alt

Η Εταιρεία Θεάτρου «Θέση» παρουσιάζει κάθε Κυριακή στις 3 μ.μ. στο θέατρο «Θησείον» την κωμωδία του Ουίλιαμ Σαίξπηρ Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Σιώνα.

Του Νίκου Ξένιου

Πέντε νέοι ηθοποιοί, απόφοιτοι της σχολής του Κ.Θ.Β.Ε., παρουσιάζουν ως πρώτη τους παραγωγή μια καλά ενορχηστρωμένη «παρτιτούρα» του κλασικού αυτού έργου, διασκευασμένο με χιούμορ σε σύγχρονη γλώσσα. Με λιτά σκηνικά αντικείμενα, μάσκες, ζωντανή μουσική, στοιχεία παντομίμας και αυτοσχεδιασμούς ενταγμένους στη σκηνοθεσία συντίθεται μια παράσταση αξιόλογη που εισάγει και τον πιο αμύητο θεατή στο σαιξπηρικό σύμπαν.

Ρομαντική κωμωδία για νέους

Το κείμενο αποστασιοποιεί το κοινό από τα συναισθήματα των χαρακτήρων και το εμβαπτίζει στα βασανιστήρια και τις ψευδαισθήσεις του ερωτοχτυπημένου. Ωστόσο, ο ελαφρύς τόνος της όλης σύνθεσης προϊδεάζει για το ευτυχές τέλος της κωμωδίας.

Η δυσκολία πραγμάτωσης της ερωτικής αμοιβαιότητας είναι αξεπέραστη, λέει ο Λύσανδρος (Midsummer NightDream, I.i.134). Ενώ το μεγαλύτερο μέρος των σκηνικών συγκρούσεων απορρέει από αυτήν τη δυσκολία, δεν έχουμε εδώ να κάνουμε με μιαν ερωτική ιστορία. Το κείμενο αποστασιοποιεί το κοινό από τα συναισθήματα των χαρακτήρων και το εμβαπτίζει στα βασανιστήρια και τις ψευδαισθήσεις του ερωτοχτυπημένου. Ωστόσο, ο ελαφρύς τόνος της όλης σύνθεσης προϊδεάζει για το ευτυχές τέλος της κωμωδίας. Σε ποιο σημείο αναδεικνύεται η δυσκολία του έρωτα; Μα, βέβαια, στις εκδηλώσεις του ανεξέλεγκτου έρωτα: ο Σαίξπηρ επινοεί την ασύμμετρη αγάπη ανάμεσα σε τέσσερεις νεαρούς Αθηναίους της αρχαίας Αθήνας: την Ερμία, που αγαπά τον Λύσανδρο, τον Λύσανδρο, που αγαπά την Ερμία, την Ελένη, που αγαπά τον Δημήτριο και τον Δημήτριο, που αγαπά, ατυχώς, την Ερμία, άρα ανταγωνίζεται τον Λύσανδρο για τον έρωτά της. Αντίστοιχα, στον κόσμο των ξωτικών, η Τιτάνια και ο Όμπερον συνιστούν ένα ζεύγος ερωτικό, αλλά με συναίσθηση της θεϊκής ανωτερότητας. Τέλος, οι επικείμενοι γάμοι του Θησέα με την Ιππολύτη πλαισιώνουν θεσμικά τέσσερις αλληλοδιαπλεκόμενες υποθέσεις με το ίδιο θέμα και δίνουν την αφόρμηση για μια «παράσταση μέσα στην παράσταση».

Η θεματική του έρωτα του Πύραμου για τη Θίσβη είναι αντλημένη από τις Μεταμορφώσεις του Οβίδιου. Μια ομάδα τεχνιτών χαμηλής κοινωνικής τάξης έχουν κανονίσει να στήσουν μια παράσταση με την ιστορία αυτήν για το γάμο του Θησέα και τριγυρίζουν μες στο δάσος κοντά στην περιοχή «ελέγχου» της Τιτάνια. Η μαγεία του κόσμου των ξωτικών ενσαρκώνεται στη διαολική παρέμβαση του Πουκ και στη χρήση του μαγικού λουλουδιού «love-in-idleness» που παράγει την παραίσθηση του κεραυνοβόλου έρωτα. Έτσι, στο σκηνικό του αρχαίου αττικού δάσους, και με μια σειρά εσκεμμένους αναχρονισμούς, ο μεγάλος κλασικός τοποθετεί μια στιγμιαία, ονειρική ανακατάταξη των ερωτικών αναφορών που οδηγεί σε μια κωμωδία παρεξηγήσεων μπουφονικού χαρακτήρα. Ο θεατρόπληκτος υφαντής «Πάτος» θα μετατραπεί σε γάιδαρο και το κωμικό στοιχείο θα επικρατήσει επί σκηνής. Η Τρυφωνία Αγγελίδου κινείται με άνεση και χιούμορ σε δύο φύλα και σε δύο διαστάσεις, ο Διαμαντής Αδαμαντίδης μοιάζει να συντονίζει την όλη παράσταση μέσω της μουσικής και της ευλύγιστης παρουσίας του, το ζεύγος Αχιλλέα Αναγνώστου και Γιάννη Σαμψαλάκη παράγει γέλιο με τη διαφορά του στιβαρού και του μικροκαμωμένου στην εμφάνιση, αλλά και με την ταχύτητα των εναλλαγών τους. Τέλος, η Μαρία Χάνου επιδίδεται σε μιαν άνευ προηγουμένου επίδειξη θεατρικής δεξιοτεχνίας χειριζόμενη με μαεστρία τον αέρινο, σκανδαλιάρικο ρόλο του Πουκ σε ταχεία εναλλαγή με τον ρόλο της Ερμίας και τον ρόλο του Σιναπόσπορου.

alt

Όνειρα, αντιθέσεις, σύμβολα

Η κακή χρήση του ελιξήριου άνθους και η αναπαραγωγή των φωνών του Λύσανδρου και του Δημήτριου από τον Πουκ δίνονται με ξεκαρδιστικό τρόπο από τη συγκεκριμένη θεατρική ομάδα: η εναλλαγή πέντε ηθοποιών στους ρόλους δεκαπέντε προσώπων είναι τόσο καλά οργανωμένη που δεν προκαλεί την παραμικρή παρερμηνεία ή σύγχιση στους θεατές.

Ο Σαίξπηρ επιστρατεύει τη μαγεία για να εισαγάγει στο έργο του την υπερφυσική διάσταση του ερωτικού συναισθήματος και να παραγάγει το σουρρεαλιστικό αποτέλεσμα που επιθυμεί. Η κακή χρήση του ελιξήριου άνθους και η αναπαραγωγή των φωνών του Λύσανδρου και του Δημήτριου από τον Πουκ δίνονται με ξεκαρδιστικό τρόπο από τη συγκεκριμένη θεατρική ομάδα: η εναλλαγή πέντε ηθοποιών στους ρόλους δεκαπέντε προσώπων είναι τόσο καλά οργανωμένη που δεν προκαλεί την παραμικρή παρερμηνεία ή σύγχιση στους θεατές. «Τέσσερα βράδια γρήγορα θα πάρουν μακριά τον χρόνο σαν σ’ ένα όνειρο», λέει η Ιππολύτη στην αρχή του έργου. Και πράγματι: η σκηνική παρουσίαση των ονείρων (I.i.7–8) γίνεται με αρκετά απομυθοποιητικό τρόπο, χωρίς όμως να χάνεται η μαγεία. Στο αποτέλεσμα συμβάλλει κατά πολύ η μουσική σύνθεση και ερμηνεία απλών κρουστών και πνευστών οργάνων επί σκηνής από τον Διαμαντή Αδαμαντίδη. Προφανώς τον Σαίξπηρ τον απασχόλησαν οι θεατρικές διαστάσεις του ονείρου, καθώς και η ανεξήγητη έκβαση των ανθρωπίνων. Η έλλειψη κανονικότητας στους ρυθμούς με τους οποίους κυλά ο επίγειος χρόνος είναι κεντρικό θέμα του, επίσης: ευφυώς βάζει το ξωτικό του, τον Πουκ, να απολογείται προς το κοινό, λέγοντάς του πως, αν καθ’ οιονδήποτε τρόπο νιώθει προσβεβλημένο από τα όσα εκτυλίσσονται επί σκηνής, δεν έχει παρά να σκεφτεί πως είναι, όλα, ένα όνειρο.

Ζεύγη αντιθέτων συνθέτουν τον καμβά του έργου: η μέρα με τη νύχτα, ο ιστορικός τόπος με τον μυθικό τόπο του δάσους. Το ίδιο συμβαίνει με το δέμας των χαρακτήρων: η ψηλή Ελένη και η κοντή Ερμία, ο αιθέριος Πουκ και ο χοντροκομμένος «Πάτος», η ντελικάτη Τιτάνια και ο γκροτέσκος «Πάτος». Αντίθεση παράγουν και τα λουλούδια που στέφουν το κεφάλι της Ερμίας με τη γαϊδουροκεφαλή που στέφει το κεφάλι του «Πάτου». Η εξαφάνιση του Θησέα και η επανεμφάνισή του στο τέλος, πριν και μετά τον γάμο, με τη μεσολάβηση της ερασιτεχνικής παράστασης των τεχνιτών στην Πέμπτη Πράξη, υποσκάπτουν σκοπίμως τη σοβαρότητα της ερωτικής θεματικής του έργου που περιβάλλει το άλλο έργο.

Η συγγραφή του πρώιμου αυτού έργου χρονολογείται ανάμεσα στο 1594 και το 1596, δηλαδή μετά το Ρωμαίος και Ιουλιέττα και πριν από τον Έμπορο της Βενετίας. Είτε γράφηκε για κάποιον αριστοκρατικό γάμο είτε για τον εορτασμό του Αγίου Ιωάννη από τη βασίλισσα Ελισάβετ. Προοριζόταν, δε, για το Globe. Πιθανόν να άντλησε έμπνευση, πέρα από τον Οβίδιο, και από το έργο The Knight's Tale του Τσώσερ.

Η Εταιρεία Θεάτρου Θέση ιδρύθηκε στην Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβριο του 2015. Η παράσταση του «Ονείρου Θερινής Νυκτός» συμμετείχε στο 39ο Festival Internacional de Teatro Classico de Almagro στην Ισπανία. 

* Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη με «Γκοντό» και ιταλικό θίασο: μια παράσταση-σταθμός

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη με «Γκοντό» και ιταλικό θίασο: μια παράσταση-σταθμός

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος σκηνοθετεί το εμβληματικό κείμενο του Σάμιουελ Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό» (1948) στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης από τις 15 μέχρι και τις 19 Μαΐου. Η παράσταση είναι στα ιταλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους.

Επιμέλεια: Book Press

...
«Η κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη και «PAVLOV, ή δύο δευτερόλεπτα πριν από το έγκλημα», του Γουστάβο Οτ (κριτική) – Δύο σημαντικές παραστάσεις στο θέατρο «Σταθμός»

«Η κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη και «PAVLOV, ή δύο δευτερόλεπτα πριν από το έγκλημα», του Γουστάβο Οτ (κριτική) – Δύο σημαντικές παραστάσεις στο θέατρο «Σταθμός»

Για τις παραστάσεις «Η κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη και «PAVLOV, ή δύο δευτερόλεπτα πριν από το έγκλημα» του Γουστάβο Οτ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αποστολόπουλου, που ανεβαίνουν στη σκηνή του θεάτρου «Σταθμός». Κεντρική εικόνα: Από την παράσταση «Η κασέτα» © Αγγ. Παπαδόπουλος.&nb...

«Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη στο Θέατρο Ροές (κριτική) – Θλιμμένοι «σούπερ ήρωες» που δεν πείθουν

«Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη στο Θέατρο Ροές (κριτική) – Θλιμμένοι «σούπερ ήρωες» που δεν πείθουν

Για την παράσταση «Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη που ανέβηκε στο Θέατρο Ροές. Κεντρική εικόνα: Ελ. Χούμου. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος 

Ο Θανάσης Κριτσάκης, μετά από την παράσταση «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης», έρ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Γυναικείο Βραβείο Μυθοπλασίας»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα του Women's Prize for Fiction 2024

«Γυναικείο Βραβείο Μυθοπλασίας»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα του Women's Prize for Fiction 2024

Η νικήτρια του βραβείου Women's Prize for Fiction 2024 (όπως και της κατηγορίας Non fiction που θεσμοθετήθηκε από φέτος) θα ανακοινωθεί στις 13 Ιουνίου. Κεντρική εικόνα: Από αριστερά προς τα δεξιά οι Aube Rey Lescure, Claire Kilroy και V. V. Ganeshananthan.

Επιμέλεια: ...

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

Για το βιβλίο «Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ [Guadalupe Nettel] (μτφρ. Νάννα Παπανικολάου, εκδ. Ίκαρος). Kεντρική εικόνα: έργο της street artist Οla Volo © olavolo.com.

Γράφει η Φανή Χατζή

Όσο η άποψη ότι ο γενε...

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

Για το ντοκιμαντέρ «TACK» (παραγωγή Onassis Culture) της Βάνιας Τέρνερ με πρωταγωνίστριες τη Σοφία Μπεκατώρου, που πρώτη ξεκίνησε το ελληνικό #MeToo, και την Αμαλία Προβελεγγίου, της οποίας η καταγγελία για βιασμό από τον προπονητή της από τα έντεκά της οδήγησε στην πρώτη δίκη-ορόσημο όχι μόνο για τη δικαίωσή της αλ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Υπάρχει μια «μικρή» ή μια «σύντομη» ιστορία για το… οτιδήποτε. Οι τίτλοι βιβλίων που επιχειρούν (και καταφέρνουν) να συμπυκνώσουν μεγάλα θέματα σε, συνήθως, ολιγοσέλιδα βιβλία είναι πάρα πολλοί. Εντυπωσιακά πολλοί. Στην παρακάτω πολύ ενδεικτική επιλογή είκοσι ενός βιβλίων μπορεί καν...

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ