x
Διαφήμιση

25 Ιουνιου 2017

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:07:04:01 GMT +2

Διαφήμιση
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ: Home

Έμπνευση είναι…

E-mail Εκτύπωση

empnefsiΜε αφορμή την επικείμενη 3η Διεθνή Λογοτεχνική Συνάντηση στο Café Dasein, της οποίας η Book Press είναι χορηγός επικοινωνίας, θέσαμε το ερώτημα στους συμμετέχοντες.

Επιμέλεια: Χρήστος Χρυσόπουλος

Για τρίτη χρονιά θα πραγματοποιηθεί στο Café Dasein (Σολωμού 12, Εξάρχεια) η Διεθνής Λογοτεχνική Συνάντηση, που διοργανώνει ο Χρήστος Χρυσόπουλος, σε συνεργασία με το ευρωπαϊκό δίκτυο «Literature Across Frontiers». Το πρόγραμμα καλύπτει το τριήμερο 7-8-9 Μαΐου και περιλαμβάνει αναγνώσεις, συζητήσεις, προβολές κι ένα πρωτότυπο

εργαστήριο συνεργασίας συγγραφέων με εικαστικούς δημιουργούς. Οι φετινές εκδηλώσεις κινούνται σε δύο άξονες. Ποίηση: Τρεις ποιητές από τα Βαλκάνια και την Τουρκία «συνομιλούν» και διαβάζουν με τρεις νέους Έλληνες συναδέλφους τους. Συμμετέχουν οι Ιβάν Χρίστοβ (Βουλγαρία), Αντέλα Γκρεσεάνου (Ρουμανία) και Γιόκσε Τσεμπεγκίογλου (Τουρκία) και οι Γιάννα Μπούκοβα, Γιώργος Χαντζής και Φοίβη Γιαννίση. Δημιουργικό Εργαστήριο: Το Dasein φέρνει σε επαφή Έλληνες και ξένους εικαστικούς καλλιτέχνες και συγγραφείς. Οι προσκεκλημένοι θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους και θα συμμετάσχουν σε ένα εργαστήριο κοινής δημιουργίας και πειραματισμού, που θα διαρκέσει μία εβδομάδα και θα προσπαθήσει να αποτυπώσει τη μητροπολιτική εμπειρία της σύγχρονης Αθήνας. Στο τέλος του εργαστηρίου θα παρουσιαστεί το έργο που θα προκύψει από τη συνεργασία τους. Συμμετέχουν οι Τομ Τσίβερς (ποιητής, Αγγλία) και Νέταλι Μπράουν (ποιήτρια και σκηνοθέτρια, Ισραήλ) και οι Κατερίνα Ηλιοπούλου, Γιάννης Ισιδώρου, Θοδωρής Χιώτης, Λίνα Θεοδώρου και Ευθύμης Kosemund Σανίδης. Παράλληλες εκδηλώσεις: Τρεις εκδηλώσεις θα πλαισιώσουν το τριήμερο, ξεκινώντας με την παρουσίαση πειραματικού σινεμά και βίντεο της διαδικτυακής πλατφόρμας «Ιnto the pill» (Τρίτη 4 Μαΐου), το αφιέρωμα στη φιλμογραφία της Νέταλι Μπράουν (Τετάρτη 5 Μαΐου) και την ανάγνωση ποίησης του Βασίλη Κάρδαρη (Πέμπτη 6 Μαΐου). Παράλληλα, στο Dasein θα φιλοξενηθεί η έκθεση φωτογραφίας του Ευθύμη Κosemund Σανίδη, με τίτλο «Urban Stories».

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα, ιστοσελίδες και βιογραφικά των συμμετεχόντων στα sites www.dasein.gr και www.daseinfest.blogspot.com

H Book Press είναι χορηγός επικοινωνίας και ζήτησε από τους προσκεκλημένους να απαντήσουν λακωνικά σε μια απλή όσο και αφοπλιστική ερώτηση, η οποία κάθε φορά σκιαγραφεί μια –έστω αδρή– εικόνα του δημιουργού: «Τι είναι η έμπνευση;».

Νέταλι Μπράουν

«Σπασμένη αντένα σε γκρίζο ουρανό. Τα λόγια και το πρόσωπο της αγαπημένης μου. Προθεσμίες».

Τομ Τσίβερς

«Όλα τα ποιήματά μου αποτυγχάνουν να εκπληρώσουν την έμπνευσή τους. Το υλικό μου είναι τα κείμενα, όχι τα όνειρα, δουλεύω με τη λαδωμένη μηχανή της γλώσσας πάνω σε ελαττωματικά οράματα. Κοιτάζω εντός και τριγύρω. Το ποίημα συστρέφεται στο κενό. Η μούσα είναι ένα νεκρό κουκούλι. Οι λέξεις βγαίνουν θνησιγενείς, σαν ακατέργαστα ιερογλυφικά».

Γιώργος Χαντζής

«Η έμπνευση δεν είναι ασώματη και δεν χρησιμεύει στους απροπόνητους. Την έμπνευση μπορεί κάποιος να τη δείξει, αλλά όχι να την αναπαραγάγει. Οι σύγχρονοι νέοι ποιητές κυριεύονται από τη νοσταλγία της έμπνευσης. Η έμπνευση είναι πολιτισμική συνθήκη που λήγει και ανανεώνεται με αλλαγή όρων.  Ας αποκαλούμε εις το εξής τους ποιητές συγγραφείς, τα ποιήματα κείμενα, την έμπνευση ευφυΐα. Ας στοχαστούμε κοινοτικά κέρδη και προσωπικές ζημιές. Για μια έμπνευση, για ένα αδειανό κείμενο».

Ευθύμης Kosemund Σανίδης

«Η ‘‘έμπνευση’’ είναι μια άβουλη σύναψη που οδηγεί στον ορισμό της. Συλλογίζομαι το πλαίσιο που με ώθησε στην έμπνευση αυτών των γραμμών και κατόπιν το πλαίσιο που ώθησε τον ερωτώντα να εμπνευστεί την ερώτηση, καταλήγοντας να ανατρέχω σε έναν δαίδαλο φανταστικών πλαισίων και εμπνεύσεων, μόνο και μόνο για να βρω τον εαυτό μου να περιφέρεται αίολα κάπου ανάμεσα στον Chomsky, που θα αρνούνταν μια απάντηση δέκα γραμμών, και στον Žižek, που απλώς θα έκανε ολοένα και μικρότερα γράμματα για να του φτάσει ο χώρος».

C. Gokcenur

«Η μούσα είναι αυτό που δεν μπορείς να εξηγήσεις. Τη σκεφτόμαστε διαρκώς, αλλά δεν μπορούμε να τη συναντήσουμε, γι’ αυτό τριγυρνάμε στα μέρη που της αρέσει να συχνάζει. Ανατρέχουμε σε βιβλία και σε ποιήματα, και ελπίζουμε να βρεθούμε απέναντί της, έστω τυχαία. Κι έτσι, την αναζητούμε κάθε φορά σαν να είμαστε χαμένοι στο δάσος, γυρεύοντας ένα ξεχασμένο μικρό ρυάκι. Κι αν δεν βρούμε ποτέ τη μούσα, έχουμε τουλάχιστον μάθει να περιπλανιόμαστε στο πυκνό δάσος που την προστατεύει».

Ιβάν Χρίστοβ

«Αυτό που αποκαλούμε έμπνευση δεν είναι τίποτε άλλο από μια άλλη γλώσσα που έχουμε μάθει μέσα από την ανάγνωση. Φυσικά, μπορείς να τη μάθεις μόνο κοιτάζοντας τον κόσμο και τους άλλους, αλλά εγώ προτιμώ να τη γνωρίσω διαβάζοντας. Προτιμώ αυτή τη δευτερεύουσα οδό προς το «πραγματικό» – άλλωστε και η ποίηση είναι μια δευτερογενής εμπειρία, αλλά πλουσιότερη, που έχει προικίσει την πρωτογενή αντίληψη με κάποιου είδους ανθρωπισμό. Η έμπνευση λοιπόν είναι μόνο μια στιγμή έξω από τον χρόνο, όταν έρχεσαι σε επαφή με τον κόσμο.

Αντέλα Γκρεσεάνου

Είναι κάτι πολύ φευγαλέο, δεν μπορείς να το προβλέψεις, μολονότι διαισθάνεσαι την έλευσή του. Τις περισσότερες φορές απλώς θέλεις να γράψεις, και γράφεις και οι ιδέες έρχονται γράφοντας. Η έμπνευση είναι ένα μείγμα αισθήματος και γνώσης σε ένα έργο εν εξελίξει.

Λίνα Θεοδώρου

Οι αφετηριακές ιδέες είναι άγνωστης σύστασης και προέλευσης. Από την επίδοξη δημιουργό απαιτούνται οξυδέρκεια και συγκρότηση για να καταφέρει το πιο δύσκολο από όλα: να συντάξει το ερώτημα, το οποίο κατόπιν θα περάσει από μια εξεταστική επιτροπή Πάνσοφων Μουσών. Εάν τελικά εγκριθεί, τότε η απάντηση προκύπτει σαν μια «Φαεινή Ιδέα». Πολλές φορές όμως η απάντηση διασκορπίζεται και απαιτείται κοπιαστική διαδικασία για να περισυλλεχθεί. Μια φράση σε μια εφημερίδα, μια προφητική εικόνα, ένας ήχος... συνθέτουν μια αλληλουχία «συναντήσεων», που συχνά επιτρέπουν την ολοκλήρωση του έργου.

Γιάννα Μπούκοβα

Δύσκολα βρίσκω την έμπνευση για να γράψω για την έμπνευση. Καταλήγω λοιπόν να ομολογήσω τη δυσφορία που μου προκαλεί αυτή η λέξη, κάτι σαν έντονη αμηχανία που συνορεύει με τον φόβο («δεν ξέρω από πού μου ήρθε», «δεν γνωρίζω ποιος μίλησε μέσα μου»). Οπωσδήποτε, είναι κάτι απρόβλεπτο. Για μένα είναι η μεταφυσική στον κόσμο που μας χτυπάει στον ώμο, για να μας δηλώσει την παρουσία της, ή μας βγάζει τη γλώσσα για τους ίδιους λόγους. Μια κάποια λύση είναι απλώς να δουλεύει κανείς και να ελπίζει.

Φοίβη Γιαννίση

Η έμπνευση είναι η σωματική έγερση της μνήμης. Είναι Το Αλλού Μέσα στο Τώρα. Γι’ αυτό οι Μούσες (αν υπάρχουν) είναι της Μνημοσύνης κόρες.

Κατερίνα Ηλιοπούλου

Αντιλαμβάνομαι την έμπνευση ως ένα είδος συνομιλίας. Κάτι προσπαθεί να μου μιλήσει κι εγώ να του απαντήσω, έτσι συχνά βρίσκω ότι η ποίηση είναι μια άσκηση ακοής. Χρειάζεται προσήλωση σε αυτό που μπορεί να μην είναι ακόμα γλώσσα, αλλά κίνηση, ρυθμός, τόνος. Η πρώτη δόνηση είναι απρόβλεπτη ή τυχαία, αλλά προϋποθέτει να είναι κανείς ενεργός για να την αναζητήσει και να την αναγνωρίσει. Από εκεί και πέρα η ποίηση συμβαίνει μέσα στο γράψιμο. Δημιουργείς με τις λέξεις σου έναν τόπο όπου οι λέξεις μπορούν να έρχονται ξανά και ξανά.

Θοδωρής Χιώτης

1) Η έμ:πνευση (μπορεί να) είναι μια συν:αρμογή από (αν:ύπαρκτους) μη(τεχνο)χανισμού(λογίε)ς οι οποίοι επι:χειρούν να σταματήσουν την α.κατάσχετη αιμορραγία τ(ης)ου πραγματικ(ότητας)ού. Η (Αυτοματο.ποιημένη) Αλίκη του Λιούις Κάρρ(Τζεφ//Ν)ο(υν)λ και η Μετα.μόρφωση του Κά(νύμ)φ(η)κα είναι ίσως τα πιο τρανταχτά παρα:δείγματα αυτής της λειτουργίας της έμ:πνευσης. 2) Έμ:πνευση μπορεί//είναι σίγουρο// να//ότι (εγ)γράφεται και με τύπους ανώτερων μαθηματικών: (ή με 140 χαρακτήρες). 3) Δεν υπ:άρχει έμ:πνευση· υπ:άρχει η ανα:τροφο.δοτική λειτουργία της γλώσσας η οποία εν:τοπίζει και νοηματο:δοτεί τις δια:δικασίες οι οποίες ενεργοποιούν την απτή πρ(πλ)αγμ(ασμ)ατικότητα: η εν.διά:μεση μυθο:πλασία ανά:μεσα στον εαυτ(ποι)ό(ς;) και τον κόσμο. Έμ:πνευση είναι ένας φασματο.γράφος δομών και λέξεων της δια:δικασίας εγγραφής και επαν:εγ(δια)γραφής τ(ης)ου πραγματικ(ότητας)ού. 4) Έμ:πνευση είναι η στιγμή όπου παύει ο εαυτ(ποι)ός(;) σου να είναι το πιο σύνθετο και φαντασιακά φο(+)ρτισμένο σύμβο(-)λο του εγκεφάλου σου. 5) Δεν υπ:άρχει έμ:πνευση, μόνο η δραστική αυξο(+).μείω(-)ση της πυκνότητας τ(ης)ου πραγματικ(ότητας)ού.

Γιάννης Ισιδώρου

Ο Ωκεανός της έμπνευσης. Η έμπνευση είναι ένας εύφορος αγρός. Ο λαβύρινθος της έμπνευσης. Χρυσωρυχείο ή μήπως όχι; Όχι, χρυσωρυχείο καλύτερα. Ας μη συνδέσουμε την έμπνευση με το κέρδος. Η έμπνευση και οι ιδέες. Ιδέες, Έμπνευση, Τέχνη, Ποίηση. Έμπνευση είναι τα μάτια του αγαπημένου δίπλα μας. Αυτή η έμπνευση μετουσιώθηκε σε ένα μυθιστόρημα. Αφήστε να σας δώσουμε λίγη έμπνευση. Σκάνδαλα, η μεγαλύτερη έμπνευση για τον χώρο του θεάματος. Έμπνευση από την Τραγωδία. Η έμπνευση έχει υγρή μορφή. Όταν υπάρχει έμπνευση...

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Φόλκσμπύνε» στο Φεστιβάλ Αθηνών

«Φόλκσμπύνε» στο Φεστιβάλ Αθηνών

To διάσημο βερολινέζικο θέατρο έρχεται στο Φεστιβάλ Αθηνών, από τις 17 έως τις 24 Ιουνίου, φέρνοντάς μαζί του τρεις μεγάλες θεατρικές παραστάσεις, αλλά και ό,τι άλλο χρειάζεται κανείς για να βιώσει την εμπειρία της Φόλκσμπύνε στις πλήρεις διαστάσεις της: ταινίες, εγκαταστάσεις, γερμανικ...

Απονεμήθηκαν τα ετήσια βραβεία του «Αναγνώστη»

Απονεμήθηκαν τα ετήσια βραβεία του «Αναγνώστη»

Απονεμήθηκαν τα βραβεία του ηλεκτρονικού περιοδικού «Αναγνώστης» για τα βιβλία που εκδόθηκαν το 2016.

Επιμέλεια: Λεωνίδας Καλούσης

Μεγάλο Τιμητικό Βραβείο για το...

Επιστολή υποστήριξης στη Σώτη Τριανταφύλλου

Επιστολή υποστήριξης στη Σώτη Τριανταφύλλου

Από τις εκδόσεις Πατάκη λάβαμε την κάτωθι επιστολή:

«Από την ημέρα της ανακοίνωσης της δίωξης της Σώτης Τριανταφύλλου για ένα άρθρο όπου εξέφραζε την άποψή της, πολλοί άνθρωποι από τον χώρο του πνεύματος εκδήλωσαν την αντίδρασή τους στην ενέργεια αυτή και τη συμπαράστασή τους στη...

Διαφήμιση
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
«Ολημερίς το χτίζανε...»

«Ολημερίς το χτίζανε...»

Για την παράσταση Το γεφύρι του Δρίνου, σε σκηνοθεσία Νικίτα Μιλιβόγεβιτς, η οποία παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Του Νίκου Ξένιου

...
Διαβάζοντας με τον Μonsieur Minimal

Διαβάζοντας με τον Μonsieur Minimal

Πρόσωπα από το χώρο των τεχνών, των ιδεών και του πολιτισμού, αποκαλύπτουν το δικό τους αναγνωστικό χαρακτήρα, τη μύχια σχέση τους με το βιβλίο και την ανάγνωση.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός...

Λουκούμια

Λουκούμια

Της Λένας Κομίνη 

Τα λουκούμια τοποθετήθηκαν στο μικρό κουτί τους ένα-ένα με προσοχή ώστε να μην χαλάσει το σχήμα τους και να μην φύγει η ζάχαρη που τα περιέβαλε σαν άσπρη ναφθαλίνη. Στη συνέχεια καλύφθηκαν με το ημιδιαφανές χαρτί τους. Το κουτί αφέθηκε...

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

 

Ποια θεματική θα θέλατε να διαβάζετε συχνότερα;

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΚΙ ΕΔΩ

 

Network Social  RSS Facebook Twitter Youtube