alt

Για τη μουσική συνάντηση των ARTéfacts Εnsemble με τις συνθέσεις του Frank Zappa.

Tου Φραγκίσκου Κοντορούση

Την Κυριακή 9 Ιουλίου 2017, στο θέατρο «Ολύμπια» και στo πλαίσιo του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, το μουσικό σύνολο ARTéfacts Εnsemble συναντήθηκε με τη μουσική του σπουδαίου Φρανκ Ζάπα σε μια εκρηκτική περφόρμανς.

Anything, any time, anywhere, for no reason at all1 Frank Zappa

Ο Φρανκ Βίνσεντ Ζάπα (1940-1993) υπήρξε Αμερικανός συνθέτης, ενορχηστρωτής, κιθαρίστας, «φρόντμαν» συγκροτημάτων, κινηματογραφιστής και μουσικός παραγωγός, γνωστός για τη θαρραλέα πολιτική και κοινωνική του σάτιρα. Ο Ζάπα κινήθηκε με μοναδική ευκολία σε όλα τα είδη της ροκ και της τζαζ, συνέθεσε ηλεκτρονική και ορχηστρική μουσική, ενώ έδωσε και μια ιστορική κατάθεση στο Κογκρέσο κατά της λογοκρισίας. Υπήρξε ιδιαίτερα απαιτητικός με τους μουσικούς του, ενώ ήταν πάντοτε πρωτοπόρος σε θέματα ενορχήστρωσης, ηχογράφησης και ηχοληψίας.

Οι συνθέσεις του Ζάπα χαρακτηρίζονται από έντονες και συχνές ρυθμικές εναλλαγές, τολμηρές αρμονίες και επιρροές από όλα ανεξαιρέτως τα είδη της μουσικής με τα οποία ήρθε σε επαφή. Ο ίδιος παρέμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του εξαιρετικά αντισυμβατικός και προκλητικός, όπως ακριβώς και η μουσική του

Για τον Ζάπα, η μουσική είναι ενιαία – δεν αποδεχόταν κανενός είδους διαχωρισμό. Ο ίδιος άλλωστε γνώρισε από μικρή ηλικία τη μουσική αβανγκάρντ συνθετών, όπως ο Ιγκόρ Στραβίνσκι και ο Έντγκαρ Βαρέζε, τον οποίο λάτρεψε, αν και μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον γεμάτο από συγκροτήματα ριθμ εντ μπλουζ και ροκ εν ρολ. Υπήρξε αυτοδίδακτος σε πολλά μουσικά όργανα, με κυριότερη την κιθάρα, ενώ σε ηλικία 19 ετών ξεκίνησε μουσικές σπουδές, τις οποίες σύντομα εγκατέλειψε.

Ο Ζάπα και το πρώτο του συγκρότημα The Mothers of Invention κυκλοφόρησαν το πρώτο τους άλμπουμ FreakOut! το 1966. Για τον Ζάπα ήταν η αρχή μιας ογκώδους δισκογραφικής παραγωγής που έφτασε να αριθμεί πάνω από 80 τίτλους. Η τελευταία τουρνέ του πραγματοποιήθηκε το 1988 με ένα δωδεκαμελές ροκ συγκρότημα που φημολογείται ότι είχε ρεπερτόριο πλέον των 800 τραγουδιών (τα περισσότερα του ίδιου του Ζάπα), το οποίο όμως διαλύθηκε με έντονους διαπληκτισμούς πριν ολοκληρωθεί η τουρνέ.

Οι συνθέσεις του Ζάπα χαρακτηρίζονται από έντονες και συχνές ρυθμικές εναλλαγές, τολμηρές αρμονίες και επιρροές από όλα ανεξαιρέτως τα είδη της μουσικής με τα οποία ήρθε σε επαφή. Ο ίδιος παρέμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του εξαιρετικά αντισυμβατικός και προκλητικός, όπως ακριβώς και η μουσική του, για την οποία ζούσε και ανέπνεε2.

Εν αρχή ήν... η ενορχήστρωση

Στη σκηνή του θεάτρου «Ολύμπια» (για το οποίο ευτυχώς υπάρχει ζωή και μετά την αναχώρηση της Λυρικής Σκηνής) στα γνωστά πέντε μέλη των ARTéfacts Εnsemble προστέθηκαν ακόμη επτά εξωτερικοί συνεργάτες, απαρτίζοντας ένα δωδεκαμελές σχήμα με τρία έγχορδα, τέσσερα πνευστά, δύο σύνολα κρουστών (συμπεριλαμβανομένου ενός... ποδηλάτου (!), ιδέα του Ζάπα ήδη από τη δεκαετία του ‘60) και ένα τζαζ τρίο. Το έργο που κλήθηκε να φέρει σε πέρας ο ενορχηστρωτής κ. Βεντούρας, έχοντας να διαχειριστεί αφενός ένα μεγάλο μέρος της εκρηκτικής και απρόβλεπτης μουσική του Ζάπα κι αφετέρου το ογκώδες και ιδιαίτερων δεξιοτήτων μουσικό σύνολο, υπήρξε εξ ορισμού εξαιρετικά δύσκολο. Και ο κ. Βεντούρας το έφερε επάξια σε πέρας. Κατάφερε να εξισορροπήσει τους ξέφρενους ρυθμούς, τις χαρακτηριστικές μελωδίες και τις έντονες αρμονίες με την αντίστιξη που είναι διαρκώς παρούσα στο έργο του Ζάπα, ενώ ανέδειξε το χιούμορ μα και τη μελαγχολία που χαρακτηρίζει τη μουσική του συνθέτη. Ο κ. Βεντούρας πέτυχε να εξισορροπήσει τις ηχητικές δυνατότητες των οργάνων, χάρη και στην εξαιρετική ηχοληψία της βραδιάς. Οι φωτισμοί συμπλήρωσαν και σχολίασαν ιδανικά τα τεκταινόμενα επί σκηνής, ενώ η προβολή ζωντανής εικόνας των μουσικών σε οθόνη (σύνηθες πλέον σκηνοθετικό εύρημα) δεν προσέθεσε κάτι στο τελικό αποτέλεσμα, ούτε όμως το μείωσε.

Θεατρικότητα και ηλεκτρισμός

Η παρουσία ηθοποιού στην παράσταση λειτούργησε ελαφρώς αποπροσανατολιστικά. Η ιδέα ήταν εξαιρετική και προήλθε από τις παραστάσεις του ίδιου του Ζάπα, που επιδίωκε τον κοινωνικό σχολιασμό και τη ζωντανή συζήτηση με το κοινό. Ωστόσο, αν και η παρουσία του κ. Δημόπουλου υπήρξε άρτια (τόσο ως ηθοποιού όσο και ως τραγουδιστή), τα κείμενα και οι ιδέες που χρησιμοποιήθηκαν έμοιαζαν μάλλον παλιομοδίτικα, το χιούμορ ελαφρώς χοντροκομμένο και εν τέλει η παράσταση έχανε σε ρυθμό χωρίς να κερδίζει σε σατιρικό ύφος.

Ο συντονισμός της ορχήστρας υπήρξε υποδειγματικός, ειδικά εάν κανείς αναλογιστεί ότι ήταν η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη περφόρμανς παρουσιάστηκε ζωντανά. Θα ήταν άδικο να γίνει ειδική μνεία σε μεμονωμένους μουσικούς, αφού κανείς τους δεν υστέρησε σε πάθος και τεχνική αρτιότητα. Αλληλοσεβασμός των μουσικών επί σκηνής, αλλά, παράλληλα, ένταση και πάθος που μεταδιδόταν στο ακροατήριο ήδη από τις πρώτες νότες. Όχι άδικα, το κοινό προκάλεσε με το χειροκρότημά του δύο ανκόρ και ευχαρίστως θα δεχόταν και τρίτο, εάν το συγκρότημα δεν αποχωρούσε οριστικά από τη σκηνή.

Οι ARTéfacts Εnsemble παρουσίασαν μια περφόρμανς πραγματικά διεθνών προδιαγραφών. Θα ήταν ευχής έργο να παρουσιαστεί ξανά σε επόμενη ευκαιρία στην Αθήνα, αλλά και να βρει τον δρόμο της για σκηνές του εξωτερικού –γιατί όχι και των ΗΠΑ;– όπου σίγουρα θα ενθουσιάσει τους οπαδούς του Ζάπα.

* Ο ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΚΟΝΤΟΡΟΥΣΗΣ είναι  καθηγητής Ανώτερων Θεωρητικών της Μουσικής.


 

1 «O,τιδήποτε, οπουδήποτε, οποτεδήποτε, για κανέναν απολύτως λόγο».
2 «Η ενημέρωση δεν είναι γνώση. Η γνώση δεν είναι σοφία. Η σοφία δεν είναι αλήθεια. Η αλήθεια δεν είναι ομορφιά. Η ομορφιά δεν είναι αγάπη. Η αγάπη δεν είναι μουσική. Η μουσική είναι η καλύτερη.»

ARTéfacts Εnsemble 

Σκηνοθεσία: Λουίζος Ασλανίδης
Μουσική προσαρμογή: Μάνος Βεντούρας
Ηθοποιοί: Δημήτρης Δημόπουλος
Μουσικοί: Θοδωρής Βαζάκας (κρουστά), Κώστας Σερεμέτης (κρουστά), Guido De Flaviis (σαξόφωνο), Σπύρος Τζέκος (κλαρινέτο), Λαέρτης Κοκολάνης (βιολί), Ηλίας Σδούκος (βιόλα), Αλέξανδρος Μποτίνης (τσέλο), Δημήτρης Γκόγκας (τρομπέτα), Σπύρος Βέργης (τρομπόνι), Μάνος Αναγνωστόπουλος (ηλ. μπάσο), Βαγγέλης Μπαλιούσης (drums), Μάξιμος Δράκος (πλήκτρα)
Μουσική διεύθυνση: Στάθης Σούλης
Οργάνωση παραγωγής: Μαρία Κακάρογλου

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Nick Cave στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, μαζί με τον Colin Greenwood των Radiohead

Ο Nick Cave στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, μαζί με τον Colin Greenwood των Radiohead

1, 2 και 3 Ιουνίου ο Nick Cave θα βρεθεί στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, μαζί με τον Colin Greenwood των Radiohead.

Επιμέλεια: Book Press

Η Στέγη ανοίγει για πρώτη φορά την αγκαλιά της στον αξεπέραστο Nick Cave, ο οποίος επιστρέφει...

Η ειρηνική «επέλαση των Βαλκυριών» του Ρίχαρντ Βάγκνερ στη Λυρική Σκηνή

Η ειρηνική «επέλαση των Βαλκυριών» του Ρίχαρντ Βάγκνερ στη Λυρική Σκηνή

Στις 10 Μαρτίου και για πέντε ακόμη παραστάσεις ανεβαίνει στην  Εθνική Λυρική Σκηνή η εμβληματική «Βαλκυρία» του Ρίχαρντ Βάγκνερ σε σκηνοθεσία του Τζων Φούλτζειμς και συμπαραγωγή με την Βασιλική Όπερα της Δανίας. Κενρική εικόνα: © Eθνική Λυρική Σκηνή. 

Γράφει η Έλενα Χουζούρη...

Η Αλίκη Καγιαλόγλου συναντά τον Φερνάντο Πεσσόα και τα πορτογαλικά fados

Η Αλίκη Καγιαλόγλου συναντά τον Φερνάντο Πεσσόα και τα πορτογαλικά fados

Η Αλίκη Καγιαλόγλου, σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη, για μια μόνο παράσταση το Σάββατο 6 Απριλίου: «Η θαλασσινή ωδή του Fernando Pessoa και τα fados της εφηβείας μου» στη Θεατρική Σκηνή Δήμου Αβδελιώδη – Studio new star art cinema [Σταυροπούλου 33, Αθήνα].

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Γυναικείο Βραβείο Μυθοπλασίας»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα του Women's Prize for Fiction 2024

«Γυναικείο Βραβείο Μυθοπλασίας»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα του Women's Prize for Fiction 2024

Η νικήτρια του βραβείου Women's Prize for Fiction 2024 (όπως και της κατηγορίας Non fiction που θεσμοθετήθηκε από φέτος) θα ανακοινωθεί στις 13 Ιουνίου. Κεντρική εικόνα: Από αριστερά προς τα δεξιά οι Aube Rey Lescure, Claire Kilroy και V. V. Ganeshananthan.

Επιμέλεια: ...

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

Για το βιβλίο «Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ [Guadalupe Nettel] (μτφρ. Νάννα Παπανικολάου, εκδ. Ίκαρος). Kεντρική εικόνα: έργο της street artist Οla Volo © olavolo.com.

Γράφει η Φανή Χατζή

Όσο η άποψη ότι ο γενε...

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

Για το ντοκιμαντέρ «TACK» (παραγωγή Onassis Culture) της Βάνιας Τέρνερ με πρωταγωνίστριες τη Σοφία Μπεκατώρου, που πρώτη ξεκίνησε το ελληνικό #MeToo, και την Αμαλία Προβελεγγίου, της οποίας η καταγγελία για βιασμό από τον προπονητή της από τα έντεκά της οδήγησε στην πρώτη δίκη-ορόσημο όχι μόνο για τη δικαίωσή της αλ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Υπάρχει μια «μικρή» ή μια «σύντομη» ιστορία για το… οτιδήποτε. Οι τίτλοι βιβλίων που επιχειρούν (και καταφέρνουν) να συμπυκνώσουν μεγάλα θέματα σε, συνήθως, ολιγοσέλιδα βιβλία είναι πάρα πολλοί. Εντυπωσιακά πολλοί. Στην παρακάτω πολύ ενδεικτική επιλογή είκοσι ενός βιβλίων μπορεί καν...

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ