alt

Μικρή εισαγωγή για δύο σημαντικούς, αλλά όχι ιδιαίτερα γνωστούς, ποιητές, τον Ιλχάν Μπερκ και τον Τόμας Μπρας, με αφορμή την κυκλοφορία και στα ελληνικά, ανθολογιών τους. «Περιπλανήσεις στην Κωνσταντινούπολη και άλλα ποιήματα» (μτφρ. Αριστοτέλης Μητράρας) του Ιλχάν Μπερκ, και «Η Όμορφη 27 Σεπτεμβρίου» (μτφρ. Ιωάννα Διαμαντοπούλου) του Τόμας Μπρας. Και τα δύο από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Του Διονύση Μαρίνου

Στη σκιά του «εθνικού» ποιητή της Τουρκίας Ναζίμ Χικμέτ, ίνδαλμα για τα κομμουνιστικά πιστεύω του, τον πηγαίο ανθρωπισμό του και τη ρομαντική εκφορά της ποίησή του, δεν συγκαταριθμούνται ποιητές της ελάχιστης ενέργειας ή της περιορισμένης ισχύος. Αντιθέτως, η γείτονα χώρα έχει να επιδείξει δύο σημαντικά ποιητικά ρεύματα που καθόρισαν τα χαρακτηριστικά της εθνικής της ποίησης. Από την ίδρυση του τουρκικού κράτους (ήτοι: από το 1923 και εντεύθεν), μια σειρά ποιητών διαρρηγνύουν τη σχέση τους με τα παραδοσιακά σχήματα και στρέφουν το βλέμμα τους στη Δύση. Πρόκειται για την περίοδο της «Πρώτης Νέας Παράξενης Ποίησης». 

Είναι θιασώτες της καθαρής ποίησης, αρνούνται να εντάξουν στο έργο τους την προφορική γλώσσα και αδιαφορούν για την έννοια του νοήματος ενός ποιητικού έργου. Περισσότερο ελιτίστες και κρυπτικοί, αλλά και με έντονη τάση στην εσωτερικότητα και την ατομικότητα, καθορίζουν τα ποιητικά πράγματα της χώρας έως και σήμερα ακόμη.

Από τη δεκαετία του ’50, όμως, θα υπάρξει μια δεύτερη σημαντική τομή στην ποίηση της χώρας με την «είσοδο» νέων φωνών που επιδιώκουν να εκφραστούν με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Είναι θιασώτες της καθαρής ποίησης, αρνούνται να εντάξουν στο έργο τους την προφορική γλώσσα και αδιαφορούν για την έννοια του νοήματος ενός ποιητικού έργου. Περισσότερο ελιτίστες και κρυπτικοί, αλλά και με έντονη τάση στην εσωτερικότητα και την ατομικότητα, καθορίζουν τα ποιητικά πράγματα της χώρας έως και σήμερα ακόμη.

Ένας από τους χαρακτηριστικούς ποιητές αυτής της νέας γενιάς είναι και ο Ιλχάν Μπερκ τον οποίο γνωρίζουμε στα μέρη μας χάρη στην έκδοση Περιπλανήσεις στην Κωνσταντινούπολη και άλλα ποιήματα (εκδ. Βακχικόν) σε μετάφραση-εισαγωγή του Αριστοτέλη Μητράρα. Ο Μπερκ είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση ποιητή. Στην πραγματικότητα είναι αποτέλεσμα ενός κράματος επιρροών. Αν και στην αρχή της πορείας του εμπνεύστηκε από το κίνημα της Πρώτης Νέας Παράξενης Ποίησης, στη συνέχεια ακολουθεί τα χνάρια του Χικμέτ γράφοντας ποιήματα που βασίστηκαν εν πολλοίς στον σοσιαλιστικό ρεαλισμό. 

Οι αναζητήσεις του, όμως, θα τον φέρουν κοντά στη Δύση κι εκεί θα σταθεί αρκετά για να διαμορφώσει τη δική του φωνή. Ο Μπερκ, γεννημένος στην πόλη Μαγνησία της Μικράς Ασίας το 1944, θα μαγευτεί από τον Απολλιναίρ, τον οποίο θεωρεί μια κεντρική φιγούρα για την παγκόσμια ποίηση, από την προφητική και ρωμαλέα ποίηση του Ουίτμαν, ενώ δεν θα λησμονήσει ποτέ την έμπνευση που έλαβε από τον Όμηρο, τον Καβάφη και τον Σεφέρη. 

Το ομώνυμο ποίημα της παρούσας συλλογής είναι ένας ελεγειακός ύμνος στην Κωνσταντινούπολη (πόλη στην οποία επανέρχεται συνεχώς). Πρόκειται για μια μεγάλη σύνθεση που θυμίζει έντονα Ουίτμαν, καθώς εκφράζει με μοναδικό τρόπο ένα μεγάλο και πολύχρωμο πλήθος, τον δυναμισμό της πόλης, αλλά και τη μυστική φωνή των απλών ανθρώπων. 

Αλλού γίνεται περισσότερο λυρικός και στοχαστικός γράφοντας ολιγόστιχα ποιήματα. Ο Μπερκ αφηγήθηκε τη ζωή του γράφοντας ποίηση. Μέσω συμβόλων (ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η διττή έννοια που δίνει στον ουρανό) μίλησε για τους απλούς ανθρώπους, τον έρωτα, την πόλη και τους αρχαίους μύθους που τους εντάσσει οργανικά στην ποίησή του. 

alt
Ο Τόμας Μπρας και ο Ιλχάν Μπερκ

Φωνή από την Ανατολική Γερμανία 

Αποτέλεσμα εξωτερικής παρατήρησης ενός κόσμου τραχύ, βίαιου και με πυκνά γεγονότα, η ποίηση του Τόμας Μπρας λειτουργεί ως ένα καίριο αντηχείο. Είναι σαν να στέκεται στην άκρη του δρόμου και του ποιήματος, να παρατηρεί και να αναγνωρίζει τα σχήματα, τις πράξεις και τα σύμβολα μιας παλλόμενης καθημερινότητας και να τα μεταφέρει σε μια ποιητική φόρμα που επιδιώκει να αγγίζει το «κόκαλο». Με την ποιητική συλλογή Η Όμορφη 27 Σεπτεμβρίου (εκδ. Βακχικόν) σε μετάφραση και εισαγωγή της Ιωάννας Διαμαντοπούλου έχουμε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να τον ανακαλύψουμε. 

Δωρικός σε σημείο να αφαιρεί ακόμη και ρήματα από τα ποιήματά του προς χάριν συμβόλων στίξης, με επιλογές που κεντρίζουν το ενδιαφέρον αλλά και θεματολογία που δεν φοβάται να μιλήσει ακόμη και για ακραία θέματα όπως η ζωή ενός δολοφόνου ή οι τελευταίες στιγμές μιας γυναίκας πριν προχωρήσει στο απονενοημένο διάβημα. 

Δωρικός σε σημείο να αφαιρεί ακόμη και ρήματα από τα ποιήματά του προς χάριν συμβόλων στίξης, με επιλογές που κεντρίζουν το ενδιαφέρον (πώς αποφασίζει, φερ’ ειπείν, να συγκολλήσει κάποιες λέξεις), αλλά και θεματολογία που δεν φοβάται να μιλήσει ακόμη και για ακραία θέματα όπως η ζωή ενός δολοφόνου ή οι τελευταίες στιγμές μιας γυναίκας πριν προχωρήσει στο απονενοημένο διάβημα. 

Ο Μπρας γεννήθηκε το 1945 στην Αγγλία. Εκεί είχε καταφύγει η εβραϊκής καταγωγής οικογένειά του για να γλιτώσει από τους ναζί. Επιστρέφει ως φοιτητής δημοσιογραφίας στην Ανατολική Γερμανία, αλλά δεν ολοκλήρωσε ποτέ τις σπουδές του, καθώς εκδιώχθηκε λόγω των αντικαθεστωτικών απόψεών του. Στη συνέχεια κάνει ένα σωρό επαγγέλματα για να επιβιώσει, ενώ τον τραβάει η δραματουργία και ο κινηματογράφος. Παράλληλα ασχολήθηκε με την ταξινόμηση του αρχείου του Μπρεχτ (τον χρησιμοποιεί άλλωστε και στα ποιήματά του). Το 1976 καταφέρνει να περάσει στο Δυτικό Βερολίνο, αλλά το αλκοόλ και τα ναρκωτικά θα τον ρίξουν σε ένα τέναγος ανυπαρξίας για πολλά χρόνια. Θα επανέλθει για τα καλά στο προσκήνιο το 1999 έχοντας γράψει ένα σενάριο 10.000 σελίδων, αλλά δεν θα προλάβει να δώσει νέα ορμή στο ταλέντο του αφού το 2001 θα πεθάνει πρόωρα.

Είναι ένας κυνικός ποιητής ο Μπρας; Η πρώτη όψη που αποκομίζεις από την ποίησή του, αυτή η μόνιμα εξωτερική θέαση των πραγμάτων, την οποία ποτέ δεν αποχωρίζεται, σου αφήνει μια αίσθηση ψυχρότητας. Κι όμως, υπάρχουν ποιήματα ολότελα αυτοσαρκαστικά. Εκεί γίνεται ο παίζων ποιητής, δημιουργώντας έτσι μια πολύ ενδιαφέρουσα αντίστιξη.

Οι αντιθέσεις, άλλωστε, είναι μέρος της ποιητικής δημιουργίας του. Τα θέματά του μπορεί να είναι παρμένα από ιστορικά γεγονότα, σκηνές του καθημερινού ρεπορτάζ των εφημερίδων, ιστορικές φυσιογνωμίες, αλλά και απλοί καθημερινοί άνθρωποι. Τα ποιήματα της παρούσας συλλογής χωρίζονται σε τέσσερα μέρη: Το Πρωί, το Μεσημέρι, το Βράδυ και η Νύχτα. Κάθε μέρος έχει τη δική του αίσθηση των πραγμάτων: από το φως στο σκοτάδι και ξανά από την αρχή. 

Απέριττος, οξυδερκής παρατηρητής, ιδιαίτερος στον τρόπο που καταγράφει τους στίχους του (ακόμη και οπτικά), ο Μπρας είναι ένας ποιητής των καιρών μας δίχως να προλάβει να τους ζήσει. Καίτοι δεν είναι ένας οραματιστής ποιητής, η δύναμη του λόγου του είναι τέτοια που είναι σε θέση να μιλήσει ακόμη και για την εποχή της δικής μας ξέφρενης παράνοιας. 

* Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας.
Τελευταίο βιβλίο του, η συλλογή διηγημάτων «Όπως και αν έρθει αυτό το βράδυ» (εκδ. Μελάνι).


altΠεριπλανήσεις στην Κωνσταντινούπολη
Και άλλα ποιήματα
Ιλχάν Μπερκ
Μτφρ. Αριστοτέλης Μητράρας
Βακχικόν 2019
Σελ. 168, τιμή εκδότη €10,60

alt

 

 

 

altΗ όμορφη 27 Σεπτέμβρη
Τόμας Μπρας
Μτφρ. Ιωάννα Διαμαντοπούλου
Βακχικόν 2019
Σελ. 74, τιμή εκδότη €8,50

alt

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Κόκκινη γραμμή» της Ειρήνης Ρηνιώτη (κριτική) – Γραμμή διαχωρισμού αλλά και ποιητικής ένωσης

«Κόκκινη γραμμή» της Ειρήνης Ρηνιώτη (κριτική) – Γραμμή διαχωρισμού αλλά και ποιητικής ένωσης

Για την ποιητική συλλογή της Ειρήνης Ρηνιώτη «Κόκκινη γραμμή» (εκδ. Άγρα). Κεντρική εικόνα: πίνακας της Hanna Sidorowicz.

Γράφει η Αντιγόνη Βλαβιανού

Στην παρούσα ποιητική συλλογή, έχουμε μια κόκκινη γραμμή που σηματοδ...

«Αναγέννηση» του Χάρη Βλαβιανού (κριτική) – 39 ποιητικά πορτρέτα

«Αναγέννηση» του Χάρη Βλαβιανού (κριτική) – 39 ποιητικά πορτρέτα

Για την ποιητική συλλογή του Χάρη Βλαβιανού «Η Αναγέννηση - 39 ποιητικά πορτρέτα» (εκδ. Πατάκη). Κεντρική εικόνα: Πορτρέτο του Νικολό Μακιαβέλι, στον οποίο είναι αφιερωμένο ένα ποίημα της συλλογής © Wikipedia. 

Γράφει η Άννα Βασιάδη

...
«Ποιήματα και τραγούδια» του Θωμά Κοροβίνη (κριτική) – Oι στίχοι ενός αδέσποτου δεσπότη

«Ποιήματα και τραγούδια» του Θωμά Κοροβίνη (κριτική) – Oι στίχοι ενός αδέσποτου δεσπότη

Για το βιβλίο του Θωμά Κοροβίνη «Ποιήματα και τραγούδια» (εκδ. Άγρα). Κεντρική εικόνα: πίνακας του Γιάννη Τσαρούχη με τίτλο: «Δύο άντρες με φτερά πεταλούδας» © Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη. 

Γράφει ο Γιώργος Γκόζης

…ή αλλιώς, περί του υμνογραφι...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

Για το ντοκιμαντέρ «TACK» (παραγωγή Onassis Culture) της Βάνιας Τέρνερ με πρωταγωνίστριες τη Σοφία Μπεκατώρου, που πρώτη ξεκίνησε το ελληνικό #MeToo, και την Αμαλία Προβελεγγίου, της οποίας η καταγγελία για βιασμό από τον προπονητή της από τα έντεκά της οδήγησε στην πρώτη δίκη-ορόσημο όχι μόνο για τη δικαίωσή της αλ...

Εκδόσεις Κλειδάριθμος: Βιβλιοπάρτι στο rooftop με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Εκδόσεις Κλειδάριθμος: Βιβλιοπάρτι στο rooftop με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, οι εκδόσεις Κλειδάριθμος διοργανώνουν το Σάββατο 27 Απριλίου (από τη 1 μ.μ. έως τις 6 μ.μ.) bookparty στο rooftop του ξενοδοχείου Brown Acropol, Πειραιώς 1, Αθήνα. Κεντρική εικόνα: istock (Getty).

Επιμέλεια: Book Press ...

«Βίος και Πολιτεία»: Ο κοινωνιολόγος Νίκος Παναγιωτόπουλος, ζωντανά από το «υπόγειο»

«Βίος και Πολιτεία»: Ο κοινωνιολόγος Νίκος Παναγιωτόπουλος, ζωντανά από το «υπόγειο»

Στο 36ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων στο Βιβλιοπωλείο της Πολιτείας με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου και της σκέψης, o Κώστας Κατσουλάρης θα συνομιλήσει με τον καθηγητή κοινωνολογίας στο Πανεπιστήμιων Αθηνών Νίκο Παναγιωτόπουλο, με αφορμή την έκδοση σε βιβλίο της έρευνάς του Παιδί και Ανάγνωσ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Υπάρχει μια «μικρή» ή μια «σύντομη» ιστορία για το… οτιδήποτε. Οι τίτλοι βιβλίων που επιχειρούν (και καταφέρνουν) να συμπυκνώσουν μεγάλα θέματα σε, συνήθως, ολιγοσέλιδα βιβλία είναι πάρα πολλοί. Εντυπωσιακά πολλοί. Στην παρακάτω πολύ ενδεικτική επιλογή είκοσι ενός βιβλίων μπορεί καν...

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ