yayoi kusama louisiana museum of modern art designboom 54

Της Ευδοκίας Κατσουρού 

Όταν την Τρίτη χιλιετία του έτους 375 πριν και μετά Χριστό αποφάσισα να δουλέψω στην Βάσιμη Εταιρεία Παράδοξης Σύνδεσης, κανένας δεν με είχε προετοιμάσει για τα βάσιμα παράδοξα που θα αντιμετώπιζα μελλοντικά.

Καθημερινά, πήγαινα στις εγκαταστάσεις της για να μελετήσω τη δομή και λειτουργία του συστήματος Παράδοξης Σύνδεσης και τα βράδια συνέχιζα τη δουλειά μου κάτω από το λαμπερό φως του ήλιου. Αυτόματος Χρονοδιακόπτης με Προεπιλογή Προγραμμάτων Λεκτικής Άρδευσης: η ΒΕΠΑΣ διέθετε το προϊόν σε κάθε ενδιαφερόμενο που είχε χάσει τον λεκτικό του προσανατολισμό και αναζητούσε μια σίγουρη λύση. Δεν υπήρχε ηλικιακός περιορισμός ή κάποιου είδους ρήτρα: οι πελάτες αγόραζαν το Χρονοδιακόπτη καταβάλλοντας το ακριβές αντίτιμο και ένας κατάλληλα εκπαιδευμένος υπάλληλος έβαζε σε λειτουργία το Σύστημα Παράδοξης Σύνδεσης. Υπήρξα για πολλά χρόνια, σίγουρα πάνω από δέκα μήνες, ένας τέτοιος υπάλληλος.

Το όλο σύστημα τροφοδοτούνταν ενεργειακά από δύο ή τρεις Βασικούς Εγκεφαλικούς Πυρήνες σε όλη τη γνωστή τότε γη. 

Αρχικά, χρησιμοποιούσα τον Πίνακα Τάσεως Τροφοδοσίας για να προσαρμόσω την λειτουργία του Χρονοδιακόπτη στον εκάστοτε χρήστη: μικρότερη τάση απαιτούνταν για να προγραμματίσω τον εγκέφαλο των μικρών παιδιών, μεγαλύτερη για όσους άγγιζαν τη μέση ηλικία των πεντακοσίων χρόνων και πολύ ισχυρή, βεβαίως, για τους υπέργηρους της πρώτης μεταναστευτικής περιόδου. Το όλο σύστημα τροφοδοτούνταν ενεργειακά από δύο ή τρεις Βασικούς Εγκεφαλικούς Πυρήνες σε όλη τη γνωστή τότε γη. Στη συνέχεια, έπρεπε να στρίψω τον Επιλογέα Προγραμμάτων σε μία από τις 15 στη νιοστή αριθμημένες θέσεις, ώστε ο χρήστης να επιλέξει οποιοδήποτε από τα προκαθορισμένα Προγράμματα Λεκτικής Άρδευσης. Για παράδειγμα, στη θέση τρία ήταν τοποθετημένη η λέξη πιλότος και ο χρήστης θα μπορούσε να ρυθμίσει τον Επιλογέα του να ανασύρει τη συγκεκριμένη λέξη, κάθε φορά που θα τον ρωτούσαν «τι δουλειά κάνεις;» – εάν, φυσικά, ήταν πιλότος ή σε ένα παιχνίδι γνώσεων, ως απάντηση στην ερώτηση «πώς ονομάζεται ο οδηγός του αερόκλοιου». Με αυτό τον τρόπο, ο εγκέφαλος εξοικονομούσε ενέργεια και θα διατηρούνταν φρέσκος για χιλιετίες.

Τα προβλήματα ξεκίνησαν, όταν σε ένα Πρόγραμμα Λεκτικής Άρδευσης εντοπίστηκαν λέξεις της παλαιοντολογίας, όπως μύθος, φάντασμα, διαίρεση, τριγωνομετρία, απουσία, αλάτι, νοσταλγία και κάποιες άλλες, χωρίς ταυτότητα. Παρουσιάστηκε, τότε, το εξής: σε συζητήσεις για γνωστά αξιώματα της Πληροφορίας Φυσικού Τόπου, κατά λάθος επιλέγονταν λέξεις όπως μύθος και φάντασμα, με φυσική συνέπεια να πέσει όλο το σύστημα ταξινόμησης της ΠΛΗΦΥΤΟ. Πολλά τέτοια περιστατικά έλαβαν χώρα καταστρέφοντας τα δεδομένα των συστημάτων, πάνω στα οποία είχε δομηθεί η ως τότε ανθρώπινη εμπειρία. Πήρα οδηγίες από την ΒΕΠΑΣ να ακυρώσω προσωρινά τα προηγούμενα προγράμματα και να μηδενίσω τους Επιλογείς, με φορά προς τα αριστερά (ήταν ο μόνος τρόπος για να παραμείνει ο προγραμματιστής ανενεργός). Η λέξη αλάτι είχε παραβιάσει το προσωπικό μου σύστημα και έτσι μηδένισα όλους τους Επιλογείς προς τα δεξιά.

Μετά από φοβερές ταραχές που προέκυψαν από την έλλειψη κατανόησης και συνέχειας των λέξεων, κάποιοι άνθρωποι αποφάσισαν να αποσυνδέσουν τους Χρονοδιακόπτες από το εγκεφαλικό τους στέλεχος και με αυτό τον παράλογο τρόπο ξεκίνησε μια νέα εποχή για το ανθρώπινο είδος με το εντελώς καινοτόμο όνομα: LΟGIKA.

ΕΥΓΕΝΙΑ ΚΑΤΣΟΥΡΟΥ

evdokia katsourouINFO
Η  Ευδοκία Κατσουρού είναι Ψυχολόγος. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα στον τομέα της Ψυχοθεραπείας. Τα τελευταία χρόνια παρακολουθεί σεμινάρια δημιουργικής γραφής.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
***
ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΩΡΟ
Στη στήλη αυτή δημοσιεύονται διηγήματα (κείμενα μυθοπλασίας) στην ελληνική γλώσσα τα οποία μέχρι τη στιγμή της αποστολής τους δεν έχουν δημοσιευτεί σε έντυπο ή οπουδήποτε στο διαδίκτυο. Τα διηγήματα αποστέλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση edit@bookpress.gr. Στην περίπτωση που το διήγημα επιλέγεται για να δημοσιευτεί, και μόνο σε αυτή, θα επικοινωνούμε με τον συγγραφέα το αργότερο μέσα σε 20 μέρες από την αποστολή του διηγήματος και θα τον ενημερώνουμε για το χρόνο της επικείμενης δημοσίευσης. Σε κάθε άλλη περίπτωση, καμιά επιπλέον επικοινωνία δεν θα πρέπει να αναμένεται και ο συγγραφέας επαναποκτά αυτομάτως την κυριότητα του κειμένου του. Τα προς δημοσίευση διηγήματα ενδέχεται να υποστούν γλωσσική επιμέλεια.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αλμυρόφιλα (διήγηση)

Αλμυρόφιλα (διήγηση)

«Η όψη του χειμώνα στον Άη Γιάννη στους Μύλους σφηνώθηκε στην φαντασία μου ανεξίτηλα. Την αναπολώ με νοσταλγία τώρα στη Αθήνα και συχνά βυθίζομαι στις εικόνες της. Το κλείσιμο της πανδημίας, επώδυνο για άλλους, για μένα που το πέρασα στο νησί, ήταν ξαναβάφτισμα στη φύση που από παιδί ένοιωθα ένα μαζί της». Κεντρική ...

Η ιστορία των ματιών (διήγημα)

Η ιστορία των ματιών (διήγημα)

«Θα ήταν δέκα ή έντεκα χρονών όταν τα περιγράμματα των πραγμάτων άρχισαν να θολώνουν. Εκείνο που περισσότερο την πείραζε ήταν το ότι άρχισε να μη διακρίνει καθαρά όσα σκάλιζε ο δάσκαλος στον πίνακα· έναν αριθμό αν αντέγραφε λάθος, η άσκηση θα πήγαινε στον βρόντο – κι αυτή ήταν άριστη μαθήτρια». Kεντρική εικόνα: πίνα...

Έλλειψη (διήγημα)

Έλλειψη (διήγημα)

«Σήμερα ξύπνησα μ’ ένα αίσθημα έλλειψης. Είχα γυρίσει από ένα μεγάλο ταξίδι κι αυτό που ένιωσα ήταν ότι μου έλειπε ένας κήπος. Ήθελα να σηκωθώ και ν’ ασχοληθώ μόνο με τα τριαντάφυλλά μου». Kεντρική εικόνα: ® Josh Hild/Unsplash. 

Tης Αλίκης Καγιαλόγλου ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Γυναικείο Βραβείο Μυθοπλασίας»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα του Women's Prize for Fiction 2024

«Γυναικείο Βραβείο Μυθοπλασίας»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα του Women's Prize for Fiction 2024

Η νικήτρια του βραβείου Women's Prize for Fiction 2024 (όπως και της κατηγορίας Non fiction που θεσμοθετήθηκε από φέτος) θα ανακοινωθεί στις 13 Ιουνίου. Κεντρική εικόνα: Από αριστερά προς τα δεξιά οι Aube Rey Lescure, Claire Kilroy και V. V. Ganeshananthan.

Επιμέλεια: ...

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

Για το βιβλίο «Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ [Guadalupe Nettel] (μτφρ. Νάννα Παπανικολάου, εκδ. Ίκαρος). Kεντρική εικόνα: έργο της street artist Οla Volo © olavolo.com.

Γράφει η Φανή Χατζή

Όσο η άποψη ότι ο γενε...

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

Για το ντοκιμαντέρ «TACK» (παραγωγή Onassis Culture) της Βάνιας Τέρνερ με πρωταγωνίστριες τη Σοφία Μπεκατώρου, που πρώτη ξεκίνησε το ελληνικό #MeToo, και την Αμαλία Προβελεγγίου, της οποίας η καταγγελία για βιασμό από τον προπονητή της από τα έντεκά της οδήγησε στην πρώτη δίκη-ορόσημο όχι μόνο για τη δικαίωσή της αλ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Υπάρχει μια «μικρή» ή μια «σύντομη» ιστορία για το… οτιδήποτε. Οι τίτλοι βιβλίων που επιχειρούν (και καταφέρνουν) να συμπυκνώσουν μεγάλα θέματα σε, συνήθως, ολιγοσέλιδα βιβλία είναι πάρα πολλοί. Εντυπωσιακά πολλοί. Στην παρακάτω πολύ ενδεικτική επιλογή είκοσι ενός βιβλίων μπορεί καν...

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ