x
Διαφήμιση

14 Δεκεμβριου 2019

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:08:46:45 GMT +2

Διαφήμιση
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ: ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ Στην Σβετλάνα Αλεξίεβιτς το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2015

Στην Σβετλάνα Αλεξίεβιτς το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2015

E-mail Εκτύπωση

alexievich390Με έντονο πολιτικό χρώμα η φετινή βράβευση για το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2015, που απονεμήθηκε στην δημοσιογράφο-δοκιμιογράφο-αρθογράφο από τη Λευκορωσία Svetlana Alexievich. 

Του Απόστολου Σκλάβου

Η ιδιαιτερότητα φέτος με τη βράβευση της συγγραφέως από τη Λευκορωσία είναι ότι δεν πρόκειται για συγγραφέα μυθοπλασίας ή ποιήτρια αλλά για δημοσιογράφο, ερευνήτρια και ακτιβίστρια, κάτι που έχει να συμβεί από το 1950 όταν το βραβείο πήγε στον μαθηματικό, φιλόσοφο και ακτιβιστή Μπέρτραντ Ράσελ.

Η Sara Danius, Μόνιμη Γραμματέας της Σουηδικής Ακαδημίας, αφού ανακοίνωσε το βραβείο δήλωσε: «Τα τελευταία τριάντα με σαράντα χρόνια ασχολήθηκε επισταμένως με την χαρτογράφηση του σοβιετικού και μετασοβιετικού ανθρώπου. Αλλά δεν κάνει πραγμακά μια ιστορία των γεγονότων. Κυρίως μια ιστορία των αισθημάτων. Αυτό που πραγματικά μας προσφέρει είναι ένας συναισθηματικός κόσμος. Έτσι, τα ιστορικά γεγονότα που καλύπτει στα βιβλία της -για παράδειγμα, το Τσέρνομπιλ ή ο Σοβιετικός πόλεμος στο Αφγανιστάν- είναι, κατά κάποιο τρόπο, απλώς προσχήματα για να εξερευνήσει τον σοβιετικό και μετασοβιετικό άνθρωπο.»

Η Αλεξίεβιτς ζει στο Μινσκ, κι έχει γράψει βιβλία για σημαντικά ιστορικά θέματα, όπως ο 2ος παγκόσμιος πόλεμος, ο πόλεμος στο Αφγανιστάν, το Τσέρνομπιλ κ.ά. Από τα καλύτερα βιβλία της θεωρείται το War's Unwomanly Face. Στη χώρα μας έχουν μεταφραστεί δύο βιβλία της, το Τσέρνομπιλ (εκδ. Περίπλους) και το Οι Μολυβένιοι στρατιώτες (εκδ. Σύγχρονοι Ορίζοντες). 

politeia-link

 

 

 

 

 

s alexievich kabul 1988

 

svetlana-alexievich

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Το έργο του Michel Houellebecq και η υποδοχή του στην Ελλάδα»

«Το έργο του Michel Houellebecq και η υποδοχή του στην Ελλάδα»

Ημερίδα με θέμα «Το έργο του Michel Houellebecq και η υποδοχή του στην Ελλάδα» διοργανώνει το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Γλωσσικές, Λογοτεχνικές και Διαπολιτισμικές Σπουδές στο Γαλλόφωνο και Ευρωπαϊκό Χώρο, Μεταφρασεολογία - Μετάφραση Λογοτεχνίας και Επιστημών του Ανθρώπου», του Τ...

Ο James Davidson στην Αθήνα για το βιβλίο του «Οι Έλληνες και ο ελληνικός έρως»

Ο James Davidson στην Αθήνα για το βιβλίο του «Οι Έλληνες και ο ελληνικός έρως»

Τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου, στις 19:30, στο Μουσείο Ηρακλειδών στο Θησείο, ο James Davidson θα δώσει το «παρών» στην παρουσίαση του βιβλίου του «Οι Έλληνες και ο ελληνικός έρως» (μτφρ. Λύο Καλοβυρνάς, εκδ. Αλεξάνδρεια).

...

Η ενιαία τιμή ενδυναμώνει και προστατεύει την αγορά του βιβλίου

Η ενιαία τιμή ενδυναμώνει και προστατεύει την αγορά του βιβλίου

Εντυ­πω­σια­κά ήταν τα απο­τε­λέ­σμα­τα της ανε­ξάρ­τη­της έρευ­νας που διε­νερ­γή­θη­κε για λο­γα­ρια­σμό της Γερ­μα­νι­κής Ένω­σης Εκ­δο­τών και Βι­βλιο­πω­λών (Börsenverein des Deutschen Buchhandels).

Η εν λό­γω έρευ­να ως στό­χο εί­χε ν...

Διαφήμιση
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
Η «διπλή κατάβαση» του Κώστα Κρυστάλλη: από την παράδοση στη συγχρονία

Η «διπλή κατάβαση» του Κώστα Κρυστάλλη: από την παράδοση στη συγχρονία

Για το μυθιστόρημα του Ευάγγελου Αυδίκου «Οδός Οφθαλμιατρείου» (εκδ. Εστία).

Της Άννας Αφεντουλίδου

Προλογικά τοπ...

«Σαν να μην υπήρξαν ποτέ»

«Σαν να μην υπήρξαν ποτέ»

Για το μυθιστόρημα του Nicolas Mathieu «Και μετά από αυτούς τα παιδιά τους» (μτφρ. Σοφία Διονυσοπούλου, εκδ. Στερέωμα).

Της Χριστίνα Μουκούλη

Ο τίτλος τ...

Ένας σάκος γεμάτος βιβλία

Ένας σάκος γεμάτος βιβλία

Κάθε δεύτερη Παρασκευή, ο ιχνηλάτης βιβλιοπωλείων και βιβλιοθηκών Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης φορτώνει στον Σάκο Εκστρατείας του βιβλία που σας συστήνει συνδυάζοντάς τα και μιλώντας γι᾽ αυτά σαν να αφηγείται ιστορίες σ᾽ ένα φιλόξενο στέκι.

Του...

Διαφήμιση

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

 

Ποια θεματική θα θέλατε να διαβάζετε συχνότερα;

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΚΙ ΕΔΩ

 

Network Social  RSS Facebook Twitter Youtube