mavro xioni 1

Για την παράσταση Μαύρο χιόνι, διασκευή έργου του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ, από τον Κώστα Φιλίππογλου και την Δήμητρα Κονδυλάκη, σε σκηνοθεσία Κ. Φιλίππογλου, στο Θέατρο Πόρτα.

Του Νίκου Ξένιου

Στο θέατρο «Πόρτα» είδαμε το ημιτελές -αυτοβιογραφικό- «Θεατρικό μυθιστόρημα» του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ, όπως το μεταφέρει στη σκηνή ο Κώστας Φιλίππογλου υπό τον τίτλο «Μαύρο χιόνι. Το ημερολόγιο ενός μακαρίτη». Τη δραματουργία της παράστασης υπογράφει η Δήμητρα Κονδυλάκη, ενώ το κείμενο διαμορφώθηκε σε συνεργασία με τους ηθοποιούς κατά τη διάρκεια των προβών. Το «Θεατρικό Μυθιστόρημα» είναι ένα κείμενο-φάντασμα, ένα κείμενο «μη γεγονός», κατ' ουσίαν πρόκειται για την επινόηση ενός συγγραφέα που έχει αυτοκτονήσει αφού έγραψε το προσωπικό του ημερολόγιο. Η είσοδος του νέου αυτού συγγραφέα στους λογοτεχνικούς κύκλους και το πάθος του για το θέατρο έρχονται σε κατά μέτωπον αντίθεση με την οικτρή πραγματικότητα του κατευθυνόμενου λόγου που εκφέρει η Τέχνη σε ένα ολοκληρωτικό, γραφειοκρατικό σύστημα καλλιτεχνικής παραγωγής σαν της σταλινικής Ε.Σ.Σ.Δ. 

Το «Θεατρικό μυθιστόρημα», εν όψει της συγγραφής του «Μαιτρ και Μαργαρίτα», έμεινε ημιτελές με τον αιφνίδιο θάνατο του Μπουλγκάκοφ, το 1940.

Σαρκαστική σειρά αποτυχιών

Όλοι οι χαρακτήρες υιοθετούν έντονη κινησιολογία με μεγάλη δόση φαντασίας, καταργώντας τα όρια της σκηνικής σύμβασης με παιγνιώδη τρόπο.

Μόσχα του 1930. Όπως εξομολογείται ο δημοσιογράφος Μαξούντοφ, το μυθιστόρημά του «Μαύρο χιόνι» το έγραψε παρέα με την αγαπημένη του γάτα. Μετά την ψυχρή υποδοχή του έργου του, ο μελαγχολικός Μαξούντοφ κάνει απόπειρα αυτοκτονίας. Όταν αποτυγχάνει και σ' αυτήν, ένας εκδότης προτίθεται να εκδώσει το μυθιστόρημα, λογοκρίνοντας μόνο τρεις λέξεις: την «Αποκάλυψη», τον «Αρχάγγελο» και τον «Διάβολο». Όμως ο εκδοτικός οίκος είναι μια σαπουνόφουσκα, κι έτσι ο Μαξούντοφ διασκευάζει το κείμενό του σε θεατρικό έργο, που γίνεται δεκτό από την Ανεξάρτητη Σκηνή, προς μεγάλη έκπληξη δική του και όλης της φιλολογικής Μόσχας. Στη σκηνή υπογραφής των συμβολαίων, είναι ξεκαρδιστικά αχανής ο κατάλογος των δικαιωμάτων που «δεν έχει» ένας δημιουργός, σε συνδυασμό με την ατελείωτη λίστα των υποχρεώσεων που «έχει». Ο μελαγχολικός αυτόχειρας Μαξούντοφ είναι ένας αθεράπευτος ονειροπόλος. Από το έργο του πρέπει να λογοκριθούν δύο πράγματα: αφενός η σκηνή της αυτοκτονίας με περίστροφο κι αφετέρου η φράση: «Οι νεκροί θα κριθούν από τα έργα τους».

Το γκροτέσκο ύφος της παράστασης του κύριου Φιλίππογλου αποδίδει στην εντέλεια το βαθύτατα «μαύρο» χιούμορ και την απελπισία του καλλιτέχνη που προσπαθεί, έναντι της λογοκρισίας του καθεστώτος, να υπερασπιστεί τις αισθητικές και ιδεολογικές του αξίες, όπως ενσαρκώνονται στην «κομμένη» σκηνή με τον πυροβολισμό και το αίμα που βάφει μαύρο το χιόνι. Επιστρατεύοντας ένα λαϊκό, σωματικό θέατρο ο κύριος Φιλίππογλου ασκεί τον θίασό του σε έντονο μανιερισμό, συνθέτοντας ένα ανθρώπινο «πολυ-σώμα» που κινείται ως ηχώ ή ως ίσκιος του πρωταγωνιστή, και που αποτελείται από τους εκπροσώπους των υπαλλήλων, χαρακτηριστικούς τύπους της ρωσικής αστικής μικροκοινωνίας, μέλη της κρατικής γραφειοκρατίας, αντιπροσωπευτικές φιγούρες «ποζάτων» θεατρανθρώπων, αλλά και σκιάχτρα κομματικών στελεχών. Όλοι οι χαρακτήρες -πλην του πρωταγωνιστή- υιοθετούν έντονη κινησιολογία με μεγάλη δόση φαντασίας, καταργώντας τα όρια της σκηνικής σύμβασης με παιγνιώδη τρόπο.

mavro xioni 2

Η μέθοδος Στανισλάβσκι και τα θύματά της

Είναι εντυπωσιακές οι μικροπρέπειες, οι ίντριγκες, τα ποταπά κίνητρα όσων βυσοδομούσαν στα δωμάτια του Θεάτρου Τέχνης της Μόσχας την εποχή της διαμάχης μεταξύ Στανισλάφκσι και Νεμίροβιτς–Ντατσένκο. Υπερδιογκωμένα Εγώ σκηνοθετών και καλλιτεχνικών διευθυντών, ατελείωτες, σχολαστικές πρόβες. Η εμμονή του Στανισλάβσκι με τον πειραματισμό που παρωδείται στο έργο του Μπουλγκάκοφ στην ουσία ακυρώνει το ανέβασμα του «Μαύρου χιονιού» επί σκηνής. Ξεκαρδιστικός ο σκηνοθέτης Κώστας Φιλίππογλου, που κρατά τα σκήπτρα της παράστασης ως Ιβάν Βασίλιεβιτς και ερμηνεύει και τον εισαγωγικό/επιλογικό ρόλο του αφηγητή.

Η όλη παράσταση αναδίδει το κλίμα της αγαστής συνεργασίας, τη συγκίνηση του πρωτοειδωμένου και τη φρεσκάδα μιας ομάδας που κυριολεκτικά «ερμηνεύει» υπό σύγχρονο πρίσμα το κλασικό κείμενο, διασώζοντας, μέσα από μια σάτιρα προσιτή στον μέσο θεατή, το δεύτερο και το τρίτο επίπεδο ανάγνωσης του έργου, καθώς και τη δομική μελαγχολία που το διέπει.

Στον ρόλο του Μαξούντοφ ο Τάκης Δημητρόπουλος δίνει προσωπικό δείγμα γραφής, καθιερώνοντας έναν εύθραυστο ανθρώπινο τύπο. Η ερμηνεία του είναι μπουφόνικη ως ένα βαθμό, ωστόσο πιστή στο όλο ύφος της παράστασης. Εξαιρετική είναι η χρήση οικονομίας στις αναπνοές του, η εξοικονόμηση ενέργειας για τις δύσκολες, παλίνδρομες και εσκεμμένα «αφύσικες» κινήσεις του επί σκηνής. Ενδιαφέρουσα και προκλητική ερμηνεία, που ανοίγει έναν ορίζοντα θεαματικής εξέλιξης για τον νέο ηθοποιό.

Πολύ καλός στον ρόλο του εκδότη ο Γιάννης Στεφόπουλος, που αποδίδει με έξοχη αίσθηση χιούμορ και τον ρόλο της «θείας». Ο Δημήτρης Δρόσος στήνει χαρακτήρα στον ρόλο του σκηνοθέτη, παρωδίας του Ντατσένκο. Η Εύα Αγγελοπούλου ξεκαρδιστική στον ρόλο της ευνοημένης ηθοποιού και σταρ του θεάτρου. Η Εύα Οικονόμου Βαμβακά πολύ επιτυχημένη στον ρόλο της νευρωτικής κρατικής υπαλλήλου που πειθαρχεί και «ψαρώνει» στη φωνή του κομματικού στελέχους. Υποβλητικό το σκηνικό της Όλγας Μπρούμα με τις τρεις σειρές από σακκάκια που «καταρρέουν» στη σκηνή της αυτοκτονίας του Μαξούντοφ και το αναβατόριο στο πίσω μέρος της Γέφυρας των Αλύσων, από πίσω, βιομηχανικής αισθητικής. Οι φωτισμοί του Σάκη Μπιρμπίλη και η ενδυματολογικές λύσεις της Μαργαρίτας Δοσούλα υπηρετούν απόλυτα το έργο.

Η όλη παράσταση αναδίδει το κλίμα της αγαστής συνεργασίας, τη συγκίνηση του πρωτοειδωμένου και τη φρεσκάδα μιας ομάδας που κυριολεκτικά «ερμηνεύει» υπό σύγχρονο πρίσμα το κλασικό κείμενο, διασώζοντας, μέσα από μια σάτιρα προσιτή στον μέσο θεατή, το δεύτερο και το τρίτο επίπεδο ανάγνωσης του έργου, καθώς και τη δομική μελαγχολία που το διέπει. Τα εύσημα αποδίδονται στη συνεργασία της κυρίας Κονδυλάκη με τον σκηνοθέτη.

mavro xioni 3

Βιογραφικά συντελεστών

Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Κώστας Φιλίππογλου ξεκίνησε τις θεατρικές του σπουδές στην Αθήνα και συνέχισε την εκπαίδευσή του με ηθοποιούς δασκάλους από την ομάδα του Πήτερ Μπρουκ, της Αριάν Μνουσκίν και την Théâtre de Complicité, ομάδα με την οποία συμμετέχει σε παραστάσεις και εργαστήρια στην Αγγλία, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Σκηνοθέτησε «Αλίκη στην χώρα των θαυμάτων» το 2003, και «Οδυσσεβάχ»,το 2006, για το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης. Δίδακξε ως επίκουρος καθηγητής στο θεατρικό τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών, στη Δραματική Σχολή "Αρχή" της Ν. Καρρά, στα σεμινάρια του Υπουργείου Παιδείας για το θέατρο στα σχολεία, στο ΜΑΤΑΝ, ειδικό σχολείο Καλών Τεχνών του Ισραήλ, στο Lee Strasberg Ιnstitute, στο Actor's studio και στο Actor's center στη Νέα Υόρκη.

Η Δήμητρα Κονδυλάκη είναι θεωρητικός θεάτρου, σκηνοθέτις και μεταφράστρια, καλλιτεχνική σύμβουλος για το σύγχρονο ελληνικό θέατρο στο Φεστιβάλ Αθηνών. Σπούδασε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο Institut d'études théâtrales (Censier Paris III) και είναι διδάκτωρ Συγκριτικής Λογοτεχνίας (PARIS IV-Sorbonne). Έχει διδάξει ως επιστημονική συνεργάτις στα Τμήματα Θεατρικών Σπουδών των Παν/μίων Πατρών και Πελοποννήσου. Διευθύνει μαζί με τον Αντρέα Στάικο το Εργαστήριο Θεατρικής Μετάφρασης του Γαλλικού Ινστιτούτου. Από το 2004 διευθύνει τις σειρές «Η γλώσσα του θεάτρου» και «Θέατρο: Τέχνη-Κοινωνία-Πολιτική» των Εκδόσεων Νεφέλη. Η μονογραφία της Ο θεατρικός Δημήτρης Δημητριάδης. Εξερευνώντας τη δυνατότητα του αναπάντεχου ήταν υποψήφια για το Βραβείο Καλύτερου Θεατρολογικού Συγγράμματος 2016 της Ένωσης των Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών.

* Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας.

Σκηνοθεσία: Κώστας Φιλίππογλου
Διασκευή: Δήμητρα Κονδυλάκη, Κώστας Φιλίππογλου
Σκηνικά: Όλγα Μπρούμα
Κοστούμια: Μαργαρίτα Δοσούλα
Συνεργάτης σκηνογράφος: Μιχαήλα Πλιαπλιά
Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης
Μουσική: Lost Bodies
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώτα Σερεμέτη
Β' Βοηθός σκηνοθέτη: Σίλια Κόη
Φωτογραφίες-Promo video: Όλγα Μπρούμα (art direction) - Βαγγέλης Πουλής (κάμερα)
Κατασκευή σκηνικού: Παναγιώτης Μπλάνας
Παραγωγή: GoodHeart Productions
Εύα Αγγελοπούλου, Γιάννης Γιαννούλης, Τάσος Δημητρόπουλος, Δημήτρης Δρόσος, Εύα Οικονόμου Βαμβακά, Γιάννης Στεφόπουλος και Κώστας Φιλίππογλου

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη στο Θέατρο Ροές (κριτική) – Θλιμμένοι «σούπερ ήρωες» που δεν πείθουν

«Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη στο Θέατρο Ροές (κριτική) – Θλιμμένοι «σούπερ ήρωες» που δεν πείθουν

Για την παράσταση «Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη που ανέβηκε στο Θέατρο Ροές. Κεντρική εικόνα: Ελ. Χούμου. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος 

Ο Θανάσης Κριτσάκης, μετά από την παράσταση «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης», έρ...

«Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου στο Από Μηχανής Θέατρο (κριτική) – Μια παράσταση τολμηρή και αισθησιακή

«Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου στο Από Μηχανής Θέατρο (κριτική) – Μια παράσταση τολμηρή και αισθησιακή

Για την παράσταση «Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία του Θανάση Σαράντου που παίζεται στο Από Μηχανής Θέατρο. Κεντρική εικόνα: © Κωνσταντίνος Λέπουρης. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Το «Κουαρτέτο» του Heiner Müll...

«Rabbit Hole» του Ντέιβιντ Λίντσεϊ-Αμπέρ, στο θέατρο «Ελ Ερ» (κριτική) – Μια πολύ δυνατή παράσταση για τις ψυχικές «κουνελότρυπες»

«Rabbit Hole» του Ντέιβιντ Λίντσεϊ-Αμπέρ, στο θέατρο «Ελ Ερ» (κριτική) – Μια πολύ δυνατή παράσταση για τις ψυχικές «κουνελότρυπες»

Για την παράσταση «Rabbit Hole» του Ντέιβιντ Λίντσεϊ-Αμπέρ σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Λυμπερόπουλου που ανέβηκε στο θέατρο Ελ Ερ. Κεντρική εικόνα: © Σπύρος Περδίου. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Το «Rabbit Hole» του Ντέιβιντ ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Η πλατφόρμα έδωσε στη δημοσιότητα το teaser trailer του σίριαλ 16 επεισοδίων που προσπαθεί να οπτικοποιήσει το εμβληματικό μυθιστόρημα «100 χρόνια μοναξιά» του νομπελίστα Κολομβιανού συγγραφέα. Κεντρική εικόνα: © Netflix. 

Επιμέλεια: Book Press

...
Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Την Κυριακή 28 Απριλίου στις 20:00 στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ θα πραγματοποιηθεί η τελευταία ανάγνωση της επιτυχημένης σειράς «Παραβάσεις / Αναγνώσεις», του θεατρικού αναλόγιου που επιμελείται η σκηνοθέτης Σύλβια Λιούλιου. Αυτή τη φορά, η Άννα Κοκκίνου συνεργάζεται με τον Νίκο Βελιώτη και διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» τ...

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Καλεσμένοι στη βραδιά μιλούν για το έργο του κορυφαίου στιχουργού, ενώ θα ακουστούν και τραγούδια σε ποίηση Νίκου Γκάτσου με τη Μαρία Κρασοπούλου και τον Νικόλα Παλαιολόγο.

Επιμέλεια: Book Press

Ο Δήμος Καλαμάτας και ο Τομέας Λόγου και Γραμμάτων της Κ.Ε. «ΦΑΡΙΣ», διοργανώνουν...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα μάς δείχνουν τον δρόμο για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή, μέσα από δεδομένα που προέκυψαν από σημαντικές επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών και από πολύτιμα αποστάγματα πνευματικής εμβάθυνσης. 

Γράφει η Ελεάνα Κολοβού 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ