alt

Για τη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Της Χρύσας Στρογγύλη

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, τη Δευτέρα 27 Ιουνίου, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Στέφανου Τσιαλή πραγματοποίησε στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού την πρώτη από τις τρεις προγραμματισμένες συναυλίες της.

Η Κ.Ο.Α. φάνηκε να απολαμβάνει την εκτέλεσή του, ενώ ο νεαρός συνθέτης φάνηκε εξοικειωμένος με την τέχνη της ενορχήστρωσης συμφωνικής ορχήστρας.

Η συναυλία ξεκίνησε με το έργο «Αποφώνησις» του Ορέστη Παπαϊωάννου. Ο 23χρονος συνθέτης έδωσε αυτόν τον τίτλο επειδή, όπως λέει ο ίδιος, ήταν το τελευταίο του πριν τελειώσει τις σπουδές του στο ΑΠΘ. Ένα χρόνο πριν είχε κερδίσει το πρώτο βραβείο στην Πράγα της Τσεχίας, στον Διεθνή Διαγωνισμό για Νέους Συνθέτες «Ντβόρζακ», μαζί με δυο ειδικά βραβεία: καλύτερου έργου «αυστηρού στιλ» και καλύτερου έργου τονικής μουσικής. Το έργο δεν ξεχώριζε τόσο για την πρωτοτυπία του όσο για την ποικιλία των συναισθημάτων που απέπνεε, για τις έντονες χρωματικές του αντιθέσεις και για τις εναλλαγές στα tempi. Η Κ.Ο.Α. φάνηκε να απολαμβάνει την εκτέλεσή του, ενώ ο νεαρός συνθέτης φάνηκε εξοικειωμένος με την τέχνη της ενορχήστρωσης συμφωνικής ορχήστρας. Όπως ο ίδιος δηλώνει, ολοκληρώνοντας τις σπουδές του στο ΑΠΘ θα συνεχίσει στο εξωτερικό και υπόσχεται να επιστρέψει στη χώρα του για περαιτέρω καλλιτεχνική δράση: να λοιπόν μια ελπιδοφόρα φωνή για τη μουσική δημιουργία στην Ελλάδα.

Αποκάλυψη της βραδιάς -παρά το γεγονός ότι έχει εμφανιστεί επανειλημμένως στο ελληνικό ακροατήριο- ήταν ο γαλλοκαναδός πιανίστας Αλέν Λεφέβρ, που εκτέλεσε το 2ο κοντσέρτο για πιάνο του Σεργκέι Ραχμάνινοφ (1873 – 1943), του τελευταίου ίσως μεγάλου συνθέτη του Ρομαντισμού. Το ασύλληπτης ευαισθησίας έργο του απέδωσε με συγκινητικό τρόπο ο ταλαντούχος πιανίστας, επιστρατεύοντας συναίσθημα και πάθος. Όταν ο Ραχμάνινοφ έγραφε το έργο αυτό έβγαινε από μια μεγάλη φάση κατάθλιψης. Το δεύτερο κονσέρτο του θα γινόταν ένα από τα δημοφιλέστερα έργα που έχουν γραφτεί ποτέ για πιάνο και ορχήστρα.

Ο καλλιτέχνης συγκίνησε το κοινό, γιατί ένιωθε και ο ίδιος τη συγκίνηση, συνεπήρε τους ακροατές γιατί ένιωθε και ο ίδιος συνεπαρμένος. Αγγίζοντας εντονότατες συναισθηματικές χορδές, ανταποκρίθηκε στο encore που του ζήτησε το ελληνικό κοινό.

Ταγμένος στην υπηρεσία της αγνής μουσικότητας, ο Λεφέβρ ξεχώρισε για την ικανότητά του να εκτελεί τα υψηλής δεξιοτεχνίας μέρη του κοντσέρτου με άνεση, πάθος και έντονη θεατρικότητα. Πεποίθηση του μεγάλου ερμηνευτή είναι ότι ο Ραχμάνινοφ απαιτεί ώριμη και δυναμική ορχήστρα. Ωστόσο η ερμηνεία του προέταξε τη βαρύτητα του πιάνου και ενδεχομένως τον ενέπνεε η ατμόσφαιρα του ρωμαϊκού θεάτρου, στο οποίο εμφανιζόταν για πρώτη φορά. Όπως ο ίδιος ομολογεί: «Οι λέξεις δεν μπορούν να περιγράψουν το συναίσθημα που με διακατέχει όταν ξέρω ότι θα παίξω στο αρχαίο θέατρο του Ηρωδείου. Όμως η μουσική μπορεί… Η μαρτυρία μου θα έρθει μέσω του μαγευτικού Piano Concerto No.2 του Ραχμάνινοφ, ενός από τα αγαπημένα μου». Ο καλλιτέχνης συγκίνησε το κοινό, γιατί ένιωθε και ο ίδιος τη συγκίνηση, συνεπήρε τους ακροατές γιατί ένιωθε και ο ίδιος συνεπαρμένος. Αγγίζοντας εντονότατες συναισθηματικές χορδές, ανταποκρίθηκε στο encore που του ζήτησε το ελληνικό κοινό. Ο Λεφέβρ αγαπά την Ελλάδα, παραθερίζει στη Σάμο πολλά χρόνια, έχει παραθέσει συναυλία για αποκατάσταση των ζημιών μετά από καταστροφικές πυρκαγιές στο νησί και δεν παρέλειψε να μιλήσει μετά το τέλος του κοντσέρτου στους ακροατές εκφράζοντας την αγάπη του για τη χώρα μας και αποκαλύπτοντας πως: «Ως ανταπόδοση στην αγάπη του ελληνικού κοινού που με έχει καλωσορίσει από το 1997, θα προσφέρω ως δώρο από καρδιάς την τελευταία μου σύνθεση με τίτλο "Sas Agapo"». Έπαιξε ένα εντυπωσιακό encore που αποτελείτο από ποικίλες ρυθμικές και μελωδικές παραλλαγές, φτάνοντας σε εντυπωσιακές ταχύτητες.

Το δεύτερο μέρος (Adagio), που αποδόθηκε με ιδιαίτερη ευχέρεια από την ορχήστρα, πέτυχε την αναμενόμενη αλληλεπίδραση μεταξύ εγχόρδων και πνευστών, έστω κι αν υπήρχαν σημεία έλλειψης συντονισμού.

Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών παρουσίασε την 6η Συμφωνία του τσέχου συνθέτη Αντονίν Ντβόρζακ (1841 – 1904), έργο που συνδυάζει την γερμανική ρομαντική φόρμα (είναι εμφανείς οι επιρροές από τον Μπετόβεν) με έντονα εθνικά χρώματα. Μπορεί να μην φτάνει σε έμπνευση τη Συμφωνία του Νέου Κόσμου, όμως τα ποιοτικά στοιχεία του έργου είναι αξιοσημείωτα. Το πρώτο μέρος (Allegro ma non tanto) ξεκινά διακριτικά και ζεστά και εκδιπλώνεται με χάρη, χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις ή εντάσεις. Το δεύτερο μέρος (Adagio), που αποδόθηκε με ιδιαίτερη ευχέρεια από την ορχήστρα, πέτυχε την αναμενόμενη αλληλεπίδραση μεταξύ εγχόρδων και πνευστών, έστω κι αν υπήρχαν σημεία έλλειψης συντονισμού. Χάρη στο δυναμικό και θυελλώδες τρίτο μέρος (Scherzo, Presto) η κάπως άτονη ορχήστρα ξαναβρήκε τη ζωντάνια και το πάθος της, ενώ στο τέταρτο μέρος (Allegro con spiritο, Finale) η έντονη αντίστιξη σε κάποια σημεία εκτελέστηκε αμήχανα από ρυθμικής άποψης.

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών έχει βάλει τον πήχυ ψηλά στα μουσικά πράγματα της χώρας μας και θα παρουσιαστεί άλλες δυο φορές στο Ηρώδειο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών: στις 5 Ιουλίου, υπό τη διεύθυνση του κορυφαίου Ευρωπαίου μαέστρου κινηματογραφικής μουσικής Φρανκ Στρόμπελ, ερμηνεύοντας τις πιο αγαπημένες μελωδίας του Νίνο Ρότα, ενώ σε βίντεο-οθόνη θα προβάλλονται τα αντίστοιχα αποσπάσματα από τις ταινίες του Φελλίνι. Και την 1η Αυγούστου υπό τη μουσική διεύθυνση του διάσημου αρχιμουσικού και πιανίστα Βλαντιμίρ Ασκενάζυ, με σολίστ στο κοντσέρτο για κλαρινέτο του Μότσαρτ τον γιο του, Ντιμίτρι Ασκενάζυ.

Ευχάριστη εξέλιξη στα μουσικά πράγματα της χώρας είναι και η έναρξη της λειτουργίας της Ακαδημίας Νέων Μουσικών. Δεκαοκτώ νέοι μουσικοί –τουλάχιστον Ανωτέρας Σχολής– θα λάβουν μαθήματα από κορυφαίους αρχιμουσικούς και έμπειρους διδασκάλους της ΚΟΑ. Γενικά, η ορχήστρα προβαίνει σε ενέργειες που θα ενισχύσουν τη διεθνή εικόνα της μέσα από εμφανίσεις σε καταξιωμένα φεστιβάλ και σημαντικές αίθουσες αλλά και μέσα από τη δισκογραφική της επανάκαμψη. 

* Η ΧΡΥΣΑ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ είναι μουσικός και εκπαιδευτικός.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η ειρηνική «επέλαση των Βαλκυριών» του Ρίχαρντ Βάγκνερ στη Λυρική Σκηνή

Η ειρηνική «επέλαση των Βαλκυριών» του Ρίχαρντ Βάγκνερ στη Λυρική Σκηνή

Στις 10 Μαρτίου και για πέντε ακόμη παραστάσεις ανεβαίνει στην  Εθνική Λυρική Σκηνή η εμβληματική «Βαλκυρία» του Ρίχαρντ Βάγκνερ σε σκηνοθεσία του Τζων Φούλτζειμς και συμπαραγωγή με την Βασιλική Όπερα της Δανίας. Κενρική εικόνα: © Eθνική Λυρική Σκηνή. 

Γράφει η Έλενα Χουζούρη...

Η Αλίκη Καγιαλόγλου συναντά τον Φερνάντο Πεσσόα και τα πορτογαλικά fados

Η Αλίκη Καγιαλόγλου συναντά τον Φερνάντο Πεσσόα και τα πορτογαλικά fados

Η Αλίκη Καγιαλόγλου, σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη, για μια μόνο παράσταση το Σάββατο 6 Απριλίου: «Η θαλασσινή ωδή του Fernando Pessoa και τα fados της εφηβείας μου» στη Θεατρική Σκηνή Δήμου Αβδελιώδη – Studio new star art cinema [Σταυροπούλου 33, Αθήνα].

Επιμέλεια: Book Press

...
Οι Soundwalk Collective με την Patti Smith για δυο εμφανίσεις στη Στέγη – ένα διήμερο γεμάτο εικόνες και ήχους από τη σύγχρονη ζωή

Οι Soundwalk Collective με την Patti Smith για δυο εμφανίσεις στη Στέγη – ένα διήμερο γεμάτο εικόνες και ήχους από τη σύγχρονη ζωή

Η θρυλική ποιήτρια της νεοϋορκέζικης punk rock Patti Smith προσγειώνεται στη Στέγη στις 14 & 15 Μαρτίου, για να συμμετάσχει στα ηχοτοπία του πρότζεκτ “Correspondences” της Soundwalk Collective, σε ένα διήμερο γεμάτο εικόνες και ήχους από τη σύγχρονη πραγματικότητα.

Επιμέλεια: Book Press ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Γυναικεία Βραβεία non fiction 2024»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα

«Γυναικεία Βραβεία non fiction 2024»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα

Η νικήτρια του βραβείου Women's Prize για non-fiction βιβλία θα ανακοινωθεί στις 13 Ιουνίου. Κεντρική εικόνα, μια από τις υποψήφιες για το βραβείο: η συγγραφέας και αρθρογράφος Ναόμι Κλάιν © The University of British Columbia.

Επιμέλεια: Book Press

...
Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Για τα μυθιστορήματα «Strangers in the Night» (μτφρ. Μυρσίνη Γκανά) της Χέδερ Γουέμπ [Heather Webb], «Τα Μυστήρια της Μις Μόρτον Μόρτον» (μτφρ. Χρήστος Μπαρουξής) της Κάθριν Λόιντ [Catherine Lloyd] και «Κωδικός Coco» (μτφρ. Γιάννης Σπανδωνής) της Τζιόια Ντιλιμπέρτο [Gioia Diliberto]. Τρία μυθιστορήματα που μας μεταφ...

Ο «Νευρομάντης» του Ουίλιαμ Γκίμπσον μεταφέρεται στην οθόνη: μεγάλο συνδρομητικό κανάλι ανακοίνωσε ότι αγόρασε τα δικαιώματα

Ο «Νευρομάντης» του Ουίλιαμ Γκίμπσον μεταφέρεται στην οθόνη: μεγάλο συνδρομητικό κανάλι ανακοίνωσε ότι αγόρασε τα δικαιώματα

Το πασίγνωστο μυθιστόρημα του «πατέρα» του Cyberpunk Ουίλιαμ Γκίμπσον [William Gibson] «Νευρομάντης» αναμένεται να γίνει σειρά 10 επεισοδίων από το συνδρομητικό κανάλι Apple TV. Κεντρική εικόνα: ο συγγραφέας Ουίλιαμ Γκίμπσον © Wikipedia. 

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μακγκάφιν» του Βαγγέλη Γιαννίση (προδημοσίευση)

«Μακγκάφιν» του Βαγγέλη Γιαννίση (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Βαγγέλη Γιαννίση «Μακγκάφιν», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 21 Μαρτίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΤΟΥΡΙΣΤΑΣ
37.947408, 23.641584

 «Αφού σου ...


«Το μποστάνι του Μποστ» του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

«Το μποστάνι του Μποστ» του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Κυριακού «Το μποστάνι του Μποστ – Μια σύνθεση / συμπλήρωση / διασκευή κειμένων του Μποστ», το οποίο κυκλοφορεί σε λίγες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Όλα μαύρα» της Δήμητρας Παπαδήμα (προδημοσίευση)

«Όλα μαύρα» της Δήμητρας Παπαδήμα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Δήμητρας Παπαδήμα «Όλα μαύρα», το οποίο θα κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Τι είμαστε εμείς μπροστά σε αυτά τα κτήνη, ρε; Τι είμαστε; Άγιοι. Και φόνο να...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Για τα μυθιστορήματα «Strangers in the Night» (μτφρ. Μυρσίνη Γκανά) της Χέδερ Γουέμπ [Heather Webb], «Τα Μυστήρια της Μις Μόρτον Μόρτον» (μτφρ. Χρήστος Μπαρουξής) της Κάθριν Λόιντ [Catherine Lloyd] και «Κωδικός Coco» (μτφρ. Γιάννης Σπανδωνής) της Τζιόια Ντιλιμπέρτο [Gioia Diliberto]. Τρία μυθιστορήματα που μας μεταφ...

Επανάσταση 1821: 11 βιβλία για τον Αγώνα των Ελλήνων

Επανάσταση 1821: 11 βιβλία για τον Αγώνα των Ελλήνων

Ενόψει της 25ης Μαρτίου, επιλέγουμε έντεκα βιβλία που μας βοηθούν να κατανοήσουμε τα περίπλοκλη όσο και μοναδική διαδοχή γεγονότων που ήταν η Ελληνική Επανάσταση. Kεντρική εικόνα: έργο του Λουντοβίκο Λιπαρίνι «Ο όρκος του λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι» (περίπου 1850), μουσείο Μπενάκη.

...
Ιστορίες από τη Χώρα των Χρυσανθέμων: 10 λογοτεχνικά έργα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο της Ιαπωνίας

Ιστορίες από τη Χώρα των Χρυσανθέμων: 10 λογοτεχνικά έργα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο της Ιαπωνίας

Όσο μακρινή κι αν φαντάζει η Ιαπωνία, δεν παύει να μας ελκύει, μεταξύ άλλων και για την ιδιαίτερη και τολμηρή λογοτεχνία της. Από τον κλασικό Καουαμπάτα έως τον ευφάνταστο Μουρακάμι, επιλέγουμε δέκα βιβλία που κυκλοφόρησαν σχετικά πρόσφατα και μπορούν να μας ανοίξουν νέα παράθυρα στον κόσμο του Ανατέλλοντος Ήλιου. K...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

02 Απριλίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα μεγαλύτερα μυθιστορήματα όλων των εποχών: 20 έργα-ποταμοί από την παγκόσμια λογοτεχνία

Πολύτομα λογοτεχνικά έργα, μυθιστορήματα-ποταμοί, βιβλία που η ανάγνωσή τους μοιάζει με άθλο. Έργα-ορόσημα της παγκόσμιας πεζογραφίας, επικές αφηγήσεις από την Άπω Ανατ

ΦΑΚΕΛΟΙ