19 Ιανουαριου 2019

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:01:15:49 GMT +2

Διαφήμιση

Ξύλευση

E-mail Εκτύπωση

Thomas Bernhard
Μτφρ. Βασίλης Τομανάς
Εξάντας 2018
Σελ. 288, τιμή εκδότη €16,00

Η Ξύλευση είναι η ιστορία ενός "ερεθισμού", η ιστορία ενός "καλλιτεχνικού δείπνου" στη Βιέννη. Ο συγγραφέας και αφηγητής κάθεται στην μπερζέρα και παρακολουθεί την ομήγυρη που περιμένει τον ηθοποιό του Μπουργκ, ο οποίος έχει υποσχεθεί ότι θα έρθει γύρω στις εντεκάμισι. Στο μεταξύ ο αφηγητής αναθυμάται την αυτόχειρα Γιοάνα, τη ζωή του μαζί της, και με τον τρόπο αυτόν έρχεται αντιμέτωπος με τους ανθρώπους με τους οποίους συναναστρεφόταν κατά τη δεκαετία του '50.

Κάπου στη μέση της αφήγησης εμφανίζεται εντέλει ο ηθοποιός. Ο ηθοποιός του Μπουργκ φέρνει στην ομήγυρη το μήνυμα της φύσης και της φυσικής ζωής: "Δάσος, αυτοφυές δάσος, ξύλευση". Για τον αφηγητή, η φιλοσοφική αυτή στάση διαρκεί μόνο λίγες στιγμές. Ο ερεθισμός του μεγαλώνει, και τριγυρνά σαν παλαβός στη Βιέννη, την πόλη που μισεί, κι ωστόσο είναι γι' αυτόν η καλύτερη πόλη, και συλλογίζεται τους κατοίκους της, που τους μισεί, κι ωστόσο είναι γι' αυτόν οι καλύτεροι άνθρωποι.

Το βιβλίο αυτό αποτέλεσε στην κυριολεξία πέτρα σκανδάλου: κυκλοφόρησε αρχικά στην Αυστρία (1984) και κατασχέθηκε πολύ γρήγορα από την αστυνομία. Η κατάσχεση δεν απέδωσε, όμως, τους αναμενόμενους καρπούς, γιατί τα 2.400 αντίτυπα της πρώτης έκδοσης είχαν ήδη πωληθεί. Πίσω απ' όλα αυτά ο συνθέτης Γκέρχαρντ Λάμπερσμπεργκ, που στο πρόσωπο του Άουερσμπεργκ αναγνωρίζει τον εαυτό του και γυρνώντας τις σελίδες του βιβλίου ανακαλύπτει τη γυναίκα του, τους φίλους και το σπίτι του. Η ιστορία της Ξύλευσης εξελίσσεται σε πραγματικό θρίλερ! Όσα αντίτυπα είχαν μείνει στα βιβλιοπωλεία κατασχέθηκαν και αυτά. Ο Μπέρνχαρντ περνά στην αντεπίθεση διοργανώνοντας μια γιγαντιαία press conference με την ευκαιρία της Frankfurter Buchmesserestait (της μεγαλύτερης εμπορικής έκθεσης βιβλίου στον κόσμο) και απαγορεύει την κυκλοφορία των βιβλίων του στην Αυστρία για όλη τη διάρκεια της ισχύος των συγγραφικών δικαιωμάτων (λήγουν 75 χρόνια μετά τον θάνατο του συγγραφέα)!

Με την Ξύλευση ο συγγραφέας εξερευνά μια άλλη διάσταση της μυθοπλασίας, μετατρέποντας σε ήρωες ανθρώπους τούς οποίους συναναστρέφεται και εντάσσοντάς τους στον ιδιαίτερο μυθιστορηματικό κόσμο του, με αποτέλεσμα να μπορεί και να αποφασίζει για την τύχη τους.

alt

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Όνειρα στη βροχή

Όνειρα στη βροχή

Καρλ Ούβε Κνάουσγκορντ
Μτφρ. Σωτήρης Σουλιώτης
Καστανιώτης 2018
Σελ. 688, τιμή εκδότη €20,00

Στα δεκαενιά του, ο Κ...
Φθινόπωρο

Φθινόπωρο

Άλι Σμιθ
Μτφρ. Μιλτιάδης Αργυρόπουλος
Καστανιώτης 2018
Σελ. 242, τιμή εκδότη €15,00

Φθινόπωρο. Ομίχλη και μεστή καρποφορία. Έτσι το ένι...
Ξένα νερά

Ξένα νερά

Wolfgang Schorlau
Μτφρ. Μαρία Αγγελίδου
Angelus Novus 2018
Σελ. 304, τιμή εκδότη €14,00

Η βουλευτής Αγγέλικα Σαίλκοπφ πεθαίνει μπροστά στις τηλεοπτι...
Διαφήμιση
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
«Θυμόμαστε, δεν χρησιμοποιούμε» τη μνήμη του Ολοκαυτώματος

«Θυμόμαστε, δεν χρησιμοποιούμε» τη μνήμη του Ολοκαυτώματος

Για 5ο χρόνο οι εκδ. Γαβριηλίδης αφιερώνουν τον Ιανουάριο στη μνήμη του Ολοκαυτώματος με το σύνθημα «Θυμόμαστε, δεν χρησιμοποιούμε». Θα προβληθούν δύο ταινίες, μια στις 17 και μια στις 18 Ιανουαρίου στο Poems n' Crimes (Αγίας Ειρήνης 17, Μοναστηράκι).

...

Μαρία Λαϊνά: «Αυτό το τίποτα που με καταδιώκει»

Μαρία Λαϊνά: «Αυτό το τίποτα που με καταδιώκει»

Η Μαρία Λαϊνά συνομίλησε με την Αργυρώ Μποζώνη, με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου της «Θυμάσαι τι είναι η ποίηση; Ιστορίες ποδηλασίας» (εκδ. Πατάκη).

Της Αργυρώς Μποζώνη

Πρίν ...

«Η προσωπικότητα και το έργο του Γιάννη Χρήστου φλερτάρουν με τον μύθο»

«Η προσωπικότητα και το έργο του Γιάννη Χρήστου φλερτάρουν με τον μύθο»

Ο συγγραφέας Αλέξανδρος Αδαμόπουλος σε μια de profundis συζήτηση με τον Παναγιώτη Θεοδοσίου για την εξ αποστάσεως γνωριμία του με τον Γιάννη Χρήστου, τις περιπέτειες της μουσικής κληρονομιάς του, την ίδρυση της «Εταιρείας φίλων μουσικής Γιάννη Χρήστου».

...
Διαφήμιση

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

 

Ποια θεματική θα θέλατε να διαβάζετε συχνότερα;

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΚΙ ΕΔΩ

 

Network Social  RSS Facebook Twitter Youtube