x
Διαφήμιση

19 Σεπτεμβριου 2019

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:12:44:52 GMT +2

Διαφήμιση
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ: ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Η κεραμική της κλασικής εποχής στο βόρειο Αιγαίο και την περιφέρειά του (480-323/300 π.χ.)

Η κεραμική της κλασικής εποχής στο βόρειο Αιγαίο και την περιφέρειά του (480-323/300 π.χ.)

E-mail Εκτύπωση

Συλλογικό
Επιμέλεια: Ελένη Μανακίδου, Αμαλία Αβραμίδου
University Studio Press 2019
Σελ. 652, τιμή εκδότη €60,00

Σε συνέχεια της επιτυχημένης πρώτης συνάντησης για την «Κεραμική της Αρχαϊκής εποχής στο Βόρειο Αιγαίο και την περιφέρειά του (700-480 π.Χ.)» το 2011, αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε ένα αντίστοιχο συνέδριο για την «Κεραμική της Κλασικής εποχής στο Βόρειο Αιγαίο και την περιφέρειά του (480-323/300 π.Χ.)». Η δεύτερη αυτή συνάντηση οργανώθηκε με την αγαστή συνεργασία του Τομέα Αρχαιολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. και του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δ.Π.Θ. και έλαβε χώρα στις 17-20 Μαΐου 2017 στην Αίθουσα Τελετών του παλαιού κτηρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Ακολουθώντας το σκεπτικό του προηγουμένου συνεδρίου για την αρχαϊκή κεραμική, θεωρήσαμε ουσιαστική τη χρονική επέκταση της έρευνας για την κεραμική στο Βόρειο Αιγαίο και την περιφέρειά του κατά την κλασική εποχή. Στην προκειμένη περίπτωση επιδιώξαμε να καλύψουμε ένα εξίσου ευρύ γεωγραφικό πλαίσιο με ποικιλία θεμάτων σχετικά με τα τοπικά κεραμικά εργαστήρια, τις εισαγωγές κεραμικής, τις τεχνικές κατασκευής και τις χρήσεις, την εικονογραφία, το εμπόριο και τη διασπορά των αγγείων. Παράλληλα, προέκυψαν και ειδικότερα ζητήματα, όπως οι τοπικές απομιμήσεις διακοσμημένων και μελαμβαφών αγγείων, η επίδραση της μεταλλοτεχνίας στην κεραμική παραγωγή, ο ρόλος των αγγείων σε ταφικές και λατρευτικές πρακτικές. Ενδεικτική της ανταπόκρισης που είχε το συνέδριο ήταν η παρουσίαση σημαντικού αδημοσίευτου υλικού από πολλές πρόσφατες και παλαιότερες ανασκαφικές έρευνες. Συμμετείχαν με ανακοίνωση (ατομική ή συλλογική) 30 αρχαιολόγοι από το εξωτερικό και 46 από την Ελλάδα. Στον παρόντα τόμο περιλαμβάνονται 44 μελέτες κατανεμημένες θεματικά και γεωγραφικά, με αλφαβητική σειρά σε κάθε ενότητα.

Από ιστορική και αρχαιολογική άποψη, η κλασική περίοδος στην επικράτεια του Βόρειου Αιγαίου είναι καλύτερα γνωστή και τεκμηριωμένη σε σχέση με την αρχαϊκή, ωστόσο η μελέτη των κεραμικών ευρημάτων δεν έχει αξιοποιηθεί ερευνητικά σε ικανοποιητικό βαθμό. Το πλήθος των αγγείων που ήρθε στο φως από τις ανασκαφές και άλλες έρευνες των τελευταίων δεκαετιών προσφέρει το κατάλληλο υπόβαθρο για τη συστηματική διερεύνηση των κεραμικών συνόλων και επιτρέπει νέες συνθετικές προσεγγίσεις των αρχαιολογικών δεδομένων. [...]

alt

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Εν τέλει», πάλι ο Λόγος είναι!

«Εν τέλει», πάλι ο Λόγος είναι!

Κώστας Τσόκλης
Καστανιώτης 2019
Σελ. 352, τιμή εκδότη €15,00

Μέσα στην τρικυμία των γεγονότων, καράβι σωτηρίας ανήμπορο τώρα πια η τέχνη, κα...Κείμενα για τον Τίτο Πατρίκιο

Κείμενα για τον Τίτο Πατρίκιο

Ως πού μπορεί να φτάσει ένας «χωματόδρομος»;
Ελένη Αντωνιάδου
Βακχικόν 2019
Σελ. 234, τιμή εκδότη €12,70

Πριν από πολλά χρόν...
Aντρέι Ταρκόφσκι

Aντρέι Ταρκόφσκι

Ο ποιητής της έβδομης τέχνης
Συλλογικό
Το Μέλλον 2019
Σελ. 52, τιμή εκδότη €10,60

Ποιητικός, λιτός και αφαιρετικός, ο Ταρκόφσκι καταφέρνει να πε...
Διαφήμιση
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
Το φιλοσοφείν, με απλά λόγια

Το φιλοσοφείν, με απλά λόγια

Έξι καλά ή και κλασικά στο είδος τους βιβλία που μας συστήνουν τη φιλοσοφία και το φιλοσοφείν με πρωτότυπους τρόπους, επιζητώντας το ενδιαφέρον του ευρέως κοινού. 

Του Μύρωνα ...

Αυτά είναι τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2018

Αυτά είναι τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2018

Ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2018 (εκδόσεις 2017), για βιβλία για ενηλίκους όπως και για βιβλία για παιδιά. 

Επιμέλεια: Λεωνίδας Καλούσης 

...

Εγκλωβισμένοι στις ζωές τους

Εγκλωβισμένοι στις ζωές τους

Για τη συλλογή διηγημάτων του Μιλτιάδη Σαλβαρλή «Μικρά δωμάτια πανικού» (εκδ. Μετρονόμος).

Της Διώνης Δημητριάδου

«Ζωή. Ζωή μου. Φυλα...

Διαφήμιση

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

 

Ποια θεματική θα θέλατε να διαβάζετε συχνότερα;

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΚΙ ΕΔΩ

 

Network Social  RSS Facebook Twitter Youtube