε σκούρο μπλε δάπεδο. Αυτό γινόταν κάθε μεσημέρι, κάθε καλοκαίρι, αλλά εμείς δεν το ξέραμε.

Το Αραπάκι το πήραν συγγενείς, να ζήσει μαζί τους στο εξωτερικό. Το ίδιο κιόλας καλοκαίρι το ηφαίστειο στο αντίκρυ νησί αγρίεψε. Μέρα παρά μέρα η γη έτρεμε κάτω από τα πόδια μας και η αμμουδιά ριγούσε σαν να την περνούσαν από αόρατο κόσκινο. Τα κρινάκια μαράθηκαν. Ο βοριάς που μας δρόσιζε έπαψε να φυσά. Τον Ιούλιο έπεσε ο μπροστινός τοίχος σε δύο από τα πέτρινα σπίτια της παραλίας. Φάνηκαν τα σωθικά τους, χτιστά κρεβάτια, ξύλινα ράφια και κουζινικά από μαντέμι και πηλό. Ένα σπίτι κοντά στην κεντρική πλατεία του χωριού κατέρρευσε. Τον Αύγουστο ράγισε το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία. Λίγες μέρες μετά, το προαύλιο χωρίστηκε στα δύο. Ήρθαν ειδικοί από την πρωτεύουσα, έστησαν μηχανήματα, έμειναν λίγο σε αντίσκηνα και αποχώρησαν με τις σημειώσεις τους. Μαζί τους αρχίσαμε να φεύγουμε κι εμείς. Μέχρι τον Οκτώβριο και τα πρώτα κρύα το χωριό είχε ερημώσει.

Τα καλοκαίρια που ήρθανε έμοιαζαν χίλια. Δεν ήταν όμως τόσα πολλά. Ήταν τόσα όσα χρειάστηκαν να καταλαγιάσει το ηφαίστειο και το αντίκρυ νησί να εξελιχθεί σε δημοφιλή τουριστική ατραξιόν. Δεν απόρησα, λοιπόν, όταν μια ξένη εταιρεία απευθύνθηκε σε μένα και τους συνεργάτες μου, όλοι μας νέοι αρχιτέκτονες, για την αναστήλωση και τουριστική εκμετάλλευση του ερημωμένου χωριού. Εκείνο το απόγευμα περιμέναμε με ανυπομονησία τους ξένους να έρθουν στο ραντεβού. Ήρθαν στην ώρα τους – ένα μικρό μελίσσι με μπουκάλια εμφιαλωμένο νερό στα χέρια και με μέσο όρο ηλικίας τα τριάντα. Ανάμεσά τους ξεχώριζε μια πανέμορφη κοπέλα, ψηλή, αδύνατη, με μάτια μεγάλα, στρόγγυλα, με μαλλιά κατσαρά, πιασμένα πίσω με ένα σοφιστικέ κοκαλάκι, σωστή αφρικανή βασίλισσα. Ήρθε καταπάνω μου, έκανε να με αγκαλιάσει, δεν ξέρω τι ύφος είχα πάρει, μπορεί να έκανα κι ένα βήμα πίσω, πάντως έβαλε τα γέλια. «Η Μαρία είμαι, ρε. Το Αραπάκι» είπε. «Τόσο πολύ έχω αλλάξει;»

* Ο ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΣΑΛΒΑΡΛΗΣ είναι συγγραφέας.
Τελευταίο του βιβλίο, η συλλογή διηγημάτων «Μικρά δωμάτια πανικού» (εκδ. Μετρονόμος).


ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΜΙΛΤΙΑΔΗ ΣΑΛΒΑΡΛΗ

alt

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

10 ΧΡΟΝΙΑ ΒΙΒΛΙΑ: Ο Σπύρος Κιοσσές γράφει...

10 ΧΡΟΝΙΑ ΒΙΒΛΙΑ: Ο Σπύρος Κιοσσές γράφει...

Πεζογράφοι και ποιητές εύχονται στην Book Press με ένα διήγημα ή ένα ποίημα γραμμένο ειδικά για τους αναγνώστες μας. Μια λέξη τα ενώνει: «δέκα». Σήμερα, ο Σπύρος Κιοσσές.

Επιμέλεια: Κώστας Αγ...

10 ΧΡΟΝΙΑ ΒΙΒΛΙΑ: Ο Γιώργος Γλυκοφρύδης γράφει...

10 ΧΡΟΝΙΑ ΒΙΒΛΙΑ: Ο Γιώργος Γλυκοφρύδης γράφει...

Πεζογράφοι και ποιητές εύχονται στην Book Press με ένα διήγημα ή ένα ποίημα γραμμένο ειδικά για τους αναγνώστες μας. Μια λέξη τα ενώνει: «δέκα». Σήμερα, ο Γιώργος Γλυκοφρύδης.

Επιμέλεια: Κώστ...

10 ΧΡΟΝΙΑ ΒΙΒΛΙΑ: Η Αλεξάνδρα Κ* γράφει...

10 ΧΡΟΝΙΑ ΒΙΒΛΙΑ: Η Αλεξάνδρα Κ* γράφει...

Πεζογράφοι και ποιητές εύχονται στην Book Press με ένα διήγημα ή ένα ποίημα γραμμένο ειδικά για τους αναγνώστες μας. Μια λέξη τα ενώνει: «δέκα». Σήμερα, η Αλεξάνδρα Κ*.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

Για το βιβλίο «Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ [Guadalupe Nettel] (μτφρ. Νάννα Παπανικολάου, εκδ. Ίκαρος). Kεντρική εικόνα: έργο της street artist Οla Volo © olavolo.com.

Γράφει η Φανή Χατζή

Όσο η άποψη ότι ο γενε...

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

Για το ντοκιμαντέρ «TACK» (παραγωγή Onassis Culture) της Βάνιας Τέρνερ με πρωταγωνίστριες τη Σοφία Μπεκατώρου, που πρώτη ξεκίνησε το ελληνικό #MeToo, και την Αμαλία Προβελεγγίου, της οποίας η καταγγελία για βιασμό από τον προπονητή της από τα έντεκά της οδήγησε στην πρώτη δίκη-ορόσημο όχι μόνο για τη δικαίωσή της αλ...

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη με «Γκοντό» και ιταλικό θίασο: μια παράσταση-σταθμός

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη με «Γκοντό» και ιταλικό θίασο: μια παράσταση-σταθμός

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος σκηνοθετεί το εμβληματικό κείμενο του Σάμιουελ Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό» (1948) στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης από τις 15 μέχρι και τις 19 Μαΐου. Η παράσταση είναι στα ιταλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους.

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Υπάρχει μια «μικρή» ή μια «σύντομη» ιστορία για το… οτιδήποτε. Οι τίτλοι βιβλίων που επιχειρούν (και καταφέρνουν) να συμπυκνώσουν μεγάλα θέματα σε, συνήθως, ολιγοσέλιδα βιβλία είναι πάρα πολλοί. Εντυπωσιακά πολλοί. Στην παρακάτω πολύ ενδεικτική επιλογή είκοσι ενός βιβλίων μπορεί καν...

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ