alt

Για την παράσταση των μπαλέτων Béjart στο Ηρώδειο τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017.

Του Νίκου Ξένιου

Η τελευταία δουλειά του χορογράφου Ζιλ Ρομάν των «Μπαλέτων της Λωζάνης» με τίτλο: «t ’M et variations…» που είδαμε στο Ηρώδειο είναι μια σύνθεση που απευθύνεται στον Μωρίς Μπεζάρ. Μέσα από το ξεφύλλισμα ενός ημερολογίου, o χορογράφος σχολίασε διαφορετικές εκδοχές του έρωτα και την εσωτερική, αδήριτη ανάγκη του να χορεύεις. Μια μοναδική ρετροσπεκτίβα της χορογραφικής δουλειάς αυτού του πρωτοπόρου του χορού, μια γιορτή για τον σύγχρονο χορό, δέκα χρόνια μετά από τον θάνατό του, υπογεγραμμένη από τον διάδοχό του.

γοητεία του χρόνου που συσσωρεύεται

Τον Ιούνιο του 1985 πρωτοείδα τον «Διόνυσο» του Μωρίς Μπεζάρ στην Επίδαυρο και το ολόγυμνο «Βιέννη, Βιέννη, μονάχα εσύ» στο Ηρώδειο. Θεωρώντας εκείνες τις χορογραφίες θεατρικά γεγονότα περισσότερο παρά μπαλέτο, είχα τότε γράψει μιαν επιπόλαιη, πρωτόλεια κριτική στο «Τέταρτο» του Μάνου Χατζιδάκι, όπου χαρακτήριζα τις χορογραφίες του Μπεζάρ «μια τουριστική περιδιάβαση στα ήθη και στις παραδόσεις μας».Το φιλοσοφίζον επίχρισμα εκείνων των χορογραφιών μοντέρνου και σύγχρονου χορού μάλλον με απώθησε τότε, παρά με γοήτευσε.

Χορογραφήθηκαν το σοκ από τη συνάντησή μας με τους άλλους ανθρώπους, η φιλία και η αγάπη που μας ενώνει και συχνά μας καταστρέφει, ο έρωτας, η τελετή του αγγίγματος, ο θάνατος.

Σήμερα βλέπω τα πράγματα με διαφορετικό μάτι: η πρωτοπορία που συνιστούσε ο Μπεζάρ και η μοναδική προσωπικότητα του Χόρχε Ντον έχουν περιβληθεί, στα μάτια μου, τη χρυσή λάμψη του χρόνου. Και, ευτυχώς, στην παράσταση του Ζιλ Ρομάν οι προθέσεις ήταν κάθε άλλο παρά φιλοσοφικές. Απλώς συνεχίστηκε η παράδοση, μέσα από τη μυθιστορηματική αφήγηση πενήντα λεπτών χορού: χορογραφήθηκαν το σοκ από τη συνάντησή μας με τους άλλους ανθρώπους, η φιλία και η αγάπη που μας ενώνει και συχνά μας καταστρέφει, ο έρωτας, η τελετή του αγγίγματος, ο θάνατος. Ο Ρομάν απέδωσε τιμές στον «Δάσκαλο» με τη συρραφή αποσπασμάτων από έργα του και με νέες συνθέσεις. Δεν επρόκειτο για ανθολογία ή μανιφέστο, παρά για ένα σώου καθαρής απόλαυσης του χορού, συνοδευμένο από παραδοσιακή μουσική, τζαζ του Ντιουκ Έλινγκτον, κλασική μουσική του Μπετόβεν, του Ροσίνι, του Βέμπερν, ακόμη και ινδικούς, ισραηλινούς και αφρικανικούς ήχους.

Τα αρσενικά μέλη του corps-de-ballet συνέχισαν την αισθησιακή αντίληψη περί ανδρικής σκηνικής παρουσίας που χαρακτήριζε τον Μπεζάρ, ενώ τα κορίτσια της ομάδας διακρίθηκαν για τον δυναμισμό και την άψογη τεχνική τους. Η γνωστή τεχνική σκηνικού αιφνιδιασμού στα πρώτα πέντε λεπτά της παράστασης ακολουθήθηκε από την απόλαυση αποσπασμάτων χορογραφίας που αλληλοδιαπλέκονταν: ξυπόλητα pas de deux, ντουέτα με πουέντ, γλαφυροί χορογραφικοί «χαρακτήρες» και εκτεταμένα αποσπάσματα από ολόκληρες χορογραφίες όπως η «Béjart fête Maurice», συνέθεταν μιαν ελαφρά ραψωδία, μια τελετουργία εορταστική, ένα ιωβηλαίο. Η κορύφωση σε νεοκλασικό ύφος στο τέλος και η υπόκλιση όλης της ομάδας τήρησε την παράδοση περί αποθέωσης στο τέλος.

alt

Μοντερνιστής και ανανεωτής

Στον γάλλο-σενεγαλέζο χορογράφο Μωρίς Μπεζάρ δόθηκαν τα εύσημα για μια πρώτη ουσιαστικά μοντέρνα ανανέωση της τεχνικής του μπαλέτου, για την εκλαΐκευση αυτής της μορφής.

Σε όλη τη διάρκεια του εικοστού αιώνα το μπαλέτο παρουσιαζόταν στα μεγάλα ευρωπαϊκά θέατρα ως μορφή χορού που ανήγαγε την καταγωγή της στον δέκατο ένατο αιώνα. Στον γάλλο-σενεγαλέζο χορογράφο Μωρίς Μπεζάρ δόθηκαν τα εύσημα για μια πρώτη ουσιαστικά μοντέρνα ανανέωση της τεχνικής του μπαλέτου, για την εκλαΐκευση αυτής της μορφής. Ο Μπεζάρ υλοποίησε το όραμά του όταν άρχισε να χορεύει το 1945 για την Όπερα της Μασσαλίας και την Όπερα του Παρισιού, ως συμπρωταγωνιστής της Κλαούντια Αλγκεράνοβα στη «Λίμνη των Κύκνων» και ως γαλάζιο πουλί στην «Ωραία Κοιμωμένη», όταν χορογράφησε την International Ballet company του Λονδίνου, το 1947, και την ομάδα Les Ballets de l'Etoile, μεταξύ 1954 και 1959. Σε συνεργασία με τον Πιερ Σέφερ, «πατέρα» της συγκεκριμένης μουσικής, και τον Πιερ Μπουλέζ, ανέβασε επί σκηνής τη «Συμφωνία για έναν μόνον άνθρωπο» (1955) σε ηλεκτρονική μουσική του Πιερ Ανρί. Σε μουσική του ίδιου συνθέτη ανέβασε τον «Ορφέα» του. Την πρώτη ουσιαστική χορογραφική του δουλειά τού την ανέθεσε ο Μωρίς Ισμάν του «Théâtre de la Monnaie», και ακολούθησε η ίδρυση των «Μπαλέτων του Εικοστού Αιώνα», που έδρασαν στις Βρυξέλλες για δεκαεπτά χρόνια. Από το 1987 και μετά η ομάδα μετακινήθηκε στη Λωζάνη («Béjart Ballet Lausanne»).

Η παράδοση του κλασικού μπαλέτου στην ιταλική και στη ρωσική του ακαδημαϊκή παράδοση αξιοποιήθηκαν στη διαμόρφωση του προσωπικού στυλ του Μπεζάρ: η κλασική τεχνική εμπλουτίστηκε με πνευματικότερη, αισθησιακή κινησιολογία της Ινδίας, της Αφρικής, της Κίνας και της Ιαπωνίας, με μουσική από όπερα, μιούζικαλς, vaudeville, καμπούκι, σούφι.

Η παράδοση του κλασικού μπαλέτου στην ιταλική και στη ρωσική του ακαδημαϊκή παράδοση αξιοποιήθηκαν στη διαμόρφωση του προσωπικού στυλ του Μπεζάρ: η κλασική τεχνική εμπλουτίστηκε με πνευματικότερη, αισθησιακή κινησιολογία της Ινδίας, της Αφρικής, της Κίνας και της Ιαπωνίας, με μουσική από όπερα, μιούζικαλς, vaudeville, καμπούκι, σούφι. Επί σκηνής ξαναζωντάνεψε τον Νιζίνσκι, τον Τσάρλι Τσάπλιν, τον Νίτσε, τον Μολιέρο, τον Βάγκνερ, τον Μπωντλαίρ, τον Μότσαρτ, τον Μπερλιόζ, συνδυάζοντας τον χορό με το θέατρο. Οι κορυφαίοι χορευτές του, ο Ζερμινάλ Κασάδο, ο Πάολο Μπορτουλούτσι και ο Χόρχε Ντον, έγιναν αστέρες των μπαλέτων Μπεζάρ, ενώ με τα Μπαλέτα του Εικοστού Αιώνα συνεργάστηκαν εκτάκτως ο Βλαντιμίρ Βασίλιεφ, ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ, ο Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ, η Μάγια Πλισέτσκαγια, η Ζούζαν Φάρελ, η Μάρσια Χαϊντέ, η Τζούντιθ Τζέιμισον και η Συλβί Γκιλέμ.

Η «Ιεροτελεστία της Άνοιξης» έμεινε στην ιστορία του χορού για την οργασμική της σεξουαλικότητα, η «Ενάτη Συμφωνία» του Μπετόβεν ανακάλεσε τον ινδικό χορό, το «Μπολερό» του Ραβέλ ανέδειξε το σόλο του Χόρχε Ντον, το «Δαχτυλίδι των Νιμπελούγκεν» του Βάγκνερ καθιέρωσε σύγχρονους χαρακτήρες επί σκηνής, ο «Καρυοθραύστης» είχε ως κύριο χαρακτήρα τον χορογράφο Πετιπά, η «Σονάτα για τρεις» (1957) είχε ως θέμα το ερωτικό τρίγωνο του «Κεκλεισμένων των θυρών» του Σαρτρ, οι «Τέσσερεις Γιοι του Εϊμόν» επιστράτευσαν κούκλες και γιγαντιαία γλυπτά, η παράσταση της «Compagnie M» χρηματοδοτήθηκαν από τον ίδιο, με χορευτές εννέα εθνοτήτων. Ο «Παλιάτσος του Θεού» (1971), «Ο δικός μας Φάουστ» (1975), το «Μπαλέτο για μια ζωή» (1997), είχε μουσική του Φρέντι Μέρκιουρι και του Μότσαρτ και κοστούμια του Τζιάνι Βερζάτσε, ενώ οι παραστάσεις αυτές ταξίδεψαν σε όλη τη Γαλλία, το Ισραήλ, την Τουρκία, την Αίγυπτο, το Βέλγιο, την Ισπανία, την Ολλανδία, τη Ρωσία, την Ιαπωνία, την Ουγγαρία, την Εσθονία, τη Σλοβενία, τη Βραζιλία, την Αυστρία, τη Νότια Κορέα, το Χονγκ-Κονγκ, την Κίνα, τις ΗΠΑ και την Ελλάδα. Οι παραστάσεις «Η τέχνη του να είσαι παππούς», ο «Ζαρατούστρα» και το «Τραγούδι του Χορού» ανακεφαλαίωσαν τις τεχνικές όλης της καριέρας του Μωρίς Μπεζάρ. 

* Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη στο Θέατρο Ροές (κριτική) – Θλιμμένοι «σούπερ ήρωες» που δεν πείθουν

«Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη στο Θέατρο Ροές (κριτική) – Θλιμμένοι «σούπερ ήρωες» που δεν πείθουν

Για την παράσταση «Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη που ανέβηκε στο Θέατρο Ροές. Κεντρική εικόνα: Ελ. Χούμου. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος 

Ο Θανάσης Κριτσάκης, μετά από την παράσταση «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης», έρ...

«Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου στο Από Μηχανής Θέατρο (κριτική) – Μια παράσταση τολμηρή και αισθησιακή

«Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου στο Από Μηχανής Θέατρο (κριτική) – Μια παράσταση τολμηρή και αισθησιακή

Για την παράσταση «Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία του Θανάση Σαράντου που παίζεται στο Από Μηχανής Θέατρο. Κεντρική εικόνα: © Κωνσταντίνος Λέπουρης. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Το «Κουαρτέτο» του Heiner Müll...

«Rabbit Hole» του Ντέιβιντ Λίντσεϊ-Αμπέρ, στο θέατρο «Ελ Ερ» (κριτική) – Μια πολύ δυνατή παράσταση για τις ψυχικές «κουνελότρυπες»

«Rabbit Hole» του Ντέιβιντ Λίντσεϊ-Αμπέρ, στο θέατρο «Ελ Ερ» (κριτική) – Μια πολύ δυνατή παράσταση για τις ψυχικές «κουνελότρυπες»

Για την παράσταση «Rabbit Hole» του Ντέιβιντ Λίντσεϊ-Αμπέρ σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Λυμπερόπουλου που ανέβηκε στο θέατρο Ελ Ερ. Κεντρική εικόνα: © Σπύρος Περδίου. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Το «Rabbit Hole» του Ντέιβιντ ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Η πλατφόρμα έδωσε στη δημοσιότητα το teaser trailer του σίριαλ 16 επεισοδίων που προσπαθεί να οπτικοποιήσει το εμβληματικό μυθιστόρημα «100 χρόνια μοναξιά» του νομπελίστα Κολομβιανού συγγραφέα. Κεντρική εικόνα: © Netflix. 

Επιμέλεια: Book Press

...
Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Την Κυριακή 28 Απριλίου στις 20:00 στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ θα πραγματοποιηθεί η τελευταία ανάγνωση της επιτυχημένης σειράς «Παραβάσεις / Αναγνώσεις», του θεατρικού αναλόγιου που επιμελείται η σκηνοθέτης Σύλβια Λιούλιου. Αυτή τη φορά, η Άννα Κοκκίνου συνεργάζεται με τον Νίκο Βελιώτη και διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» τ...

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Καλεσμένοι στη βραδιά μιλούν για το έργο του κορυφαίου στιχουργού, ενώ θα ακουστούν και τραγούδια σε ποίηση Νίκου Γκάτσου με τη Μαρία Κρασοπούλου και τον Νικόλα Παλαιολόγο.

Επιμέλεια: Book Press

Ο Δήμος Καλαμάτας και ο Τομέας Λόγου και Γραμμάτων της Κ.Ε. «ΦΑΡΙΣ», διοργανώνουν...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα μάς δείχνουν τον δρόμο για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή, μέσα από δεδομένα που προέκυψαν από σημαντικές επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών και από πολύτιμα αποστάγματα πνευματικής εμβάθυνσης. 

Γράφει η Ελεάνα Κολοβού 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ