20 Αυγουστου 2018

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:00:00:00 GMT +2

Διαφήμιση

Ξύλευση

E-mail Εκτύπωση

Thomas Bernhard
Μτφρ. Βασίλης Τομανάς
Εξάντας 2018
Σελ. 288, τιμή εκδότη €16,00

Η Ξύλευση είναι η ιστορία ενός "ερεθισμού", η ιστορία ενός "καλλιτεχνικού δείπνου" στη Βιέννη. Ο συγγραφέας και αφηγητής κάθεται στην μπερζέρα και παρακολουθεί την ομήγυρη που περιμένει τον ηθοποιό του Μπουργκ, ο οποίος έχει υποσχεθεί ότι θα έρθει γύρω στις εντεκάμισι. Στο μεταξύ ο αφηγητής αναθυμάται την αυτόχειρα Γιοάνα, τη ζωή του μαζί της, και με τον τρόπο αυτόν έρχεται αντιμέτωπος με τους ανθρώπους με τους οποίους συναναστρεφόταν κατά τη δεκαετία του '50.

Κάπου στη μέση της αφήγησης εμφανίζεται εντέλει ο ηθοποιός. Ο ηθοποιός του Μπουργκ φέρνει στην ομήγυρη το μήνυμα της φύσης και της φυσικής ζωής: "Δάσος, αυτοφυές δάσος, ξύλευση". Για τον αφηγητή, η φιλοσοφική αυτή στάση διαρκεί μόνο λίγες στιγμές. Ο ερεθισμός του μεγαλώνει, και τριγυρνά σαν παλαβός στη Βιέννη, την πόλη που μισεί, κι ωστόσο είναι γι' αυτόν η καλύτερη πόλη, και συλλογίζεται τους κατοίκους της, που τους μισεί, κι ωστόσο είναι γι' αυτόν οι καλύτεροι άνθρωποι.

Το βιβλίο αυτό αποτέλεσε στην κυριολεξία πέτρα σκανδάλου: κυκλοφόρησε αρχικά στην Αυστρία (1984) και κατασχέθηκε πολύ γρήγορα από την αστυνομία. Η κατάσχεση δεν απέδωσε, όμως, τους αναμενόμενους καρπούς, γιατί τα 2.400 αντίτυπα της πρώτης έκδοσης είχαν ήδη πωληθεί. Πίσω απ' όλα αυτά ο συνθέτης Γκέρχαρντ Λάμπερσμπεργκ, που στο πρόσωπο του Άουερσμπεργκ αναγνωρίζει τον εαυτό του και γυρνώντας τις σελίδες του βιβλίου ανακαλύπτει τη γυναίκα του, τους φίλους και το σπίτι του. Η ιστορία της Ξύλευσης εξελίσσεται σε πραγματικό θρίλερ! Όσα αντίτυπα είχαν μείνει στα βιβλιοπωλεία κατασχέθηκαν και αυτά. Ο Μπέρνχαρντ περνά στην αντεπίθεση διοργανώνοντας μια γιγαντιαία press conference με την ευκαιρία της Frankfurter Buchmesserestait (της μεγαλύτερης εμπορικής έκθεσης βιβλίου στον κόσμο) και απαγορεύει την κυκλοφορία των βιβλίων του στην Αυστρία για όλη τη διάρκεια της ισχύος των συγγραφικών δικαιωμάτων (λήγουν 75 χρόνια μετά τον θάνατο του συγγραφέα)!

Με την Ξύλευση ο συγγραφέας εξερευνά μια άλλη διάσταση της μυθοπλασίας, μετατρέποντας σε ήρωες ανθρώπους τούς οποίους συναναστρέφεται και εντάσσοντάς τους στον ιδιαίτερο μυθιστορηματικό κόσμο του, με αποτέλεσμα να μπορεί και να αποφασίζει για την τύχη τους.

alt

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο αθώος

Ο αθώος

Γκαμπριέλε Ντ' Ανούντσιο
Μτφρ. Λεωνίδας Καρατζάς
Ερατώ 2018
Σελ. 562, τιμή εκδότη €19,10

Ο Τούλιο Ερμίλ, πρώην διπλωμάτης και πλούσιος ιδιοκτήτης γης, ε...
Τραμ 83

Τραμ 83

Φιστόν Μουαντζά Μουζιλά
Μτφρ. Ρίτα Κολαΐτη
Καστανιώτης 2018
Σελ. 226, τιμή εκδότη €16,00

Σε μια αφρικανική πόλη, που θα μπορούσε να είναι η Κινσάσα ή...
Κόκκινα κορίτσια, πάντα πιο όμορφα

Κόκκινα κορίτσια, πάντα πιο όμορφα

Frederic H. Fajardie
Μτφρ. Γιάννης Καυκιάς
Angelus Novus 2018
Σελ. 192, τιμή εκδότη €12,70

Πολιτική, περιπέτεια, έρωτας, α...
Διαφήμιση
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Μενέλαος Καραμαγγιώλης διαλέγει Τζένη Μαστοράκη

Ο Μενέλαος Καραμαγγιώλης διαλέγει Τζένη Μαστοράκη

Άνθρωποι από τον χώρο των γραμμάτων και των τεχνών διαλέγουν ένα ποίημα με αύρα καλοκαιριού. Σήμερα ο σκηνοθέτης και ραδιοφωνικός παραγωγός Μενέλαος Καραμαγγιώλης.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
Η Άντζη Σαλταμπάση διαλέγει Γιάννη Ρίτσο

Η Άντζη Σαλταμπάση διαλέγει Γιάννη Ρίτσο

Άνθρωποι από τον χώρο των γραμμάτων και των τεχνών διαλέγουν ένα ποίημα με αύρα καλοκαιριού. Σήμερα η συγγραφέας και μεταφράστρια Άντζη Σαλταμπάση. 

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

Το ανθρώπινο σώμα απ’ την καλή κι απ’ την ανάποδη

Το ανθρώπινο σώμα απ’ την καλή κι απ’ την ανάποδη

Για το βιβλίο Ανατομίες του Hugh Aldersey-Williams (εκδ. Ροπή)

Του Σωτήρη Βανδώρου

...
Διαφήμιση

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

 

Ποια θεματική θα θέλατε να διαβάζετε συχνότερα;

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΚΙ ΕΔΩ

 

Network Social  RSS Facebook Twitter Youtube