x
Διαφήμιση

25 Απριλιου 2019

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:16:02:23 GMT +2

Διαφήμιση

Ξύλευση

E-mail Εκτύπωση

Thomas Bernhard
Μτφρ. Βασίλης Τομανάς
Εξάντας 2018
Σελ. 288, τιμή εκδότη €16,00

Η Ξύλευση είναι η ιστορία ενός "ερεθισμού", η ιστορία ενός "καλλιτεχνικού δείπνου" στη Βιέννη. Ο συγγραφέας και αφηγητής κάθεται στην μπερζέρα και παρακολουθεί την ομήγυρη που περιμένει τον ηθοποιό του Μπουργκ, ο οποίος έχει υποσχεθεί ότι θα έρθει γύρω στις εντεκάμισι. Στο μεταξύ ο αφηγητής αναθυμάται την αυτόχειρα Γιοάνα, τη ζωή του μαζί της, και με τον τρόπο αυτόν έρχεται αντιμέτωπος με τους ανθρώπους με τους οποίους συναναστρεφόταν κατά τη δεκαετία του '50.

Κάπου στη μέση της αφήγησης εμφανίζεται εντέλει ο ηθοποιός. Ο ηθοποιός του Μπουργκ φέρνει στην ομήγυρη το μήνυμα της φύσης και της φυσικής ζωής: "Δάσος, αυτοφυές δάσος, ξύλευση". Για τον αφηγητή, η φιλοσοφική αυτή στάση διαρκεί μόνο λίγες στιγμές. Ο ερεθισμός του μεγαλώνει, και τριγυρνά σαν παλαβός στη Βιέννη, την πόλη που μισεί, κι ωστόσο είναι γι' αυτόν η καλύτερη πόλη, και συλλογίζεται τους κατοίκους της, που τους μισεί, κι ωστόσο είναι γι' αυτόν οι καλύτεροι άνθρωποι.

Το βιβλίο αυτό αποτέλεσε στην κυριολεξία πέτρα σκανδάλου: κυκλοφόρησε αρχικά στην Αυστρία (1984) και κατασχέθηκε πολύ γρήγορα από την αστυνομία. Η κατάσχεση δεν απέδωσε, όμως, τους αναμενόμενους καρπούς, γιατί τα 2.400 αντίτυπα της πρώτης έκδοσης είχαν ήδη πωληθεί. Πίσω απ' όλα αυτά ο συνθέτης Γκέρχαρντ Λάμπερσμπεργκ, που στο πρόσωπο του Άουερσμπεργκ αναγνωρίζει τον εαυτό του και γυρνώντας τις σελίδες του βιβλίου ανακαλύπτει τη γυναίκα του, τους φίλους και το σπίτι του. Η ιστορία της Ξύλευσης εξελίσσεται σε πραγματικό θρίλερ! Όσα αντίτυπα είχαν μείνει στα βιβλιοπωλεία κατασχέθηκαν και αυτά. Ο Μπέρνχαρντ περνά στην αντεπίθεση διοργανώνοντας μια γιγαντιαία press conference με την ευκαιρία της Frankfurter Buchmesserestait (της μεγαλύτερης εμπορικής έκθεσης βιβλίου στον κόσμο) και απαγορεύει την κυκλοφορία των βιβλίων του στην Αυστρία για όλη τη διάρκεια της ισχύος των συγγραφικών δικαιωμάτων (λήγουν 75 χρόνια μετά τον θάνατο του συγγραφέα)!

Με την Ξύλευση ο συγγραφέας εξερευνά μια άλλη διάσταση της μυθοπλασίας, μετατρέποντας σε ήρωες ανθρώπους τούς οποίους συναναστρέφεται και εντάσσοντάς τους στον ιδιαίτερο μυθιστορηματικό κόσμο του, με αποτέλεσμα να μπορεί και να αποφασίζει για την τύχη τους.

alt

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο πόλεμος της ματαιοδοξίας

Ο πόλεμος της ματαιοδοξίας

Marin Ledun
Μτφρ. Γιάννης Καυκιάς
Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου 2019
Σελ. 424, τιμή εκδότη €17,00

Ποια σκανδαλώδη μυστικά κ...
Η χαμένη τιμή της Καταρίνα Μπλουμ

Η χαμένη τιμή της Καταρίνα Μπλουμ

Χάινριχ Μπελ
Μτφρ. Δημήτρης Δημοκίδης
Πρόλογος Σώτη Τριανταφύλλου
Μεταίχμιο 2019
Σελ. 208, τιμή εκδότη €16,60

1974, Κολωνία. ...

Νυχτερινή βάρδια

Νυχτερινή βάρδια

Stephen King
Μτφρ. Γωγό Αρβανίτη
Κλειδάριθμος 2019
Σελ. 528, τιμή εκδότη €16,60

Από ερεβώδη βάθη, όπου αποκρουστικοί αρουραίοι υπερασπίζονται το ...
Διαφήμιση
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
Τρία θεματικά φεστιβάλ στην Έκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη

Τρία θεματικά φεστιβάλ στην Έκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη

Στην τελική ευθεία της προετοιμασίας της βρίσκεται πλέον η 16η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης που θα πραγματοποιηθεί στις 9-12 Μαΐου 2019 στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ – HELEXPO. Με κεντρικό της θέμα το «Πλήθος ως πρωταγωνιστής στη λογοτεχνία και την Ιστορία» και έχον...

Το τέλος μιας τριλογίας με θέμα την αφήγηση

Το τέλος μιας τριλογίας με θέμα την αφήγηση

Για το μυθιστόρημα του Μισέλ Φάις «Όπως ποτέ – Κωμωδία της κούρασης» (εκδ. Πατάκη).

Της Ελένης Παπαργυρίου

Το νέο μυθιστόρημα του Μισέλ Φάις Όπως πο...

4 βιβλία γνώσεων για μικρά και μεγαλύτερα παιδιά

4 βιβλία γνώσεων για μικρά και μεγαλύτερα παιδιά

Προτάσεις για παιδιά από τη βιβλιοπαραγωγή των πρώτων μηνών του 2019. Η πασχαλινή ανάπαυλα είναι μόνο η αφορμή μια που οι τίτλοι που κυκλοφορούν είναι πολλοί και καλοί. 

Βιβλία Γνώσ...

Διαφήμιση

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

 

Ποια θεματική θα θέλατε να διαβάζετε συχνότερα;

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΚΙ ΕΔΩ

 

Network Social  RSS Facebook Twitter Youtube