alt

Για τη μουσική παράσταση «Κρράμα» του συνόλου σύγχρονης μουσικής ΤΕΤΤΤΙΞ, που παρουσίασε στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στις 18 & 19 Οκτωβρίου.

Της Χρύσας Στρογγύλη

Η Μικρή Σκηνή της Στέγης φιλοξένησε το σύνολο σύγχρονης μουσικής ΤΕΤΤΤΙΞ, αποτελούμενο από νέους, καταξιωμένους μουσικούς με επικεφαλής τον Μιχάλη Παρασκάκη. Η παράστασή τους «Κρράμα» περιλάμβανε έργα σύγχρονης λόγιας μουσικής αρκετά διαφορετικά μεταξύ τους και εμποτισμένα με ασυνήθιστα μουσικά στοιχεία. 

Λόγος και μουσική

Πριν από κάθε κομμάτι, υπήρχε ανάγνωση αποσπασμάτων φιλοσοφικών κειμένων, του Κορνήλιου Καστοριάδη, του Ηράκλειτου, του Γκυ Ντεμπόρ και του Κωστή Παπαγιώργη.

Πριν από κάθε κομμάτι, υπήρχε ανάγνωση αποσπασμάτων φιλοσοφικών κειμένων, του Κορνήλιου Καστοριάδη, του Ηράκλειτου, του Γκυ Ντεμπόρ και του Κωστή Παπαγιώργη. Η συναυλία ξεκίνησε με το έργο «Ira-Arca» (Οργή-Κιβωτός) του ελβετοαυστριακού συνθέτη Μπέατ Φούρερ (1954) για μπάσο φλάουτο και κοντραμπάσο. Στο έργο αυτό ο συνθέτης αξιοποίησε σε μεγάλο βαθμό τα εφέ των δυο οργάνων, ιδιαίτερα το φύσημα που θυμίζει αυλό του Πάνα στο φλάουτο και το τρίξιμο του δοξαριού με διάφορους τρόπους στο κοντραμπάσο. Το έργο ήταν μορφολογικά σαφές και ισορροπημένο, ενώ εντύπωση προκάλεσαν οι αυξημένες τεχνικές δυσκολίες του στο μέσον και στην κορύφωση, στις οποίες ανταποκρίθηκαν με επιτυχία οι δυο ερμηνευτές, η Άνα Σίφου στο φλάουτο και ο Χάρης Παζαρούλας στο κοντραμπάσο. 

Η παράσταση συνεχίστηκε σε εντελώς διαφορετικό ύφος, με τη διασκευή του «Battery» των Metallica από τον Νίκο Γαλενιανό. Μπορεί να θεωρήσει κανείς ότι ήταν αταίριαστη η επιλογή αυτή σε σχέση με τα υπόλοιπα έργα, αλλά αν δει κανείς την παράσταση συνολικά θα διαπιστώσει πως η εναλλαγή αυτή ήταν εντελώς απαραίτητη και εν τέλει ταιριαστή με τον τίτλο «Κρράμα». Ο ηχητικός όγκος πολλαπλασιάστηκε αφού στα ντραμς και στην ηλεκτρική κιθάρα προστέθηκε ο ήχος των πνευστών (μπάσο κλαρινέτο, βαρύτονο σαξόφωνο, φαγκότο, φλάουτο), της άρπας, του πιάνου και του κοντραμπάσου. Η έξυπνη διασκευή και ενορχήστρωση του έργου ήταν εντυπωσιακή. 

Με το έργο του Ντιμίτρι Κουρλιάντσκι (γ.1976) «Inside the movement» συνεχίστηκε η παράσταση με τα κρουστά, την άρπα, το πιάνο και το κοντραμπάσο να δημιουργούν ένα ηχητικό φάσμα βασισμένο σε σταθερή ρυθμική ροή, σε επαναλαμβανόμενους ήχους, επιβάλλοντας αλληλεπίδραση ανάμεσα στους μουσικούς, ώστε να συντονιστούν όλοι με αυτήν τη ρυθμική δίνη, σαν να αποτελούσε καθένας τους γρανάζι μιας καλοκουρδισμένης μηχανής. Αυτός ίσως ήταν και ο λόγος που είχαν τοποθετηθεί σε κυκλική διάταξη. 

Το μεγαλύτερο σε διάρκεια έργο ήταν η «Κασσάνδρα» του Ιάννη Ξενάκη (1987) πάνω στο πρωτότυπο κείμενο του Αισχύλου. Ο Μιχάλης Παρασκάκης εντυπωσίασε με τους βοκαλισμούς του και με την αντοχή της φωνής του, την οποία χειριζόταν με μεγάλη επιδεξιότητα στις διαφορετικές περιοχές. 

Το μεγαλύτερο σε διάρκεια έργο ήταν η «Κασσάνδρα» του Ιάννη Ξενάκη (1987) για βαρύτονο, ψαλτήρι και κρουστά πάνω στο πρωτότυπο κείμενο του Αισχύλου. Το έργο είναι ιδιαίτερα απαιτητικό. Ο τραγουδιστής ερμηνεύει δύο ρόλους, τον γυναικείο της Κασσάνδρας και τον ανδρικό του Χορού, γεγονός που απαιτεί μεγάλη φωνητική έκταση αλλά και εκφραστική ευελιξία. Ο Μιχάλης Παρασκάκης εντυπωσίασε με τους βοκαλισμούς του και με την αντοχή της φωνής του, την οποία χειριζόταν με μεγάλη επιδεξιότητα στις διαφορετικές περιοχές. 

Προτελευταίο έργο της παράστασης το «Havasi» του Σταμάτη Πασόπουλου (2017) για φλάουτο και σύνολο υπό τη διεύθυνση του Νίκου Ιωακείμ. Μέσα σε έργο σύγχρονης τεχνοτροπίας ο συνθέτης κατάφερε να μπολιάσει παραδοσιακά ηχοχρώματα και ρυθμούς, επηρεασμένος από τον ήχο του ζουρνά και του καβάλ, και αυτό είναι το βασικό στοιχείο που κάνει το έργο του ξεχωριστό. 

Με μεγάλη ένταση, εκκωφαντικό ήχο και πανκ αισθητική ολοκληρώθηκε η παράσταση με το έργο του ισραηλινού Οφίρ Κλέμπερερ (γ.1982) «A love song». Στην εκτέλεση του έργου συμμετείχε και ο ίδιος ο συνθέτης κραυγάζοντας με μεγάλη ενέργεια ακατανόητα λόγια μέσα από μια ντουντούκα και παράγοντας διονυσιακή ατμόσφαιρα. 

alt

Παράσταση και όχι συναυλία

[Οι ΤΕΤΤΤΙΞ] Έστησαν μια παράσταση ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, κυρίως επειδή δεν στόχευαν σε μια συνηθισμένη συναυλία σύγχρονης μουσικής, αλλά σε μια παράσταση αποτελούμενη από έξι διαφορετικές σύγχρονες μουσικές δημιουργίες, ενωμένες με τον ιστό του ηχητικού μετάλλου, του κράματος, του παντρέματος αντιφατικών στοιχείων, οργάνων και ηχοχρωμάτων.

Οι ΤΕΤΤΤΙΞ είναι μια ομάδα προικισμένων μουσικών που αγαπούν και μελετούν σύγχρονα έργα της λόγιας μουσικής. Στις μέρες μας, η ακρόαση σύγχρονων μουσικών έργων τείνει να θεωρηθεί παρωχημένη, προορισμένη για λίγους, που θα διαθέτουν πρότερη εμπειρία και εξοικείωση και θα είναι σε θέση να αντιληφθούν τον εγκεφαλικό χαρακτήρα της μουσικής αυτής. Η επιτήδευση και η ελιτίστικη προσέγγιση μέσα από ακατανόητους μοντερνισμούς και άσκοπους πειραματισμούς έχουν οδηγήσει στην αποξένωση του κοινού από αυτό το είδος μουσικής, ακόμη και ενός κοινού που αναζητά τα νέα ακούσματα και παρακολουθεί τις νέες τάσεις.

Οι ΤΕΤΤΤΙΞ ξέφυγαν τελείως από τη λογική της στείρας παράθεσης σύγχρονων μουσικών δημιουργημάτων. Έστησαν μια παράσταση ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, κυρίως επειδή δεν στόχευαν σε μια συνηθισμένη συναυλία σύγχρονης μουσικής, αλλά σε μια παράσταση αποτελούμενη από έξι διαφορετικές σύγχρονες μουσικές δημιουργίες, ενωμένες με τον ιστό του ηχητικού μετάλλου, του κράματος, του παντρέματος αντιφατικών στοιχείων, οργάνων και ηχοχρωμάτων. 

Επιπλέον, τα στοιχεία που καθιστούσαν το «Κρράμα» παράσταση και όχι απλή συναυλία ήταν η σκηνοθετική επιμέλεια της Αναστασίας Χίντζογλου, οι φωτισμοί της Ελένης Χούμου και τα σκηνικά της Όλγας Σφέτσα, που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο και προσέδωσαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συνοχή στο δρώμενο. Οι μουσικοί άλλαζαν θέσεις διακριτικά, με αργές κινήσεις και με μυσταγωγικό τρόπο. Το κοινό αντιλήφθηκε την ολότητα του εγχειρήματος και τη σεβάστηκε, αποφεύγοντας χειροκροτήματα που θα μπορούσαν να διασπάσουν την ολότητα αυτή. Τέλος, η επιτυχία της παράστασης οφειλόταν στο γεγονός ότι προοριζόταν για όλους και όχι για λίγους, με εναλλαγές που διατηρούσαν αμείωτο το ενδιαφέρον και με ερμηνευτική και εκτελεστική αρτιότητα από τους ταλαντούχους μουσικούς του συνόλου ΤΕΤΤΤΙΞ οι οποίοι υπηρετούν το είδος με ακρίβεια, βαθειά γνώση και μεράκι. 

* Η ΧΡΥΣΑ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ είναι μουσικός και εκπαιδευτικός.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Nick Cave στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, μαζί με τον Colin Greenwood των Radiohead

Ο Nick Cave στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, μαζί με τον Colin Greenwood των Radiohead

1, 2 και 3 Ιουνίου ο Nick Cave θα βρεθεί στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, μαζί με τον Colin Greenwood των Radiohead.

Επιμέλεια: Book Press

Η Στέγη ανοίγει για πρώτη φορά την αγκαλιά της στον αξεπέραστο Nick Cave, ο οποίος επιστρέφει...

Η ειρηνική «επέλαση των Βαλκυριών» του Ρίχαρντ Βάγκνερ στη Λυρική Σκηνή

Η ειρηνική «επέλαση των Βαλκυριών» του Ρίχαρντ Βάγκνερ στη Λυρική Σκηνή

Στις 10 Μαρτίου και για πέντε ακόμη παραστάσεις ανεβαίνει στην  Εθνική Λυρική Σκηνή η εμβληματική «Βαλκυρία» του Ρίχαρντ Βάγκνερ σε σκηνοθεσία του Τζων Φούλτζειμς και συμπαραγωγή με την Βασιλική Όπερα της Δανίας. Κενρική εικόνα: © Eθνική Λυρική Σκηνή. 

Γράφει η Έλενα Χουζούρη...

Η Αλίκη Καγιαλόγλου συναντά τον Φερνάντο Πεσσόα και τα πορτογαλικά fados

Η Αλίκη Καγιαλόγλου συναντά τον Φερνάντο Πεσσόα και τα πορτογαλικά fados

Η Αλίκη Καγιαλόγλου, σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη, για μια μόνο παράσταση το Σάββατο 6 Απριλίου: «Η θαλασσινή ωδή του Fernando Pessoa και τα fados της εφηβείας μου» στη Θεατρική Σκηνή Δήμου Αβδελιώδη – Studio new star art cinema [Σταυροπούλου 33, Αθήνα].

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Η πλατφόρμα έδωσε στη δημοσιότητα το teaser trailer του σίριαλ 16 επεισοδίων που προσπαθεί να οπτικοποιήσει το εμβληματικό μυθιστόρημα «100 χρόνια μοναξιά» του νομπελίστα Κολομβιανού συγγραφέα. Κεντρική εικόνα: © Netflix. 

Επιμέλεια: Book Press

...
Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Την Κυριακή 28 Απριλίου στις 20:00 στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ θα πραγματοποιηθεί η τελευταία ανάγνωση της επιτυχημένης σειράς «Παραβάσεις / Αναγνώσεις», του θεατρικού αναλόγιου που επιμελείται η σκηνοθέτης Σύλβια Λιούλιου. Αυτή τη φορά, η Άννα Κοκκίνου συνεργάζεται με τον Νίκο Βελιώτη και διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» τ...

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Καλεσμένοι στη βραδιά μιλούν για το έργο του κορυφαίου στιχουργού, ενώ θα ακουστούν και τραγούδια σε ποίηση Νίκου Γκάτσου με τη Μαρία Κρασοπούλου και τον Νικόλα Παλαιολόγο.

Επιμέλεια: Book Press

Ο Δήμος Καλαμάτας και ο Τομέας Λόγου και Γραμμάτων της Κ.Ε. «ΦΑΡΙΣ», διοργανώνουν...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα μάς δείχνουν τον δρόμο για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή, μέσα από δεδομένα που προέκυψαν από σημαντικές επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών και από πολύτιμα αποστάγματα πνευματικής εμβάθυνσης. 

Γράφει η Ελεάνα Κολοβού 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ