alt

Για την παράσταση του Ευριπίδη Λασκαρίδη Τιτάνες, η οποία παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Του Νίκου Ξένιου

Ένας διασκεδαστικός, μελαγχολικός κλόουν είναι ο ένας από τους δυο ήρωες της περφόρμανς Τιτάνες που ανέβηκε στην Πειραιώς 260 στα πλαίσια του φετινού φεστιβάλ Αθηνών από την ομάδα OSMOSIS. Ο δημιουργός της διεθνούς αυτής συμπαραγωγής Ευριπίδης Λασκαρίδης, με υψηλή αίσθηση του χιούμορ και χαρακτηριστικά νευρωτικό ύφος, επινοεί και ενσαρκώνει μια θηλυκή περσόνα που συνοδεύεται από τη σκοτεινή φιγούρα ενός μοναχικού ανθρωπόμορφου αρσενικού (Δημήτρης Ματσούκας) σε μια προδικασμένη σε αποτυχία πάλη με στοιχειακά κατηγορήματα της ανθρώπινης ζωής.

Διασταυρούμενα φύλα που δεν συντίθενται

Μοναξιά και δέος απέναντι στα μυστήρια της ζωής, καταστροφή του κόσμου και ανασύνθεσή του, uccellaci uccellini, κατάργηση της ειθισμένης διάστασης του χρόνου, διάρρηξη των τοπογραφικών ορίων, υπέρβαση των ορίων του φύλου, κατακερματισμός του Εαυτού.

Η ευρυμέτωπη κωμική φιγούρα που επινόησε και φιλοτέχνησε ο Λασκαρίδης με την ομάδα των εικαστικών συνεργατών του πάσχει από υδροκεφαλισμό και διέρχεται μια παρωδία εγκυμοσύνης. Ο δημιουργός του κοστουμιού Άγγελος Μέντης προσέδωσε ένα ψηλόλιγνο χαρακτήρα drug queen με στήθη που μπαίνουν και βγαίνουν, περούκες που εναλλάσσονται και κραγιόν και ψηλά τακούνια στην περσόνα αυτήν, ενώ χρωμάτισε μαύρη τη σκιά της δεύτερης, σιωπηρής μορφής χειρώνακτα που συγκεντρώνει ενέργεια διοχετεύσιμη με πολλούς τρόπους: γίνεται αντικείμενο πόθου, γίνεται μαραγκός, ηλεκτροφωτιστής, ηθοποιός, χορευτής, εραστής, η δε μεταμορφωσιγένειά του υπογραμμίζεται από την αφθονία των υλικών μετασχηματισμών που επιφέρει σε μια σωρεία υλικών που εξαρχής έχουν εναποτεθεί στη σκηνή. Μοναξιά και δέος απέναντι στα μυστήρια της ζωής, καταστροφή του κόσμου και ανασύνθεσή του, uccellaci uccellini[1], κατάργηση της ειθισμένης διάστασης του χρόνου, διάρρηξη των τοπογραφικών ορίων, υπέρβαση των ορίων του φύλου, κατακερματισμός του Εαυτού.

Εν ολίγοις, το σκηνικό που έφτιαξε ο Ευριπίδης Λασκαρίδης υφίσταται τις μεταμορφώσεις που ανακλούν τον μόχθο για την επίτευξη μικρών και μεγάλων στόχων, τους οποίους ο θεατής καλείται να αξιολογήσει, να κατονομάσει, να οριοθετήσει. Μεγάλο ποσοστό ερμηνευτικής ελευθερίας δίνεται στον θεατή, ως εκ τούτου, που παρακολουθεί παιχνίδι φωτός και σκιάς (σχεδιασμός φωτισμών: Ελίζα Αλεξανδροπούλου) και σταδιακή καταστροφή των υλικών που συνθέτουν τον μικρόκοσμο των ηρώων διανθισμένη με μια μπουφόνικη διάθεση μοναδική. Το κοινό γελά, αλλά το γέλιο αυτό υποβάλλεται διακριτικά από μια γκάμα διαθέσεων clownesque. Οι διαστάσεις που μπορεί να δοθούν είναι πολλές, γιατί και το υλικό αυτό είναι εύπλαστο, διάτρητο, πολυδιάστατο. Μπορεί να αναφέρεται στον μικρόκοσμο ενός ανθρώπινου νοικοκυριού, μπορεί να μεταπηδά σε υπερρεαλιστικές διαστάσεις ή απλά να «απογειώνεται» στον μακρόκοσμο ενός συμπαντικού οργανισμού ή πλάσματος. Παραμένει, σε κάθε περίπτωση, transformable.

Άγνωστη γλώσσα γεμάτη συναίσθημα

Πρόκειται για μια performance εκκεντρική αλλά εύκολα κοινοποιήσιμη ως προς τους δραματουργικούς κώδικες που επιστρατεύει, μια σύνθεση αμιγώς θεατρική που ανατρέχει σε ποικίλες βιωμένες θεατρικές καταβολές και με εύκολα διαπιστούμενη ελληνικότητα.

Το ηχητικό τοπίο έχει διαμορφωθεί από τον Γιώργο Πούλιο κατά τρόπον ώστε να δοθεί μια μη ορθόδοξη, αντικανονική διάσταση στον ήχο της φωνής, στη γλώσσα του πλάσματος που πρωταγωνιστεί, στα ξεσπάσματα υστερίας του, στις στιγμές περισυλλογής του, στη διάθεση αυτοσαρκασμού του, και στη μετάπτωση των προθέσεών του, στο ανοικονόμητο και απρόβλεπτο των αντιδράσεών του, στις απανωτές ματαιώσεις που υφίσταται: σε όλην αυτή τη διαδικασία ένα ασκημένο μάτι μπορεί να διακρίνει υψηλό βαθμό ευαισθησίας και τρυφερότητας, έξυπνο χειρισμό των συγκρουσιακών καταστάσεων, καθώς και μια συσσωρευμένη σοφία σχετικά με τα ανθρώπινα. Η τρωτή ιδιοσυγκρασία που δομείται αυτομάτως αποδομείται ή εξαίρεται, ο μόχθος και η επισταμένη αναζήτησή του του αγγίγματος και της τρυφερότητας προσλαμβάνει διαστάσεις τιτανικού δραματικού αγώνα (απ' όπου και ο τίτλος, υποθέτω), του οποίου έκβαση πρέπει να είναι η συντριβή.

Πρόκειται για μια performance εκκεντρική αλλά εύκολα κοινοποιήσιμη ως προς τους δραματουργικούς κώδικες που επιστρατεύει, μια σύνθεση αμιγώς θεατρική που ανατρέχει σε ποικίλες βιωμένες θεατρικές καταβολές (λατινική κωμωδία, τραγωδία και σατυρικό δράμα, Κομέντια ντελ' άρτε, τσίρκο, μιούζικαλ, ντραγκ σώου, καμπαρέ, κ.ο.κ.) και με εύκολα διαπιστούμενη ελληνικότητα. Ένας πιερότος ή μια κολομπίνα ή ένα πιερότος που ταυτόχρονα είναι και κολομπίνα, αλλά αντλεί το εύρος της μιμικής του ικανότητας από το οπλοστάσιο του Μαρσέλ Μαρσώ και το διοχετεύει ως ανεπεξέργαστη φάρσα «φτύνοντας» τη σοβαροφάνεια της ζωής κατάμουτρα. Ένα «σχήμα» που αλλάζει μορφές διαμορφώνει το υβρίδιο και το ιδιόλεκτο ενός νέου θεατρικού είδους, στα πλαίσια του οποίου οι κοινωνικοί ρόλοι και οι ρόλοι των δύο φύλων αλληλοπεριχωρούνται και παράγουν διαλεκτικά νέες μορφές, που μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι έχουν τιτανική κράση, στην εναγώνια προσπάθειά τους να υπάρξουν επί σκηνής.

alt

Κλαυσίγελως

Η αλήθεια που ενέχεται στις καταγεγραμμένες ενέργειες του άφυλου πρωταγωνιστή του, η γνησιότητα των συναισθημάτων του, η κίνησή του στον χώρο, η μη κανονικότητά του, η παραδοξότητα της τερατώδους έκφανσης που παίρνει κατά στιγμές, όλα συνθέτουν μιαν εξπρεσιονιστική σκηνοθεσία του παραλόγου που κατά περίεργο τρόπο «νομιμοποιείται» αυτόματα στα μάτια του θεατή.

Το στοιχείο του γελοίου, η ιλαρότητα και η υπερβολή στην αντίληψη του χρόνου αποδίδεται από ένα μίνι-Δημιουργό, που μετατρέπεται ο ίδιος σε διάφορες μορφές αλλά και μετασχηματίζει τον κόσμο του. Αυτό το γνώρισμα είναι κατεξοχήν κληρονομιά του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Ο Ευριπίδης Λασκαρίδης φαίνεται να έχει επεξεργαστεί όλα τα διδάγματα του ελισαβετιανού θεάτρου, να τα έχει χωνέψει στην αναζήτησή του του ενδιαφέροντος και του αληθούς. Το πιο αποκρυσταλλωμένο κομμάτι της παράστασής του είναι εκείνο που αναφέρεται στον έρωτα, την πιο ρευστή συνθήκη και τον πιο άδικο αντίπαλο: αποδοχή της απόρριψης, του άγονου αγώνα κατάκτησης, του ανυπολόγιστου ποσοστού τραγικότητας, της μαγείας και της απομάγευσης που συναντά κανείς στο Χειμωνιάτικο Παραμύθι. Και, πέρα, από τον Νινέτο Ντάβολι, έρχεται στο μυαλό μας ο Πουκ από το Όνειρο Θερινής Νυκτός. Αυτό το ξωτικό που παλεύει ενάντια στον ορθολογικά δομημένο κόσμο των συγκεκριμένων αναφορών, αποδιοργανώνοντας την ευταξία του και εισάγοντας το χάος ως αισθητικό κατηγόρημα που διασκεδάζει τον θεατή.

Η δραματουργία των Λασκαρίδη/Μιστριώτη είναι ενδιαφέρουσα και ψυχαγωγική, γιατί ακόμη και το παιχνίδι τους με το φως και το σκοτάδι καθιστά τον κόσμο εύθραυστο και την προοπτική της θέασής του «παράγωνη». Η αλήθεια που ενέχεται στις καταγεγραμμένες ενέργειες του άφυλου πρωταγωνιστή του, η γνησιότητα των συναισθημάτων του, η κίνησή του στον χώρο, η μη κανονικότητά του, η παραδοξότητα της τερατώδους έκφανσης που παίρνει κατά στιγμές, όλα συνθέτουν μιαν εξπρεσιονιστική σκηνοθεσία του παραλόγου που κατά περίεργο τρόπο «νομιμοποιείται» αυτόματα στα μάτια του θεατή. Το πλαστό, καρικατουρίστικο γέλιο, το μελοδραματικό κλάμα, η κραυγή και η κινησιολογία του βωβού κινηματογράφου, οι επιταχύνσεις και επιβραδύνσεις, το στοιχείο της γκάφας και το ολίσθημα, συντίθενται σε μια παρωδία γυναικείας φιγούρας που ανήκει σε ένα νεόδμητο θεατρικό σύμπαν, με κώδικες που τώρα επινοούνται.

Ο Λασκαρίδης βραβεύτηκε με την «Pina Bausch Fellowship» το 2016 και έχει υποστήριξη από το πρόγραμμα «Νέες ρυθμίσεις» του Ιδρύματος HERMES για τη φετινή του δουλειά, που είναι η συνέχεια της παράστασής του Relic. 

* Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας.


[1] Μικρά πουλάκια, μεγάλα πουλιά: τίτλος ταινίας του Πιέρ Πάολο Παζολίνι.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Η κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη και «PAVLOV, ή δύο δευτερόλεπτα πριν από το έγκλημα», του Γουστάβο Οτ (κριτική) – Δύο σημαντικές παραστάσεις στο θέατρο «Σταθμός»

«Η κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη και «PAVLOV, ή δύο δευτερόλεπτα πριν από το έγκλημα», του Γουστάβο Οτ (κριτική) – Δύο σημαντικές παραστάσεις στο θέατρο «Σταθμός»

Για τις παραστάσεις «Η κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη και «PAVLOV, ή δύο δευτερόλεπτα πριν από το έγκλημα» του Γουστάβο Οτ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αποστολόπουλου, που ανεβαίνουν στη σκηνή του θεάτρου «Σταθμός». Κεντρική εικόνα: Από την παράσταση «Η κασέτα» © Αγγ. Παπαδόπουλος.&nb...

«Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη στο Θέατρο Ροές (κριτική) – Θλιμμένοι «σούπερ ήρωες» που δεν πείθουν

«Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη στο Θέατρο Ροές (κριτική) – Θλιμμένοι «σούπερ ήρωες» που δεν πείθουν

Για την παράσταση «Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη που ανέβηκε στο Θέατρο Ροές. Κεντρική εικόνα: Ελ. Χούμου. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος 

Ο Θανάσης Κριτσάκης, μετά από την παράσταση «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης», έρ...

«Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου στο Από Μηχανής Θέατρο (κριτική) – Μια παράσταση τολμηρή και αισθησιακή

«Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου στο Από Μηχανής Θέατρο (κριτική) – Μια παράσταση τολμηρή και αισθησιακή

Για την παράσταση «Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία του Θανάση Σαράντου που παίζεται στο Από Μηχανής Θέατρο. Κεντρική εικόνα: © Κωνσταντίνος Λέπουρης. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Το «Κουαρτέτο» του Heiner Müll...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Βίος και Πολιτεία»: Ο κοινωνιολόγος Νίκος Παναγιωτόπουλος, ζωντανά από το «υπόγειο»

«Βίος και Πολιτεία»: Ο κοινωνιολόγος Νίκος Παναγιωτόπουλος, ζωντανά από το «υπόγειο»

Στο 36ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων στο Βιβλιοπωλείο της Πολιτείας με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου και της σκέψης, o Κώστας Κατσουλάρης θα συνομιλήσει με τον καθηγητή κοινωνολογίας στο Πανεπιστήμιων Αθηνών Νίκο Παναγιωτόπουλο, με αφορμή την έκδοση σε βιβλίο της έρευνάς του Παιδί και Ανάγνωσ...

Τα αιτήματα των εκδοτών για το νέο φορέα βιβλίου – Διαψεύδουν τον υφυπουργό περί κατακερματισμού των απόψεών τους

Τα αιτήματα των εκδοτών για το νέο φορέα βιβλίου – Διαψεύδουν τον υφυπουργό περί κατακερματισμού των απόψεών τους

Οι Εκδότες Βιβλίου κατέθεσαν αναλυτικά μια σειρά από αιτήματα προς την πολιτεία μεταξύ των οποίων η σαφώς μεγαλύτερη εκπροσώπησή τους στο ενδεκαμελές ΔΣ του νέου φορέα για το βιβλίο.

Επιμέλεια: Book Press

Για χρόνια ο χώρος...

Παρουσίαση βιβλίου: H Αμερικανίδα Kάρα Χόφμαν και «Οι κράχτες» της απόψε στο Πατάρι του Gutenberg

Παρουσίαση βιβλίου: H Αμερικανίδα Kάρα Χόφμαν και «Οι κράχτες» της απόψε στο Πατάρι του Gutenberg

H Αμερικανίδα συγγραφέας Cara Hoffman θα βρεθεί σήμερα (7.30 μ.μ.) στο Πατάρι του βιβλιοπωλείου των εκδόσεων Gutenberg (Διδότου 37) και θα συνομιλήσει με τον μεταφραστή του βιβλίου της «Οι Κράχτες» (εκδ. Gutenberg), Παναγιώτη Κεχαγιά, με αφορμή την πρόσφατη έκδοσή του. 

Επιμέλεια: Book Press ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ