maris700

Της Χίλντας Παπαδημητρίου

Έχει ειπωθεί πως το μεγαλύτερο αμάρτημα ενός μυθιστορήματος είναι να προξενεί πλήξη στον αναγνώστη του.
Σε αυτό το αμάρτημα επιδίωξα να μην πέσει το μυθιστόρημα που ο αναγνώστης κρατάει στα χέρια του.
Γιάννης Μαρής

Ο Γιάννης Μαρής έχει περάσει στο συλλογικό ασυνείδητο ως «πατέρας της αστυνομικής μυθοπλασίας», παρότι δεν ήταν μόνο αυτό. Υπήρξε δημοσιογράφος, συγγραφέας, σεναριογράφος, κριτικός κινηματογράφου, αλλά και ρεπόρτερ υπό την αρχική έννοια του όρου – η απορία είναι πότε τα προλάβαινε όλα αυτά. Οι δικοί του άνθρωποι τον θυμούνται να γράφει ασταμάτητα, νυχθημερόν, καπνίζοντας και πίνοντας καφέ. Ο όγκος του έργου του ανακαλεί τον Ζωρζ Σιμενόν περισσότερο ίσως κι από τη θεματολογία του.

Το πρώτο αστυνομικό μυθιστόρημα του Μαρή είναι το περίφημο «Έγκλημα στο Κολωνάκι», το οποίο δημοσιεύθηκε σε συνέχειες το 1953, στο περιοδικό «Οικογένεια».

Το αληθινό του όνομα ήταν Γιάννης Τσιριμώκος και γεννήθηκε στη Σκόπελο το 1916. Ήταν δεύτερος ξάδερφος του πολιτικού Ηλία Τσιριμώκου και από μικρή ηλικία εντάχθηκε στο σοσιαλιστικό χώρο, όντας από τους ιδρυτές του κόμματος της «Ένωσης Λαϊκής Δημοκρατίας». Αμέσως μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη μάχιμη δημοσιογραφία. Μετά από ενδελεχή έρευνα, συγκέντρωσε ατράνταχτα στοιχεία για τη φρίκη της Μακρονήσου, η δημοσίευση των οποίων στην εφημερίδα «Μάχη» είχε ως αποτέλεσμα να βρεθεί κι ο ίδιος στη Γυάρο.

Το εύρος των δυνατοτήτων του φάνηκε όταν ξεκίνησε να γράφει κάθε είδους αναγνώσματα για τις εφημερίδες με τις οποίες συνεργαζόταν: αστυνομικά, αισθηματικά, ιστορικά, κοινωνικά. Τα αναγνώσματα αυτά δημοσιεύονταν σε συνέχειες κατά το πρότυπο των roman-feuilleton που εμφανίστηκαν στις γαλλικές και αγγλικές εφημερίδες ήδη από την αρχή του 19ου αιώνα (και ανάμεσα στους συγγραφείς του συγκαταλέγονταν ο Μπαλζάκ και ο Ντίκενς). Το πρώτο αστυνομικό μυθιστόρημα του Μαρή είναι το περίφημο «Έγκλημα στο Κολωνάκι», το οποίο δημοσιεύθηκε σε συνέχειες το 1953, στο περιοδικό «Οικογένεια». Ακολούθησε ένας ανεξακρίβωτος ακόμα αριθμός αστυνομικών βιβλίων, αφού ο Μαρής δεν άφησε αρχείο με τα χειρόγραφά του και οι μελετητές του διασταυρώνουν πλοκές και τίτλους, βιβλία τσέπης και φύλλα εφημερίδων, πριν καταλήξουν οριστικά στο corpus των βιβλίων του.

Αυτό που διαχωρίζει τον Μαρή από προγενέστερους Έλληνες συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας είναι η δημιουργία ενός συγκεκριμένου ήρωα, με σαφή ελληνικά χαρακτηριστικά, ο οποίος ζει, δρα και εξιχνιάζει σε καθαρά αστικό περιβάλλον. Πρόκειται για τον αστυνόμο Γεώργιο Μπέκα, ο οποίος αν κι επηρεασμένος από τον Μαιγκρέ, δεν αποτελεί αντιγραφή του Γάλλου επιθεωρητή.

Αυτό που διαχωρίζει τον Μαρή από προγενέστερους Έλληνες συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας (Π. Νιρβάνας, Ε. Βλάχου, Χρ. Χαιρόπουλος, κ.λ.π.) είναι η δημιουργία ενός συγκεκριμένου ήρωα, με σαφή ελληνικά χαρακτηριστικά, ο οποίος ζει, δρα και εξιχνιάζει σε καθαρά αστικό περιβάλλον. Πρόκειται για τον αστυνόμο Γεώργιο Μπέκα, ο οποίος αν κι επηρεασμένος από τον Μαιγκρέ, δεν αποτελεί αντιγραφή του Γάλλου επιθεωρητή. Όπως γράφει ο Φίλιππος Φιλίππου σε σχετικό άρθρο του στο μπλογκ της ΕΛΣΑΛ, ο Μπέκας δεν λύνει απλώς γρίφους σαν τους Αγγλοσάξονες ομολόγους του, αλλά διεισδύει στην ψυχοσύνθεση των ηρώων του. Επίσης, όπως συμβαίνει στον Μαιγκρέ, ο Μπέκας γερνάει με το πέρασμα του χρόνου, και κάποια στιγμή συνταξιοδοτείται. Ενδιαφέρον στοιχείο της πλοκής πολλών βιβλίων του είναι η παρουσία του δημοσιογράφου Μακρή (ενός alter-ego του Μαρή), ο οποίος βοηθάει με τις σκέψεις και τη δράση του τον Μπέκα. Ο Μαρής δεν πέφτει στην παγίδα να προσδώσει στον Μακρή τα κωμικά στοιχεία που συναντάμε στον λοχαγό Άρθουρ Χάστινγκς, φίλο του Πουαρό, ή τον δόκτορα Ουότσον, τον αφελή συνεργάτη του Σέρλοκ Χολμς. Αποφεύγοντας για ευνόητους λόγους να σχολιάσει την τρέχουσα πολιτική κατάσταση (των δεκαετιών '50, '60 και '70), ο Μαρής ανέτρεχε συχνότατα στα κατοχικά χρόνια και με τις ιστορίες του καυτηρίαζε τη ανερχόμενη αστική τάξη των πρώην δωσίλογων και μαυραγοριτών, αλλά και των αρχαιοκαπήλων.

Φέτος, με την αφορμή της συμπλήρωσης εκατό χρόνων από τη γέννησή του, οι εκδόσεις Πατάκη κυκλοφόρησαν ένα συλλογικό τόμο υπό την επιμέλεια του συγγραφέα και δημοσιογράφου Κώστα Καλφόπουλου. Το βιβλίο με τίτλο «18 Κείμενα για τον Γιάννη Μαρή» περιέχει κείμενα συγγραφέων, δημοσιογράφων, μελετητών της αστυνομικής λογοτεχνίας κι ενός εκδότη, με πρόλογο του γιου του Μαρή, Άγγελου Τσιριμώκου. Το βιβλίο εξαντλεί σχεδόν το Φαινόμενο Γιάννη Μαρή, αφού σ' αυτό θα βρει ο αναγνώστης την τοπιογραφία των έργων του (Νίκος Βατόπουλος), τις αναφορές του στη γαλλική κουλτούρα (Loïc Marcou), τη θέση των γυναικών στα βιβλία του (Νανά Κουλετάκη) αλλά και μια ανάλυση των ονομάτων των ηρώων του (Στράτος Μυρογιάννης) όπως και των κοινωνικών ομάδων από τις οποίες προέρχονται αυτοί (Τεύκρος Μιχαηλίδης). Ο εκδότης Σταύρος Πετσόπουλος αφηγείται τις λαβυρινθώδεις προσπάθειες εντοπισμού πολλών χαμένων κειμένων του Μαρή, ο Φίλιππος Φιλίππου αναλύει τη συνεισφορά του στα λαϊκά περιοδικά της εποχής, ο Γιάννης Ράγκος παραθέτει στοιχεία για τη σινεφίλ πλευρά του, όπως επίσης για τα σενάριά του που έγιναν ταινίες και τηλεοπτικά σήριαλ. Ο Ριχάρδος Σωμερίτης και ο Γιώργος Λεονταρίτης μοιράζονται τις αναμνήσεις τους από τον δημοσιογράφο Μαρή, η Αθηνά Κακούρη, ο Βασίλης Βασιλικός, ο Νίκος Μπακουνάκης, ο Πέτρος Μάρκαρης και ο Ανδρέας Αποστολίδης αναφέρονται κυρίως στη θέση του στο χώρο της λογοτεχνίας, ενώ ο επιμελητής Κώστας Καλφόπουλος τοποθετεί το Φαινόμενο Μαρή στους κοινωνικούς και ιδεολογικούς άξονες που μπορούν να το εξηγήσουν. Ενδιαφέρον έχει το κείμενο του συγγραφέα Αναστάση Σιχλιμίρη, με τίτλο «Εσάς ποιο αστυνομικό σας αρέσει;» το οποίο εκφράζει μία τελείως διαφορετική άποψη για τον Μαρή.

Τα περισσότερα βιβλία του Γιάννη Μαρή κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ατλαντίδα, αν και η Άγρα έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια ανεύρεσης και αποκατάστασης πολλών μυθιστορημάτων του, τα οποία δεν είχαν τυπωθεί ποτέ σε μορφή βιβλίου. Ως τώρα έχουν κυκλοφορήσει επτά τίτλοι, κι έπεται συνέχεια. Στις εκδόσεις Άγρα βρίσκουμε επίσης τη μελέτη του Ανδρέα Αποστολίδη Ο κόσμος του Γιάννη Μαρή, και το Ο Γιάννης Μαρής και η εποχή του, του Γιώργου Λεονταρίτη.

alt

Πέντε μυθιστορήματα για την εξερεύνηση του σύμπαντος του Γιάννη Μαρή:

alt1/ Έγκλημα στο Κολωνάκι. Ο κοντόχοντρος αστυνόμος Μπέκας, με το παχύ μουστάκι και τη λαϊκή καταγωγή, καλείται να εξιχνιάσει τη δολοφονία ενός ζωγράφου στο κομψό αλλά αμαρτωλό Κολωνάκι της δεκαετίας του '50. (εκδ. Ατλαντίς)

alt2/ Έγκλημα στα παρασκήνια. Η δεύτερη μεγαλύτερη επιτυχία του Μαρή συνδυάζει τον λαμπρό κόσμο του θεάτρου με τις λαϊκές αθηναϊκές γειτονιές. Μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 1960, σε σκηνοθεσία Ντίνου Κατσουρίδη και με τον Τίτο Βανδή στο ρόλο του Μπέκα. (εκδ. Ατλαντίς)

alt3/ Ίλιγγος. Μια σπείρα λαθρεμπόρων κλέβει και αντικαθιστά με αντίγραφα τα μυκηναϊκά εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αθήνας. «Η αναζήτηση της χαμένης μνήμης γύρω από ένα έγκλημα στο χώρο του υπόκοσμου», κατά τον Ανδρέα Αποστολίδη. (εκδ. Άγρα)

alt4/ Ο θάνατος του Τιμόθεου Κώνστα. Στον απόηχο του χιτσκοκικού Vertigo αλλά με θέμα τα ένοχα μυστικά από τα χρόνια της Κατοχής, το βιβλίο μεταφέρθηκε στην τηλεόραση με τον Σταύρο Ξενίδη στο ρόλο του Μπέκα. (εκδ. Ατλαντίς)

alt5/ Η εξαφάνιση του Τζων Αυλακιώτη. Στο τελευταίο μυθιστόρημα του Μαρή δεν πρωταγωνιστεί ο αστυνόμος Μπέκας, αλλά ο δημοσιογράφος Κώστας Ανέστης, ο οποίος προσπαθεί να διαλευκάνει την εξαφάνιση του μεγαλοεπιχειρηματία Τζων Αυλακιώτη, το 1938, μεσούσης της δικτατορίας Μεταξά. Και αυτό έγινε σήριαλ στην ελληνική τηλεόραση.

alt+ 18 Κείμενα για τον Γιάννη Μαρή, Ανδρέας Αποστολίδης, Βασίλης Βασιλικός, Νίκος Βατόπουλος, Αθηνά Κακούρη, Κώστας Θ. Καλφόπουλος, Νίνα Κουλετάκη, Γιώργος Α. Λεονταρίτης, Πέτρος Μάρκαρης, LoïcMarcou, Τεύκρος Μιχαηλίδης, Νίκος Μπακουνάκης, Στράτος Μυρογιάννης, Σταύρος Πετσόπουλος, Γιάννης Ράγκος, Αναστάσης Σιχλιμίρης, Ριχάρδος Σ. Σωμερίτης, Άγγελος Τσιριμώκος και Φίλιππος Φιλίππου (εκδ. Πατάκη).

* Η ΧΙΛΝΤΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ είναι μεταφράστρια και συγγραφέας.
Τελευταίο βιβλίο της, το αστυνομικό μυθιστόρημα «Η συχνότητα του θανάτου» (εκδ. Μεταίχμιο).

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρήστος Νάτσης: Ο Γουίλιαμ Μπάροουζ και οι αρνητικές αξίες της ζωής

Χρήστος Νάτσης: Ο Γουίλιαμ Μπάροουζ και οι αρνητικές αξίες της ζωής

Μια συνολική αποτίμηση του έργου του Γουίλιαμ Μπάροουζ [William S. Burroughs]. Το ύφος, οι θεματικές και η γλώσσα που ανέπτυξε ο σημαντικός Αμερικανός συγγραφέας στα εμβληματικότερα βιβλία του. Κεντρική εικόνα: © Wikipedia. 

Γράφει ο Χρήστος Νάτσης

...
«Αυτός ήταν ο Κώστας...» – Λίγα λόγια για τον Κώστα Παπαϊωάννου από τον Άγγελο Στάγκο

«Αυτός ήταν ο Κώστας...» – Λίγα λόγια για τον Κώστα Παπαϊωάννου από τον Άγγελο Στάγκο

Το βράδυ της Δευτέρας 11 Μαρτίου, δύο χρόνια από τον θάνατο του δημοσιογράφου και εκδότη της εφημερίδας «Το Ποντίκι» (1979-2005), Κώστα Παπαϊωάννου (1938-2022), διοργανώθηκε στην Ένωση Συντακτών τιμητική εκδήλωση στη μνήμη του. Βασικοί ομιλητές ήταν οι (από αριστερά στη φωτογραφία) Μιχάλης Ιγνατίου, Αλέξης Παπαχελάς...

Η θεραπευτική και σωτηριακή διάσταση της Αισθητικής

Η θεραπευτική και σωτηριακή διάσταση της Αισθητικής

Η ικανότητα της Αισθητικής είναι να αποδιώχνει το κακό και μέσω της εμπειρίας του ωραίου να οδηγεί τους ανθρώπους σε αυτοαποκαλύψεις, σε γνωστικές περιπέτειες, αλλά και σε ιατρικές θεραπείες. Κεντρική εικόνα: O Δαβίδ του Μιχαήλ Άγγελου ©Wikipedia. 

Γράφει ο Δημο...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Την Κυριακή 28 Απριλίου στις 20:00 στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ θα πραγματοποιηθεί η τελευταία ανάγνωση της επιτυχημένης σειράς «Παραβάσεις / Αναγνώσεις», του θεατρικού αναλόγιου που επιμελείται η σκηνοθέτης Σύλβια Λιούλιου. Αυτή τη φορά, η Άννα Κοκκίνου συνεργάζεται με τον Νίκο Βελιώτη και διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» τ...

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Καλεσμένοι στη βραδιά μιλούν για το έργο του κορυφαίου στιχουργού, ενώ θα ακουστούν και τραγούδια σε ποίηση Νίκου Γκάτσου με τη Μαρία Κρασοπούλου και τον Νικόλα Παλαιολόγο.

Επιμέλεια: Book Press

Ο Δήμος Καλαμάτας και ο Τομέας Λόγου και Γραμμάτων της Κ.Ε. «ΦΑΡΙΣ», διοργανώνουν...

Κώστας Καλτσάς: «Η αναμέτρηση με το παρελθόν δεν τελειώνει ποτέ»

Κώστας Καλτσάς: «Η αναμέτρηση με το παρελθόν δεν τελειώνει ποτέ»

Με αφορμή το πρώτο του μυθιστόρημα «Νικήτρια σκόνη» (εκδ. Ψυχογιός) που κυκλοφόρησε πρόσφατα, συνομιλούμε με τον μεταφραστή και συγγραφέα Κώστα Καλτσά για τα Δεκεμβριανά, το πρόσφατο Δημοψήφισμα, αλλά και τον Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας. Κεντρική εικόνα: © Μαρίνα Δογάνου. 

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

«Κάτι σαν αγάπη» του Πολυχρόνη Κουτσάκη (προδημοσίευση)

«Κάτι σαν αγάπη» του Πολυχρόνη Κουτσάκη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα του Πολυχρόνη Κουτσάκη «Κάτι σαν αγάπη – Μια υπόθεση για τον Γιώργο Δάντη», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 22 Απριλίου από τις εκδόσεις Πατάκη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ιφιγένει...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα μάς δείχνουν τον δρόμο για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή, μέσα από δεδομένα που προέκυψαν από σημαντικές επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών και από πολύτιμα αποστάγματα πνευματικής εμβάθυνσης. 

Γράφει η Ελεάνα Κολοβού 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ