eniaia timi

Εντυ­πω­σια­κά ήταν τα απο­τε­λέ­σμα­τα της ανε­ξάρ­τη­της έρευ­νας που διε­νερ­γή­θη­κε για λο­γα­ρια­σμό της Γερ­μα­νι­κής Ένω­σης Εκ­δο­τών και Βι­βλιο­πω­λών (Börsenverein des Deutschen Buchhandels).

Η εν λό­γω έρευ­να ως στό­χο εί­χε να διε­ρευ­νή­σει αφε­νός, τον αντί­κτυ­πο του γερ­μα­νι­κού συ­στή­μα­τος της ενιαί­ας τι­μής του βι­βλί­ου στην αγο­ρά και αφε­τέ­ρου, τη συμ­βα­τό­τη­τά του με την ευ­ρω­παϊ­κή νο­μο­θε­σία, χρη­σι­μο­ποιώ­ντας ως βά­ση τα πλέ­ον πρό­σφα­τα και πλή­ρη δε­δο­μέ­να.

Tα ευ­ρή­μα­τα της έρευ­νας κα­τα­δει­κνύ­ουν ότι το σύ­στη­μα της ενιαί­ας τι­μής όχι μό­νο προ­στα­τεύ­ει το βι­βλίο, ει­δι­κά στο πλαί­σιο των σύγ­χρο­νων συν­θη­κών αγο­ράς, αλ­λά εί­ναι και πλή­ρως συμ­βα­τό με το ευ­ρω­παϊ­κό δί­καιο.

Σύμ­φω­να με τον Alexander Skipis, διευ­θύ­νο­ντα σύμ­βου­λο της Γερ­μα­νι­κής Ένω­σης Εκ­δο­τών και Βι­βλιο­πω­λών, τα ευ­ρή­μα­τα της έρευ­νας κα­τα­δει­κνύ­ουν ότι το σύ­στη­μα της ενιαί­ας τι­μής όχι μό­νο προ­στα­τεύ­ει το βι­βλίο, ει­δι­κά στο πλαί­σιο των σύγ­χρο­νων συν­θη­κών αγο­ράς, αλ­λά εί­ναι και πλή­ρως συμ­βα­τό με το ευ­ρω­παϊ­κό δί­καιο. Εί­ναι ένας από τους λό­γους για τους οποί­ους η Γερ­μα­νία κα­θιε­ρώ­θη­κε ως πρό­τυ­πο σε διε­θνές επί­πε­δο, δια­τη­ρώ­ντας στα­θε­ρά τη δεύ­τε­ρη θέ­ση στην πα­γκό­σμια αγο­ρά βι­βλί­ου.

Την ερευ­νη­τι­κή ομά­δα που εκ­πό­νη­σε την έρευ­να, συ­γκρό­τη­σαν οι­κο­νο­μο­λό­γοι και νο­μι­κοί, οι οποί­οι προ­έρ­χο­νταν από το Πα­νε­πι­στή­μιο Justus Liebig του Γκί­σεν και από το Ιν­στι­τού­το Εται­ρι­κού και Εμπο­ρι­κού Δι­καί­ου του Πα­νε­πι­στη­μί­ου του Όσ­να­μπρουκ. Τα απο­τε­λέ­σμα­τα της έρευ­νας πα­ρου­σιά­στη­καν στο Βε­ρο­λί­νο στις 8 Νο­εμ­βρί­ου 2019.

Σύμ­φω­να με τον κα­θη­γη­τή Georg Götz του Πα­νε­πι­στη­μί­ου Justus Liebig του Γκί­σεν, από οι­κο­νο­μι­κής άπο­ψης τα ευ­ρή­μα­τα της έρευ­νας, συ­νο­ψί­ζο­νται στα εξής:

Το σύ­στη­μα της ενιαί­ας τι­μής του βι­βλί­ου της Γερ­μα­νί­ας συμ­βάλ­λει στη δια­τή­ρη­ση ενός ευ­ρύ­τε­ρου δι­κτύ­ου ανε­ξάρ­τη­των βι­βλιο­πω­λεί­ων.

Εί­ναι χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό ότι ενώ στο Ηνω­μέ­νο Βα­σί­λειο ο αριθ­μός των ανε­ξάρ­τη­των βι­βλιο­πω­λεί­ων, με­τά την κα­τάρ­γη­ση της ενιαί­ας τι­μής, δη­λα­δή με­τα­ξύ 1995 και 2001, μειώ­θη­κε πε­ρί­που 12%, η αντί­στοι­χη μεί­ω­ση στη Γερ­μα­νία το ίδιο διά­στη­μα ήταν μό­νο 3%. Επί­σης ο βαθ­μός συ­γκέ­ντρω­σης της αγο­ράς στη Γερ­μα­νία εί­ναι αι­σθη­τά χα­μη­λό­τε­ρος συ­γκρι­τι­κά με το Ηνω­μέ­νο Βα­σί­λειο, όπου το με­ρί­διο του Amazon δια­μορ­φώ­νε­ται στο 45%-50%, την ίδια στιγ­μή που το πο­σο­στό των μι­κρό­τε­ρων βι­βλιο­πω­λεί­ων κυ­μαί­νε­ται με­τα­ξύ 5%-10%. Στη Γερ­μα­νία το πο­σο­στό της ηλε­κτρο­νι­κής αγο­ράς βι­βλί­ου εί­ναι πε­ρί­που 20%, ενώ 30% των πω­λή­σε­ων γί­νο­νται από τα ανε­ξάρ­τη­τα βι­βλιο­πω­λεία και 20% από τις αλυ­σί­δες κα­τα­στη­μά­των.

Η στα­θε­ρό­τη­τα στην αγο­ρά του βι­βλί­ου αυ­ξά­νει την αγο­ρα­στι­κή ζή­τη­ση, ενώ το κλεί­σι­μο βι­βλιο­πω­λεί­ων επη­ρε­ά­ζει αρ­νη­τι­κά τις πω­λή­σεις.

Όταν ένα βι­βλιο­πω­λείο κλεί­νει στη Γερ­μα­νία, πω­λού­νται κα­τά μέ­σο όρο 6.100 λι­γό­τε­ροι τί­τλοι βι­βλί­ων σε ετή­σια βά­ση. Αυ­τό πρα­κτι­κά ση­μαί­νει ότι η με­τα­κί­νη­ση των αγο­ρα­στών προς τα ηλε­κτρο­νι­κά κα­τα­στή­μα­τα και τα e-books, εί­ναι μό­νο με­ρι­κή. Συ­νο­λι­κά πω­λή­θη­καν 3.5 εκ. λι­γό­τε­ρα βι­βλία στη Γερ­μα­νία λό­γω του κλει­σί­μα­τος βι­βλιο­πω­λεί­ων, την πε­ρί­ο­δο 2014-2017. Αυ­τό αντι­στοι­χεί σε πο­σο­στό 56% της συ­νο­λι­κής πτώ­σης των πω­λή­σε­ων. Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα η μεί­ω­ση των πω­λή­σε­ων βι­βλί­ων στη Γερ­μα­νία δι­πλα­σιά­στη­κε με­τα­ξύ 2014-2017, σαν συ­νέ­πεια του κλει­σί­μα­τος των βι­βλιο­πω­λεί­ων.

Η ενιαία τι­μή συ­γκρα­τεί τη μέ­ση τι­μή του βι­βλί­ου.

Στο Ηνω­μέ­νο Βα­σί­λειο την κα­τάρ­γη­ση της ενιαί­ας τι­μής του βι­βλί­ου, ακο­λού­θη­σε η αύ­ξη­ση της μέ­σης τι­μής των βι­βλί­ων κα­τά 80%, το διά­στη­μα 1996-2018. Σε αντι­δια­στο­λή, σε χώ­ρες όπου η ενιαία τι­μή δια­τη­ρή­θη­κε σε ισχύ, όπως η Γαλ­λία και η Γερ­μα­νία, η αύ­ξη­ση πε­ριο­ρί­στη­κε στο +24% και +29% αντι­στοί­χως.

Στο Ηνω­μέ­νο Βα­σί­λειο την κα­τάρ­γη­ση της ενιαί­ας τι­μής του βι­βλί­ου, ακο­λού­θη­σε η αύ­ξη­ση της μέ­σης τι­μής των βι­βλί­ων κα­τά 80%, το διά­στη­μα 1996-2018. Σε αντι­δια­στο­λή, σε χώ­ρες όπου η ενιαία τι­μή δια­τη­ρή­θη­κε σε ισχύ, όπως η Γαλ­λία και η Γερ­μα­νία, η αύ­ξη­ση πε­ριο­ρί­στη­κε στο +24% και +29% αντι­στοί­χως. Μό­νο η κα­τη­γο­ρία των ευ­πώ­λη­των εί­ναι πιο φθη­νή στο Ηνω­μέ­νο Βα­σί­λειο, συ­γκρι­τι­κά με τη Γερ­μα­νία. Με σχε­δόν το ίδιο με­ρί­διο στις συ­νο­λι­κές πω­λή­σεις, τα 500 πιο ευ­πώ­λη­τα βι­βλία, απο­φέ­ρουν κα­τά προ­σέγ­γι­ση το 26,6% του συ­νό­λου των εσό­δων στη Γερ­μα­νία˙ στο Ηνω­μέ­νο Βα­σί­λειο το πο­σο­στό εί­ναι 21,5% του συ­νό­λου των εσό­δων. Η ανά­λυ­ση της λί­στας με τα 50.000 ευ­πώ­λη­τα βι­βλία στο Ηνω­μέ­νο Βα­σί­λειο, από το 2005 έως το 2018, οδη­γεί στο συ­μπέ­ρα­σμα ότι όσο πιο ψη­λά σε πω­λή­σεις βρί­σκε­ται ένα βι­βλίο, τό­σο με­γα­λύ­τε­ρη εί­ναι η μέ­ση έκ­πτω­ση που προ­σφέ­ρουν τα κα­τα­στή­μα­τα λια­νι­κής πώ­λη­σης στην προ­τει­νό­με­νη από τον εκ­δό­τη τι­μή λια­νι­κής και συ­νε­πα­κό­λου­θα λι­γό­τε­ρο υψη­λή η τι­μή του βι­βλί­ου για τον αγο­ρα­στή.

Ενι­σχύ­ο­νται οι πω­λή­σεις βι­βλί­ων, πέ­ραν της κα­τη­γο­ρί­ας των ευ­πώ­λη­των.

Στη Γερ­μα­νία, η ζή­τη­ση των βι­βλί­ων κα­τα­νέ­με­ται ευ­ρέ­ως, σε όλες τις κα­τη­γο­ρί­ες τί­τλων. Για πα­ρά­δειγ­μα, το σύ­νο­λο των βι­βλί­ων που απο­φέ­ρει έσο­δα από 15.000-50.000 ανά τί­τλο αντι­στοι­χεί σε πο­σο­στό 20,5% επί των βι­βλί­ων που αγο­ρά­ζο­νται στη Γερ­μα­νία, αριθ­μός ο οποί­ος εί­ναι σα­φώς υψη­λό­τε­ρος από τον αντί­στοι­χο στο Ηνω­μέ­νο Βα­σί­λειο (15,3% με­ρί­διο πω­λή­σε­ων).

Τα φυ­σι­κά βι­βλιο­πω­λεία ευ­νο­ούν την κα­θιέ­ρω­ση λι­γό­τε­ρο γνω­στών τί­τλων και συγ­γρα­φέ­ων.

Σύμ­φω­να με την έρευ­να, οι πω­λή­σεις που πραγ­μα­το­ποιού­νται σε φυ­σι­κά βι­βλιο­πω­λεία -όχι στα ηλε­κτρο­νι­κά- ευ­νο­ούν την ανά­δει­ξη τί­τλων και συγ­γρα­φέ­ων, οι οποί­οι εί­ναι λι­γό­τε­ρο γνω­στοί ή κα­θιε­ρω­μέ­νοι. Από τους 420 τί­τλους μυ­θο­πλα­σί­ας που δεν κα­τά­φε­ραν να κα­τα­λά­βουν μία θέ­ση στις λί­στες των ευ­πώ­λη­των κα­τά την πε­ρί­ο­δο 2011-2018, οι πω­λή­σεις στα το­πι­κά βι­βλιο­πω­λεία ήταν απο­κλει­στι­κά υπεύ­θυ­νες για την ανά­δει­ξή τους σε 237 πε­ρι­πτώ­σεις (πο­σο­στό 56,4%), ενώ σε 171 των πε­ρι­πτώ­σε­ων ήταν υπεύ­θυ­νες σε με­γά­λο βαθ­μό (πο­σο­στό 40,7%).

Ανα­φο­ρι­κά με τα συ­μπε­ρά­σμα­τα που προ­έ­κυ­ψαν από νο­μι­κή σκο­πιά, ο κα­θη­γη­τής Andreas Fuchs του Ιν­στι­τού­του Εται­ρι­κού και Εμπο­ρι­κού Δι­καί­ου του Πα­νε­πι­στη­μί­ου του Όσ­να­μπρουκ, ση­μειώ­νει:

Η ενιαία τι­μή του βι­βλί­ου δεν δη­μιουρ­γεί εμπό­δια ει­σό­δου στην αγο­ρά για τις εται­ρί­ες ηλε­κτρο­νι­κού εμπο­ρί­ου, που δρα­στη­ριο­ποιού­νται στη Γερ­μα­νία. Χα­ρα­κτη­ρι­στι­κή εί­ναι η πε­ρί­πτω­ση της Amazon, που ανα­δεί­χθη­κε στο με­γα­λύ­τε­ρο ηλε­κτρο­νι­κό κα­τά­στη­μα, δια­τη­ρώ­ντας με­ρί­διο από τις ηλε­κτρο­νι­κές πω­λή­σεις που αγ­γί­ζει το 50%.

Στην υπο­θε­τι­κή πε­ρί­πτω­ση, που υπήρ­χε εμπλο­κή της ενιαί­ας τι­μής με την ελεύ­θε­ρη κυ­κλο­φο­ρία των εμπο­ρευ­μά­των, θα μπο­ρού­σε να ξε­πε­ρα­στεί κα­θώς τα βι­βλία προ­στα­τεύ­ο­νται ως πο­λι­τι­στι­κά αγα­θά, όπως γί­νε­ται δε­κτό και από το Δι­κα­στή­ριο της Ευ­ρω­παϊ­κής Ένω­σης.

Tο σύ­στη­μα της ενιαί­ας τι­μής του βι­βλί­ου της Γερ­μα­νί­ας εί­ναι συμ­βα­τό με το Ευ­ρω­παϊ­κό Δί­καιο αντα­γω­νι­σμού.

Αξί­ζει να ση­μειω­θεί ότι το σύ­στη­μα της ενιαί­ας τι­μής του βι­βλί­ου συ­να­ντά­ται στη Γερ­μα­νία ήδη από τα τέ­λη του 19ου αιώ­να, ενώ το νο­μι­κό πλαί­σιο ρυθ­μί­στη­κε το 2002. Ανά­λο­γα συ­στή­μα­τα εφαρ­μό­ζο­νται σε 13 ευ­ρω­παϊ­κές χώ­ρες, με­τα­ξύ των οποί­ων η Αυ­στρία, η Ισπα­νία, η Ιτα­λία, η Ολ­λαν­δία, η Νορ­βη­γία, η Ουγ­γα­ρία και η Ελ­λά­δα, αλ­λά και το Με­ξι­κό, η Αρ­γε­ντι­νή και η Ια­πω­νία.

Αρχική πη­γή: boersenverein.de
Δική μας πηγή: ΟΣΔΕΛ - https://www.osdel.gr/el/news/2100

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Η πλατφόρμα έδωσε στη δημοσιότητα το teaser trailer του σίριαλ 16 επεισοδίων που προσπαθεί να οπτικοποιήσει το εμβληματικό μυθιστόρημα «100 χρόνια μοναξιά» του νομπελίστα Κολομβιανού συγγραφέα. Κεντρική εικόνα: © Netflix. 

Επιμέλεια: Book Press

...
Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Την Κυριακή 28 Απριλίου στις 20:00 στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ θα πραγματοποιηθεί η τελευταία ανάγνωση της επιτυχημένης σειράς «Παραβάσεις / Αναγνώσεις», του θεατρικού αναλόγιου που επιμελείται η σκηνοθέτης Σύλβια Λιούλιου. Αυτή τη φορά, η Άννα Κοκκίνου συνεργάζεται με τον Νίκο Βελιώτη και διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» τ...

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Καλεσμένοι στη βραδιά μιλούν για το έργο του κορυφαίου στιχουργού, ενώ θα ακουστούν και τραγούδια σε ποίηση Νίκου Γκάτσου με τη Μαρία Κρασοπούλου και τον Νικόλα Παλαιολόγο.

Επιμέλεια: Book Press

Ο Δήμος Καλαμάτας και ο Τομέας Λόγου και Γραμμάτων της Κ.Ε. «ΦΑΡΙΣ», διοργανώνουν...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Η πλατφόρμα έδωσε στη δημοσιότητα το teaser trailer του σίριαλ 16 επεισοδίων που προσπαθεί να οπτικοποιήσει το εμβληματικό μυθιστόρημα «100 χρόνια μοναξιά» του νομπελίστα Κολομβιανού συγγραφέα. Κεντρική εικόνα: © Netflix. 

Επιμέλεια: Book Press

...
Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Την Κυριακή 28 Απριλίου στις 20:00 στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ θα πραγματοποιηθεί η τελευταία ανάγνωση της επιτυχημένης σειράς «Παραβάσεις / Αναγνώσεις», του θεατρικού αναλόγιου που επιμελείται η σκηνοθέτης Σύλβια Λιούλιου. Αυτή τη φορά, η Άννα Κοκκίνου συνεργάζεται με τον Νίκο Βελιώτη και διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» τ...

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Καλεσμένοι στη βραδιά μιλούν για το έργο του κορυφαίου στιχουργού, ενώ θα ακουστούν και τραγούδια σε ποίηση Νίκου Γκάτσου με τη Μαρία Κρασοπούλου και τον Νικόλα Παλαιολόγο.

Επιμέλεια: Book Press

Ο Δήμος Καλαμάτας και ο Τομέας Λόγου και Γραμμάτων της Κ.Ε. «ΦΑΡΙΣ», διοργανώνουν...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα μάς δείχνουν τον δρόμο για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή, μέσα από δεδομένα που προέκυψαν από σημαντικές επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών και από πολύτιμα αποστάγματα πνευματικής εμβάθυνσης. 

Γράφει η Ελεάνα Κολοβού 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ