alt

Την Πέμπτη 3 Μαΐου 2018 ανοίγει τις πύλες της για το κοινό η 15η ΔΕΒΘ. Οι βασικοί θεματικοί άξονες της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης είναι οι: Λογοτεχνία και Μνήμη, Η προσφυγική εμπειρία και Βιβλίο και Performance.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Λογοτεχνία και Μνήμη

Προσεγγίζουμε τη λογοτεχνία ως φορέα συλλογικής, ατομικής και πολιτισμικής μνήμης που καθορίζει την ιστορική συνείδηση και, επομένως, το παρόν μας.

Προσεγγίζουμε τη λογοτεχνία ως φορέα συλλογικής, ατομικής και πολιτισμικής μνήμης που καθορίζει την ιστορική συνείδηση και, επομένως, το παρόν μας. Στο πλαίσιο αυτού του αφιερώματος θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις: α) για λογοτεχνικά είδη, όπως η λογοτεχνία-ντοκουμέντο, που προτάσσουν θέματα πραγματικότητας και μυθοπλασίας («Λογοτεχνία-Ντοκουμέντο: Νέο είδος ή νέα κατηγοριοποίηση;») β) για τo «Εβραϊκό βίωμα στον ελλαδικό χώρο» και ευρύτερα, γ) για σημαντικές λογοτεχνικές επετείους συνδεδεμένες με τις εξής θεματικές: Λογοτεχνία και Θεσσαλονίκη (Ζωή Καρέλλη, Νίκος-Γαβριήλ Πεντζίκης, Ηλίας Πετρόπουλος), Λογοτεχνία – Νόσος – Δημιουργία (Μαργαρίτα Καραπάνου, Κώστας Καρυωτάκης, Γιώργος Χειμωνάς), Γραφή και Πολιτική (Άρης Αλεξάνδρου, Νικόλας Κάλας, Γιάννης Μπεράτης).

Η προσφυγική εμπειρία

Η σχέση του βιβλίου με τις τέχνες του θεάματος ευρύτερα και της performance ειδικότερα, θα διερευνηθεί μέσα από πρωτοποριακές αναγνώσεις, εικαστικές δράσεις, διαδραστικά εργαστήρια, θεατρικά ανεβάσματα ποιητικών και πεζογραφικών έργων, δρώμενα βασισμένα σε κλασικά ή νεότερα λογοτεχνικά κείμενα.

Στο επίκεντρο αυτού του θεματικού άξονα θα βρεθεί η καθημερινότητα των προσφύγων, οι ανάγκες, οι αγωνίες τους, το ζήτημα της ενσωμάτωσής τους, αλλά και της προσφοράς τους στη χώρα μας, σε μια σειρά εκδηλώσεων με συνομιλητές και τους ίδιους. Επίσης, εκτός των άλλων, θα παρουσιαστεί η έκθεση φωτογραφίας «Δρόμοι Επιβίωσης» (Ίδρυμα της Βουλής-Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας), το βασισμένο σε αυτή την έκθεση εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Δρόμοι επιβίωσης: το προσφυγικό ζήτημα» για μαθητές της Γ’ Γυμνασίου και της Α’, Β’, Γ’ Λυκείου, καθώς και η θεματική Έκθεση Βιβλίου από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, με τίτλους ελληνικής λογοτεχνίας, μελέτες ειδικών ή θεωρητικές αναλύσεις, συλλογές με μαρτυρίες προσφύγων και μεταναστών, και νομικά κείμενα σχετικά με την προσφυγική εμπειρία, που έχουν εκδοθεί από το 2000 έως σήμερα και διασταυρώνονται με την ελληνική πραγματικότητα.

Βιβλίο και Performance

Η σχέση του βιβλίου με τις τέχνες του θεάματος ευρύτερα και της performance ειδικότερα, θα διερευνηθεί μέσα από πρωτοποριακές αναγνώσεις, εικαστικές δράσεις, διαδραστικά εργαστήρια, θεατρικά ανεβάσματα ποιητικών και πεζογραφικών έργων, δρώμενα βασισμένα σε κλασικά ή νεότερα λογοτεχνικά κείμενα. 

Στο αφιέρωμα αυτό συμμετέχουν οι Uxue Alberdi, Δημοσθένης Αγραφιώτης, Βασίλης Αμανατίδης, Ορφέας Απέργης, Μαριάνα Βογιατζή, Κατερίνα Ηλιοπούλου, Ελένη Θεοφυλάκτου, Γιάννης Ισιδώρου, Παναγιώτης Ιωαννίδης, Σοφία Καρακάντζα, Αλεξάνδρα Κατσιάνη, Δημήτρης Λεοντζάκος, Γιάννα Μπούκοβα, Ζαφείρης Νικήτας, Ιορδάνης Παπαδόπουλος, Eύα Σιμάτου, Αλέξης Σταμάτης, Μάριος Χατζηπροκοπίου, Θανάσης Χονδρός, κ.ά.  

Επίσης, θα φιλοξενηθεί και η εικαστική εγκατάσταση «δυο-τρία πράγματα που ξέρω γι' αυτό», με χειροποίητα τρισδιάστατα βιβλία των Ελένη Θεοφυλάκτου και Αννέτας Σπανουδάκη, η οποία αποτυπώνει τη σχέση του βιβλίου και της ανάγνωσης με τις τέχνες.

alt
Άρης Αλεξάνδρου, Νικόλα Κάλας, Γιάννης Μπεράτης

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΑΣΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΑΞΟΝΩΝ

Λογοτεχνία και Μνήμη 

  • Παρασκευή 4.5, 13:00-14:00, Αίθουσα «Ματαρόα», Περίπτερο 13: Γραφή και Πολιτική: Συζήτηση με αφορμή τις επετείους των Άρη Αλεξάνδρου, Νικόλα Κάλας, Γιάννη Μπεράτη

Η πολιτική ενδιαφέρει συχνά τους πεζογράφους και τους ποιητές, το στοίχημα είναι όμως να μη γίνεται το κείμενο διδακτικό. Η στράτευση, φυσικά, υπήρξε ίδιον πολλών συγγραφέων, σε όλο τον κατά Χομπσμπάουμ «σύντομο 20ό αιώνα» που αποτέλεσε πεδίο τεράστιων πολιτικών μεταβολών και αναταράξεων. Πολλές φορές αυτό δημιουργεί κείμενα-φωτοβολίδες, που μεσουρανούν γρήγορα αλλά δεν αντέχουν στο χρόνο. Όχι πάντα, όμως.

Ομιλητές: Μαίρη Μικέ, καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας ΑΠΘ, Νικόλας Σεβαστάκης, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ, Μιχάλης Χρυσανθόπουλος, καθηγητής Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας ΑΠΘ.

  • Παρασκευή 4.5, 14:00-15:00, Αίθουσα «Ματαρόα», Περίπτερο 13Λογοτεχνία-Ντοκουμέντο: Νέο είδος ή νέα κατηγοριοποίηση;

Από τον Εμμανουήλ Ροΐδη στον Στρατή Δούκα και τον Θανάση Βαλτινό, μέχρι νεότερους θιασώτες του είδους, η λογοτεχνία-ντοκουμέντο παίζει με την αλήθεια και το ψέμα, την πραγματικότητα και τη μυθοπλασία, το δοκιμιακό με το λογοτεχνικό ύφος. Η Ιστορία, συνήθως, έχει μέσα σε όλα αυτά την τιμητική της.

Ομιλητές: Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, κριτικός-ιστορικός βιβλίου, Κώστας Καβανόζης, συγγραφέας, φιλόλογος, Σοφία Νικολαΐδου, συγγραφέας, εκπαιδευτικός, Έλενα Χουζούρη, συγγραφέας.

alt
Γιώργος Χειμωνάς, Κώστας Καρυωτάκης, Μαργαρίτα Καραπάνου
  • Σάββατο 5.5, 10:00-11:00, Αίθουσα «Άρης Αλεξάνδρου», Περίπτερο 13: Λογοτεχνία - Νόσος  - Δημιουργία: Συζήτηση με αφορμή τις επετείους της Μαργαρίτας Καραπάνου, του Κώστα Καρυωτάκη και του Γιώργου Χειμωνά

Ποια είναι η σχέση της ασθένειας με την λογοτεχνική δημιουργία; Συμβάλει η λογοτεχνική διαπραγμάτευση της νόσου στην αποδαιμονοποίηση και τον αποστιγματισμό της ασθένειας; Με ποιούς τρόπους πυροδοτείται η έμπνευση από τις περιπέτειες του σώματος; Έχει θεραπευτικές ιδιότητες η λογοτεχνική πράξη;Μια συζήτηση για τις θεραπευτικές ιδιότητες της λογοτεχνίας, όπως αποτυπώνονται και στους στίχους του Κ.Π.Καβάφη, «Τα φάρμακά σου φέρε Τέχνη της Ποιήσεως, που κάμνουνε —για λίγο— να μη νοιώθεται η πληγή».

Ομιλήτριες: Γιάννα Δεληβοριά, διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας ΑΠΘ, εκπαιδευτικός, Αμάντα Μιχαλοπούλου, συγγραφέας, Αλεξάνδρα Ρασιδάκη, αν. καθηγήτρια Γερμανικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας, τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΑΠΘ.

  • Κυριακή 6.5, 14:00-15:00, Αίθουσα «Φιλολογικό καφενείο», Περίπτερο 13: Το εβραϊκό βίωμα στον ελλαδικό χώρο

Οι Ρωμανιώτες εβραίοι, με πάνω από 20 αιώνες ιστορία στον ελλαδικό χώρο, είχαν συχνά και κατά τόπους έντονη παρουσία, αν και σπάνια κυρίαρχη. Οι Σεφαραδίτες, αντίθετα, με πέντε αιώνες παρουσίας, συγκεντρωμένοι στη Θεσσαλονίκη, κυρίως, έγιναν το 19ο αιώνα η κυρίαρχη κοινότητα της πόλης. Τι απέμεινε όμως από όλα αυτά εκτός από κάποια, λίγα, μνημεία; Βαραίνει η ιστορία τους αλλά και η βίαιη εξόντωσή τους στη συλλογική συνείδηση των σημερινών Θεσσαλονικέων; Υπάρχει μνήμη στην υπόλοιπη Ελλάδα, των άλλοτε θαλερών ρωμανιώτικων κοινοτήτων και της συμβίωσης εβραίων, μουσουλμάνων και ορθοδόξων χριστιανών; Ζουν οι σκιές;

Ομιλητές: Γιάννης Καισαρίδης, συγγραφέας, εκπαιδευτικός, Ρίκα Μπενβενίστε, συγγραφέας, καθηγήτρια Ιστορίας της Μεσαιωνικής Ευρώπης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Σάκης Σερέφας, συγγραφέας, Ευάγγελος Χεκίμογλου, έφορος του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

alt
Ηλίας Πετρόπουλος, Ζωή Καρέλλη, Νίκος-Γαβριήλ Πεντζίκης
  • Κυριακή 6.5, 17.00-18.00, Αίθουσα «Άρης Αλεξάνδρου», Περίπτερο 13: Λογοτεχνία και Θεσσαλονίκη: Συζήτηση με αφορμή τις επετείους των Ζωής Καρέλλη, Νίκου-Γαβριήλ Πεντζίκη, Ηλία Πετρόπουλου

Η Θεσσαλονίκη παρήγαγε πάντα σημαντική λογοτεχνία. Με αφορμή τρεις επετείους με ειδικό βάρος, τα κείμενα τριών από τα καλύτερα πνευματικά της τέκνα που αξίζει να θυμόμαστε και να διαβάζουμε, τίθενται στο τραπέζι ζητήματα όπως το αν η λογοτεχνία της Θεσσαλονίκης αποτελεί ειδική σχολή ή κάτι τέτοιο αποτελεί κατασκευή, αν η πόλη κρατά τα παιδιά της ή τα υποχρεώνει να αναζητήσουν τη συγγραφική τους τύχη στην πρωτεύουσα.

Ομιλητές: Βενετία Αποστολίδου, καθηγήτρια, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης ΑΠΘ, Γαβριήλ Νίκος Πεντζίκης, συγγραφέας, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, συγγραφέας, Κώστας Σταμάτης, επιμελητής εκδόσεων.

  • Κυριακή 6/5, 18:00:19-00, Αίθουσα «Ματαρόα», Περίπτερο 13: «Hommageà la Grèce – Φόρος τιμής στην Ελλάδα 1940-1944». Κείμενα και μαρτυρίες Γάλλων πολιτών (Επιμέλεια: Roger Milliex)»

Συζήτηση με αφορμή την επανέκδοση από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της εμβληματικής έκδοσης Hommage à la Grèce - Φόρος τιμής στην Ελλάδα 1940-1944, που σχεδίασε το 1945 ο φιλέλληνας αντιστασιακός Ροζέ Μιλιέξ (1913-2006), ολοκληρώθηκε το 1948 και πρωτοεκδόθηκε μόλις το 1979. Η έκδοση αυτή συγκέντρωσε 135 πεζά και ποιητικά κείμενα των σπουδαιότερων Γάλλων διανοούμενων της εποχής, όπως ο Ζιντ, ο Καμί, ο Σαρτρ, ο Ελυάρ, ο Τζαρά, ο Λε Κορμπυζιέ κ.ά., οι οποίοι εξέφραζαν εν θερμώ την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα που αντιστεκόταν στις δυνάμεις του Άξονα και εξήραν τις θυσίες και τους αγώνες του ελληνικού λαούστον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και εικόνες 30 έργων ζωγραφικής, 12 χαρακτικών και 4 γλυπτών έργων που δώρισε το 1940 ο καλλιτεχνικός κόσμος της Γαλλίας –ανάμεσά τους ο Πικάσο, ο Μπρακ, ο Ματίς– στην Ελλάδα που αντιστεκόταν. Το βιβλίο στην τωρινή οριακή στιγμή, υπενθυμίζει τις ευρωπαϊκές αξίες και τη σημασία που έχει η εναντίωση στη βαρβαρότητα, υπογραμμίζοντας και τους ελληνογαλλικούς δεσμούς που έφτασαν στο απόγειό τους με τη γενιά του «Ματαρόα». 

Ομιλητές: Σία Αναγνωστοπούλου, ιστορικός, καθηγήτρια στο Πάντειο πανεπιστήμιο, Mikael Hautchamp, μορφωτικός σύμβουλος Γαλλικής Πρεσβείας, διευθυντής Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος.  

 

Η προσφυγική εμπειρία 

«Έφτασα εδώ ως πρεσβευτής της ειρήνης από μια χώρα ηλιόλουστη για να πω
Εμείς οι Σύροι, υπάρχουμε, ζούμε, σκεφτόμαστε, προκόβουμε, 
Κρύβοντας το τραύμα μας 
και χαμογελώντας τραβάμε για το μέλλον».
Μοχάμεντ Αμπντούλ Ματζίντ

Η 15η ΔΕΒΘ, φιλοξενώντας για τρίτη συνεχή χρονιά μια θεματική ενότητα που βρίσκεται στο κέντρο των παγκόσμιων εξελίξεων, ιδιαιτέρως σύγχρονη και διανοητικά προκλητική, υπογραμμίζει τη σημασία της προσκαλώντας όλο τον κόσμο σε διάλογο.

Αναλυτικότερα, θα πραγματοποιηθούν δύο συζητήσεις στην αίθουσα Άμαλ (أمل) (Περίπτερο 13), που σημαίνει «Ελπίδα», και ένα βιωματικό εργαστήριο στην Παιδική Γωνιά (Περίπτερο 14):

  • Παρασκευή 4.5, 18:00-19:00:  «Η προσφυγική εμπειρία στην Ελλάδα και στον παγκόσμιο χάρτη» 

Ομιλητές: Δημήτρης Αγγελίδης, δημοσιογράφος, Μυρσίνη Ζορμπά, μέλος του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Θόδωρος Καραγιαννίδης, εκπαιδευτικός, συντονιστής της εκπαίδευσης προσφύγων στο Κέντρο Φιλοξενίας SOFTEX-Μουριές, Κορδελιό,  Γιώργος Τσιάκαλος ομότιμος καθηγητής Παιδαγωγικής ΑΠΘ, μέλος της Πρωτοβουλίας Πολιτών «Παιδαγωγοί της Αλληλεγγύης».  Συντονισμός: Μικέλα Χαρτουλάρη, δημοσιογράφος, κριτικός βιβλίου.

  • Σάββατο 5.5, 13:00-14:00: «Η προσφυγική εμπειρία σε πρώτο πρόσωπο»

Μια συζήτηση για την ένταξη και την ενσωμάτωση, με πρόσφυγες που θα περιγράψουν τις εμπειρίες τους και θα συζητήσουν με τους συντάκτες των εφημερίδων Αποδημητικά πουλιά και  Καταφύγια πουλιών

Ομιλητές: Maria OhileboMarwa JasmEsmaili Elham, Habibi ZahraΜυρσίνη Ζορμπά, μέλος του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Δημήτρης Αγγελίδης, δημοσιογράφος, Γιώργος Τσιάκαλος ομότιμος καθηγητής Παιδαγωγικής ΑΠΘ, Θόδωρος Καραγιαννίδης, εκπαιδευτικός, συντονιστής της εκπαίδευσης προσφύγων στο Κέντρο Φιλοξενίας SOFTEX-Μουριές, Κορδελιό, Πέτρος Σεβαστίκογλου, σκηνοθέτης, Αριστέα Πρωτονοταρίου, δημοσιογράφος, συντονίστρια της πρώτης εφημερίδας προσφύγων Αποδημητικά πουλιά. Συντονισμός: Δημήτρης Αγγελίδης.

  • Παρασκευή 4.5, 15:00-17:00 & Σάββατο 5.5, 09:00-11:00, Αίθουσα 1, Περίπτερο 14: «Νεοσσοί: Μια εφημερίδα παιδιών με πολλές πατρίδες» 

Αυτό το βιωματικό εργαστήριο διαπολιτισμικού διαλόγου θα παρουσιαστεί στην Παιδική Γωνιά από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, σε συνεργασία με τα παραρτήματα Θεσσαλονίκης των Solidarity now και Praxis και το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού: Αραβόφωνοι/ες και ελληνόφωνοι/ες μαθητές/τριες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης θα δημιουργήσουν μια χειροποίητη εφημερίδα με την καθοδήγηση της Μυρσίνης Ζορμπά.

Επιπλέον:

  • Με αφορμή το πρόγραμμα του ΕΙΠ για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, θα κυκλοφορήσει, η εφημερίδα Καταφύγια πουλιών με βιωματικά κείμενα και σχόλια ενήλικων και εφήβων που φιλοξενήθηκαν σε Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων της Β. Ελλάδας και της Αττικής.
  • Θα παρουσιαστεί η έκθεση φωτογραφίας «Δρόμοι Επιβίωσης» την οποία οργάνωσε το Ίδρυμα της Βουλής σε συνεργασία με την Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας το καλοκαίρι του 2016 και αποτυπώνει στιγμές από τη δύσκολη πορεία των προσφύγων από τις εμπόλεμες ζώνες της Μέσης Ανατολής ως την Ελλάδα. Παράλληλα, θα παρουσιαστεί και το βασισμένο σε αυτή την έκθεση εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Δρόμοι επιβίωσης: το προσφυγικό ζήτημα», που απευθύνεται σε μαθητές της Γ’ Γυμνασίου και της Α’, Β’, Γ’ Λυκείου (Πέμπτη 3.5, 12:00-13:00, Παιδική Γωνιά, Αίθουσα 1, Περίπτερο 14).
  • Θα οργανωθεί η θεματική Έκθεση Βιβλίου από το ΕΙΠ, με τίτλους ελληνικής λογοτεχνίας, μελέτες ειδικών ή θεωρητικές αναλύσεις, συλλογές με μαρτυρίες προσφύγων και μεταναστών, και νομικά κείμενα σχετικά με την προσφυγική εμπειρία, που έχουν εκδοθεί από το 2000 έως σήμερα και διασταυρώνονται με την ελληνική πραγματικότητα.
  • Θα παρουσιαστούν αποφθεγματικές μαρτυρίες και σκέψεις για την προσφυγική εμπειρία, γραμμένες χειρόγραφα στα φαρσί (και μεταφρασμένες στα ελληνικά) από τις έφηβες και τους εφήβους που φιλοξενούνται στις δομές του Σχιστού Αττικής και συμμετέχουν στην έκδοση της μηνιαίας εφημερίδας Αποδημητικά πουλιά (αριθμεί ήδη 6 τεύχη) με τα δικά τους άρθρα, τα οποία παρήγαγαν χάρη στον συντονισμό του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού (συντονίστρια: Αριστέα Πρωτονοταρίου) και με την τεχνική και ηθική υποστήριξη της «Εφημερίδας των Συντακτών».

 

Βιβλίο και Performance 

«Ζει ο Μονόκερως. Ζούνε ωστόσο και τα κουνέλια».
ΝΙΚΗ-ΡΕΒΕΚΚΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (1948-2000)

Μερικές ενδεικτικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του αφιερώματος:

  • Σάββατο 5.5, 19:00-20:00, Αίθουσα «Μονόκερως», Περίπτερο 13: Βασίλης Αμανατίδης + «Μαύρος Γάντζος» - «εσύ: τα στοιχεία»/ένα σχεδίασμα: Λογοτεχνική περφόρμανς – Επιτελεστική ανάγνωση

Το εσύ: τα στοιχεία (Βραβείο Ποίησης 2017 του Ιδρύματος Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών) είναι ένας σπονδυλωτός αποχαιρετισμός και ένα υφαντό πολλών νημάτων. Σε αυτήν την εκδοχή της επιτελεστικής ανάγνωσης του βιβλίου, παρακολουθούμε τη σχέση του Βασίλη Αμανατίδη με το υβριδικό κείμενό του, το οποίο αποκτά μία οπτική-εικαστική διάσταση, ενώ η ποίησή του ένα είδος σώματος και φωνής μέσα στον χώρο. Επιτελεστική ανάγνωση: Βασίλης Αμανατίδης, live μουσική: Μαριάνα Βογιατζή, σκηνοθετική επιμέλεια: Σοφία Καρακάντζα. Διάρκεια: 35΄. 

  • Σάββατο 5.5, 20:00-21:00 Αίθουσα «Μονόκερως», Περίπτερο 13: «Θα με βρει η ευτυχία;» 

Συλλογική παράσταση πολλαπλών μέσων, με λόγο, ζωντανή μουσική, χορό, video σε κείμενα πρωτοποριακών εικαστικών καλλιτεχνών που παρουσιάζονται στο 10ο τεύχος του περιοδικού ΦΡΜΚ: John Cage, Yoko Ono, Joe Brainard, Robert Smithson, Vito Acconci, Guerrilla Girls, κ.ά. Συμμετέχουν οι ποιητές και ποιήτριες σε ρόλο περφόρμερ: Ορφέας Απέργης, Παναγιώτης Ιωαννίδης, Κατερίνα Ηλιοπούλου, Ιορδάνης Παπαδόπουλος, Γιάννα Μπούκοβα, Μάριος Χατζηπροκοπίου και ο εικαστικός Γιάννης Ισιδώρου (βίντεο και ήχος). Σύλληψη και επιμέλεια: Κατερίνα Ηλιοπούλου, Γιάννης Ισιδώρου. 

  • Σάββατο 5.5, 21:00-22:00 Αίθουσα «Μονόκερως», Περίπτερο 13: «To Κοινωνικό μας Ζήτημα» 

Στο Κοινωνικό μας Ζήτημα, ο Ζαφείρης Νικήτας αξιοποιεί το ομώνυμο έργο-σταθμό του Γεώργιου Σκληρού σε μια performance lecture για τη νεοελληνική ταυτότητα. Δραματουργία-Υλοποίηση: Ζαφείρης Νικήτας. Διάρκεια: 40΄.

Επίσης, στην αίθουσα «Μονόκερως», στο Περίπτερο 13, θα φιλοξενηθεί και η εικαστική εγκατάσταση «δυο-τρία πράγματα που ξέρω γι αυτό», με χειροποίητα τρισδιάστατα βιβλία των Ελένη Θεοφυλάκτου και Αννέτας Σπανουδάκη, η οποία αποτυπώνει τη σχέση του βιβλίου και της ανάγνωσης με τις τέχνες.

Ενημερωθείτε για το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων εδώ.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Γυναικείο Βραβείο Μυθοπλασίας»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα του Women's Prize for Fiction 2024

«Γυναικείο Βραβείο Μυθοπλασίας»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα του Women's Prize for Fiction 2024

Η νικήτρια του βραβείου Women's Prize for Fiction 2024 (όπως και της κατηγορίας Non fiction που θεσμοθετήθηκε από φέτος) θα ανακοινωθεί στις 13 Ιουνίου. Κεντρική εικόνα: Από αριστερά προς τα δεξιά οι Aube Rey Lescure, Claire Kilroy και V. V. Ganeshananthan.

Επιμέλεια: ...

Εκδόσεις Κλειδάριθμος: Βιβλιοπάρτι στο rooftop με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Εκδόσεις Κλειδάριθμος: Βιβλιοπάρτι στο rooftop με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, οι εκδόσεις Κλειδάριθμος διοργανώνουν το Σάββατο 27 Απριλίου (από τη 1 μ.μ. έως τις 6 μ.μ.) bookparty στο rooftop του ξενοδοχείου Brown Acropol, Πειραιώς 1, Αθήνα. Κεντρική εικόνα: istock (Getty).

Επιμέλεια: Book Press ...

«Βίος και Πολιτεία»: Ο κοινωνιολόγος Νίκος Παναγιωτόπουλος, ζωντανά από το «υπόγειο»

«Βίος και Πολιτεία»: Ο κοινωνιολόγος Νίκος Παναγιωτόπουλος, ζωντανά από το «υπόγειο»

Στο 36ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων στο Βιβλιοπωλείο της Πολιτείας με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου και της σκέψης, o Κώστας Κατσουλάρης θα συνομιλήσει με τον καθηγητή κοινωνολογίας στο Πανεπιστήμιων Αθηνών Νίκο Παναγιωτόπουλο, με αφορμή την έκδοση σε βιβλίο της έρευνάς του Παιδί και Ανάγνωσ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Γυναικείο Βραβείο Μυθοπλασίας»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα του Women's Prize for Fiction 2024

«Γυναικείο Βραβείο Μυθοπλασίας»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα του Women's Prize for Fiction 2024

Η νικήτρια του βραβείου Women's Prize for Fiction 2024 (όπως και της κατηγορίας Non fiction που θεσμοθετήθηκε από φέτος) θα ανακοινωθεί στις 13 Ιουνίου. Κεντρική εικόνα: Από αριστερά προς τα δεξιά οι Aube Rey Lescure, Claire Kilroy και V. V. Ganeshananthan.

Επιμέλεια: ...

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

Για το βιβλίο «Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ [Guadalupe Nettel] (μτφρ. Νάννα Παπανικολάου, εκδ. Ίκαρος). Kεντρική εικόνα: έργο της street artist Οla Volo © olavolo.com.

Γράφει η Φανή Χατζή

Όσο η άποψη ότι ο γενε...

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

Για το ντοκιμαντέρ «TACK» (παραγωγή Onassis Culture) της Βάνιας Τέρνερ με πρωταγωνίστριες τη Σοφία Μπεκατώρου, που πρώτη ξεκίνησε το ελληνικό #MeToo, και την Αμαλία Προβελεγγίου, της οποίας η καταγγελία για βιασμό από τον προπονητή της από τα έντεκά της οδήγησε στην πρώτη δίκη-ορόσημο όχι μόνο για τη δικαίωσή της αλ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Υπάρχει μια «μικρή» ή μια «σύντομη» ιστορία για το… οτιδήποτε. Οι τίτλοι βιβλίων που επιχειρούν (και καταφέρνουν) να συμπυκνώσουν μεγάλα θέματα σε, συνήθως, ολιγοσέλιδα βιβλία είναι πάρα πολλοί. Εντυπωσιακά πολλοί. Στην παρακάτω πολύ ενδεικτική επιλογή είκοσι ενός βιβλίων μπορεί καν...

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ