«Αφουγκραζόμαστε, διαβάζουμε, συζητάμε» στη 15η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου

Εκτύπωση

altΤην Πέμπτη 3 Μαΐου 2018 ανοίγει τις πύλες της για το κοινό η 15η ΔΕΒΘ, που διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-HELEXPO, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τους Συλλόγους Ελλήνων Εκδοτών και ανεξάρτητους εκδότες, με τη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. 

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, στις 19:30, θα πραγματοποιηθούν τα επίσημα εγκαίνια της φετινής διοργάνωσης, στην κεντρική πλατεία της έκθεσης, στο Περίπτερο 15, με τους ήχους του «Μαγικού χαλιού» από το μουσικό σχήμα Kaimaki (σύνθεση-πιάνο: Στέφανος Τσαπής, φωνή: Κυβέλη Καστοριάδη), ενός μουσικού ταξιδιού στα λιμάνια της Μεσογείου, από τη Θεσσαλονίκη και την Αλεξάνδρεια έως τη Μασσαλία, τη Σμύρνη, τον Πειραιά και την Ερμούπολη, και στα λόγια των ποιητών, από τον Κωνσταντίνο Καβάφη και τον Νίκο Καββαδία μέχρι τον Ναζίμ Χικμέτ. Για τέσσερις ημέρες η Θεσσαλονίκη θα είναι το επίκεντρο του ενδιαφέροντος για εκδότες, συγγραφείς, επαγγελματίες του κλάδου αλλά και για το πολυπληθές αναγνωστικό κοινό που αναμένεται να επισκεφθεί τα Περίπτερα 13, 14 και 15 της ΔΕΘ-HELEXPO, έως και την Κυριακή 6 Μαΐου, για το μεγάλο ετήσιο ραντεβού του βιβλίου στην Ελλάδα. 

Το πρόγραμμα της Έκθεσης παρουσίασαν σε συνέντευξη τύπου ο Ηλίας Νικολακόπουλος, Αντιπρόεδρος ΕΙΠ, Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης-Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης Πανεπιστημίου Αθηνών, Μανώλης Πιμπλής, Διευθυντής Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Τζήκας, Πρόεδρος ΔΕΘ-Helexpo, Έλλη Χρυσίδου, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τεχνών Δήμου Θεσσαλονίκης. Για την τιμώμενη Γαλλοφωνία μίλησε ο, Philippe Ray, Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας, Διευθυντής Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης. Χαιρετισμό απήυθυνε η Λυδία Κονιόρδου, Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η τιμώμενη Γαλλοφωνία, ειδικότερα, θα φιλοξενηθεί σε ένα ειδικά σχεδιασμένο περίπτερο 350 τ.μ., όπου γαλλικοί εκδοτικοί οίκοι θα παρουσιάσουν την ποικιλομορφία του γραπτού λόγου στη γαλλική γλώσσα με προσκεκλημένους πάνω από τριάντα γαλλόφωνους συγγραφείς.

Με τιμώμενες τις χώρες της Γαλλοφωνίας, κεντρικό της θέμα τη Δημοκρατία στον 21ο αιώνα και τρεις βασικούς θεματικούς άξονες (Λογοτεχνία και Μνήμη, Η προσφυγική εμπειρία, Βιβλίο και Performance), το πρόγραμμα εκδηλώσεων της φετινής ΔΕΒΘ περιλαμβάνει πολυάριθμες ανοιχτές συζητήσεις, παρουσιάσεις νέων εκδόσεων και δημιουργών, ειδικό αφιέρωμα στην αστυνομική λογοτεχνία με τη συμμετοχή διακεκριμένων ξένων συγγραφέων, συναντήσεις μεταξύ των επαγγελματιών του βιβλίου, θεματικές εκθέσεις και προβολές, και βέβαια, το 5ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, το 3ο Φεστιβάλ Μετάφρασης και ποικίλες δράσεις στην Παιδική και Εφηβική Γωνιά, που φέτος θα έχει το δικό της ξεχωριστό Περίπτερο, στο κτήριο 14.

Στη 15η ΔΕΒΘ συμμετέχουν 285 εκδότες από την Ελλάδα και τις χώρες (με αλφαβητική σειρά): Αζερμπαϊτζάν, Αίγυπτος, Αλβανία, Βέλγιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ιράν, Ισραήλ, Ιταλία, Καναδάς, Κίνα, Κορέα, Κροατία, Κύπρος, Ρουμανία, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Σλοβακία, Ταϊβάν, Τουρκία. Η τιμώμενη Γαλλοφωνία, ειδικότερα, θα φιλοξενηθεί σε ένα ειδικά σχεδιασμένο περίπτερο 350 τ.μ., όπου γαλλικοί εκδοτικοί οίκοι θα παρουσιάσουν την ποικιλομορφία του γραπτού λόγου στη γαλλική γλώσσα με προσκεκλημένους πάνω από τριάντα γαλλόφωνους συγγραφείς, σε συνεργασία με τη Γαλλική Πρεσβεία, τα Γαλλικά Ινστιτούτα Ελλάδος και Θεσσαλονίκης, τις γαλλικές προξενικές αρχές της Θεσσαλονίκης, τις Πρεσβείες της Ρουμανίας, της Ελβετίας, του Βελγίου και του Καναδά, και μορφωτικά ινστιτούτα του εξωτερικού.

Ανοιχτές συζητήσεις για θέματα αιχμής

Στη διάρκεια των 4 ημερών της 15ης ΔΕΒΘ, θα δώσουν το παρών δεκάδες Έλληνες και ξένοι λογοτέχνες, κριτικοί, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας –ιστορικοί, πολιτικοί επιστήμονες, κοινωνιολόγοι, ανθρωπολόγοι, φιλόσοφοι–, μεταφραστές, εικαστικοί, εικονογράφοι, δημοσιογράφοι, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι των ξένων κοινοτήτων στην Ελλάδα, μετανάστες και πρόσφυγες, εκδότες και εξειδικευμένοι επαγγελματίες από τον χώρο των εκδόσεων και του βιβλίου, σε σχεδόν 500 εκδηλώσεις-παρουσιάσεις βιβλίων, ημερίδες και στρογγυλά τραπέζια, λογοτεχνικές συναντήσεις, εργαστήρια και ομιλίες, επαγγελματικές συναντήσεις, προβολές ταινιών, εικαστικά δρώμενα. 

Ειδικότερα, στο πλαίσιο του κεντρικού αφιερώματος «Η Δημοκρατία στον 21ο Αιώνα»

 

Τις ημέρες της έκθεσης συμπληρώνονται 50 χρόνια από την εξέγερση του Μάη του ’68 στη Γαλλία. Στο πλαίσιο αυτό, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τα Γαλλικά Ινστιτούτα Ελλάδος και Θεσσαλονίκης, διοργανώνει:

 

Στο πλαίσιο του θεματικού άξονα «Η προσφυγική εμπειρία», στο επίκεντρο θα βρεθεί η καθημερινότητα των προσφύγων, οι ανάγκες, οι αγωνίες τους, το ζήτημα της ενσωμάτωσής τους, αλλά και της προσφοράς τους στη χώρα μας, σε μια σειρά εκδηλώσεων με συνομιλητές και τους ίδιους. Ενδεικτικά: 

Στην αίθουσα των προσφύγων της 15ης ΔΕΒΘ, που θα ονομάζεται Άμαλ (أمل), δηλαδή «Ελπίδα», εκτός των άλλων, θα παρουσιαστούν: 

 

altΣτο πλαίσιο του αφιερώματος Λογοτεχνία και Μνήμη θα πραγματοποιηθούν, ανάμεσα στις άλλες, οι εξής συζητήσεις:

Επιπλέον, θα συζητηθεί το «Εβραϊκό βίωμα» στον ελλαδικό χώρο αλλά και η «Λογοτεχνία-Ντοκουμέντο» ως λογοτεχνικό είδος, από τον εκπαιδευτικό, συγγραφέα Γιάννη Καισαρίδη, την ιστορικό Ρίκα Μπενβενίστε, τον συγγραφέα Σάκη Σερέφα και τον έφορο του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης Ευάγγελο Χεκίμογλου, το πρώτο, και από τον κριτικό Βαγγέλη Χατζηβασιλείου, τη συγγραφέα, εκπαιδευτικό Σοφία Νικολαΐδου και τον συγγραφέα, φιλόλογο Κώστα Καβανόζη, το δεύτερο. 

Στο αφιέρωμα Βιβλίο και Performance συμμετέχουν με ζωντανές δράσεις, συζητήσεις, εργαστήρια και προβολές οι Uxue Alberdi, Δημοσθένης Αγραφιώτης, Βασίλης Αμανατίδης, Ορφέας Απέργης, Μαριάνα Βογιατζή, Κατερίνα Ηλιοπούλου, Ελένη Θεοφυλάκτου, Γιάννης Ισιδώρου, Παναγιώτης Ιωαννίδης, Σοφία Καρακάντζα, Αλεξάνδρα Κατσιάνη, Δημήτρης Λεοντζάκος, Γιάννα Μπούκοβα, Ζαφείρης Νικήτας, Ιορδάνης Παπαδόπουλος, Eύα Σιμάτου, Αλέξης Σταμάτης, Μάριος Χατζηπροκοπίου, Θανάσης Χονδρός, κ.ά.

Στην αίθουσα «Μονόκερως», όπου θα φιλοξενηθεί το αφιέρωμα «Βιβλίο και Performance», θα παρουσιαστεί επίσης και μια εικαστική έκθεση με χειροποίητα τρισδιάστατα βιβλία των Ελένη Θεοφυλάκτου και Αννέτας Σπανουδάκη, που αποτυπώνει τη σχέση του βιβλίου και της ανάγνωσης με τις τέχνες.

Στο 5ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών 16 ποιητές και πεζογράφοι θα φωτίσουν διαφορετικές πτυχές της εξαιρετικά πολύμορφης νέας ελληνικής λογοτεχνίας, μέσα από αναγνώσεις του έργου τους και συζητήσεις.

Στο 5ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών 16 ποιητές και πεζογράφοι (Ένο Αγκόλι, Μιράντα Βατικιώτη, Στέλλα Βοσκαρίδου, Κώστας Βραχνός, Ειρήνη Γιαννάκη, Μυρσίνη Γκανά, Έλενα Γκιβίση, Ειρήνη Γκόλτσιου, Eλένη Κοσμά, Χρήστος Μαρτίνης, Δημήτρης Μεσορράχης, Κώστας Περούλης, Δημήτρης Πέτρου, Άντζη Σαλταμπάση, Βίβιαν Στεργίου, Σωφρόνης Σωφρονίου) θα φωτίσουν διαφορετικές πτυχές της εξαιρετικά πολύμορφης νέας ελληνικής λογοτεχνίας, μέσα από αναγνώσεις του έργου τους («Το λογοτεχνικό καλειδοσκόπιο του παρόντος») και συζητήσεις («Το σώμα και η φωνή: Η ποίηση ως συλλογική εμπειρία», «H φυγόκεντρη νέα ελληνική πεζογραφία», κ.ά.). 

 

Περισσότεροι από 20 μεταφραστές συμμετέχουν σε πάνω από 14 εκδηλώσεις γενικού και ειδικού ενδιαφέροντος στο 3ο Φεστιβάλ Μετάφρασης, το οποίο διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού με τη συμμετοχή της Ελληνικής Εταιρείας Μεταφρασεολογίας, της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταφραστών, της Πανελλήνιας Ένωσης Επαγγελματιών Μεταφραστών Πτυχιούχων Ιονίου Πανεπιστημίου, του Διατμηματικoύ Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Διερμηνείας και Μετάφρασης και του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και του Κέντρου Εκπαίδευσης Μεταφραστών meta|φραση. 

Ανάμεσα στα άλλα:

Πάνω από 50 σχολεία και 2.500 μαθητές θα επισκεφθούν στην 15η ΔΕΒΘ τη «στέγη» του παιδικού και εφηβικού βιβλίου, που φέτος στεγάζεται σε ξεχωριστό χώρο, στο Περίπτερο 14.

Η αγαπημένη Παιδική ΓωνιάΓωνιά Εφήβων–Γωνιά Εκπαιδευτικών ετοιμάζεται να υποδεχτεί μικρούς και μεγαλύτερους αναγνώστες έχοντας προετοιμάσει 108 εκδηλώσεις με 158 δημιουργούς, με την πολύτιμη συνεργασία 31 εκδοτών παιδικού και εφηβικού βιβλίου και 13 πολιτιστικών φορέων (ιδρύματα, ινστιτούτα, μουσεία, πανεπιστήμια, πρεσβείες κ.ά.). 

Επιπλέον, οργανώνονται:

Πάνω από 50 σχολεία και 2.500 μαθητές θα επισκεφθούν στην 15η ΔΕΒΘ τη «στέγη» του παιδικού και εφηβικού βιβλίου, που φέτος στεγάζεται σε ξεχωριστό χώρο, στο Περίπτερο 14.

alt

Ο εκδοτικός κλάδος στο επίκεντρο της 15ης ΔΕΒΘ

Στο πλαίσιο της 15ης ΔΕΒΘ οι Έλληνες εκδότες θα προσκαλέσουν αγαπημένους συγγραφείς του κοινού που θα παρουσιάσουν τα καινούργια τους βιβλία και θα συνομιλήσουν με τους αναγνώστες τους, αλλά θα διοργανωθούν και ιδιαίτερες συζητήσεις και ομιλίες για τις επαγγελματικές προκλήσεις των εκδόσεων, με θέματα αιχμής όπως η ψηφιακή μετάβαση του κλάδου, αλλά και η υποδοχή του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό, κυρίως στη Γαλλία αλλά και στο βαλκανικό χώρο, με την ενεργή συμμετοχή σημαντικών διεθνών φορέων και παραγόντων του βιβλίου. 

Στο πλαίσιο και της τιμώμενης Γαλλοφωνίας, δυναμικό παρών θα δώσει το Bureau International de l’ édition francaise (BIEF, Γαλλία): Θα εκπροσωπηθεί από τον νέο γενικό διευθυντή του, Nicolas Roche, και θα παρουσιάσει στο περίπτερο της Γαλλοφωνίας βιβλία από 44 Γάλλους εκδότες, με παρόντες τους AlizéeDabert (Gallimard Jeunesse), Nathalie Carpentier (French Pulp Editions), Christine Bonnard Legrand (Libella Group), Simone Taillefer (Editions Monemvassia) και Anne-Laure Brisac (Éditions Signesetbalises). Η τελευταία, εκτός από μεταφράστρια και εκδότρια, είναι στέλεχος της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας και υπεύθυνη επιλογής των ελληνικών τίτλων της. 

Η 15η ΔΕΒΘ οργανώνει και την ημερίδα «Η Ψηφιακή μετάβαση του βιβλίου: Μια διαρκής εξέλιξη» (Παρασκευή 4.5, 10:00-14:00), όπου θα εξεταστούν οι διαφορετικές ταχύτητες με τις οποίες όλες οι δραστηριότητες γύρω από το βιβλίο έχουν αποκτήσει μια ψηφιακή διάσταση στην Ελλάδα, καθώς και η εξέλιξη του κλάδου του βιβλίου μέσα σε ένα δυναμικό, διεθνές ψηφιακό περιβάλλον.

Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης επίσης συμμετέχει ενεργά και μέσω της παρουσίασης της διεθνούς πλατφόρμας EMMA, η οποία έχει αναπτυχθεί, μεταξύ άλλων, από την εταιρεία IN2 με έδρα στο Λονδίνο, το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη και την Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης. Η EMMA στοχεύει στη συγκέντρωση, οργάνωση, ανάλυση και παρουσίαση περιεχομένου πολιτιστικών δράσεων με άξονα το βιβλίο, με έμφαση στα social media και τις πολυμεσικές αφηγήσεις. Δημιουργώντας ένα δίκτυο πολιτιστικά δραστήριων εκθέσεων βιβλίου, φορέων, εκδοτών, φεστιβάλ, κλπ, οι δημιουργοί της προσκαλούν τους Έλληνες ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν σε μια ψηφιακή κοινότητα ευρωπαϊκής εμβέλειας.

Εξάλλου, με στόχο ακριβώς την ανάδειξη της ψηφιακής πλευράς του βιβλίου στη σύγχρονη εποχή, η 15η ΔΕΒΘ οργανώνει και την ημερίδα «Η Ψηφιακή μετάβαση του βιβλίου: Μια διαρκής εξέλιξη» (Παρασκευή 4.5, 10:00-14:00), όπου θα εξεταστούν οι διαφορετικές ταχύτητες με τις οποίες όλες οι δραστηριότητες γύρω από το βιβλίο έχουν αποκτήσει μια ψηφιακή διάσταση στην Ελλάδα, καθώς και η εξέλιξη του κλάδου του βιβλίου μέσα σε ένα δυναμικό, διεθνές ψηφιακό περιβάλλον. Αντικείμενο συζήτησης θα αποτελέσει τόσο η αναδυόμενη έμφαση στα social media και, ευρύτερα, η ψηφιακή προώθηση των βιβλίων και οι online κοινότητες αναγνωστών, όσο και η δυναμική των online βιβλιοπωλείων και των ηλεκτρονικών βιβλίων, καθώς και οι επιπτώσεις της ψηφιακής μετάβασης στην πολιτική του βιβλίου και στο σχεδιασμό των επαγγελματιών του κλάδου.

Τις πολυάριθμες πλευρές του ρόλου των βιβλιοθηκών ως φάρων πληροφόρησης, θα αναδείξει η ημερίδα «Οι βιβλιοθήκες φως του κόσμου» (Σάββατο 5.5, 10:00-15:00), που διοργανώνεται από το Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης και την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. 

Αλλά και η Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου θα συμμετάσχει στην έκθεση, παρουσιάζοντας εκδηλώσεις και δράσεις της στο πλαίσιο του θεσμού της Unesco (Παρασκευή 4.5, 17:00-18:00).

Με τη συμμετοχή της θα τιμήσει την 15η ΔΕΒΘ και η Έκθεση Παιδικού Βιβλίου στην Μπολόνια, διοργανώνοντας μια έκθεση Εικονογράφησης παιδικού βιβλίου, σε συνεργασία με το Γραφείο Πολιτισμού της Περιφέρειας Emilia-Romagna και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο, με πρωτότυπα έργα 18 Ιταλών εικονογράφων οι οποίοι διαμόρφωσαν μια νέα φυσιογνωμία στο εικονογραφημένο παιδικό βιβλίο. Καλλιτέχνες με καταξιωμένη πλέον πορεία, όπως οι Chiara CarrerLorenzo Mattotti και Roberto Innocenti, συνυπάρχουν στην έκθεση δίπλα σε νέους εικονογράφους, σε ένα δημιουργικό συνεχές με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον της ιταλικής εικονογράφησης. Οι σύγχρονοι εικονογράφοι της έκθεσης, που αντιπροσωπεύουν την αφρόκρεμα των νέων Ιταλών εικονογράφων παιδικού βιβλίου, είναι οι: Beatrice Alemagna, Anna και Elena Balbusso, Mara Cerri, Sara Fanelli, Philip Giordano, Federico Maggioni, Giovanni Manna, Simona Mulazzani, Simone Rea, Sergio Ruzzier, Arianna Vairo, Alessandro Sanna, Guido Scarabottolo, Pia Valentinis, Olimpia Zagnoli.

«Περι-διαβάζοντας (σ)την πόλη» είναι ο τίτλος και της έκθεσης φωτογραφίας, που θα φιλοξενηθεί στον εξώστη του Περιπτέρου 15, με θεματικούς άξονες «Βιβλίο και καθημερινή ζωή στην πόλη», «Το βιβλίο ως αντικείμενο» και «Η πόλη ως ανοιχτό βιβλίο». Σε αυτή την έκθεση, που πραγματοποιείται με χορηγό τη ΔΕΘ–HELEXPO, συμμετέχουν 150 φωτογράφοι με 400 φωτογραφικά καρέ. Την πρωτοβουλία συντονίζει η φωτογραφική λέσχη Θεσσαλονίκης «Out of focus» σε συνεργασία με τις ομάδες: «Landscape» και «Φωτογραφικές αποδράσεις-photo escape».

alt

Ξένοι εκδότες, συγγραφείς, θέματα μετάφρασης, κ.ά.

Γι’ άλλη μια φορά η ΔΕΒΘ θα συστήσει στο κοινό μια πλειάδα συγγραφέων, που θα συμμετάσχουν σε ποικίλες εκδηλώσεις, όπως ο Σουηδός Arne Dahl (λογ. ψευδώνυμο του Γιαν Άρναλντ), διακεκριμένος συγγραφέας στον χώρο του σκανδιναβικού κοινωνικού-αστυνομικού μυθιστορήματος, ο Γερμανός δημοσιογράφος (Suddeutsche Zeitung) και βραβευμένος συγγραφέας Joachim Kappner, οι Γάλλοι Jean-Bernard PouyCaryl Férey και Dominique Manotti, που θα μιλήσουν για το έργο τους αλλά και για τη μεγάλη άνθηση του νέου γαλλικού νουάρ και τη θέση του στη διεθνή σκηνή, σε ένα… μίνι Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας, ή ο διεθνώς αναγνωρισμένος Καναδός Denis Theriault, αλλά και οι Maxime RaymondAlissa YorkBock Shari Lapena, προσκεκλημένοι του Φεστιβάλ Λογοτεχνίας του Τορόντο, οι Κροάτες Ivan SršenIvan ZrinušićMarko PogačarNeven Vulić, oι Σέρβοι Dragan Velikic και Darko Tuševljaković, η Ισραηλινή Dorit Rabinyan, η Uxue Alberdi από τη Χώρα των Βάσκων, κ.ά.

Στο πλαίσιο της τιμώμενης Γαλλοφωνίας, ειδικότερα, περισσότεροι από 30 γαλλόφωνοι συγγραφείς θα παρευρεθούν για να παρουσιάσουν το έργο τους, να συμμετάσχουν σε συζητήσεις και να εξηγήσουν τη σχέση τους με τη γαλλική γλώσσα, ανάμεσα στους οποίους οι Kaouther Adimi, Metin Arditi, Marion Billet, Barbara Cassin, Olivier Guez, Thomas Gunzig, Leslie Kaplan, Philippe Lechermeier, Yamen Manaï, Dominique Manotti, Laure Marchand, Daniel Maximin, Anna Moï, Gilles Ortlieb, Michel Piquemal, Nathalie Quintane, Claude Rizzo, François Soulages, Brina Svit, Sami Tchak, Fréderic Worms. Κοντά τους, και οι ελληνικής καταγωγής Άννα Αγγελοπούλου, Κατερίνα Δασκαλάκη, Γιάννης Κιουρτσάκης, Γιώργος Πρεβελάκης, κ.ά. Παρόντες στην έκθεση θα είναι επίσης 3 Γάλλοι δημοσιογράφοι και συγγραφείς,η Angelique Kourounis, ντοκιμενταρίστα-δημοσιογράφος στο ραδιόφωνο της France Culture και στο περιοδικό Charlie Hebdo, ο Fabien Perrier (Libération) και η Florence Noiville (Le Monde), η οποία θα παρουσιάσει και το τελευταίο της μυθιστόρημα.

Τον θεσμό των ευρωπαϊκών βραβείων, την Ευρώπη και τη λογοτεχνία, τις κοινές και διαφορετικές ταυτότητες, την «κοινή γλώσσα» της μετάφρασης και τους νέους Ευρωπαίους συγγραφείς, θα αναδείξει η συζήτηση «Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας: Μετάφραση, βραβεία, λογοτεχνία».

Τον θεσμό των ευρωπαϊκών βραβείων, την Ευρώπη και τη λογοτεχνία, τις κοινές και διαφορετικές ταυτότητες, την «κοινή γλώσσα» της μετάφρασης και τους νέους Ευρωπαίους συγγραφείς, θα αναδείξει η συζήτηση «Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας: Μετάφραση, βραβεία, λογοτεχνία» (Παρασκευή 4.5, 19:00-20:00, Αίθουσα Βαβέλ), με τη συμμετοχή της διευθύντριας της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Εκδοτών, Anne Bergman-Tahon, των νικητών του Βραβείου Λογοτεχνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης 2017, Darko Tuševljaković (Σερβία) και Κάλλιας Παπαδάκη, και με συντονιστή τον Γιώργο Χουλιάρα, πρόεδρο της Εταιρείας Συγγραφέων και της Κριτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκού Βραβείου. 

Ο ρωσικός εκδοτικός κόσμος (Rostok, Mediarost, Vozrozhdenie Tobolska, Bely Gorod, Dar, Nauka, Veche), μαζί με τον αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Ρώσων Εκδοτών Βιβλίου (ASKI) Oleg Filimonov, αλλά και Κινέζοι εκδότες (Jiangxi Publication Group Corp, Hong Xing Electronic & Audiovisual Press Limited Liability, Gold Wall Press, Shanghai Scientific & Technical Publishers, China National Publications Import & Export Group Corporation, κ.ά.) συμμετέχουν στη 15η ΔΕΒΘ, στο πλαίσιο του πολιτιστικού μνημονίου συνεργασίας των δύο χωρών με την Ελλάδα, με στόχο να διευρύνουν τις επαγγελματικές επαφές τους με τους Έλληνες εκδότες. Επίσης, η Τουρκία συμμετέχει με περίπτερο 60 τ.μ. που οργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού της χώρας, αλλά και με την παρουσία εκπροσώπων δύο συνδέσμων Τούρκων εκδοτών (Kenan Kocatürk, Metin Celal, Emrah Kisaküre, K Gamze Gül Erentürk) με στόχο τις επαφές με Έλληνες εκδότες.

Ειδική τιμητική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί για τον Ιταλό ελληνιστή, μεταφραστή, δημοσιογράφο και εκδότη Nicola Crocetti (Σάββατο 5.5, 11:00), ο οποίος θα συνομιλήσει με τον ποιητή Αντώνη Φωστιέρη για την πολύπλευρη δραστηριότητα και συμβολή του στη διάδοση της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας στην Ιταλία. Ενώ για τους περιορισμούς και τη γοητεία των λεγόμενων «μικρών» γλωσσών που επιμένουν στη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας, σε μόνιμο διάλογο και σύγκρουση με την παγκόσμια επικράτεια των κυρίαρχων γλωσσών, θα συζητήσουν οι συγγραφείς Uxue Alberdi (Χώρα των Βάσκων), Marko Pogačar (Κροατία), Κάλλια Παπαδάκη, ο εκδότης και συγγραφέας Ivan Sršen (Κροατία), η μεταφράστρια και κριτικός Έφη Γιαννοπούλου, με το συντονισμό του Carlo Cαrrenho, εκδότη του περιοδικού publishnews.com.br (Βραζιλία) αλλά και εξειδικευμένου συμβούλου με σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια εκδοτική βιομηχανία, στην εκδήλωση «Γράφοντας λογοτεχνία σε “μικρές” γλώσσες» (Σάββατο 5.4, 14:00-15:00, Αίθουσα Ματαρόα) την οποία διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με το περιοδικό Publishnews Brazil.

Διακεκριμένες προσωπικότητες των γραμμάτων της Ρουμανίας, όπως ο διαπρεπής ακαδημαϊκός, καθηγητής Constantin Bălăceanu-Stolnici και ο Ρουμάνος δημοσιογράφος και συγγραφέας Horia Alexandrescu, θα εστιάσουν στις ελληνοκεντρικές εκδόσεις από τη Ρουμανία (Σάββατο 5.6, 16:30 -18:00, Αίθουσα Εξώστης), σε μια εκδήλωση που οργανώνει η Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας και το Γενικό Προξενείο της Ρουμανίας στη Θεσσαλονίκη, παρουσιάζοντας έργα που εξέδωσε ο εκδοτικός οίκος UER Press (Uniunea Elenă din România), σε ζωντανή μετάδοση από το πρώτο κανάλι της ρουμανικής Δημόσιας Τηλεόρασης (TVR 1).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πέθανε ο συγγραφέας, δημοσιογράφος και κριτικός Γιώργος Μπράμος

Πέθανε ο συγγραφέας, δημοσιογράφος και κριτικός Γιώργος Μπράμος

Επιμέλεια: Στεφανία Τζακώστα

Την τελευταία του πνοή άφησε στα 67 του χρόνια ο συγγραφέας, δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου Γιώργος Μπράμος. Το βράδυ της Τετάρτης ένιωσε δυσφορία και εξέπνευσε καθοδόν για το νοσοκομείο...

Η μοναδική πανσέληνος του δεκαπενταύγουστου: εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα

Η μοναδική πανσέληνος του δεκαπενταύγουστου: εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα

97 αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία και μουσεία σε όλη τη χώρα θα παραμείνουν ανοιχτά για την πανσέληνο του Αυγούστου.

Επιμέλεια: Στεφανία Τζακώστα

Το φως της αυγουστιάτικης πανσελήν...

Πέθανε ο ποιητής Χριστόφορος Λιοντάκης

Πέθανε ο ποιητής Χριστόφορος Λιοντάκης

Έφυγε από τη ζωή, σήμερα, ξημερώματα Παρασκευής, ο ποιητής Χριστόφορος Λιοντάκης.

Επιμέλεια: Στεφανία Τζακώστα

Θα ξανάρθε...

Διαφήμιση
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
Θεατρικά Bestiaria: η διασταύρωση της ανθρωπινότητας με τη ζωικότητα

Θεατρικά Bestiaria: η διασταύρωση της ανθρωπινότητας με τη ζωικότητα

Για το βιβλίο του Γιώργου Π. Πεφάνη «Θεατρικά Bestiaria – Θεατρικές και φιλοσοφικές σκηνές της ζωικότητας» (εκδ. Παπαζήση).

Της Ιφιγένειας Καφετζοπούλου

...
10 ΧΡΟΝΙΑ ΒΙΒΛΙΑ: Ο Αλέξης Σταμάτης γράφει...

10 ΧΡΟΝΙΑ ΒΙΒΛΙΑ: Ο Αλέξης Σταμάτης γράφει...

Πεζογράφοι και ποιητές εύχονται στην Book Press με ένα διήγημα ή ένα ποίημα γραμμένο ειδικά για τους αναγνώστες μας. Μια λέξη τα ενώνει: «δέκα». Σήμερα, ο Αλέξης Σταμάτης.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός...

Πέθανε ο συγγραφέας, δημοσιογράφος και κριτικός Γιώργος Μπράμος

Πέθανε ο συγγραφέας, δημοσιογράφος και κριτικός Γιώργος Μπράμος

Επιμέλεια: Στεφανία Τζακώστα

Την τελευταία του πνοή άφησε στα 67 του χρόνια ο συγγραφέας, δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου Γιώργος Μπράμος. Το βράδυ της Τετάρτης ένιωσε δυσφορία και εξέπνευσε καθοδόν για το νοσοκομείο...