alt

Για την παράσταση της Maria Hassabi Staged?, η οποία παρουσιάστηκε στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.

Του Νίκου Ξένιου

H προσωπική και εντελώς ξεχωριστή πορεία της Μαρίας Hasabi (κατά κόσμον Χασάπη, κυπριακής καταγωγής) στη σκηνή της Νέας Υόρκης, καθώς και η εικαστική ματιά της, τοποθετούν το έργο της Staged? στα όρια χορού και performance. Μαζί με τους νεοϋορκέζους Τζέση Γκολντ, Χριστούλα Χάρακα και Όιζιν Μόναγκαν οριοθετούν το ανθρώπινο σώμα ως αργά κινούμενο γλυπτό, δίνοντας έμφαση στις μεταβατικές, ενδιάμεσες κινήσεις και στη λεπτή ποιότητα της μετάβασης.  Πρόκειται για μια μελέτη για τον χρόνο της παράστασης, όπως αυτός προεκτείνεται στο άπειρο. Ως εκθεσιακός χώρος μουσείου, η κεντρική σκηνή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση καλεί τους θεατές σε μια τελετουργία υπομονής και κατάνυξης.

Salmon universe

Βάσει μιας δυναμικής επισφαλούς στήριξης, οι τέσσερεις χορευτές κρατούν την ανάσα των θεατών για μιάμιση ώρα, επισημαίνοντας τον βαρύνοντα ρόλο των μικρών, ασύλληπτων κινήσεων που μεσολαβούν από τη μια πόζα στην άλλη.

Η ενδυματολόγος Βικτόρια Μπάρτλετ εμπνέεται από τα ‘70s ντύνοντας τους περφόρμερς με μοτίβα φυτικά και φορώντας τους λευκά μακρυμάνικα μπλουζάκια με ρίγες από μέσα. Το εικαστικό «πάγωμα» ολοκληρώνεται με μια τεράστια σωμόν μοκέτα με παχύ πέλος και με τη σύνθεση ενός ασαφούς μουσικού κλίματος από τη Μαρίνα Ρόζενφελντ. Η δραματουργική παρέμβαση του Σκοτ Λάιαλ είναι εμφανώς η βάση, ενώ οι φωτισμοί του Ζακ Τίνκελμαν εντείνονται και αποδυναμώνονται διαδοχικά, αποτελώντας οργανικό μέρος της παράστασης και «βάφοντας» τη μοκέτα σε διαφορετικές αποχρώσεις του ροζ. Βάσει μιας δυναμικής επισφαλούς στήριξης, οι τέσσερεις χορευτές κρατούν την ανάσα των θεατών για μιάμιση ώρα, επισημαίνοντας τον βαρύνοντα ρόλο των μικρών, ασύλληπτων κινήσεων που μεσολαβούν από τη μια πόζα στην άλλη. Τα τέσσερα σώματα αλλάζουν σχηματισμούς ανεπαίσθητα, εγκαταλείποντας τον αμέσως προηγούμενο ζωτικό τους χώρο και παραμένοντας σε συνεχή αλληλοδιαπλοκή. Ένα τοπίο «stationary art» αναδύεται από τη γλυπτικής υφής επιβράδυνση της κίνησής τους. Το σημαντικότερο είναι πως κάθε νέα στάση είναι εξίσου θνησιγενής και παροδική με την αμέσως προηγούμενή της.

Τεράστια διαστήματα ακινησίας υποβάλλουν την αίσθηση μιας επικείμενης έκρηξης, που ελάχιστα ενεργοποιείται με ένα είδος «ηλεκτρικής εκκένωσης» σε κάποια στιγμή. Η διάρκεια και η περιοδικότητα της χορογραφίας στοιχειοθετούν το στοιχείο εκείνο ζωής που εμφυσάται στην ακίνητη εικόνα, εν είδει δημιουργίας, παρασαλεύοντας την ισορροπία ανάμεσα στο χορό και την κίνηση, τουλάχιστον στην αντίληψη του θεατή. «Με τη χαρακτηριστική βραδύτητα της και τη σταδιακή της πρόοδο, η χορογραφία μου δίνει τη δυνατότητα για μια "αναμονή" όπου η φόρμα παγώνει και γίνεται αντικείμενο στοχασμού», δηλώνει η χορογράφος. Ένα ανθρώπινο γλυπτό, λοιπόν, που εντάσσει στην κίνηση στοιχεία τεχνικής σύγχρονου χορού και τηρώντας ένα αυστηρό χορογραφικό πλαίσιο, επιτρέποντας ένα ποσοστό απρόβλεπτης κίνησης και αυτοσχεδιασμού. 

Improvising politically

Ένα περιβάλλον φωτισμένο εκτυφλωτικά, όπου συναντάς τους χορευτές ήδη τοποθετημένους επάνω στη μοκέτα, απαιτεί τη σιωπή και την προσήλωσή σου, για να ολοκληρωθεί η installation αυτή, να χειροκροτήσεις και να φύγεις αφήνοντάς τους στη θέση όπου τους βρήκες: σαν να μην τελειώνει, δηλαδή, ποτέ το δρώμενο.

Ο αυτοσχεδιαστικός χαρακτήρας του Staged?, όπως εύστοχα δηλώνει ο τίτλος του, θέτει υπό αίρεσιν τη σκηνική σύμβαση. Ένα περιβάλλον φωτισμένο εκτυφλωτικά, όπου συναντάς τους χορευτές ήδη τοποθετημένους επάνω στη μοκέτα, απαιτεί τη σιωπή και την προσήλωσή σου, για να ολοκληρωθεί η installation αυτή, να χειροκροτήσεις και να φύγεις αφήνοντάς τους στη θέση όπου τους βρήκες: σαν να μην τελειώνει, δηλαδή, ποτέ το δρώμενο. Ο εσωτερικός παλμός είναι και το θέμα που θέτει επί σκηνής η χορογράφος, καθώς και η πρωτοτυπία του εγχειρήματός της.  

Το Staged? είναι το παραστάσιμο μέρος ενός διπτύχου «ζωντανής εγκατάστασης» (όρος που χρησιμοποιεί η ίδια η Χασάπη), δηλαδή ενός εικαστικού έργου που μεταπλάθεται σε επιτέλεση. Η μικροδιάσταση χρόνου που καθιερώνει στην αντίληψη του θεατή επιτρέπει τη γένεση κάποιων νέων «μικροδιαστημάτων» χρόνου και χώρου τα οποία, υπό άλλες συνθήκες, θα περνούσαν απαρατήρητα. Αυτό από μόνο του συνιστά μια μορφή αντίστασης στους εξοντωτικούς ρυθμούς της καθημερινής ζωής, επιτρέποντας στο ανθρώπινο κορμί να διαδραματίσει τον ρόλο του εκτιθέμενου έργου τέχνης, καθώς κάποιος απαρατήρητος μυς ενεργοποιείται αργά αργά και κινεί το φαινομενικά ακίνητο σώμα του χορευτή.  Σε σημείο να προκαλεί δάκρυα στα μάτια.

alt

Hypnotizing perfection

Οι ήχοι της παράστασης γίνονται προοδευτικά όλο και χαμηλότεροι και οι φωτισμοί ακολουθούν ανάλογη πορεία, αναγκάζοντάς σε να χαλαρώσεις και να υποβληθείς σε έναν υπνωτιστικό ρυθμό συμμετοχής.

Ιδιαίτερα απαιτητική, η παράσταση της Μαρίας Χασάπη συνιστά μια σημαντική πρόταση αντίστασης στους εξοντωτικούς ρυθμούς της δυτικής μεγαλούπολης, επιτρέπει την ανάδυση προσωπικών περιθωρίων ελευθερίας και, υπό μιαν έννοια, είναι «ζεν». Ο χρόνος επανανοηματοδοτείται και η σκηνή αποκτά μεγάλο μέρος της απολεσθείσας ιερότητάς της. Οι ήχοι της παράστασης γίνονται προοδευτικά όλο και χαμηλότεροι και οι φωτισμοί ακολουθούν ανάλογη πορεία, αναγκάζοντάς σε να χαλαρώσεις και να υποβληθείς σε έναν υπνωτιστικό ρυθμό συμμετοχής. Η πηγαία ανάγκη σου είναι να «βουτήξεις» στη μοκέτα και να ακολουθήσεις το πρόσταγμα της βραδύτητας των χορευτών, που παρά την εξοντωτική τους ακινησία διακρίνονται από εσωτερική ένταση μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών τους και ιδρώνουν. Δονήσεις ενέργειας διαγράφουν το φάσμα της σωματικότητας σε μια κινούμενη εικόνα που συνιστά τον αντίλογο στην καταιγιστική εικόνα της πληροφόρησης.

alt
Η Μαρία Χασάπη
 

Με λίγα λόγια, αυτό που βιώσαμε ως θεατές ήταν η κατάνυξη μπροστά σε ένα έργο τέχνης εν τη γενέσει του. Το επίθετο staged προσλαμβάνει, στην παράσταση αυτή, την τριπλή έννοια της «προσαρμογής για τη σκηνή του θεάτρου», της «χορογραφημένης, σχεδιασμένης παράστασης» και της «σταδιακής αποκάλυψης κάποιων σκηνικών στοιχείων». Το ερωτηματικό είναι απαραίτητο, καθώς αφήνει το περιθώριο αμφισβήτησης όλων αυτών. Πρόκειται για μιαν εκπληκτική σύνθεση, που εισάγει τη σωματικότητα στη σύλληψη της «νεκρής» φύσης και του γλυπτού αντικειμένου προς θέασιν. Το «θέαμα» και η εκτός σκηνής πραγματικότητα αλληλοπεριχωρούνται θεσπίζοντας μια δυναμική αφαίρεσης, ο παρατηρητής ταυτίζεται με τον παρατηρούμενο, στην παράδοση μιας νέας καλλιτεχνικής έκφρασης που κερδίζει όλο και περισσότερο την εμπιστοσύνη μας.  

Το Staged? δημιουργήθηκε μέσα από φιλοξενίες στο Bard College (Νέα Υόρκη), στο Camargo Foundation με χρηματοδότηση από το Jerome Foundation (Κασσίς, Γαλλία) και στο Robert Rauschenberg Foundation (Φλόριντα, ΗΠΑ). Υποστηρίχθηκε, εν μέρει, με τις συνεισφορές από τους Randi και Jeff Levine, καθώς και από τους Leo Koenig και Maggie Clinton. Έκανε πρεμιέρα τον Οκτώβριο του 2016 στο The Kitchen της Νέας Υόρκης, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Crossing the Line που διοργανώνεται από την Alliance Française (FIAF) του Γαλλικού Ινστιτούτου. Η Μαρία Χασάπη γεννήθηκε στην Κύπρο και σπούδασε στο Ινστιτούτο Καλών Τεχνών της Καλιφόρνια (CalArts). Τα έργα της έχουν παρουσιαστεί στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (2016), στο κέντρο τεχνών ArtSonje της Σεούλ (2015), στο Stedelijk Museum του Άμστερνταμ (2015), στο Serralves Museum of Contemporary Art του Πόρτο (2015), στο Australian Centre for Contemporary Art της Μελβούρνης (2014), στο Κunstenfestivaldesarts των Βρυξελλών (2014), στο Steirischer Herbst του Γκρατς (2014), στην Kunsthalle του Όσλο (2014), στο The Kitchen της Νέας Υόρκης (2016, 2013, 2011, 2006), και στο Performa της Νέας Υόρκης (2013, 2009). Η Χασάπη έχει εκπροσωπήσει την Κύπρο στην Μπιενάλε της Βενετίας (2013) κι έχει τιμηθεί με το Βραβείο Herb Alpert Award (2015) και το Προεδρικό Βραβείο Παραστατικών Τεχνών Πολιτιστικού του Κάτω Μανχάταν (2012), ενώ στο παρελθόν χρημάτισε υπεύθυνη για την επιμέλεια κίνησης της παγκόσμιας καμπάνιας του οίκου Κάλβιν Κλάιν.

* Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη με «Γκοντό» και ιταλικό θίασο: μια παράσταση-σταθμός

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη με «Γκοντό» και ιταλικό θίασο: μια παράσταση-σταθμός

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος σκηνοθετεί το εμβληματικό κείμενο του Σάμιουελ Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό» (1948) στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης από τις 15 μέχρι και τις 19 Μαΐου. Η παράσταση είναι στα ιταλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους.

Επιμέλεια: Book Press

...
«Η κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη και «PAVLOV, ή δύο δευτερόλεπτα πριν από το έγκλημα», του Γουστάβο Οτ (κριτική) – Δύο σημαντικές παραστάσεις στο θέατρο «Σταθμός»

«Η κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη και «PAVLOV, ή δύο δευτερόλεπτα πριν από το έγκλημα», του Γουστάβο Οτ (κριτική) – Δύο σημαντικές παραστάσεις στο θέατρο «Σταθμός»

Για τις παραστάσεις «Η κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη και «PAVLOV, ή δύο δευτερόλεπτα πριν από το έγκλημα» του Γουστάβο Οτ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αποστολόπουλου, που ανεβαίνουν στη σκηνή του θεάτρου «Σταθμός». Κεντρική εικόνα: Από την παράσταση «Η κασέτα» © Αγγ. Παπαδόπουλος.&nb...

«Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη στο Θέατρο Ροές (κριτική) – Θλιμμένοι «σούπερ ήρωες» που δεν πείθουν

«Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη στο Θέατρο Ροές (κριτική) – Θλιμμένοι «σούπερ ήρωες» που δεν πείθουν

Για την παράσταση «Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη που ανέβηκε στο Θέατρο Ροές. Κεντρική εικόνα: Ελ. Χούμου. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος 

Ο Θανάσης Κριτσάκης, μετά από την παράσταση «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης», έρ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

Για το βιβλίο «Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ [Guadalupe Nettel] (μτφρ. Νάννα Παπανικολάου, εκδ. Ίκαρος). Kεντρική εικόνα: έργο της street artist Οla Volo © olavolo.com.

Γράφει η Φανή Χατζή

Όσο η άποψη ότι ο γενε...

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

Για το ντοκιμαντέρ «TACK» (παραγωγή Onassis Culture) της Βάνιας Τέρνερ με πρωταγωνίστριες τη Σοφία Μπεκατώρου, που πρώτη ξεκίνησε το ελληνικό #MeToo, και την Αμαλία Προβελεγγίου, της οποίας η καταγγελία για βιασμό από τον προπονητή της από τα έντεκά της οδήγησε στην πρώτη δίκη-ορόσημο όχι μόνο για τη δικαίωσή της αλ...

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη με «Γκοντό» και ιταλικό θίασο: μια παράσταση-σταθμός

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη με «Γκοντό» και ιταλικό θίασο: μια παράσταση-σταθμός

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος σκηνοθετεί το εμβληματικό κείμενο του Σάμιουελ Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό» (1948) στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης από τις 15 μέχρι και τις 19 Μαΐου. Η παράσταση είναι στα ιταλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους.

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Υπάρχει μια «μικρή» ή μια «σύντομη» ιστορία για το… οτιδήποτε. Οι τίτλοι βιβλίων που επιχειρούν (και καταφέρνουν) να συμπυκνώσουν μεγάλα θέματα σε, συνήθως, ολιγοσέλιδα βιβλία είναι πάρα πολλοί. Εντυπωσιακά πολλοί. Στην παρακάτω πολύ ενδεικτική επιλογή είκοσι ενός βιβλίων μπορεί καν...

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ