alt

Πεζογράφοι και ποιητές εύχονται στην Book Press με ένα διήγημα ή ένα ποίημα γραμμένο ειδικά για τους αναγνώστες μας. Μια λέξη τα ενώνει: «δέκα». Σήμερα, ο Χρίστος Κυθρεώτης.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Καλός χειμώνας

Είχαμε μόλις τελειώσει τη σχολή και το φθινόπωρο θα έφευγα για μεταπτυχιακό στην Αγγλία. Εκείνες ήταν μάλλον οι τελευταίες μας διακοπές μαζί. Δεν το πολυσυζητούσαμε όμως. Διαλέξαμε τη Σύρο, οι μέρες μας κύλησαν ήσυχα. Το πρωί πηγαίναμε στο μπακάλικο και αγοράζαμε ψωμί, μαρμελάδα, φρυγανιές, κρουασάν και ένα τοπικό φτηνό κρασί. Μύριζε περίεργα, σαν ξύλα στη βροχή. 

Την περισσότερη ώρα την περνούσαμε στην παραλία. Κολυμπούσαμε και τρώγαμε τις προμήθειες και το μεσημέρι ακολουθούσαμε ένα μονοπάτι πάνω στα βράχια. Έβγαζε στην παραλία των γυμνιστών. Βουτούσαμε στη θάλασσα και η Μ. έκανε ηλιοθεραπεία χωρίς το πάνω του μαγιό της. Το έκανε μια μπάλα και το άφηνε δίπλα της, επάνω στην ψάθα. Το απόγευμα καταλήγαμε στο Κίνι, όπου συνήθως πίναμε το κρασί. Όταν χαμήλωνε ο ήλιος, ανεβαίναμε σε ένα μικρό ύψωμα και ξαπλώναμε στις ξερολιθιές. 

Μιλούσαμε για κοινούς γνωστούς, τσακωμούς ζευγαριών, ξεχασμένα πάρτι. Μια μέρα η Μ. θυμήθηκε τον πατέρα μιας ξαδέλφης της. Τις είχε βρει να καπνίζουν χόρτο στο μπαλκόνι και λιποθύμησε. Τον συνέφεραν με νερό, του είπαν μια ιστορία και έφυγαν πριν θυμηθεί τι είχε συμβεί. Αυτές οι κουβέντες είχαν κάποια πλάκα. Μας έφερναν και θλίψη όμως. Τις κάναμε συνήθως στις ξερολιθιές, χαζεύοντας τη θάλασσα στο βάθος. Φυσούσε, τα λουλούδια κυμάτιζαν. Ξεραμένες μαργαρίτες στο χρώμα της σκουριάς. Πατημένα μονοπάτια ανάμεσά τους έβγαζαν σε κάτι μισογκρεμισμένες βίγλες.

Επιστρέφαμε το βράδυ και καθόμασταν σε ένα ταβερνάκι με παλιές καρέκλες καφενείου. Ένας τύπος με λεπτό μουστάκι έπαιζε μπαγλαμά. Μάθαμε τα ονόματα των σερβιτόρων και μας κερνούσαν ούζα και ελιές. Τους είπαμε από πού ήμασταν, τι σπουδάσαμε, τι σχέδια είχαμε. Δεχθήκαμε επαγγελματικές συμβουλές. Ο τύπος με το μουστάκι τραγουδούσε χαμηλόφωνα, με μια φωνή σαν σφυρίχτρα. Του άρεσε ο Τσιτσάνης. 

Μια μέρα η Μ. μου είπε πως έπρεπε να επιστρέψουμε κάποτε στο νησί. Σε δέκα χρόνια, για την ακρίβεια. «Ό,τι κι αν συμβαίνει στις ζωές μας, να ξαναβρεθούμε σε δέκα χρόνια εδώ». Είχε διαβάσει κάτι αντίστοιχο σε ένα βιβλίο, είπε, και της άρεσε. Εγώ σήκωσα το ποτήρι με το ούζο. Δεν είπα τίποτα. Η Μ. με φίλησε, τη φίλησα κι εγώ. Δέκα χρόνια είναι πολλά, σκεφτόμουν.

Όπως φτιάχναμε τα πράγματά μας με τη Μ., τσακωθήκαμε για κάποιον λόγο. Πήρα τη βαλίτσα μου και κάθισα στον απέναντι καναπέ. Ύστερα από λίγο, μια γριά ήρθε και με ρώτησε αν γινόταν να καθίσει δίπλα μου.

Μείναμε έξι μέρες. Την έβδομη μαζέψαμε τα πράγματά μας και κατηφορίσαμε στο λιμάνι. Φυσούσε και το καράβι έδεσε με δυσκολία. Μέχρι να βγούμε στα ανοιχτά, άρχισε να βρέχει. Μαύρα σύννεφα κατέβηκαν χαμηλά και το σαλόνι γέμισε βρεγμένους τουρίστες. Όπως φτιάχναμε τα πράγματά μας με τη Μ., τσακωθήκαμε για κάποιον λόγο. Πήρα τη βαλίτσα μου και κάθισα στον απέναντι καναπέ. Ύστερα από λίγο, μια γριά ήρθε και με ρώτησε αν γινόταν να καθίσει δίπλα μου. Είχε τη μέση της και δεν ήθελε να στριμωχτεί στις πλαστικές καρέκλες που το πλήρωμα είχε μεταφέρει απ’ το κατάστρωμα στο σαλόνι. Της απάντησα πως αυτό δεν γινόταν γιατί τότε θα στριμωχνόμασταν και οι δύο και η γιαγιά είπε πως θα διαμαρτυρηθεί επισήμως. Ένας τύπος με διακριτικά της ναυτιλιακής έκανε την εμφάνισή του. «Η κυρία από εδώ λέει ότι μπορείτε να πάτε να καθίσετε απέναντι με τη φίλη σας». «Ποια φίλη μου; Δεν την ξέρω την κοπέλα» απάντησα. Η γιαγιά στράφηκε προς τη Μ.: «Δεν καθόσασταν προηγουμένως με το παιδί;». Η Μ. έγνεψε αρνητικά και ο υπάλληλος έφυγε χωρίς καν να χαιρετήσει. 

Περάσαμε το υπόλοιπο ταξίδι σαν άγνωστοι. Δεν μπορούσαμε να αλλάξουμε λέξη, ούτε ματιά, αφού η γιαγιά μας κοιτούσε διαρκώς. Περίμενε την παραμικρή λέξη, το παραμικρό νεύμα. Στο τέλος αναρωτήθηκα μήπως ο καβγάς μας ήταν όντως σοβαρότερος απ’ όσο είχε φανεί. Μήπως η Μ. είχε πράγματι θυμώσει τόσο ώστε να μη μου μιλάει. Την παρατηρούσα καθώς πηγαινοερχόταν απ’ τη θέση της στο κυλικείο και στην τουαλέτα και φοβόμουν πως είχε γίνει για μένα μια απλή συνεπιβάτιδα. Δυο θέσεις δεξιά μου καθόταν η γριά και ακόμα πιο δίπλα μια οικογένεια με ένα τρίχρονο παιδάκι. Έκλαιγε με το παραμικρό, ζητούσε συνέχεια πράγματα. Μόλις του τα έφερναν, τα εξέταζε για λίγο και ξανάρχιζε να κλαίει. Η Μ. πότε διάβαζε το βιβλίο της και πότε κοιτούσε το κινητό της. Έδειχνε μεγαλύτερη.

Δυο φορές σηκώθηκα από τη θέση μου, περπάτησα μπροστά της και βγήκα στο κατάστρωμα. Την περίμενα εκεί χαζεύοντας τα σύννεφα στην άκρη του ορίζοντα. Μοιάζανε με κοπάδι από γκρίζους δράκους, που προχωρούσαν αργά. Η Μ. δεν φάνηκε. Άλλη μια φορά, όταν πια πλησιάζαμε στον Πειραιά, πήγα και στάθηκα ακριβώς πίσω απ’ τη γιαγιά. Μια οθόνη έδειχνε την πορεία του καραβιού ανάμεσα από ξέρες και βραχονησίδες που είχαν σημανθεί με πελώρια μπλε θαυμαστικά. Έμεινα εκεί δέκα λεπτά, περιμένοντας να νιώσω το χέρι της Μ. στον ώμο μου, να τη δω να μου χαμογελάει πονηρά. Όμως η Μ. πάλι δεν φάνηκε. Πήγα μια βόλτα κι όταν επέστρεψα στη θέση μου, η Μ. δεν ήταν καν εκεί. Οι επιβάτες στριμώχνονταν ήδη στις εξόδους για την αποβίβαση. 

Μόλις βγήκα έξω, ο δρόμος και τα κτίρια γύρω απ’ το λιμάνι μου φάνηκαν τεράστια, αχανή. Οι άνθρωποι μοιάζανε με αποπροσανατολισμένες κουκίδες που μετακινούνταν απρόβλεπτα, σαν τα τερατάκια στο pacman. Προχώρησα ανοίγοντας δρόμο μέσα στον κόσμο κι έκανα τρεις φορές την απόσταση από την πύλη μέχρι το περίπτερο και πάλι πίσω. Μόνο όταν το πήρα απόφαση πως δεν θα την έβρισκα και στάθηκα στο πρώτο φανάρι, την είδα να μου γνέφει από την απέναντι πλευρά του δρόμου. Διέσχισα τη διάβαση χωρίς να τη χάνω απ’ τα μάτια μου. Χαμογελούσε. Δύο βαλίτσες ακουμπούσαν στα πόδια της. «Τι πλάκα» μου είπε όταν έφτασα μπροστά της. Την αγκάλιασα, ο αέρας έφερνε τα μαλλιά της στα μάτια μου. «Δεσποινίς» μου είπε, «είμαι σίγουρη πως σας είδα να μιλάτε με τον νεαρό» κι εγώ της είπα πως πρέπει να της φάνηκε. «Μα όχι, είμαι σίγουρη» απάντησε κι ύστερα την έσφιξα κι άλλο. Ένιωθα το στήθος της να ανεβοκατεβαίνει απ’ τα γέλια, όμως δεν την άκουγα να γελά. Μείναμε για λίγο έτσι κι έπειτα προχωρήσαμε προς τον σταθμό του τρένου εξαντλημένοι, κάναμε μερικά αστεία. Η Μ. είπε καλό χειμώνα κι εγώ είπα πως με εκνευρίζει πάντα αυτή η ευχή.

* Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΥΘΡΕΩΤΗΣ είναι συγγραφέας και επιμελητής.
Τελευταίο βιβλίο του, το μυθιστόρημα «Εκεί που ζούμε» (εκδ. Πατάκη).


ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΥΘΡΕΩΤΗ

alt

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

10 ΧΡΟΝΙΑ ΒΙΒΛΙΑ: Ο Σπύρος Κιοσσές γράφει...

10 ΧΡΟΝΙΑ ΒΙΒΛΙΑ: Ο Σπύρος Κιοσσές γράφει...

Πεζογράφοι και ποιητές εύχονται στην Book Press με ένα διήγημα ή ένα ποίημα γραμμένο ειδικά για τους αναγνώστες μας. Μια λέξη τα ενώνει: «δέκα». Σήμερα, ο Σπύρος Κιοσσές.

Επιμέλεια: Κώστας Αγ...

10 ΧΡΟΝΙΑ ΒΙΒΛΙΑ: Ο Γιώργος Γλυκοφρύδης γράφει...

10 ΧΡΟΝΙΑ ΒΙΒΛΙΑ: Ο Γιώργος Γλυκοφρύδης γράφει...

Πεζογράφοι και ποιητές εύχονται στην Book Press με ένα διήγημα ή ένα ποίημα γραμμένο ειδικά για τους αναγνώστες μας. Μια λέξη τα ενώνει: «δέκα». Σήμερα, ο Γιώργος Γλυκοφρύδης.

Επιμέλεια: Κώστ...

10 ΧΡΟΝΙΑ ΒΙΒΛΙΑ: Η Αλεξάνδρα Κ* γράφει...

10 ΧΡΟΝΙΑ ΒΙΒΛΙΑ: Η Αλεξάνδρα Κ* γράφει...

Πεζογράφοι και ποιητές εύχονται στην Book Press με ένα διήγημα ή ένα ποίημα γραμμένο ειδικά για τους αναγνώστες μας. Μια λέξη τα ενώνει: «δέκα». Σήμερα, η Αλεξάνδρα Κ*.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Γυναικείο Βραβείο Μυθοπλασίας»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα του Women's Prize for Fiction 2024

«Γυναικείο Βραβείο Μυθοπλασίας»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα του Women's Prize for Fiction 2024

Η νικήτρια του βραβείου Women's Prize for Fiction 2024 (όπως και της κατηγορίας Non fiction που θεσμοθετήθηκε από φέτος) θα ανακοινωθεί στις 13 Ιουνίου. Κεντρική εικόνα: Από αριστερά προς τα δεξιά οι Aube Rey Lescure, Claire Kilroy και V. V. Ganeshananthan.

Επιμέλεια: ...

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

Για το βιβλίο «Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ [Guadalupe Nettel] (μτφρ. Νάννα Παπανικολάου, εκδ. Ίκαρος). Kεντρική εικόνα: έργο της street artist Οla Volo © olavolo.com.

Γράφει η Φανή Χατζή

Όσο η άποψη ότι ο γενε...

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

Για το ντοκιμαντέρ «TACK» (παραγωγή Onassis Culture) της Βάνιας Τέρνερ με πρωταγωνίστριες τη Σοφία Μπεκατώρου, που πρώτη ξεκίνησε το ελληνικό #MeToo, και την Αμαλία Προβελεγγίου, της οποίας η καταγγελία για βιασμό από τον προπονητή της από τα έντεκά της οδήγησε στην πρώτη δίκη-ορόσημο όχι μόνο για τη δικαίωσή της αλ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Υπάρχει μια «μικρή» ή μια «σύντομη» ιστορία για το… οτιδήποτε. Οι τίτλοι βιβλίων που επιχειρούν (και καταφέρνουν) να συμπυκνώσουν μεγάλα θέματα σε, συνήθως, ολιγοσέλιδα βιβλία είναι πάρα πολλοί. Εντυπωσιακά πολλοί. Στην παρακάτω πολύ ενδεικτική επιλογή είκοσι ενός βιβλίων μπορεί καν...

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ