alt

Για το μυθιστόρημα της Έμιλι Μπροντέ «Ανεμοδαρμένα Ύψη» (μτφρ. Αργυρώ Μαντόγλου, εκδ. Ψυχογιός).

Της Νίκης Κώτσιου

Παράφοροι και παθιασμένοι, οι πρωταγωνιστές στα Ανεμοδαρμένα Ύψη της Έμιλι Μπροντέ (1818-1848), διαθέτουν τη στόφα γοτθικών ηρώων, ενώ ο έρωτάς τους ξετυλίγεται με μια σφοδρότητα που συνταράσσει και καταπλήσσει. Η Κάθριν και ο Χίθκλιφ συνδέονται με τους ακατάλυτους δεσμούς μιας αγάπης που πάει πέρα από τον θάνατο και δεν χωρά στα συμβατικά ανθρώπινα σχήματα. Είναι δυο πλάσματα που δεν υπακούουν σε συμβάσεις και, από μικρή ηλικία, δένονται μεταξύ τους με έναν άρρηκτο, ισόβιο δεσμό, ασύλληπτης έντασης. Ο Χίθκλιφ εισάγεται απροσδόκητα στην οικία των Έρνσο, όταν ο πατέρας της Κάθι τον βρίσκει και τον περιμαζεύει εντάσσοντάς τον στην οικογένεια. Χίθκλιφ και Κάθι γίνονται αχώριστοι, περνώντας πολύ χρόνο μαζί στα απέραντα βαλτοτόπια του Γιορκσάιρ, όπου αγναντεύουν και αναζητούν απεγνωσμένα την ερημιά και την ελευθερία. Παρά τον αμοιβαίο έρωτα που αναπτύσσεται ανάμεσα σ' αυτά τα δυο αγρίμια, η Κάθι θ' αποφασίσει παραδόξως να παντρευτεί τον ραφινάτο και εκλεπτυσμένο Έντγκαρ Λίντον, αριστοκράτη γόνο μιας καλής οικογένειας, πράγμα που θα εξαγριώσει τον Χίθκλιφ και θα τον τρέψει σε φυγή. Τρία χρόνια μετά ο Χίθκλιφ επιστρέφει πλούσιος και αποφασισμένος να εκδικηθεί.

Παραμένει, ωστόσο, άξεστος και σκληροτράχηλος, αδιανόητα οργισμένος κι εριστικός, τελώντας εξακολουθητικά σε μια κατάσταση ψυχικού βρασμού, που εξουθενώνει τόσο τον ίδιο όσο και τον περίγυρό του. Το μυαλό του δεν μπορεί να χωρέσει την προδοσία που εισέπραξε από την Κάθριν και, μέσα στη διαρκή παραφορά του, που δεν καταλαγιάζει ποτέ, κλώθει σχέδια εκδίκησης και κακοποίησης. Παντρεύεται την Ιζαμπέλα Λίντον, κουνιάδα της Κάθριν, (που συνεχίζει αδιαλείπτως να αγαπά), και βασανίζεται αδιάκοπα από τα πάθη και τα κατεστραμμένα όνειρά του προκαλώντας πόνο και οδύνη στους οικείους του.

[Ο Χίθκλιφ] Αγριεμένος και ευερέθιστος, εχθρικός απέναντι στην οικογένειά του, λαβωμένος θανάσιμα από τον άτυχο έρωτά του, είναι πάντα έτοιμος να ξεσπάσει απέναντι στον λάθος άνθρωπο και δεν παύει να εκρήγνυται σε κάθε ευκαιρία, αναζητώντας μια παρηγοριά που δεν βρίσκει ποτέ και πουθενά.

Οι αμφιθυμίες του Χίθκλιφ, η ασίγαστη οργή και η ατέρμονη δυστυχία του, η συνεχόμενη ροπή του στη βία και ο μαρτυρικός ζόφος μέσα στον οποίο είναι καταδικασμένος να ζει συνθέτουν έναν περίπλοκο και σύνθετο χαρακτήρα, που παλεύει διαρκώς με τους δαίμονές του. Αγριεμένος και ευερέθιστος, εχθρικός απέναντι στην οικογένειά του, λαβωμένος θανάσιμα από τον άτυχο έρωτά του, είναι πάντα έτοιμος να ξεσπάσει απέναντι στον λάθος άνθρωπο και δεν παύει να εκρήγνυται σε κάθε ευκαιρία, αναζητώντας μια παρηγοριά που δεν βρίσκει ποτέ και πουθενά. Εσαεί δέσμιος ενός ανέφικτου έρωτα, παλέυει λυσσαλέα με την ανεκπλήρωτη επιθυμία σ' έναν αγώνα άνισο και εξαρχής καταδικασμένο. Μέσα στην παραζάλη της διάψευσης και της ματαίωσης, διαγράφει μία εφιαλτική αυτο-καταστροφική πορεία επιζητώντας να συμπαρασύρει μαζί του κι όποιον άλλο βρεθεί κοντά του.

Πρόκειται για έναν έρωτα ασίγαστο και ερεβώδη, που συνεχίζεται πέρ' απ΄τον θάνατο με μια δριμύτητα απερίγραπτη. Ο Χίθκλιφ θέλει να στοιχειωθεί από το φάντασμα της νεκρής Κάθριν και την αναζητά απελπισμένος βουλιάζοντας στον παραλογισμό και την απελπισία. Η πρόσδεσή του σ' έναν καταραμένο έρωτα που τον βυθίζει στην απόλυτη κακοδαιμονία τον εγγράφει ίσως στο πάνθεο των ρομαντικών ηρώων, ενώ το βαθύ σκοτάδι που τον πλαισιώνει και τα τρομακτικά, αδιανόητα φερσίματά του μαζί με τη διαρκώς ανταριασμένη του ψυχή τού προσδίδουν και μια δαιμονική, γοτθική αχλύ.

Όταν αρχίζει η ιστορία, η Κάθριν είναι ήδη νεκρή. Αφηγείται η υπηρέτρια Νέλι, που περιγράφει τα πράγματα διαμεσολαβημένα απ' τη δική της αυστηρή και επικριτική ματιά, ματιά που δεν μπορεί να κατανοήσει τα θελλώδη πάθη των ηρώων, αν και τα καταθέτει με ακρίβεια. Η καταστροφική ενέργεια που εκλύεται από τον έρωτα του Χίθκλιφ και της Κάθυ, που έχουν μεγαλώσει σαν αδέρφια, χωρίς να είναι, συγκλονίζει τη Νέλι. Ο Χίθκλιφ έχει από μικρή ηλικία πάνω του κάτι αλλόκοτο και απροσδιόριστο, μια παράξενη αύρα που τον καθιστά σκοτεινό και ανεξιχνίαστο. Η Κάθριν φέρεται σαν αγριοκόριτσο, αγαπά τη μοναχικότητα και αναγνωρίζει από νωρίς πάνω στον Χίθκλιφ έναν ιδεατό δια βίου σύντροφο.

alt
Η Έμιλι Μπροντέ έγραψε τα Ανεμοδαρμένα Ύψη από
τον Οκτώβριο του 1845 μέχρι τον Ιούνιο του 1846. Το
μυθιστόρημα κυκλοφόρησε την επόμενη χρονιά, το 1847
Η Έμιλι Μπροντέ δημοσίευσε το μοναδικό της μυθιστόρημα
με το ψευδώνυμο «Ellis Bell». Έναν χρόνο μετά πέθανε
από φυματίωση.




Τα βαλτοτόπια του Γιορκσάιρ, χώρος ελευθερίας και περισυλλογής για τους δυο πρωταγωνιστές, γίνονται τόπος πυκνής πνευματικής ουσίας και μυστικιστικής συνάντησης με τον εσώτερο εαυτό τους. Το άγριο, ανεμοδαρμένο τοπίο ως μεταφορά ενός σφοδρού ερωτικού πάθους, αντιστοιχεί στις θυελλώδεις κινήσεις μιας ψυχής, που δεν μπορεί να υποταχθεί στα κελεύσματα της κοινωνίας και του πολιτισμού. Πρωτόγονος, αδάμαστος, απόλυτος, ο έρωτας έχει στα Ανεμοδαρμένα Ύψη τη σφοδρότητα ακραίου φυσικού φαινομένου. Δεν γνωρίζει όρια και απαγορεύσεις, θραύει στο πέρασμά του κάθε εμπόδιο και ξετυλίγεται σαν ολέθρια θεομηνία.

Εκφράζοντας πρωτοφανή περιφρόνηση απέναντι σε κάθε έννοια κοινωνικής ευπρέπειας και βικτωριανής ηθικής, τα Ανεμοδαρμένα Ύψη προκάλεσαν αμηχανία και δυσφορία, την εποχή που κυκλοφόρησαν. Ο Χίθκλιφ παρουσιάσθηκε ως αποτρόπαιη δαιμονική φιγούρα. Η Κάθριν με τον θάνατό της φάνηκε να λυτρώνεται από τα δυσβάσταχτα κοινωνικά δεσμά της συζύγου και της μητέρας, που αντιστρατεύονταν τη βαθύτερη φύση της. Το τακτοποιημένο, άνετο σπιτικό των Λίντον με τα εμφανή γνωρίσματα άνεσης, πολυτέλειας, ευζωίας και με όλο τον πλούτο και την αφθονία του λειτούργησε σα φυλακή για την Κάθριν και την καθήλωσε στην απόλυτη δυστυχία. Η επιπόλαιη απόφασή της να επιλέξει τον Λίντον, υπαγορευμένη από την κοινή λογική κι ένα αίσθημα αγοραίου πραγματισμού απέναντι στη ζωή, την καταδίκασε σε σταδιακό αφανισμό. Για την Κάθριν, ο θάνατος είναι διέξοδος και διαφυγή από μια αλλοτριωμένη, τεχνητή ζωή που την απομακρύνει από τον εσώτερο εαυτό της και από τον Χίθκλιφ. Αν ο Λίντον αντιπροσωπεύει την κοινωνικη νόρμα και την πατριαρχία της εποχής, τότε ο Χίθκλιφ είναι η ζωντανή σύνδεση με τις φυσικές ανθρώπινες καταβολές και με το αίσθημα μιας πρωτογενούς, ανόθευτης ελευθερίας.

Η 'Εμιλι Μπροντέ πέθανε από φυματίωση, σε ηλικία 30 ετών, ένα χρόνο μετά την έκδοση του μοναδικού της μυθιστορήματος, που έμελλε να γίνει κλασικό.

Η οικογένεια της νεαρής συγγραφέως Έμιλι Μπροντέ είχε πληγεί βαριά από τους αλλεπάλληλους θανάτους οικείων, που βύθιζαν τους εναπομείναντες σ' ένα διαρκές πένθος καθιστώντας τη μελέτη θανάτου αναγκαστική ενασχόληση. Η οικογένεια Μπροντέ ανέδειξε κορυφαία συγγραφικά ταλέντα (η Σάρλοτ, αδελφή της Έμιλι, έγραψε την Τζέιν Έιρ) καθώς η πολλή συνάφεια με τον θάνατο αποτέλεσε ίσως εκλυτικό παράγοντα για μια αντισταθμιστική δημιουργικότητα. Λόγω του πάστορα πατέρα, τα παιδιά ήταν επιπλέον εξοικειωμένα με θρησκευτικά κείμενα, που εξήπταν τη φαντασία και αποτελούσαν πηγή αδιάκοπης έμμπνευσης. Η 'Εμιλι Μπροντέ πέθανε από φυματίωση, σε ηλικία 30 ετών, ένα χρόνο μετά την έκδοση του μοναδικού της μυθιστορήματος, που έμελλε να γίνει κλασικό.

Τα Ανεμοδαρμένα Ύψη κυκλοφορούν σε καινούρια, λεπτοδουλεμένη μετάφραση της Αργυρώς Μαντόγλου από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Περιλαμβάνεται αναλυτικός πρόλογος της μεταφράστριας και επίμετρο της σπουδαίας συγγραφέως Τζόις Κάρολ Όουτς.

* Η ΝΙΚΗ ΚΩΤΣΙΟΥ είναι φιλόλογος.

Στην κεντρική εικόνα: Από την τηλεοπτική μεταφορά του βιβλίου, το 1958 για το CBS. Η Rosemary Harris στον ρόλο της Κάθι και ο Richard Burton στον ρόλο του Χίθκλιφ.


altΑνεμοδαρμένα Ύψη
Έμιλι Μπροντέ
Μτφρ. Αργυρώ Μαντόγλου
Επίμετρο: Τζόις Κάρολ Όουτς
Ψυχογιός 2020
Σελ. 464, τιμή εκδότη €17,70

alt

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ EMILY BRONTË 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

Για το βιβλίο «Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ [Guadalupe Nettel] (μτφρ. Νάννα Παπανικολάου, εκδ. Ίκαρος). Kεντρική εικόνα: έργο της street artist Οla Volo © olavolo.com.

Γράφει η Φανή Χατζή

Όσο η άποψη ότι ο γενε...

«Πέτρινα ημερολόγια» της Κάρολ Σίλντς (κριτική) – Για μια γυναίκα σμιλεμένη στην πέτρα της ζωής

«Πέτρινα ημερολόγια» της Κάρολ Σίλντς (κριτική) – Για μια γυναίκα σμιλεμένη στην πέτρα της ζωής

Για το μυθιστόρημα της Κάρολ Σιλντς [Carol Shields] «Πέτρινα ημερολόγια» (μτφρ. Άγγελος Αγγελίδης, Μαρία Αγγελίδου, εκδ. Gutenberg). Kεντρική εικόνα: © Shelby Miller/Unspalsh. 

Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης

Υπάρχει ...

«Ανέβα στο βουνό να το φωνάξεις» του Τζέιμς Μπόλντουιν (κριτική) – Η ιστορία της δύσκολης ενηλικίωσης ενός αγοριού στο Χάρλεμ του '30

«Ανέβα στο βουνό να το φωνάξεις» του Τζέιμς Μπόλντουιν (κριτική) – Η ιστορία της δύσκολης ενηλικίωσης ενός αγοριού στο Χάρλεμ του '30

Για το μυθιστόρημα του Τζέιμς Μπόλντουιν [James Baldwin] «Ανέβα στο βουνό να το φωνάξεις» (μτφρ. Χρήστος Οικονόμου, εκδ. Πόλις). Kεντρική εικόνα: © U.S. National Archives and Records Administration.

Γράφει η Αργυρώ Μαντόγλου

Σε όλα τα μυ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Γυναικείο Βραβείο Μυθοπλασίας»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα του Women's Prize for Fiction 2024

«Γυναικείο Βραβείο Μυθοπλασίας»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα του Women's Prize for Fiction 2024

Η νικήτρια του βραβείου Women's Prize for Fiction 2024 (όπως και της κατηγορίας Non fiction που θεσμοθετήθηκε από φέτος) θα ανακοινωθεί στις 13 Ιουνίου. Κεντρική εικόνα: Από αριστερά προς τα δεξιά οι Aube Rey Lescure, Claire Kilroy και V. V. Ganeshananthan.

Επιμέλεια: ...

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

Για το βιβλίο «Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ [Guadalupe Nettel] (μτφρ. Νάννα Παπανικολάου, εκδ. Ίκαρος). Kεντρική εικόνα: έργο της street artist Οla Volo © olavolo.com.

Γράφει η Φανή Χατζή

Όσο η άποψη ότι ο γενε...

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

Για το ντοκιμαντέρ «TACK» (παραγωγή Onassis Culture) της Βάνιας Τέρνερ με πρωταγωνίστριες τη Σοφία Μπεκατώρου, που πρώτη ξεκίνησε το ελληνικό #MeToo, και την Αμαλία Προβελεγγίου, της οποίας η καταγγελία για βιασμό από τον προπονητή της από τα έντεκά της οδήγησε στην πρώτη δίκη-ορόσημο όχι μόνο για τη δικαίωσή της αλ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Υπάρχει μια «μικρή» ή μια «σύντομη» ιστορία για το… οτιδήποτε. Οι τίτλοι βιβλίων που επιχειρούν (και καταφέρνουν) να συμπυκνώσουν μεγάλα θέματα σε, συνήθως, ολιγοσέλιδα βιβλία είναι πάρα πολλοί. Εντυπωσιακά πολλοί. Στην παρακάτω πολύ ενδεικτική επιλογή είκοσι ενός βιβλίων μπορεί καν...

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ