alt

Για τη συναυλία του κινεζικής καταγωγής Αμερικανό τσελίστα Γιο Γιο Μα, με 6 σουίτες του Μπαχ για σόλο τσέλο, η οποία παρουσιάστηκε στις 5 Ιουλίου και τη συναυλία «Οι δρόμοι της φιλίας» με την Oρχήστρα Νέων Luigi Cherubini υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Ρικάρντο Μούτι, η οποία παρουσιάστηκε στις 9 Ιουλίου. Αμφότερες στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Tου Φραγκίσκου Κοντορούση

Συνομιλώντας με τον Θεό, τον Άνθρωπο και τη Φύση

«Πιστεύω ότι η κουλτούρα –ο τρόπος που εκφραζόμαστε και καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλον– είναι σημαντικό στοιχείο στο χτίσιμο μιας δυνατής κοινωνίας. Η ελπίδα μου είναι ότι μπορούμε, μαζί, να χρησιμοποιήσουμε τη μουσική του Μπαχ για να αρχίσουμε μια ευρύτερη συζήτηση για την κουλτούρα μας». / Γιο Γιο Μα

Τον Αύγουστο του 2018, ο σπουδαίος Γιο Γιο Μα ξεκίνησε το «Bach Project»: 36 συναυλίες σε ισάριθμες εμβληματικές σκηνές του πλανήτη. Κοινό στοιχείο των συναυλιών, οι έξι σουίτες για τσέλο του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, με μοναδικό ερμηνευτή στη σκηνή τον ίδιο τον Μα σε μια παράσταση δυόμιση ωρών χωρίς διάλειμμα. Έχοντας ήδη δώσει τις 15 πρώτες συναυλίες, μεταξύ άλλων στο Ντένβερ, τη Λειψία, την Ουάσιγκτον, το Μόντρεαλ, τη Βομβάη, τη Λίμα, τη Βαρκελώνη και τη Βιέννη, ο Μα ήρθε και στην Αθήνα την Παρασκευή 5 Ιουλίου. Μπροστά σε ένα κατάμεστο θέατρο, ο Μα ξεδίπλωσε όλες τις τεχνικές του αρετές, την αστείρευτη μουσικότητά του αλλά, κυρίως, την αμεσότητα που εκπέμπει στην επικοινωνία με το ακροατήριο.

Με απόλυτη καθαρότητα στο παίξιμο, με αστραπιαίες εναλλαγές ταχύτητας και δυναμικής και με βαθιά γνώση του τρόπου γραφής του Μπαχ, ο Μα ανέδειξε αβίαστα τον χορευτικό χαρακτήρα των έργων, [...] για να κλείσει με την εξαιρετικής τεχνικής δυσκολίας 6η σουίτα, μέσα σε πραγματική θύελλα χειροκροτημάτων.

Είναι αδύνατο να περιγράψει κανείς με λέξεις τη μέθεξη με τη μαγεία της μουσικής του Μπαχ στην οποία απλόχερα μας οδήγησε ο εκπληκτικός Γιο Γιο Μα. Ο σολίστ κατάφερε να μετασχηματίσει την υπερβατική μουσική του Μπαχ σε μια ζεστή και ανθρώπινη φωνή αγάπης και αλληλοσεβασμού. Με απόλυτη καθαρότητα στο παίξιμο, με αστραπιαίες εναλλαγές ταχύτητας και δυναμικής και με βαθιά γνώση του τρόπου γραφής του Μπαχ, ο Μα ανέδειξε αβίαστα τον χορευτικό χαρακτήρα των έργων, ιδιαίτερα των τριών πρώτων, ενώ σταδιακά βυθίστηκε στις εσωστρεφείς –4η και ιδίως 5η– σουίτες, για να κλείσει με την εξαιρετικής τεχνικής δυσκολίας 6η σουίτα, μέσα σε πραγματική θύελλα χειροκροτημάτων.

Διόλου τυχαία, ο Μα απόλαυσε τη βραδιά, μεταδίδοντας ακαριαία κάθε του συναίσθημα στο κοινό του Ηρωδείου. Δε δίστασε να «συνομιλήσει» με ένα αυθάδες τριζόνι που επέλεξε να τραγουδήσει την ώρα που παιζόταν η ιδιαίτερα δύσκολη ζίγκα της 2ης σουίτας – ο σολίστ αρχικά χαμογέλασε και στη συνέχεια, χωρίς να χάσει νότα, γέλασε απολαμβάνοντας τη στιγμή, και μαζί του και όλο το ακροατήριο. Τρεις φορές επέλεξε ο Μα να απευθυνθεί στο κοινό, και τις τρεις με κείμενο γραμμένο απο πριν στα ελληνικά. Αυτή του η διάθεση να αγγίξει την κουλτούρα του τόπου που τον φιλοξένησε αποτυπώθηκε και στο κλείσιμο της βραδιάς, όταν προσκάλεσε στη κοινή το πενταφωνικό σύνολο «Ήπειρος», τους οποίους και συνόδευσε με το τσέλο του σε ένα παραδοσιακό ηπειρώτικο τραγούδι. Αποχαιρετήσαμε το Ηρώδειο και αυτόν τον απίστευτο μουσικό κουρασμένοι στο σώμα αλλά ανάλαφροι στην ψυχή.

alt

Πρώτα το ζην, μετά το φιλοσοφείν

Από το 1997, όταν και δόθηκε η πρώτη συναυλία με τίτλο «Οι Δρόμοι της Φιλίας» στο Σεράγεβο, το Φεστιβάλ της Ραβένας καθιέρωσε ένα ετήσιο μουσικό «προσκύνημα» σε αρχαίες και σύγχρονες ιστορικές πόλεις, χτίζοντας γέφυρες φιλίας. Οδηγός σε αυτούς τους δρόμους ως παγκόσμιος πρεσβευτής πολιτισμού είναι ο παγκοσμίου φήμης, 77χρονος πλέον, αρχιμουσικός Ρικάρντο Μούτι, επικεφαλής ενός διαφορετικού κάθε φορά συνόλου ιταλών μουσικών που συμπράττουν με ντόπιους μουσικούς. Έχοντας ήδη δώσει συναυλίες σε ιδιαίτερες πόλεις όπως το Σεράγιεβο, τη Βηρυτό, την Ιερουσαλήμ, το Κάιρο και την Τεχεράνη, «Οι Δρόμοι της Φιλίας» πραγματοποιήθηκαν φέτος στην Αθήνα, την Τρίτη 9 Ιουλίου. Συνέπραξαν ιταλοί και έλληνες μουσικοί και χορωδοί, παρουσιάζοντας τη δημοφιλέστατη «9η Συμφωνία» του Μπετόβεν και αναδεικνύοντας την έκκληση για αδελφοσύνη που χαρακτηρίζει την «Ωδή στη χαρά». Ο Μούτι, ένας από τους σπουδαιότερους μαέστρους στον κόσμο, έχει κατακτήσει πολυάριθμα βραβεία και έχει διευθύνει κορυφαίες ορχήστρες, ανάμεσα στις οποίες οι Φιλαρμονικές του Βερολίνου και της Βιέννης και η Συμφωνική Ορχήστρα του Σικάγου, ενώ έχει μακροχρόνια και στενή συνεργασία με το Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ.

Το μουσικό σύνολο που παρουσιάσθηκε στο Ηρώδειο, ογκώδες και ανομοιογενές, είχε εξαρχής αρκετά δύσκολο έργο να επιτελέσει. Ωστόσο, η μεγάλη εμπειρία του αλλά και η στιβαρότητα με την οποία ο Μούτι προσέγγισε τους μουσικούς του, οδήγησαν τελικά σε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

Η «9η Συμφωνία» είναι έργο με αρκετές τεχνικές και ερμηνευτικές δυσκολίες, καθώς και με ιδιαίτερες απαιτήσεις συντονισμού μεταξύ των μουσικών της ορχήστρας αλλά και της χορωδίας. Το μουσικό σύνολο που παρουσιάσθηκε στο Ηρώδειο, ογκώδες και ανομοιογενές, είχε εξαρχής αρκετά δύσκολο έργο να επιτελέσει. Ωστόσο, η μεγάλη εμπειρία του αλλά και η στιβαρότητα με την οποία ο Μούτι προσέγγισε τους μουσικούς του, οδήγησαν τελικά σε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Το πρώτο μέρος της συμφωνίας (Allegro ma non troppo, un poco maestoso) ήταν και το μόνο που ανέδειξε κάποιες δυσκολίες συντονισμού αλλά και ανομοιομορφίες στο φραζάρισμα, στις δυναμικές και στην εν γένει ερμηνεία. Το δεύτερο μέρος (Scherzo. Molto vivace) ανέδειξε τις τεχνικές αρετές των μουσικών της ορχήστρας και διακρίθηκε για την καθαρότητα της ερμηνείας και τη ρυθμική σαφήνεια, που πιστώνονται σαφώς στον αρχιμουσικό. Στο εσωστρεφές τρίτο μέρος (Adagio molto e cantabile), ο μαέστρος επέλεξε μια μάλλον συντηρητική προσέγγιση, κατανοώντας ίσως τις δυσκολίες που προκύπτουν από τον πολύ μικρό αριθμό δοκιμών που είχε στη διάθεσή του. Η προσέγγιση αυτή φυσιολογικά δεν κατάφερε να απογειώσει το συναίσθημα που χαρακτηρίζει το μέρος αυτό, το οποίο εν τέλει λειτούργησε ως εισαγωγή στο τέταρτο και δημοφιλέστερο μέρος του έργου (Presto. Allegro assai - Φρήντριχ Σίλλερ «Ωδή στη Χαρά»). Εδώ, ο Μούτι ξεδίπλωσε όλες τις μουσικές του αρετές, κατάφερε να απογειώσει το πάθος των μουσικών του και να οδηγήσει το σύνολο σε μια ερμηνεία αντάξια της σημασίας και της φήμης του έργου.

Κλείνοντας τη βραδιά, ο σπουδαίος αρχιμουσικός δεν παρέλειψε να τονίσει τη σημασία του παρελθόντος των δύο χωρών (Ελλάδας και Ιταλίας) για την ιστορία της Ευρώπης – η οποία, όπως είπε «τα τελευταία χρόνια ρίχνει το βάρος της στην οικονομία, έχοντας ξεχάσει ότι πρώτη αξία πρέπει να είναι ο άνθρωπος».

* Ο ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΚΟΝΤΟΡΟΥΣΗΣ είναι καθηγητής Ανώτερων Θεωρητικών της Μουσικής.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Nick Cave στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, μαζί με τον Colin Greenwood των Radiohead

Ο Nick Cave στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, μαζί με τον Colin Greenwood των Radiohead

1, 2 και 3 Ιουνίου ο Nick Cave θα βρεθεί στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, μαζί με τον Colin Greenwood των Radiohead.

Επιμέλεια: Book Press

Η Στέγη ανοίγει για πρώτη φορά την αγκαλιά της στον αξεπέραστο Nick Cave, ο οποίος επιστρέφει...

Η ειρηνική «επέλαση των Βαλκυριών» του Ρίχαρντ Βάγκνερ στη Λυρική Σκηνή

Η ειρηνική «επέλαση των Βαλκυριών» του Ρίχαρντ Βάγκνερ στη Λυρική Σκηνή

Στις 10 Μαρτίου και για πέντε ακόμη παραστάσεις ανεβαίνει στην  Εθνική Λυρική Σκηνή η εμβληματική «Βαλκυρία» του Ρίχαρντ Βάγκνερ σε σκηνοθεσία του Τζων Φούλτζειμς και συμπαραγωγή με την Βασιλική Όπερα της Δανίας. Κενρική εικόνα: © Eθνική Λυρική Σκηνή. 

Γράφει η Έλενα Χουζούρη...

Η Αλίκη Καγιαλόγλου συναντά τον Φερνάντο Πεσσόα και τα πορτογαλικά fados

Η Αλίκη Καγιαλόγλου συναντά τον Φερνάντο Πεσσόα και τα πορτογαλικά fados

Η Αλίκη Καγιαλόγλου, σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη, για μια μόνο παράσταση το Σάββατο 6 Απριλίου: «Η θαλασσινή ωδή του Fernando Pessoa και τα fados της εφηβείας μου» στη Θεατρική Σκηνή Δήμου Αβδελιώδη – Studio new star art cinema [Σταυροπούλου 33, Αθήνα].

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

Για το βιβλίο «Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ [Guadalupe Nettel] (μτφρ. Νάννα Παπανικολάου, εκδ. Ίκαρος). Kεντρική εικόνα: έργο της street artist Οla Volo © olavolo.com.

Γράφει η Φανή Χατζή

Όσο η άποψη ότι ο γενε...

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

Για το ντοκιμαντέρ «TACK» (παραγωγή Onassis Culture) της Βάνιας Τέρνερ με πρωταγωνίστριες τη Σοφία Μπεκατώρου, που πρώτη ξεκίνησε το ελληνικό #MeToo, και την Αμαλία Προβελεγγίου, της οποίας η καταγγελία για βιασμό από τον προπονητή της από τα έντεκά της οδήγησε στην πρώτη δίκη-ορόσημο όχι μόνο για τη δικαίωσή της αλ...

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη με «Γκοντό» και ιταλικό θίασο: μια παράσταση-σταθμός

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη με «Γκοντό» και ιταλικό θίασο: μια παράσταση-σταθμός

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος σκηνοθετεί το εμβληματικό κείμενο του Σάμιουελ Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό» (1948) στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης από τις 15 μέχρι και τις 19 Μαΐου. Η παράσταση είναι στα ιταλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους.

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Υπάρχει μια «μικρή» ή μια «σύντομη» ιστορία για το… οτιδήποτε. Οι τίτλοι βιβλίων που επιχειρούν (και καταφέρνουν) να συμπυκνώσουν μεγάλα θέματα σε, συνήθως, ολιγοσέλιδα βιβλία είναι πάρα πολλοί. Εντυπωσιακά πολλοί. Στην παρακάτω πολύ ενδεικτική επιλογή είκοσι ενός βιβλίων μπορεί καν...

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ