alt

Για την παράσταση του Εθνικού Θεάτρου «Τίμων ο Αθηναίος» των Ουίλλιαμ Σαίξπηρ - Τόμας Μίντλτον σε μετάφραση Νίκου Χατζόπουλου και σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, η οποία παρουσιάζεται στο Θέατρο Rex, Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη» μέχρι και τις 3 Μαρτίου.

Της Χριστίνας Μουκούλη

Μέχρι ποιου σημείου μπορεί να είναι δοτικός ένας άνθρωπος; Και πώς μπορεί να είναι σίγουρος για τα αισθήματα που δηλώνουν οι αποδέκτες των όποιων δώρων από μέρους του; Είναι υπαρκτή στον πραγματικό κόσμο η φιλία, η ανθρωπιά, ο αλτρουισμός και η αγνή αγάπη; Κι αν μία στο εκατομμύριο αυτά μπορεί κάποιος να τα συναντήσει, ποια είναι η ειδοποιός διαφορά για την αναγνώρισή τους;

Ένα έργο που πραγματεύεται τον πλούτο

Ζει για να χαρίζει, να απολαμβάνει και να μοιράζεται, θεωρώντας τη φιλία ως συστατικό εκ των ων ουκ άνευ για μια ευτυχισμένη ζωή. Και είναι τόσο σίγουρος ότι τα τωρινά αγαθά που διαθέτει, θα τα έχει για πάντα.

Ο Ουίλlιαμ Σαίξπηρ έγραψε τον Τίμωνα το 1607, δύο μόλις χρόνια πριν γράψει τον Βασιλιά Ληρ. Τα δύο έργα παρουσιάζουν πολλά κοινά σημεία. Και στις δύο περιπτώσεις ο κεντρικός ήρωας θεωρεί δεδομένη την αγάπη των ανθρώπων γύρω του και την αφοσίωση στο πρόσωπό του. Κι αν στην περίπτωση του Βασιλιά Ληρ αυτό θεωρείται φυσικό και αναμενόμενο, μιας που ο βασιλιάς-πατέρας απευθύνεται στις δύο του κόρες, στον Τίμωνα τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά.

Ο Τίμων είναι ένας άρχοντας της αρχαίας Αθήνας, πλούσιος αλλά όχι πάμπλουτος. Ευγενικός, καλοσυνάτος, γενναιόδωρος, με πίστη στους ανθρώπους και στις καλές τους προθέσεις. Είναι μόνος χωρίς οικογένεια, κι ίσως να προσπαθεί να καλύψει τη μοναξιά του, καλώντας συνεχώς φίλους στο σπίτι του. Διαθέτει αυτοπεποίθηση και τη σιγουριά ότι αξίζει και με το παραπάνω την αγάπη και το θαυμασμό των γύρω του. Δεν του περνάει καν από το μυαλό ότι όλα αυτά μπορεί να είναι κολακείες που αποσκοπούν στο κέρδος. Η έμφυτη ανάγκη του για προσφορά και φροντίδα, η οποία ηθελημένα ή αθέλητα δεν κατέστη δυνατό να βρει αποδέκτη στο πρόσωπο μιας συζύγου ή ενός παιδιού, βρίσκει έφορο έδαφος στην περιποίηση των φίλων του. Ζει για να χαρίζει, να απολαμβάνει και να μοιράζεται, θεωρώντας τη φιλία ως συστατικό εκ των ων ουκ άνευ για μια ευτυχισμένη ζωή. Και είναι τόσο σίγουρος ότι τα τωρινά αγαθά που διαθέτει, θα τα έχει για πάντα. Ή μήπως με την αλόγιστη προσφορά υλικών αγαθών θέλει να εξασφαλίσει ή να εξαγοράσει την ύπαρξη ανθρώπων γύρω του;

Ο Τίμων είναι ένα διαχρονικό σύμβολο του ανθρώπου, που από την αγάπη στον άνθρωπο και τη σιγουριά της ανταπόδοσής της, φτάνει στην ολοκληρωτική απογοήτευση και τη μισανθρωπία.

Ο ήρωας περνά τις μέρες του διασκεδάζοντας με τους φίλους του, παραθέτοντας δείπνα, προσφέροντας δώρα και βοηθώντας τους πάντες. Η διαρκής κατασπατάληση του πλούτου του, έχει σαν αποτέλεσμα να χάσει τα πάντα και να αποκτήσει χρέη τα οποία δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να αποπληρώσει. Απευθύνεται για βοήθεια στους φίλους του, όμως κανείς δεν είναι διατεθειμένος να τον συνδράμει. Απελπισμένος και απογοητευμένος από όλους και από όλα, εγκαταλείπει την πόλη και γυρίζει σαν ζητιάνος. Μισεί τους ανθρώπους και αυτό το μίσος θα το διατηρήσει ατόφιο και έντονο μέχρι τον θάνατό του. Έχει πια απαρνηθεί τη φύση του ως κοινωνικό ον και την ανάγκη του για ανθρώπινη επαφή.

Ο Τίμων είναι ένα διαχρονικό σύμβολο του ανθρώπου, που από την αγάπη στον άνθρωπο και τη σιγουριά της ανταπόδοσής της, φτάνει στην ολοκληρωτική απογοήτευση και τη μισανθρωπία. Θα τον συναντήσουμε στον Αριστοφάνη, τον Στράβωνα, τον Πλούταρχο, τον Διογένη, το Φρύνιχο, τον Αντιφάνη και τον Μένανδρο. Ο Μαρξ στο Κεφάλαιο τον αναφέρει σαν παράδειγμα για το πώς το χρήμα διαβρώνει τον άνθρωπο, τον χαρακτήρα και τη συμπεριφορά του.

alt

παράσταση

Ο Βασίλης Ανδρέου, στο ρόλο του Τίμωνα, καθηλώνει με την εξαίρετη ερμηνεία του, πλαισιωμένος από μια αξιόλογη ομάδα ηθοποιών. 

Ο Βασίλης Ανδρέου, στο ρόλο του Τίμωνα, καθηλώνει με την εξαίρετη ερμηνεία του, πλαισιωμένος από μια αξιόλογη ομάδα ηθοποιών. Στην ομάδα αυτήν ανήκουν ο Ιερώνυμος Καλετσάνος (Χρυσοχόος, Άρχοντας, Γερουσιαστής, Λούκιος), ο Νίκος Καρδώνης (Σεμπρόνιος, Ερωτιδέας, Γερουσιαστής, Ζωγράφος), ο Χρήστος Σούγαρης (Αλκιβιάδης) και ο Δημήτρης Παπανικολάου (Απήμαντος).

Η ατμοσφαιρική μουσική του Λύσανδρου Φαληρέα υποβάλλει και ταξιδεύει. Το ομαδικό τραγούδι των ηθοποιών κλιμακώνει την ένταση και την αγωνία. Ο τρόπος που είναι κατασκευασμένη η σκηνή, σαν να εισχωρεί μέσα στον χώρο των θεατών, δημιουργεί στον θεατή την αίσθηση ότι είναι κι αυτός μέρος της παράστασης. Η σκηνοθεσία αφαιρετική, με ένα μινιμαλισμό που αφήνει άπλετο χώρο στις ιδέες και στα συναισθήματα να αναλάβουν δράση. Το κάθε αντικείμενο του λιτού σκηνικού, πέρα από την προφανή του σημασία, επιδέχεται συμβολισμούς και προεκτάσεις. Οι άδειες κρεμάστρες που αιωρούνται, μας παραπέμπουν στους κενούς ανθρώπους, χωρίς ουσία, ήθος και αξιοπρέπεια, που φεύγουν κι έρχονται σαν τα πουλιά του καλοκαιριού, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Τίμων σε κάποιο σημείο της παράστασης.

Μια παράσταση που παντρεύει έντεχνα το παλιό με το καινούριο, την αρχαία Αθήνα με τους υπολογιστές και διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον των θεατών μέχρι το τέλος της. Διασκεδάζει, προβληματίζει, απομυθοποιεί, δημιουργεί ερωτήματα και δίνει απαντήσεις.

* Η ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΟΥΚΟΥΛΗ είναι νηπιαγωγός.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη με «Γκοντό» και ιταλικό θίασο: μια παράσταση-σταθμός

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη με «Γκοντό» και ιταλικό θίασο: μια παράσταση-σταθμός

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος σκηνοθετεί το εμβληματικό κείμενο του Σάμιουελ Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό» (1948) στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης από τις 15 μέχρι και τις 19 Μαΐου. Η παράσταση είναι στα ιταλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους.

Επιμέλεια: Book Press

...
«Η κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη και «PAVLOV, ή δύο δευτερόλεπτα πριν από το έγκλημα», του Γουστάβο Οτ (κριτική) – Δύο σημαντικές παραστάσεις στο θέατρο «Σταθμός»

«Η κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη και «PAVLOV, ή δύο δευτερόλεπτα πριν από το έγκλημα», του Γουστάβο Οτ (κριτική) – Δύο σημαντικές παραστάσεις στο θέατρο «Σταθμός»

Για τις παραστάσεις «Η κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη και «PAVLOV, ή δύο δευτερόλεπτα πριν από το έγκλημα» του Γουστάβο Οτ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αποστολόπουλου, που ανεβαίνουν στη σκηνή του θεάτρου «Σταθμός». Κεντρική εικόνα: Από την παράσταση «Η κασέτα» © Αγγ. Παπαδόπουλος.&nb...

«Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη στο Θέατρο Ροές (κριτική) – Θλιμμένοι «σούπερ ήρωες» που δεν πείθουν

«Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη στο Θέατρο Ροές (κριτική) – Θλιμμένοι «σούπερ ήρωες» που δεν πείθουν

Για την παράσταση «Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη που ανέβηκε στο Θέατρο Ροές. Κεντρική εικόνα: Ελ. Χούμου. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος 

Ο Θανάσης Κριτσάκης, μετά από την παράσταση «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης», έρ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Γυναικείο Βραβείο Μυθοπλασίας»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα του Women's Prize for Fiction 2024

«Γυναικείο Βραβείο Μυθοπλασίας»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα του Women's Prize for Fiction 2024

Η νικήτρια του βραβείου Women's Prize for Fiction 2024 (όπως και της κατηγορίας Non fiction που θεσμοθετήθηκε από φέτος) θα ανακοινωθεί στις 13 Ιουνίου. Κεντρική εικόνα: Από αριστερά προς τα δεξιά οι Aube Rey Lescure, Claire Kilroy και V. V. Ganeshananthan.

Επιμέλεια: ...

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

Για το βιβλίο «Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ [Guadalupe Nettel] (μτφρ. Νάννα Παπανικολάου, εκδ. Ίκαρος). Kεντρική εικόνα: έργο της street artist Οla Volo © olavolo.com.

Γράφει η Φανή Χατζή

Όσο η άποψη ότι ο γενε...

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

Για το ντοκιμαντέρ «TACK» (παραγωγή Onassis Culture) της Βάνιας Τέρνερ με πρωταγωνίστριες τη Σοφία Μπεκατώρου, που πρώτη ξεκίνησε το ελληνικό #MeToo, και την Αμαλία Προβελεγγίου, της οποίας η καταγγελία για βιασμό από τον προπονητή της από τα έντεκά της οδήγησε στην πρώτη δίκη-ορόσημο όχι μόνο για τη δικαίωσή της αλ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Υπάρχει μια «μικρή» ή μια «σύντομη» ιστορία για το… οτιδήποτε. Οι τίτλοι βιβλίων που επιχειρούν (και καταφέρνουν) να συμπυκνώσουν μεγάλα θέματα σε, συνήθως, ολιγοσέλιδα βιβλία είναι πάρα πολλοί. Εντυπωσιακά πολλοί. Στην παρακάτω πολύ ενδεικτική επιλογή είκοσι ενός βιβλίων μπορεί καν...

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ