3 Μαϊου 2016

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:00:00:00 GMT +2

Διαφήμιση
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ: ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εξασφαλίζοντας την ευημερία των ανεξάρτητων βιβλιοπωλείων

E-mail Εκτύπωση

books-solideΑπό την Ένωση Ελληνικού Βιβλίου λάβαμε ενημέρωση σχετικά με τη συμμετοχή της στη συνάντηση της Διεθνούς Ένωσης Εκδοτών στην Μπανγκόκ. Η ενημέρωση συνοδευόταν από δυο αποσπάσματα άρθρων στο Publishers Weekly και αφορούν σημαντικά θέματα σχετικά με την Ενιαία Τιμή και την επιβίωση των Ανεξάρτητων Βιβλιοπωλείων. Τα παραθέτουμε. 

Επιμ. Απόστολος Σκλάβος

Εκδότες στο χείλος της καταστροφής

E-mail Εκτύπωση

panepistimiakaΔραματική έκκληση των Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων για τερματισμό της επί ενάμιση έτος στάσης πληρωμών των πανεπιστημίων απέναντί τους.

Επιμ. Απόστολος Σκλάβος

Το Δελτίο Τύπου που διένειμε σήμερα ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων (Σ.Ε.Ε.ΒΙ.) έχει ως εξής:

Με τον Jo Nesbo κάτω από τα αστέρια

E-mail Εκτύπωση

nesboΜια βραδιά για τους φανατικούς αναγνώστες του Νορβηγού συγγραφέα αστυνομικής λογοτεχνίας.

«Ας αναλογιστεί ο καθένας μας τι είναι χυδαίο»

E-mail Εκτύπωση

stills-1Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών «κατέβασε» έργο που προβαλλόταν δημοσίως. 

Με μια λιτή πλην μεστή νοημάτων ανακοίνωση, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών συνόδεψε την απόφασή της να κατεβάσει ένα από τα έργα του Kris Verdonck που προβαλλόταν σε δημόσιους χώρους της πόλης, στο πλαίσιο του Fast Forward Festival 2. Οι συγκεκριμένοι λόγοι αυτής της απόφασης δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστοί. Φήμες μιλούν για παρέμβαση περαστικού... ιερωμένου. 

Υπόθεση Λαμπράκη: 7 βιβλία, μια ιστορία

E-mail Εκτύπωση

lamprakis690Στις 27 Μαΐου 1963 κατέληξε στη Θεσσαλονίκη ο βουλευτής Γρηγόρης Λαμπράκης, ο οποίος είχε δεχθεί δολοφονική επίθεση το βράδυ της 22ας Μαΐου καθώς έβγαινε από το ξενοδοχείο Κοσμοπολίτ όπου είχε διοργανωθεί εκδήλωση της «Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη».

Επιμέλεια: Ελένη Κορόβηλα

Η Λένα Πλάτωνος μελοποιεί Dickinson και Καρυωτάκη

E-mail Εκτύπωση

altHope is the thing with feathers / Η ελπίδα είναι ένα πράγμα με φτερά, την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών με τη Σαβίνα Γιαννάτου, την Αθηνά Ρούτση & τη Sissi Rada. Απαγγέλλει η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Μια μοναδική συναυλία της πρωτοποριακής συνθέτριας Λένας Πλάτωνος θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το αθηναϊκό κοινό στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών, την Παρασκευή 5 Ιουνίου.

Κλασική και σύγχρονη δραματουργία στο Θέατρο Πόρτα

E-mail Εκτύπωση

mojo690Προσεκτικές επιλογές, για παιδιά κι ενήλικες, με μεγάλα αλλά και ανερχόμενα ονόματα, περιλαμβάνει το φιλόδοξο πρόγραμμα του Θεάτρου Πόρτα για την επόμενη σαιζόν. 

Επιμ. Ελένη Κορόβηλα 

Διατρέχοντας το πρόγραμμα του θεάτρου Πόρτα για τον χειμώνα 2015-16 δύο λέξεις έρχονται αυτομάτως στο μυαλό: ελπίδα και επιθυμία. Ελπίδα πως με τέτοια συγκέντρωση δημιουργών που βρίσκονται στην ακμή τους θα δούμε πολύ καλό θέατρο και επιθυμία να δούμε όσο το δυνατόν περισσότερες παραστάσεις γίνεται. (Φωτογραφία από την παράσταση Mojo που παίζεται για λίγες ακόμη παραστάσεις και θα επαναληφθεί τον Οκτώβριο.)

Κραυγή αγωνίας για το Θεατρικό Μουσείο

E-mail Εκτύπωση

theatriko-mouseio-2Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και Υπουργούς.

Αξιότιμοι κε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, κε Πρωθυπουργέ, κ. Υπουργοί,

Γνωρίζοντας και εκτιμώντας το ενδιαφέρον της κυβέρνησής σας σε θέματα που αφορούν την πολιτιστική μας κληρονομιά, αλλά και την ευαισθησία σας για ανθρώπους που αγωνίζονται για τη δουλειά και την επιβίωσή τους, σας απευθύνουμε αυτήν την επιστολή. Είστε η τελευταία μας ελπίδα!

Πλήγμα στη διδασκαλία της λογοτεχνίας

E-mail Εκτύπωση

enosi-filologonΔιαμαρτυρία της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων για τη μείωση των ωρών της διδασκαλίας της λογοτεχνίας στο λύκειο και της εξαίρεσης της λογοτεχνίας από τις Εξετάσεις.

Επιμ. Απόστολος Σκλάβος

Με οργή και οδυνηρή έκπληξη η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων (ΠΕΦ) πληροφορήθηκε την αιφνιδιαστική και χωρίς να έχει προηγηθεί καμιά ενημέρωση -όπως θα περίμενε κανείς από τη νέα Κυβέρνηση- προταθείσα από τον Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας Τάσο Κουράκη, μείωση, κατά μία ώρα, του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και τη διάθεσή της στο μάθημα της Κοινωνιολογίας (Ιστορία των Κοινωνικών Επιστημών), με την απαράδεκτη δικαιολογία ότι οι μαθητές της Γ' Λυκείου πρέπει να αποκτήσουν κριτική συνείδηση επί των καίριων κοινωνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε σήμερα.

Ένωση Ελληνικού Βιβλίου: Όχι στη μείωση ωρών λογοτεχνίας

E-mail Εκτύπωση

enelvi lykeioΑθήνα, 18/05/2015

Διαβάσαμε αυτές τις ημέρες ότι καταργήθηκε μία ώρα από το μάθημα της λογοτεχνίας και δόθηκε στο μάθημα της κοινωνιολογίας. 

Πρώτα πρώτα θέλουμε να επισημάνουμε την προχειρότητα με την οποία η εκάστοτε κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα προβλήματα της παιδείας. Η τακτική του ράβε-ξήλωνε είναι μόνιμο χαρακτηριστικό όλων των πολιτικών παρατάξεων. Έτσι το συνηθισμένο έργο είναι οι δεξιές κυβερνήσεις να προσθέτουν ώρες στα μαθήματα οικονομίας και οι αριστερές κυβερνήσεις στο μάθημα της κοινωνιολογίας. 

Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου τραγουδάει ελληνικά

E-mail Εκτύπωση

altΜια επιλογή από τις παραστάσεις και τις συναυλίες ελληνικής μουσικής στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδάυρου.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

To Φεστιβάλ Αθηνών, πιστό και φέτος στο ραντεβού του με το Ελληνικό Τραγούδι, παρουσιάζει μια σειρά από εξαιρετικά ενδιαφέρουσες συναυλίες στο θέατρο που παραδοσιακά τις φιλοξενεί: το Ηρώδειο. Κάτω από τη σκιά της Ακρόπολης, το Αθηναικό κοινό –και όχι μόνο– θα έχει τη χαρά να σιγοτραγουδήσει μαζί με αγαπημένους καλλιτέχνες τραγούδια που μας έκαναν συντροφιά τα τελευταία χρόνια και στιγμάτισαν πολλές από τις προσωπικές μας στιγμές.

Αφιέρωμα στον Κώστα Αξελό

E-mail Εκτύπωση

axelosΕπιμ. Λεωνίδας Καλούσης

Μεγάλο αφιέρωμα στον σημαντικό διανοητή και φιλόσοφο Κώστα Αξελό περιλαμβάνει η Νέα Εστία που κυκλοφόρησε πρόσφατα, κι αντιστοιχεί στο πρώτο τρίμηνο του 2015.

Η Εταιρεία Συγγραφέων κατά της μείωσης των ωρών λογοτεχνίας στο Λύκειο

E-mail Εκτύπωση

logo-etaireiaΑνακοίνωση της Εταιρείας Συγγραφέων για τη μείωση των ωρών διδασκαλίας της λογοτεχνίας στο Λύκειο.

Νέοι συνθέτες μελοποιούν Έλληνες ποιητές

E-mail Εκτύπωση

afisa poihsh-680Nέοι συνθέτες μελοποιούν Έλληνες ποιητές, την Τρίτη 19 Μαΐου, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ απευθύνθηκε σε νέους συνθέτες που έχουν διακριθεί από τους Αγώνες Δημιουργίας Ελληνικού Τραγουδιού και τους πρότεινε τη μελοποίηση ποιημάτων από την ελληνική ποίηση. Οι συνθέτες εμπνεύστηκαν το υλικό τους είτε από ποιητές λιγότερο γνωστούς στο ευρύ κοινό είτε από λιγότερο γνωστά ποιήματα καταξιωμένων δημιουργών. Η δημιουργία και παρουσίαση νέων τραγουδιών για μία ακόμα φορά είναι στην καρδιά των στόχων του Ελληνικού Σχεδίου· το ίδιο και η επιθυμία να αποκαλυφθούν ο πλούτος και η εκφραστική δύναμη της ελληνικής ποίησης με ένα είδος που απευθύνεται εξ ορισμού σε μεγαλύτερο κοινό, το τραγούδι.

Με τον Λουκάνικο στην Πλατεία Συντάγματος

E-mail Εκτύπωση

loukanikos-syntagmaΜυθιστόρημα γραμμένο από οκτώ καταξιωμένους Ευρωπαίους συγγραφείς κι εμπνευσμένο από τους «αγανακτισμένους» της Πλατείας Συντάγματος με τον τίτλο Syntagma Square έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο και περιμένει να μεταφραστεί από τους αναγνώστες του ή μαζεύοντας χρήματα από δωρεές. Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο Αλέξης Πανσέληνος.

Επιμ. Λεωνίδας Καλούσης

Διεθνές συνέδριο για το ελληνικό θέατρο σκιών

E-mail Εκτύπωση

vic3Διεθνές επιστημονικό συνέδριο προς τιμήν του θεατρολόγου και μελετητή του ελληνικού θεάτρου σκιών Βάλτερ Πούχνερ. 

Επιμ. Απόστολος Σκλάβος

Το Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών της Γρανάδας (Κ.Β.Ν.Κ.Σ.) [www.centrodeestudiosbnch.com] και η Ερευνητική Ομάδα του Πανεπιστημίου Γρανάδας: "Estudios de la civilización griega medieval y moderna" (HUM 728 ), σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών, την Ισπανική Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, οργανώνουν στην Αθήνα, στις 27 και 28 Νοεμβρίου 2015, Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέµα «Ελληνικό θέατρο σκιών - Άυλη πολιτιστική κληρονομιά». 

Νύχτα Φιλοσοφίας ξανά

E-mail Εκτύπωση

BIOS390Ακόμη μια Νύχτα Φιλοσοφίας στο Γαλλικό Ινστιτούτο και στο Ινστιτούτο Γκαίτε, στις 8 Μαΐου. Θέμα της φετινής Νύχτας «Ο βίος». 

Επιμ. Απόστολος Σκλάβος

Το Goethe-Institut Athen συμπράττει με το Γαλλικό Ινστιτούτο και τα ελληνικά Πανεπιστήμια για τη διοργάνωση της δεύτερης Νύχτας της φιλοσοφίας με νέα θεματική. 

Μαθήματα για τη λογοτεχνία για παιδιά κι εφήβους

E-mail Εκτύπωση

art-lost-book-books-nvidia-reading-680Από τον διδακτισμό τού μύθου στη μεταμοντέρνα αφήγηση

Η Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου, Καθηγήτρια Ελληνικής Φιλολογίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, διευθύνει πέντε μαθήματα για τη λογοτεχνία για παιδιά, με καλεσμένους σημαντικούς συγγραφείς ή εικονογράφους. 

Εκδήλωση-αφιέρωμα στον Στέφαν Τσβάιχ

E-mail Εκτύπωση

stefan2Η διαδικτυακή πύλη για το βιβλίο BΟOK PRESS και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ σας προσκαλούν σε μια εκδήλωση-αφιέρωμα στον εμβληματικό αυστριακό συγγραφέα Stefan Zweig.

Τρεις νέοι εκδοτικοί οίκοι

E-mail Εκτύπωση

publishers2Τρεις νέοι ελπιδοφόροι εκδοτικοί οίκοι έχουν δώσει το στίγμα τους στο χώρο του βιβλίου. Ας τους γνωρίσουμε καλύτερα.

Του Κώστα Αγοραστού

Στα χρόνια της κρίσης και της οικονομικής αβεβαιότητας η υπέρτατη φιλοδοξία, και μαζί πρόκληση, είναι να ξεκινήσεις από το μηδέν τη δική σου δουλειά επενδύοντας κόπο, χρόνο και χρήματα, έτσι ώστε να αφήσεις το στίγμα σου και να διακριθείς με αξιώσεις.

Το τελευταίο διάστημα τρεις νέοι εκδοτικοί οίκοι έκαναν την εμφάνισή τους με ενδιαφέροντα βιβλία διαφορετικής κατεύθυνσης δίνοντας επιπλέον χώρο στην αγορά για την καλή ελληνική και μεταφρασμένη πεζογραφία καθώς και για δοκιμιακά κείμενα.

12η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

E-mail Εκτύπωση

12-Eduardo-Sanabria-Venezuela390Μεταξύ 7 – 10 Μαΐου θα διεξαχθεί και φέτος η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης, υπό την οργανωτική ευθύνη του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, με αφιέρωμα στον ισπανικό, πορτογαλικό και λατινοαμερικάνικο πολιτισμό. 

Υπό τον τίτλο Μακρινές Φωνές (Voces lejanas), η ΔΕΒΘ φιλοξενεί στη φετινή διοργάνωση ένα αφιέρωμα στην ποικιλομορφία του ισπανικού, πορτογαλικού και λατινοαμερικάνικου πολιτισμού που εστιάζεται μεν στη λογοτεχνία και τους συγγραφείς της, συνοδεύεται δε από εικαστικές και μουσικές παρεμβάσεις και ολοκληρώνεται με κριτικές και ιστορικές προσεγγίσεις.

Οι εφημερίδες «σκοτώνουν» το βιβλίο;

E-mail Εκτύπωση

kazantzakisΟ αθέμιτος ανταγωνισμός των εφημερίδων σε σχέση με το βιβλίο, τους εκδότες και τους βιβλιοπώλες.

Του Γιώργου Δαρδανού *

Οι εφημερίδες, αφού διέλυσαν κυριολεκτικά τον χώρο της μουσικής με την προσφορά CD κάθε είδους, κάνουν πλέον τα ίδια όσο αφορά στο βιβλίο. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι πωλήσεις των αντιτύπων μιας εφημερίδας πολλαπλασιάζονται όταν αυτή προσφέρει μαζί με το φύλλο της κι ένα βιβλίο «ως δώρο» στο αναγνωστικό της κοινό – η αύξηση αυτή των πωληθέντων αντιτύπων, όπως είναι φανερό, δεν έχει καμία σχέση με το περιεχόμενό της αλλά με το βιβλίο της προσφοράς. 

Οι «Βιβλίων Τόποι» περιμένουν τους επισκέπτες τους

E-mail Εκτύπωση

vivlion-dromoi680Με ήσυχα, σχεδόν αθόρυβα βήματα προχωρούν οι επισκέψεις σε γενικές αλλά και ειδικές βιβλιοθήκες της Αθήνας στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Βιβλίων Τόποι». Η πέμπτη στάση της περιήγησης θα γίνει στη Βιβλιοθήκη της Τράπεζας της Ελλάδος όπου έχει προγραμματιστεί ξενάγηση το απόγευμα της  Παρασκευής 24 Απριλίου στις 5.30μμ.

Το θέατρο της εφηβείας ανεβαίνει στη Στέγη

E-mail Εκτύπωση

stegi-efiviko-photo-690Της Ελένης Κορόβηλα

Επί τέσσερις μέρες πάνω από 150 παιδιά εφηβικής ηλικίας θα συνομιλήσουν μέσω της τέχνης του θεάτρου παρουσιάζοντας 10 παραστάσεις και επιχειρώντας να δώσουν απαντήσεις σε δύσκολες ερωτήσεις που συχνά αποσιωπούνται. Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, διοργανώνει από τις 23 έως τις 26 Απριλίου, μαζί με την ομάδα Grasshopper-Youth, το 5ο τετραήμερο φεστιβάλ εφηβικού θεάτρου με γενικό τίτλο «Περιφέρεια: απομόνωση ή προοπτική;»

Η Εταιρεία Συγγραφέων, για τη Μάγδα Κοτζιά

E-mail Εκτύπωση

kotziaΑθήνα, 15/4/2015

Η Εταιρία Συγγραφέων με ιδιαίτερη θλίψη πληροφορήθηκε το θάνατο (τα ξημερώματα της Τρίτης 14/4 ) της Μάγδας Κοτζιά, που υπήρξε μια από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του χώρου των γραμμάτων, ιδιαίτερα της ελληνικής μεταπολίτευσης.

Σελίδα 4 από 17

Διαφήμιση

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

 

Ποια θεματική θα θέλατε να διαβάζετε συχνότερα;

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΚΙ ΕΔΩ

 

Network Social  RSS Facebook Twitter Youtube